Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

La mulţi ani, române!

Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română, sărbătoarea să unească, toată suflarea românească! 1 Decembrie este ziua tuturor românilor, să încercăm să fim mai buni de ziua noastră, mai uniţi şi să privim cu încredere spre viitor. Să fim părtaşi la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, sărbătoare ce va fi marcată timp de trei zile prin spectacole, defilări şi focuri de artificii. /P.3  FOTO: ANDREEA PINTEA

198 de arădeni cu HIV/SIDA. Doi au murit în anul 2017

Mâine, 1 decembrie se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA.ARAD. Două persoane din judeţul Arad au murit anul trecut de SIDA. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, 198 de cazuri de HIV/SIDA au fost înregistrate în 2017 în judeţul nostru. Dintre acestea, 111 au fost cazuri de infecţie cu HIV (începutul bolii), 12 fiind cazuri nou înregistrate în 2017. În alte 85 de cazuri e vorba de pacienţi diag­­nosticaţi cu maladia SIDA, 6 fiind cazuri nou înregistrate în 2017. În ceea ce priveşte vârsta arădenilor care suferă de HIV/SIDA, 7 din cei 198 de bolnavi au sub 15 ani, iar ceilalţi au peste 15 ani. Nu există informaţii privind situaţia socială sau dependenţa de droguri ori alcool a pacienţilor.Sâmbătă, 1 decembrie, se ce­­lebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. „În prezent, nu există un antidot împotriva HIV şi a SIDA, dar există tratamente care îmbunătăţesc calitatea vieţii şi prelungesc speranţa de viaţă a persoanelor seropozitive. Experienţa de peste 30 de ani în gestionarea bolii mai arată că singura modalitate eficientă de eradicare a HIV/SIDA o constituie prevenirea, pentru care este importantă cunoaşterea riscurilor unor relaţii sexuale libertine şi a utilizării injecţiilor cu ace nesterilizate” – punc­­tează jr. Constantin Cătană, director al DSP Arad.  JA-D.D.

Semafor dărâmat în faţa Primăriei

Incidentul rutier a avut loc marţi seara, la intersecţia străzii Horia cu Bulevardul Revoluţiei, pe sensul de mers înspre Teatru. Potrivit martorilor, se pare că şoferul autoturismului Ford a intrat în stâlpul pe care era pus semaforul, punându-l la pământ, deoarece a crezut că un alt autovehicul va intra în coliziune cu el, astfel că a tras de volan. Din fericire, evenimentul rutier s-a soldat doar cu pagube materiale. JA -I.C.  FOTO: JA

Actualitate

Radiatoarele încălzesc şcoala

Din cauza unor lucrări care au loc la centrala termică, elevii Liceului German stau îmbrăcaţi la ore şi se încălzesc cu radiatoare.

Oficiul de pe Eminescu se închide pentru reparaţii

ARAD. Începând de luni, 3 decembrie, Oficiul Poştal Nr.3 de pe strada Mihai Eminescu se va închide pentru executarea unor lucrări de reparaţii generale. Potrivit contractului dintre părţi, lucrările ar urma să dureze trei luni de zile, însă conducerea Poştei l-a rugat pe constructor să le finalizeze mai repede. Dacă acest lucru nu se va întâmpla până la sfârşitul lui 2018, există promisiunea ca până cel târziu la 15 ianuarie 2019 reparaţiile să fie gata, iar oficiul poştal să poată fi deschis publicului. Va fi un spaţiu mult mai primitor şi prietenos cu clienţii pentru că se va schimba tot: pardoseală, plafon, tâmplărie, centrală, mobilier… până şi imprimanta va fi înlocuită cu una silenţioasă.Conform informaţiilor noas­­tre, săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru reabilitarea acoperişului clădirii unde se află sediul Oficiului Judeţean de Poştă (la Gară).  JA-D.D.

Au început lucrările la ANL-urile pentru militari

ARAD. Primarul Gheorghe Falcă a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, începerea lucrărilor la cele două blocuri ANL destinate cadrelor militare din Cetatea Aradului. Autorizaţia de construire a fost eliberată la începutul acestei luni de Primărie, zilele acestea având loc organizarea şantierului. Blocurile fac parte din ansamblul de locuinţe aprobat pentru dezvoltare în zona Micălaca Est III, pe strada Voinicilor. Fiecare bloc va avea o singură scară şi câte 20 de apartamente (6 cu o cameră şi 14 cu două camere) dispuse pe patru nivele (P+3E+M).„În anul 2010, municipiul Arad a predat terenul, planul urbanistic şi a realizat proiectul tehnic. Am aşteptat ca ANL să construiască, începând cu anul 2012, aceste blocuri destinate persoanelor care lucrează în Unitatea Militară din Cetate. Am semnat cu ANL pentru construcţia a 2 blocuri cu 40 de apartamente. Estimăm că peste un an blocurile vor fi ga­­ta, iar cadrele militare se vor putea muta, în urma unei selecţii. Aşteptăm ca Ministerul Apărării să investească în Unitatea Militară Gai, municipalitatea punându-i la dispoziţie toată documentaţia şi proiectele pentru ca investiţia să poa­­tă fi realizată în cel mai scurt timp posibil” – a precizat primarul Gheorghe Falcă.  JA-D.D.

Trenuri anulate la Arad, de 1 Decembrie

ARAD. Mai multe trenuri vor fi anulate în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie. Anunţul a fost făcut de către cei de la CFR Călători, care au anunţat şi rutele pe care nu vor circula garniturile. Totul, datorită traficului redus înregistrat în perioada sărbătorilor. Iar câteva dintre trenurile anulate vizează direct şi judeţul nostru.Aşadar, pe parcursul minivacanţei de 1 Decembrie, vor fi anulate garniturile InterRegio IR 1.833 şi IR 1.834, care circulă pe ruta Iaşi – Timişoara Nord şi retur. Acesta este unul dintre cele mai folosite trenuri de arădenii care vor să circule spre centrul sau estul ţării. O altă garnitură care va fi anulată în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie este IR 1.821 şi IR 1.822, care circulă între Bucureşti Nord şi Arad şi retur. Nici acest tren nu va fi disponibil în cele trei zile menţionate mai sus.Totodată, cei de la CFR Călători anunţă şi faptul că agenţiile de voiaj ale companiei feroviare vor fi închise pe perioada minivacanţei, iar tichetele de călătorie vor putea fi procurate doar de la casele de bilete din incinta staţiilor CFR, de pe internet, de la adresa www.cfrcalatori.ro sau de la automatele ZebraPay. JA-A.G.

Vacanţă la Comisiile DGASPC

ARAD. Comisia pentru Protecţia Copilului Arad şi Comisia Judeţeană de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap îşi vor întrerupe temporar activitatea la sfârşitul lunii decembrie 2018. Ultima şedinţă a ambelor comisii va avea loc în data de 18 decembrie 2018, iar prima şedinţă din anul 2019 va fi în data de 10 ianuarie 2019.În această perioadă, atât Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap, Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului, cât şi Serviciul Secretariatul Comisiei de Protecţia Copilului şi al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap nu îşi întrerup activitatea, funcţionând după programul stabilit.  JA-D.D.

24 de ore

Centenar cu obligaţii în şcoli

Ministerul Educaţiei Naţionale „fură” din pauza mare a elevilor, timp de două zile, pentru a-i pune pe aceştia să... cânte imnul naţional.

„PSD vrea să lichideze diaspora, cu Europa cu tot!”

ARAD. Declaraţia ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici sunt aspru criticate de secretarul executiv PNL Arad, Răzvan Cadar.„Sunt obsedaţi de românii care lucrează în Europa şi care, ajunşi în contact cu civilizaţia occidentală, nu suportă PSD. Propunerea ministrului Teodorovici prin care ar urma să se limiteze dreptul de muncă în UE are legătură cu teama PSD de românii care lucrează în străinătate. În disperare de cauză, PSD vrea să lichideze diaspora, cuEuropa cu tot, pentru că piaţa comună a forţei de muncă este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Evident că această propunere are şanse zero de reuşită. Dar atitudinea PSD împotriva a milioane de români, teama şi ura faţă de cei care lucrează în străinătate sunt îngrijorătoare. Propunerea de care PSD nu s-a delimitat clar se înscrie într-un şir de acţiuni şi opinii împotriva Uniunii Europene, împotriva valorilor europene. Ministrul Teodorovici şi tot Guvernul PSD ar trebui să ştie că românii trimit acasă miliarde de euro, bani câştigaţi în străinătate dar cheltuiţi în ţară, bani care ajută la dezvoltarea României. Guvernul PSD a promis proiecte care să îi aducă pe români acasă, dar a eşuat şi constatăm că de fapt încearcă să îi izgonească de peste tot: îi goneşte cu jandarmii, când protestează în ţară, încearcă să le limiteze dreptul de a lucra în spaţiul UE. Este o atitudine care arată în acelaşi timp răutate, frică, incompetenţă şi iresponsabilitate”, a declarat Răzvan Cadar, secretarul executiv al PNL Arad. JA-A.P.

Hora Unirii la Sântana

SÂNTANA. În cadrul activităţilor dedicate Centenarului Marii Uniri, Liceul Tehnologic „Stefan...

Societate

Sănătate

Semnele atacului cerebral

Atacul cerebral este una dintre principalele cauze ale dizabilităţilor din întrega lume. Iată simptomele care pot prevesti apariţia atacului cerebral.

700

de cabinete de medici de familie sunt neocupate, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Eveniment

77 de litri de alcool etilic, confiscat la Nădlac

NĂDLAC. Un bărbat în vârstă de 47 de ani s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac – Nagylak – pe sensul de intrare în ţară -, la volanul unui autoturism marca Ford Focus, înmatriculat în România, în care autorităţile au găsit ascunse, 77 de sticle în care se afla alcool etilic.„La controlul specific, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunse pe scaunul din dreapta faţă, într-o ladă frigorifică portabilă, pe bancheta din spate, într-un sac, precum şi în portbagajul autoturismului, în locul destinat roţii de rezervă, 77 de sticle de un litru cu alcool etilic, de producţie Serbia, având valoarea de 2.310 lei. În cauză, poliţiştii de frontieră au luat măsura ridicării în vederea confiscării cantităţii de alcool, efectuând totodată cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 40 de litri de alcool etilic, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie dispuse măsurile legale care se impun”, au precizat reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad.  JA-I.C.

Transport agabaritic

ARAD. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara anunţă faptul că, până pe data de 1 decembrie, inclusiv, prin judeţul nostru va trece un transport agabaritic. Vehiculul care efectuează acest transport duce un container, iar punctul de plecare a fost Giurgiu, în data de 27 noiembrie. În mod normal, transportul ar urma să intre în judeţul nostru în data de 30 noiembrie – 1 decembrie, pe DN 7, dinspre judeţul Hunedoara. Ulterior, va circula pe DN 7 pâ­­nă în municipiul Arad, unde va urca pe autostrada A 11, respectiv centura municipiului în regim de autostradă. Apoi, după ce va intra pe autostrada A 1, transportul agabaritic se va deplasa spre punctul de trecere al frontierei Nădlac II, cel de pe autostradă. „Lăţimea maximă a vehiculului este de 4,00 metri, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condiţiilor de trafic. Menţionăm că, în conformitate cu OUG 195/ 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depăşiri este de 70 km/oră”, au mai spus cei de la DRDP Timişoara.  JA-A.G.

Au furat o canapea dintr-o casă din Sântana

ARAD. Poliţiştii din Sântana au identificat doi tineri bănuiţi de comiterea unui furt dintr-un imobil. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, în noaptea de 18 spre 19 noiembrie, un băiat de 15 ani şi un altul de 19 ani, prin forţarea uşii de acces, ar fi pătruns într-un imobil de pe raza oraşului Sântana, de unde ar fi furat o canapea în valoare de 500 de lei. Prejudiciul a fost recuperat. JA-I.C.

Infracţiune comisă pe ştrandul Neptun

ARAD. A furat un telefon mobil dintr-un imobil de pe ştrandul Neptun. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 42 de ani, care, în timp ce se afla în vizită într-un imobil de pe ştrandul Neptun, profitând de neatenţia persoanei vătămate, ar fi furat un telefon mobil, cauzând un prejudiciu de 950 de lei. Pe numele bărbatului, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au întocmit un dosar penal pentru furt.  JA-I.C.

Prins pe Calea Romanilor, fără permis

ARAD. Conducea un autoturism fără a avea permis. Este vorba despre un şofer pe care poliţiştii Biroului de Ordine Publică l-au depistat în trafic, pe Calea Romanilor, în timp ce se afla la volanul unei maşini fără a avea permise de conducere pentru vreo categorie de vehicule. Tânărul este cercetat pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism fără a deţine permis de conducere.  JA-I.C.

142

de sancţiuni contravenţionale în valoare de 63.000 de lei au aplicat poliţiştii rutieri în...

Sport

Puncte mari pentru UTA

Arădenii au tremurat pe final, în faţa unei echipe, CS Mioveni, care nu a existat pe teren timp de 80 de minute.

Medalii arădene la „Naţionalele” de înot

MIERCUREA CIUC. Recent s-a desfăşurat, la Miercurea Ciuc, Campionatul Naţional de înot – seniori, tineret şi juniori, printre cei 299 de sportivi care au reprezentat 56 de cluburi fiind şi înotători ai CSM Arad: Popescu Andreea, Rad Sarah, Sărac Ionuţ şi Puşcaş Cristian.Pe podiumul de premiere a urcat Andreea Popescu: locul 2 (categoria junioare) şi locul 3 (tineret) – în proba de 50m bras, locul 2 (junioare) – în probele de 100m bras şi 200m bras. La rândul lui, Ionuţ Sărac a avut clasări onorabile la categoria seniorilor: locul 4 în proba de 100m bras, locul 5 la 50m bras, locul 8 la 100m fluture şi 100m mixt. De remarcat că studentul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad s-a aflat la doar o zecime de secundă de medalie în proba de 100m bras.Teste în SerbiaÎn perioada 30 no­­iembrie – 1 decembrie se va desfăşura la Novi Sad – Serbia, Concursul Ţărilor Central Europene, unde sportiva Andreea Popescu s-a calificat în probele de 100 şi 200m bras şi va reprezenta România în competiţia organizată pentru fete 13 – 14 ani. Andreea Popescu doreşte să calce pe urmele înotătorilor CSM Arad care au câştigat medalii în competiţiile internaţionale oficiale la categoria seniori, fiind pregătiţi de prof. Viorel Bitang: Cosmin Cuciurean – locul 3 la Campionatele Balcanice de la Sofia/Bulgaria 1998 şi Daria Barta, argint şi bronz la Balcaniada de la Larisa/Grecia 2002. Singurul înotător al CSM Arad care a participat la Concursul Ţărilor Central Europene – juniori a fost Răzvan Blaga, care s-a calificat în anul 2007 la Kranj/Slovenia şi în 2008 la Piteşti, unde s-a clasat pe locul 4 in probele de spate.  JA-D.L.

Popa a fost mulţumit, în sfârşit, de jucători

ARAD. Ionuţ Popa a fost destul de liniştit la finalul partidei, fiind prima dată când s-a declarat mulţumit de evoluţia jucătorilor săi.„Rezultatul din acest meci pe mine nu mă prea interesa, mai degrabă pe jucători, care au mai câştigat o primă. Eu sunt în acea perioadă de evaluare, vreau să văd adevărata valoare a celor care vreau să-i ţin la UTA. Nu vreau să fac greşelile care s-au făcut până acum, cu jucători aduşi pe mulţi bani, apoi, daţi afară, plătiţi, cu care s-a ajuns pe la baraje, unde nu s-a rezolvat nimic. Am monitorizat acum vreo 4-5 jucători, printre care şi pe Enescu, el făcând cel mai bun joc de când a venit la Arad. Sunt mulţumit de atitudinea şi evoluţia tuturor jucătorilor” – a spus Ionuţ Popa.Tehnicianul Mioveniului, Iordan Eftimie spune că egalul era mult mai echitabil: „Ne aşteptam să avem un meci destul de greu, echipa gazdă venind după mai multe meciuri fără victorie. Ne-am dorit să facem un joc bun, dar – cel puţin în prima repriză – a fost unul sub aşteptări. Nu am făcut ceea ce trebuia să facem pe teren, am abuzat de prea multe atingeri. În partea secundă, am făcut un joc destul de bun, am pus şi puţină presiune pe UTA, dar vedeţi că nu întotdeauna echipa care domină poate scoate şi un rezultat favorabil. Am luat golul doi după o fază în care mingea era la noi, la un corner, am pierdut-o şi ne-au surprins pe contraatac. Am revenit cu acel penalty şi am mai avut două ocazii clare, aşa că un rezultat de egalitate cred că era mai echitabil”.  JA-L.S.

Ultima strigare a anului în Liga 3

ARAD. La o săptămână după fotbalul judeţean, eşalonul cu numărul trei al sportului rege românesc îşi consumă ultima etapă a turului. Cu rezultate pozitive în acest sfârşit de săptămănă, echipele arădene ar putea încheia anul pe primele trei locuri şi încă o echipă între primele şase, o performanţă deosebită.Primii care intră în luptă sunt jucătorii nou-promovatei Crişul Chişineu Criş, care se deplasează, joi, ora 14, în Cetatea Unirii, pentru duelul cu campioana remizelor, Unirea Alba Iulia. După două eşecuri consecutive, Şoimii Lipova caută – vineri, ora 14 – reabilitarea şi păstrarea avansului în fruntea clasamentului la Ghiroda. Neînvinsă de şapte runde, LT Cermei visează să încurce socotelile cugirenilor, în derby-ul ultimei etape, în timp ce singura echipă ce evoluează pe propriul teren, Naţional Sebiş, are o misiune aparent lejeră în faţa „lanternei roşii” din Ocna Mureş.  JA-D.S.

Medaliat la Campionatul Naţional de haltere

BASCOV. Campionatul Naţional de haltere rezervat juniorilor I (under 20) a adus o nouă medalie în vitrina cu trofee preţioase a Clubului Sportiv AMEFA Arad. Pregătit de antrenorul emerit Gheorghe Biriş, sportivul arădean Claudiu Popa (19 ani) a obţinut medalia de argint la stilul aruncat (135 kg) şi total (241 kg) şi pe cea de bronz, la procedeul smuls (106 kg) la categoria 77 kg.Colegul său, Paul Bocşa (15 ani) a încheiat concursul pe locul 4 la categoria plus 105 Kg, unul onorabil ţinând cont de vârsta mai mare a adversarilor.  JA-D.S.

UVVG ProVolei Arad, locul 2 la finele turului

ARAD. Într-o partidă decisivă pentru stabilirea locului doi în clasament, UVVG ProVolei Arad a învins ACS Volei Club Zalău cu scorul de 3-1 (25-23, 25-14, 21-25, 25-19). Primul set a fost mai disputat, apoi arădenii au zburdat în setul 2 cu un Sergiu Gligor în mare formă, bine servit de Mauro Perrone, pentru ca în actul 3 pe fondul relaxării, zălăuanii să câstige setul, dar în setul 4 cei din Arad nu mai dau nicio şansă echipei adverse, câstigă setul, meciul şi îsi consolidează locul 2 în clasament. Bine au mai evoluat pentru arădeni Filip Tocoian, Alin Flonta, Balazs Csiszar, Victor Duma şi Darie Toader. Au mai fost introduşi pe parcurs de către Marius Mascovits: Emanuel Ardelean, Lorand Lovas, Patric Creţa, Răzvan Motoc.Preşedintele CS ProVolei, Radu Sabău, mulţumeşte Primăriei Arad care, prin Centrul Municipal de Cultură, sprijină mişcarea voleibalistică.Într-un joc din cadrul CN de cadeţi: UVVG ProVolei vs. CNMB Rm. Vâlcea 3-1 (25-15, 22-25, 25-15, 25-22).  JA-D.L.

„El Clasico” de Ziua României

TÂRGOVIŞTE. După eşecul previzibil de pe terenul campioanei en-titre, Sepsi Sf Gheorghe, baschetbalistele de la FCC ICIM Arad au parte de o nouă confruntare în deplasare. Galben-albastrele pregătite de Miljan Medvedj joacă în Cetatea Chindiei, chiar de Ziua României, sâmbătă, 1 decembrie, în ceea ce specialiştii sportului cu mingea la coş numesc „El Clasico”.Cele două echipe au aceeaşi linie de clasament (2 victorii şi 4 înfrângeri) în Liga Naţională, iar în tur, la Arad, FCC ICIM a învins CSM Târgovişte, scor 78-65.  JA-D.S.

17

este ora la care copii între 4 şi 7 ani, pasionaţi de gimnastică, sunt aşteptaţi vineri, 30...

Cupa Boandi a ajuns la ediţia cu numărul 15

SATU NOU. Vicepreşedintele AJF Arad, Andras Mako, are ambiţia de a organiza, anual, un turneu de fotbal în sală ajuns la ediţia cu numărul 15. Astfel, de Ziua României, sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 12, în sala de sport din Satu Nou, şase echipe, împărţite în două grupe, vor lupta pentru premiile puse în joc. E vorba despre Viitorul Sepreuş, Speranţa Sepreuş, Viitorul Satu Nou, Frontiera Pilu, ACS Socodor şi Şoimii Şimand.  JA-D.S.

Sport international

Fabinho e dorit de PSG

FOTBAL. Brazilianul Fabinho (26 de ani) ar putea să o părăsească pe Liverpool după numai şase...

Panoramic

Fără panică

Tinerii activi ucraineni mărşăluiesc cu bannere pe care sunt scrise sloganuri precum: „Rămâneţi calmi şi îmbrăcaţi-vă gros”, „Rămâneţi calmi şi hrăniţi o pisică”, „Rămâneţi calmi şi iubiţi Ucraina” în timpul mitingului din centrul Kievului. Activiştii s-au adunat pentru a-i invita pe ucraineni să nu se panicheze, să rămână liniştiţi şi să facă lucruri simple cum ar fi zâmbetul, să se îmbrace călduros şi să sprijine armata în timpul perioadei legii marţiale. FOTO:EPA

Să pedepsească Rusia

BERLIN. Andrij Melnyk, ambasadorul ucrainean în Germania, a cerut Administraţiei din Berlin şi...

Magazin

Nicoleta

Este model în albumul „Portrete de Centenar”  

Knickers

Are 1,94 m înălţime şi 1,4 tone. Vaca uriaşă are se află într-o cireadă din Lake Preston, Australia.  FOTO: FAN

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail