Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Piaţa Obor, marele bazar al Aradului

Duminică de duminică arădenii merg la Piaţa Obor. Un loc pitoresc, care aminteşte de negustorii de pe vremuri, un loc care îşi are însemnătatea lui în viaţa urbei. De la munţii de haine şi încălţăminte, la vechituri, antichităţi, biciclete, şuruburi sau cazane, toate sunt vândute de precupeţii de la Obor. Desigur, arădenii care trec prin piaţă se opresc şi la un mic, un grătar, hamburger sau langoş la unele dintre tarabele cu tradiţie.  FOTO: ANDREEA PINTEA

„Boala tăcerii” face victime

Sute de îmbolnăviri cu tuberculoză în Arad şi câteva zeci de decese. Un raport care ne dă fiori.ARAD. Tuberculoza, cunoscută şi ca fiind „boala tăcerii”, încă face zeci de victime la nivelul judeţului Arad. Marcând Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Tuberculozei – 24 martie, Direcţia pentru Sănătate Publică Arad atrage atenţia asupra riscurilor acestei boli, doar în cursul anului trecut incidenţa TBC la nivelul Aradului fiind de 246 cazuri noi, dintre care 5 copii cu vârstă de până în 14 ani.„În judeţul Arad, conform Compartimentului de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Arad, la sfârşitul anului 2018, existau 47 cazuri cu vârsta peste 15 ani au fost pacienţi cu leziuni pulmonare reactivate, 47 de cazuri de deces prin TBC (cu 14 cazuri mai multe decât în anul 2017), din care 2 copii (0 – 14 ani), iar numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă cu TBC au fost în număr de 284 (cu 10 cazuri mai puţine decât în anul 2017), 161 în mediul rural, şi 123 în mediul urban”, punctează director executiv DSP Arad, jr. Constantin Cătană.În ceea ce priveşte prevenirea, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad, în colaborare cu coordonatorul judeţean al Programului Naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei, şi cu voluntarii din rândul asistenţilor medicali de diverse specialităţi, elevii Şcolii Postliceale Sanitară Arad, organizează acţiuni de informare, educare şi comunicare prin distribuirea de pliante şi postere, discuţii cu populaţia, privind educaţia pentru sănătate.  JA-A.P.

Simularea Evaluarii Naţionale: dezastru la matematică!

Aproape cinci mii de elevi arădeni au luat note mai mici de 5 la Simularea Evaluării Naţionale, la proba matematică.ARAD. Pe 22 martie s-au afişat rezultatele obţinute de elevi la simularea probelor Evaluării naţionale. În Arad, din cei peste 3.800 de elevi de clasa a VII-a care au susţinut proba la limba română, 60.70% au luat note mai mari de 5, în timp ce la matematică procentul de promovabilitate a fost de doar 32.26%.În cazul probei la limba maternă, din cei 174 de elevi prezenţi la această simulare, 76.43% au luat note mai mari de 5. S-au înregistrat însă şi două note de zece, la matematică.În cazul elevilor de clasa a VIII-a, cei care anul acesta vor susţine şi examenul propriu-zis, notele la limba română au fost mai bune. O medie de zece şi o promovabilitate de 64.63% din cei 3.305 elevi prezenţi.La proba de la matematică, însă, situaţia este de-a dreptul dezastruoasă. Doar 28.61% din elevii prezenţi au reuşit să obţină note de trecere. Cât despre limba maternă, procentul de promovabilitate este de 81.18%.La clasa a VIII-a s-au înregistrat cinci note de zece – câte una la limbile română şi maternă, respectiv 3 la matematică, iar alte 293 de note s-au situat între 9 şi 9.99.  JA-E.R.

Actualitate

24 de ore

Faliment pe „drumul groazei”

Compania Intermed Utilaj, câştigătoarea licitaţia pentru reabilitarea drumului Pâncote-Seleuş, şi-a înaintat dosarul de faliment la Tribunal.

RO_CULTURA

Eveniment

Ziua şi sesizarea la ITM

363 de petiţii au fost formula­te de angajaţi pe parcursul anului 2018, în medie însemnând o petiţie pe zi.

A tăiat linia continuă şi a fost izbit de o altă maşină

ŞIMAND. Neatenţia şi graba, cel mai probabil, au făcut ca un nou accident să aibă loc sâmbătă dimineaţa pe DN79 la Şimand.Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Urgenţă Arad, accidentul s-a produs pe raza localităţii Şimand în jurul orei 5:30. Iniţial, în apelul la numărul de urgenţă 112 s-a anunţat ca fiind şi o victimă încarcerată. „Au fost alocate forţe de intervenţie ale Gărzii nr. 2 Chişineu Criş din cadrul Detaşamentului de Pompieri Ineu, 1 echipaj SMURD şi un echipaj pentru descarcerare iar în sprijin un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean. În momentul sosirii la locul accidentului victima care se anunţă încarcerată era scoasă din autoturism şi predată echipajului SAJ ajuns la faţa locului”, au transmis reprezentanţii ISU Arad.Dinamica accidentului„Din primele cercetări efectuate la faţa locului, s-a stabilit că un bărbat de 58 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe DN79, în localitatea Şimand, la km. 31+100 metri, a efectuat o manevră de viraj la stânga pentru a intra pe o stradă laterală încălcând marcajul longitudinal continuu de delimitare a sensurilor de mers, fiind acroşat frontal de un autoturism care circula regulamentar pe sensul de mers Oradea – Arad, condus de un bărbat de 35 ani. În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a unui bărbat de 56 ani, pasager în primul autoturism. Se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis agent şef adjunct Claudia Iuga, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad. JA-A.P.

Scenariu ISU: Incendiu într-o fabrică din Nădab

INEU. Sub îndemnul „ne pregătim tot timpul pentru a deveni cei mai buni”, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au luat parte la un exerciţiu impresionant. Exerciţiu a presupus repetarea unui scenariu care i-ar îngrozi pe toţi arădenii: incendiu într-o fabrică plină de muncitori.„Detaşamentul de Pompieri Ineu a executat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru testarea capacităţi de răspuns a celor două subunităţi de intervenţie, Garda nr. 1 Ineu şi Garda nr. 2 Chişineu Criş. Exerciţiul s-a desfăşurat la unul din cei mai importanţi operatori economici din raionul de intervenţie a subunităţii, Gualapack Nadab. A fost simulat un incendiu cu victime surprinse în interiorul fabricii. Au intervenit 15 pompieri cu patru autospeciale de intervenţie”, au transmis reprezentanţii ISU Arad.Exerciţiul a avut ca scop verificarea capacităţii operatorului economic de a asigura prima intervenţie şi evacuarea personalului. „La finalul exerciţiului pompieri au e­­fectuat un instructaj pentru folosirea mijloacelor de prima intervenţie, stingătoare şi hidranţi interiori”, au mai transmis reprezentanţii ISU Arad. JA-A.P.

BMW în flăcări între Zimand şi Sântana

ARAD. Un scurt circuit a făcut, cel mai probabil, ca autoturismul să se aprindă ca o torţă. Şoferul a reuşit să se salveze şi să apeleze pompierii.Potrivit Inspectoratului pen­­tru Situaţii de Urgenţă Arad, autoturismul ardea generalizat atunci când s-a intervenit pentru stingere. „Din primele informaţii se pare că cel mai probabil cauza incendiului a fost un scurt circuit. Din declaraţiile şoferului se pare că maşina ar fi început să ardă în mers, începând cu parte dinspre motor”, au precizat reprezentanţii ISU Arad. JA-A.P.

Sport

UTA s-a mulţumit cu puţin

Arădenii au crezut că pot scoate un punct dacă stau bine în teren. Insistenţa Academicii a fost răsplătită pe final.

„Avem probleme foarte mari la aspectul fizic”

Clinceni. La finalul meciului cu Academica, antrenorul secund al echipei UTA, Cristian Păcurar a declarat: „Ne-am aşteptat să avem un joc greu. Cunoscând echipa adversă şi ştiind posibilităţile noastre fizice actuale, am lăsat iniţiativa deliberat. Dar îmi doream mai mult la fazele de recuperarea a mingii şi să punem probleme în atac, unde am fost moi şi previzibili. Primul gol al Academicii a venit dintr-un penalty discutabil. Încă nu am văzut reluarea, dar ştiu că e al treilea penalty în două etape dictat contra noastră. Până atunci, Clinceniul nu a avut ocazii, doar situaţii. Am cerut la pauză să stăm mai sus, am dorit să vin cu schimbări ofensive, dar s-a făcut acel penalty. Am încercat să aducem forţă în ofensivă prin urcarea lui Şeroni şi introducerea lui D. Popa, însă a venit acel euro-gol de 2-0 şi meciul era gata. Suntem foarte supăraţi, am pregătit foarte bine acest meci, din păcate se vede că avem probleme foarte mari la aspectul fizic, din minutul 60 am căzut. Ştim acest lucru, încercăm să-l îmbunătăţim antrenament du­­pă antrenament, vom face câteva schimbări înainte de meciul cu Snagov”.La rândul său, tehnicianul Academicii Clinceni, Ilie Poenaru a spus: „A fost aşa cum ne-am aşteptat, UTA a stat bine în teren şi ne-a fost greu să marcăm. Deşi am dominat meciul de la un capăt la altul, golurile au venit abia pe final, dar asta ne-a arătat că avem răbdare, lucru deosebit de important. Arădenii nu ne-au pus mari probleme decât – repet – prin faptul că s-au organizat bine în propria jumătate. Victoria o consider meritată, sperăm să continuăm pe aceeaşi line, deoarece victoriile aduc victorii, iar noi avem mare nevoie de ele”.  JA-L.S.

PECICA. Pe o vreme superbă, peste 300 de împătimiţi ai fotbalului judeţean, au asistat sâmbătă după-amiază la derby-ul Ligii 4, confruntarea dintre Progresul Pecica şi Unirea Sântana.Având jucători mult mai experimentaţi, care fac diferenţa în raport „unu contra unu”, pecicanii şi-au adjudecat toate punctele puse în joc şi au făcut un pas decisiv spre câştigarea campionatului. Fiind greu de crezut că vor pierde avansul de şapte puncte din fruntea ierarhiei, Rusu et company se pot pregăti deja pentru barajul de promovare în eşalonul trei.A fost Progresul Pecica – Unirea Sântana 2-1 (1-0), goluri semnate de: P. Măgulean min. 8 şi Puie min. 47, respectiv, Stanciu min. 80. Să mai spunem că în min. 65, Gabor (Pecica) a fost eliminat pentru cumul de avertismente.Formaţii – Pecica: Fl. Rusu – Ţugulescu (min. 65, T. Bodri), Gabor, Ew. Wild, Aldan, S. Po­­pa, Arsene, Ponta (min. 56, Drîglă), Puie (min. 78, Morar), Copil, P. Măgulean (min. 84, Păcurar). Sântana: Iacob – Toader, De Palma, Tomuţ, Istin, Politic (min. 46, Stanciu), R. Po­­pa, Parlapan (min. 64, Berari), Martin (min. 84, Paven), D. Morariu (min. 78, Ilinca), Prică.Arbitri: Ionuţ Nicoraş – Casian Bălu, Cristian Takacs. JA-A.G.

Nu au avut milă în derby-ul judeţean

ARAD. Decise să nu rateze promovarea în elita fotbalului feminin din România, Piroş Security a făcut instrucţie cu CS Ineu, într-un derby judeţean disproporţionat din toate punctele de vedere. Scorul final: 22-0 (!) ne scuteşte de prea multe comentarii, astfel că vom trece în revistă doar marcatoarele: A. Bălaş-8, O­­lariu-5, Usain-3, Sîrbovan-3, Liheţ, Chiş şi Dubăţ.„Leoaicele” pregătite de Gi­­gi Cameniţă au parte, runda viitoare, de o deplasare la Cluj, pe terenul celor de la Olimpic, înainte de derby-ul de promovare cu Luceafărul Filiaşi, de la Arad.Formaţii – Piroş Security: Bărbosu – Dobrea, Liheţ, Marcea, Vanu, Olariu, Chiş, U­­sain, A. Cociuba, Sîrbovan, A. Balaş. Au mai jucat: Vuicin, Bodnar, Nagy, Dubăţ, Herbei. CS Ineu: Kugler – Vamanu, Covaci, Andea, Preală, Gaspar, Mihăieş, Strifler, G. Cociuba, Gruia, Muj. Au mai jucat: Crasiuc, Sebastian.  JA-D.S.

Miculescu le-a dat peste cap planurile

Arad. UTA nu a putut conta la meciul cu Academica Clinceni pe David Miculescu, acesta simţindu-se rău chiar în noap­­tea de dinaintea plecării spre Capitală. „Evident că absenţa lui Miculescu a dat peste cap tot ce am pregătit până vineri. Am fi fost mult mai concreţi pe faza de atac cu el în teren, dar a trebuit să schimbăm din mers” – a spus Cristi Păcurar, antrenorul secund al echipei UTA, la finalul jocului de la Clinceni”.  JA-L.S.

40

de fani a avut UTA la meciul de la Clinceni, cu Academica.

A ieşit cum ne doream

Minunea s-a produs la Cluj şi arădencele au avantajul terenului propriu în lupta pentru un loc în semifinale.

Bronz la „Aphrodite Cup”

ATENA. Gimnasta arădeană So­­nia Ichim (CS Municipal) a cucerit medalia de bronz în finala de la panglică în cadrul ediţiei cu numărul 5 a turneului internaţional de gimnastică ritmică „Aphrodite Cup” din Grecia. Gimnasta pregătită de Daniela Chiriac a urcat pe ultimul loc pe podium la senioare, iar în ierarhia de la individual compus s-a clasat a zecea din 34 de competitoare. La aceeaşi competiţie, ansamblul de junioare al României – antrenoare Daniela Chiriac şi Tatiana Novikova (ambele CSM Arad), cu arădeanca Alenia Biringer în componenţă, a terminat pe locul 6 în finala cu cinci panglici şi pe locul 7 în finala cu 5 cercuri.Junioarele mici ale CSM A­­rad au obţinut şi ele rezultate bune la Pure Super Cup, concurs desfăşurat la Budapesta (Ungaria): Junioare 2 A (2006 – 2007) – Maria Moţ, locul 1, la individual compus şi coardă, locul 2, la minge şi măciuci; Catrina Buniov, locul 1, la panglică, locul 3, la individual compus şi locul 4, la minge şi măciuci; Dalia Marin, locul 4, la cerc, 6 la panglică şi 9 la individual compus şi minge; Prejunioare A (2008) – Karina Kuncz, locul 1, la măciuci şi 7 la individual compus şi coardă; Carina Crainic, locul 1, la panglică şi 8 la minge; Prejunioare A (2009) – Cesaria Crişan, locul 1, la panglică şi 8 la individual compus, coardă şi cerc; Copii 2010 – Teodora Brădean Iovănaş, locul 1, la panglică şi 7 la cerc.  JA-D.L.

Crişul a spart gheaţa în acest retur!

CHIŞINEU CRIŞ. Fără cinci titulari (Tătar, Al. Pavel, Bozian, Ianc şi Modan), antrenorul Adi Abrudean a avut o misiune grea în alcătuirea primului 11. A mizat pe: Mucha – Lazăr, Sabău, Siminic, Piţ, Suslak, Maghici, Fl. Gâlcă, Lezeu, Ciornei (min. 81, Clej), Matei (min. 90, Lung). Şi i-a ieşit, victoria, chiar şi la linită, scor 1-0 (gol Ciornei min. 45), în disputa cu CSC Ghiroda, fiind una incontestabilă după aspectul jocului.„Ştiam că întâlnim o formaţie mult schimbată în bine faţă de tur, care a şi obţinut rezultate bune în primele etape. Ne-am prezentat la acest meci fără cinci titulari şi, totuşi, am demonstrat că avem spirit. Băieţii au evoluat cu cap şi inimă şi au obţinut o victorie meritată. Singurul regret este că nu am închis mai repede conturile, în special la ocazia ma­­re a lui Matei, dar – pâ­­nă la urmă – nu am riscat mare lucru. Echipa din Ghiroda nu şi-a creat nicio ocazie importantă de gol. Îmbucurător este că jucătorii care au evoluat mai puţin până acum ne-au arătat că ne putem baza pe ei” – a spus, la final, tehnicianul Crişului, Adi Abrudean. Cu moralul ridicat, Crişul are parte, etapa viitoare, de un derby judeţean, pe terenul echipei din Sebiş.  JA-D.S.

Derby tranşat cu emoţii

CERMEI. Aşteptat cu real interes (şi) datorită antecedentelor mai mult sau mai puţin sportive, derby-ul fotbalistic judeţean de Liga 3, Lunca Teuz Cermei – Naţional Sebiş, a fost încărcat de dramatism. Momentul psihologic s-a consumat în min. 53, la scorul de 1-1, când sebişeanul Enciu a ratat o lovitură de pedeapsă. Apoi, cermeienii s-au descătuşat, pe final, apropiindu-se la două puncte de liderul din Lipova.A fost LT Cermei – Naţional Sebiş 3-1 (1-1), goluri semnate de: Mager min. 27 şi min. 85, Matiş min. 84, respectiv, Szekely, min. 43.Formaţii – LT Cermei: Gârlea – Dolga (min. 60, Polgar), Varga, Nistor, Mager, Prună, Ciubotariu, Iuga (min. 77, Bulza), Vlad (min. 75, Mihuţa), Deta, Capătă (80 Matiş); Sebiş: Horvat – Onuţan, I. Lezeu, Forisz, Dărăban (min. 14, Susan), Ruţă (min. 65, Teşedan), Pop, Mateucă (min. 75, Ember), Szekely, Vereş, Enciu (min. 74, Petculescu).  JA-D.S.

Şoimii nu se regăsesc şi tremură pentru locul unu

DUMBRĂVIŢA. Flavius Sabău pare că nu a găsit formula câştigătoare în acest debut de sezon de primăvară. Cel puţin în jocurile din deplasare, unde „şoimii” Lipovei au bifat două remize şi o înfrângere. Cea din urmă s-a produs vineri după-amiază, la Dumbrăviţa, scor 1-2, pe terenul unei echipe care nu şi-a spus ultimul cuvânt în lupta pentru promovare.Degeaba punctează la capitolul impresie, dacă punctele se lasă aşteptate. Iar distanţa în fruntea clasamentului între „şoimi” şi contracandidate s-a redus la un singur punct.Timişorenii au înscris din două faze fixe, prin Telescu min. 58 şi Boancă min. 67, reuşita de onoare fiind semnată de Istrate min. 79 (penalty). În min. 60, R. Rusu a fost eliminat pentru intenţie de lovire a unui adversar.Pentru „Şoimii” au jucat: D. Filip – Gherasim, Bercu, Vasiu, Filimon (min. 76, Burlă) – Poiană, M. Popa, Lazea, D. Rusu – Sulea (min. 90, Marton), Trabalka (min. 63, Istrate).  JA-D.S.

Aradul găzdu­ieşte etapa regională a Cupei Satelor!

SOCODOR. Inspiraţi după un proiect iniţiat, în premieră naţională, de AJF Arad, mai marii FRF au demarat în acest an o competiţie rezervată echipelor de copii sub 13 ani din mediul rural.S-a ajuns la faza etapelor regionale, opt la număr, câştigătoarele urmând să se califice la turneul final. Scrisoarea de intenţie trimisă de preşedintele AJF Arad, Adrian Lucaci, la Federaţie, a avut câştig de cauză, Aradul primind organizarea Regiunii Vest.Astfel, duminică, 31 martie, ora 12, la Socodor, îşi vor da întâlnire câştigătoarele Cupei Satelor din judeţele Timiş, Hunedoara, Caraş Severin şi …. Şoimii Şimand, reprezentanta Aradului.„Am găsit la Socodor nişte oameni extraordinari, pasionaţi şi sufletişti. Au organizat ireproşabil o etapă zonală şi turneul final pe judeţul Arad. Şi acum vom oferi o masă tuturor participanţilor, sucuri, fructe şi dulciuri” – a declarat Adrian Lucaci, preşedintele AJF Arad.  JA-D.S.

Cupa „Prieteniei”, propagandă pentru şah

ARAD. Cupa „Prieteniei” la şah, în organizarea profesorului Mitică Cosma (Palatul Copiilor Arad), a avut loc, la finele săptămânii trecute, la sediul UAV Arad. Scopul acestui eveniment, ajuns la ediţia a IX-a, a fost stimularea practicării şahului în rândul elevilor din municipiul nostru, dar şi întărirea relaţiilor de prietenie între copiii din vestul României şi cei din Gyula, Ungaria.  JA-D.L.

Marius Copil, o nouă ieşire în turul inaugural

MIAMI. Tenismanul arădean nu are un început de sezon prea fast (3 victorii şi 9 eşecuri), fiind eliminat în primul tur (şi) la Miami Open, 4-6, 2-6 cu spaniolul Albert Ramos (86 ATP). Copil (73 ATP) a reuşit doar 3 aşi, având procentaje modeste la serviciu, suferind a treia înfrângere în faţa ibericului ce a evoluat în trecut la Arad Challenger. Arădeanul pleacă din Miami cu 16.425 de dolari şi 10 puncte ATP. JA-D.L.

4

aparate au fost în agenda sportivului arădean...

Departe de un loc în finala europeană

OSIJEK. Însoţiţi de antrenorul Gheorghe Pop, doi pistolari ai CSM Arad au tras în proba de pistol aer comprimat 60 de focuri, categoria juniori, din cadrul „europenelor” din Cro­­aţia. Din păcate, Casian Codrean s-a clasat pe 29 la individual, la opt lungimi distanţă de locul 8, ultimul care per­­mitea accesul în finală. Debutantul Luca Joldea a fost al 45-lea, din cei 62 de pistolari prezenţi la start.  JA-D.S.

Magazin

Denisa

Este model în albumul „Portrete de Centenar”

China, magnet pentru turişti

China va deveni ţara care va atrage cei mai mulţi turişti din lume până în 2030, potrivit companiei de cercetare mondială Euromonitor Internaţional.

La expoziţie

Un bulldog englezesc este prezentat la PetExpo 2019 ce s-a desfăşurat la Riga, capitala Letoniei.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail