Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Se sparge şi celălalt sens

Bulevardul Revoluţiei, sub „asediul” şantierelor. După ce a fost spart pe aproape toată lungimea pe direcţia de mers Teatru-Podgoria, acum şantierele se mută pe celălalt sens. Lucrările au început deja între străzile Mihai Eminescu şi Vasile Alecsandri. Cei de la Compania de Apă Arad anunţă, însă, că noi şantiere vor fi deschise şi pe sensul de mers Podgoria-Teatru. /P.3 FOTO: A.P.

”Arad – Mica Vienă”

Conferinţele „Historia” au ajuns pentru a doua oară la Arad, după ce anul trecut în toamnă Aradul a fost gazda unei conferinţe pe tema Marii Uniri. De această dată la Arad s-a vorbit despre oraş ca fiind Mica Vienă. Conferinţele „Historia” s-au bucurat de prezenţa conf. univ. dr., Marius Diaconescu, a doamnei conf.univ.dr. Simona Stiger, a prof. univ. Corneliu Pădurean, a prof. univ. dr. Doru Sinaci şi a domnilor Ciprian Plăiaşu şi Ciprian Stoleru, editori revista „Historia”, în moderarea domnului Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”.  FOTO: A.P.

Presiune pentru casele de marcat

ARAD. Fiscul face o nouă campanie de informare referitoare la utilizarea caselor de marcat electronice. De această dată acţiune se desfăşoară pe platforma Spaţiul Virtual Privat. /P.5

Actualitate

Semnătură pentru centură

Consiliul Judeţean a aprobat autorizaţia de construire pentru o bucată a viitoarei centuri a oraşului Chişineu Criş.

24 de ore

Societate

Presiune pentru casele de marcat electronice

ARAD. Fiscul încearcă pe toate căile să-i stimuleze pe agenţii economici să se doteze cu case de marcat electronice. În acest context, Ministerul Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, desfăşoară, în Spaţiul Privat Virtual, o nouă campanie de informare a contribuabililor, „pentru stimularea acestora de a se dota cu case de marcat electronice şi pentru îndeplinirea voluntară a obligaţiilor fiscale”.Scrisori informative„Prin SPV sunt transmise scrisori informative, către patru categorii de contribuabili, în funcţie de situaţia în care aceştia se regăsesc, conform evidenţelor instituţiei: *celor care au declarat numărul aparatelor de marcat electronice fiscale utilizate, prin Formularul 394 – Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA, însă nu figurează înscrişi în evidenţele ANAF şi cu Cererea de atribuire a numărului de ordine din registrul de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţ/municipiul Bucureşti sau a numărului unic de identificare din aplicaţia informatică a ANAF; *celor care figurează în evidenţele ANAF înregistraţi cu Cerere de atribuire a numărului de ordine din registrul de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţ/municipiul Bucureşti sau a numărului unic de identificare din aplicaţia informatică a ANAF, însă aparatul/aparatele nu figurează ca fiind instalat/e; *celor care, potrivit prevederilor art.1, alin (1), din OUG nr. 28/1999 au obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3, alin (2) din aceeaşi ordonanţă, şi care nu şi-au îndeplinit această obligaţie; * celor care figurează înscrişi în evidenţele ANAF cu aparat/e de marcat electronice fiscale însă nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare privind transmiterea datelor fiscale către ANAF”, se arată în comunicatul transmis de Fisc. JA-A.P.

Eveniment

Ordine de protecţie pe numele a doi soţi bătăuşi

ARAD. Două femei din Ghioroc şi Zădăreni au apelat la ajutorul poliţiştilor după ce au fost bătute de soţi. Astfel, poliţiştii Secţiei 7 Rurală Lipova au fost sesizaţi de către o femeie din Ghioroc despre faptul că soţul ei, în vârstă de 39 de ani, ar fi lovit-o şi împins-o, iar aceasta a căzut şi s-a lovit cu capul de podea. Femeia a mai spus că soţul ei se afla sub influenţa băuturilor alcoolice când a agresat-o.Potrivit Poliţiei, „în urma evaluării situaţiei, poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu pe o perioadă de cinci zile, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie şi ameninţare”.La Zădăreni, poliţiştii au fost sesizaţi de către o femeie din Zimandu Nou, că soţul ei, în vârstă de 42 de ani, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului, ar fi lovit-o cu pumnii şi picioarele în zona feţei şi picioarelor. Şi în acest caz a fost emis un ordin de protecţie provizoriu, efectuându-se, de asemenea, şi cercetări pentru infracţiunea de violenţă în familie.  JA-I.C.

Suplimentare de 20.000 de vouchere pe „Rabla”

ARAD. 130 de milioane lei au fost alocate în plus pentru suplimentarea programului „Rabla”, însumând 20.000 de prime de casare. Suplimentarea s-a aplicat de luni, 19 august, şi face ca numărul primelor de casare să ajungă în acest an la 55.000.Reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu au declarat că „începând de luni, 19 august 2019, ora 10:00, persoanele fizice pot merge la producătorii validaţi pentru îndeplinirea formalităţilor de înscriere în vederea accesării Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Rabla Clasic). Programul Rabla Clasic a fost suplimentat cu 130 de milioane lei, sumă care reprezintă aproximativ 20.000 de prime de casare”.Cuantumul primei de casare pentru „Rabla Clasic” este de 6.500 de lei pentru fiecare maşină uzată, mai veche de opt ani, dată spre casare şi se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g de CO2/km, în regim de funcţionare mixt (maximum 140 g CO2/km conform standardului WLTP).În comunicatul AFM se mai arată şi că la prima de casare se mai poate adăuga şi un ecobonus de 1.000 lei „în cazul achiziţionării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g de CO2/km (maximum 105 g CO2/km conform standardului WLTP) şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid”. JA-A.P.

Incendiu la o casă din satul Rostoci

PLEŞCUŢA. Detaşamentul de Pompieri Sebiş, Garda nr. 2 de intervenţie Gurahonţ a intervenit miercuri după masa pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit în satul Rostoci, comuna Pleşcuţa. Focul s-a manifestat la acoperişul locuinţei cu posibilitatea de extindere la întreaga casă. Pentru lichidarea flăcărilor s-a intervenit cu o autospecială pentru stins incendii, un ofiţer şi şase subofiţeri.  JA-I.C.

Vindea ţigări de contrabandă din maşină

ARAD. Poliţiştii Secţiei 1 Vlaicu au depistat pe Calea Aurel Vlai­­cu, o tânără de 22 de ani, din Arad, în timp ce oferea spre vânzare dintr-un autoturism ţigarete netimbrate, susceptibile a proveni din contrabandă. În urma controlului maşinii au fost depistate 17 cartuşe de ţigări de diferite mărci, în valoare de 1.700 de lei. Ţigaretele au fost indisponibilizate, tânăra fiind cercetată penal pentru contrabandă.  JA-I.C.

Bărbat prins sub tractor

CONOP. Situaţie de urgenţă între comunele Conop şi Bârzava, miercuri după masa. Un tractor s-a răsturnat peste un bărbat în vârstă de 58 de ani, acesta rămânând prins sub utilaj. La faţa locului s-a deplasat Garda de Intervenţie Bârzava cu o autospecială de descarcerare, o autospecială SMURD, în ajutorul acestora venind şi SVSU Conop.Pompierii au reuşit să-l scoată pe bărbat de sub tractor. Victima era inconştientă şi în stop cardio respirator. Paramedicii au executat manevrele de resuscitare, însă nu a mai putut fi readus la viaţă, astfel că a fost declarat decesul.  JA-I.C.

136

de sancţiuni contravenţionale în valoare de 70.000 de lei au aplicat poliţiştii rutieri în...

La 14 ani, a vrut să fure o pereche de cercei

ARAD. O minoră de 14 ani, din Arad, este cercetată de poliţiştii Biroului de Ordine Publică după ce a fost depistată în flagrant în timp ce sustrăgea o pe­­reche de cercei din incinta u­­nui magazin aflat într-un complex comercial de pe Calea Au­­rel Vlaicu. Prejudiciul a fost recuperat şi returnat societăţii comerciale, pe numele fetei fi­­ind întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.  JA-I.C.

Sport

UTA 2003 a câştigat Cupa Aradului la juniori A

ARAD. Demarată la începutul lunii august, Cupa Aradului la fotbal, a strâns la start cele mai reprezentative echipe din fotbalul juvenil arădean, într-un maraton al sportului rege cu peste 100 de jocuri şi 1200 de viitori fotbalişti implicaţi. Totul a fost posibil datorită eforturilor depuse de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Arad, în baza unui proiect declarat eligibil de Centrul Municipal de Cultură Arad, la sesiunea de finanţări nerambursabile.Iată ce s-a întâmplat în etapa finală a juniorilor A (născuţi 2001-2004)…Semifinale: UTA 2002 – UTA 2004 1-2 (0-0) după 11m şi UTA 2003 – Podgoria Pâncota 3-0. Finala mică: UTA 2002 – Podgoria Pâncota 1-0. Finala mare: UTA 2004 – UTA 2003 0-3.Lotul echipei câştigătoare: Roland Rigo, Alex Patlagică, Silviu Bortiş, Ricardo Blaga, Manu Iuta, Robert Ursoi, Marcel Mercioiu, Mario Andrieş, Alin Maxim, Samuel Onişor, Răzvan Botea, Alex Roşca, Claudiu Popa, Flavius Domide, Raul Ţurcanu, Sergiu Goian, David Măgulean, Iulian Davila, Andrei Mocan, Ianis Sterciuc. Antrenori: Dinu Donca şi Radu Mărginean.Au arbitrat: Gabriel Hărduţ, Darius Leah, Cristian Takacs, Denis Calnacov, Marius Vîlceanu.Festivitatea de premiere, ca la toate categoriile de vârstă, va avea loc sâmbătă, 24 august, ora 20, pe arena Motorul din Aradul Nou, la finalul meciului demonstratic de old-boys dintre UTA şi Selecţionata FRF.  JA-D.S.

Aceleaşi rivale pe semicercul fetelor

CHIŞINEU-CRIŞ. Handbalistele de la ACS Crişul Chişineu Criş şi-au aflat adversarele cu care se vor confrunta în Seria D a Divizia A, în sezonul competiţional 2019-2020. Echipele pe care le va întâlni gruparea de pe Crişul Alb, în noua ediţie, vor fi: CSU Reşiţa, CS Marta Baia Mare, CSM Târgu Mureş, CSU Oradea şi CSU Universitatea de Vest Timişoara.Prima etapă va avea loc pe data de 7 septembrie, când arădencele vor primi, la Polivalenta arădeană, replica timişorencelor. Şi în runda a doua (14 septembrie), Crişul va evolua tot în faţa fanilor, în compania grupării Marta Baia Mare (singura noutate a seriei de vest, care înlocuieşte „satelitul” lui Minaur), prima deplasare, programată 21 septembrie, fiind în fieful principalei contracandidate la promovare CSM Tg. Mureş, echipă care s-a oprit în sezonul trecut la turneul de baraj pentru Liga Florilor.Precum în campionatul precedent, se vor juca două tururi şi tot atâtea retururi, primele două echipe urmând a participa la turneul semifinal.  JA-D.L.

FCC Baschet Arad, cea mai bună sub panoul 3x3

BUCUREŞTI. Echipa de 3×3 a clubului FCC Baschet Arad a reuşit să iasă învingătoare la turneul de streetball de la Bucureşti. Galben-albastrele, întărite cu unul dintre transferurile din aceasta vară (Alina Pop), au luat trofeul la Superbet Tour Final Bucureşti, cu victorii pe linie! Adela Mercea, Alexandra Rotariu şi Anamaria Ciotir au completat echipa formată pentru cel mai mare turneu de baschet 3×3 al anului, disputat în week-end pe terenurile Politehnicii din Bucureşti.Dar. Iată rezultatele obţinute de FCC Baschet Arad la acest turneu: 8-6, cu ACS KSE Tg. Secuiesc 8-6 şi 18-13, cu Rapid Bucureşti (în grupă); 16-7, cu Olimpia CSU Braşov (sferturi de finală); 19-12, cu Sportul Studenţesc (semifinale) şi 21-15, cu Agro Squad (finala).  JA-D.S.

HC Beldiman va evolua în liga secundă!

ARAD. Cel mai nou club de handbal din Arad, HC Beldiman, se va alinia, din toamnă, la startul ligii secunde masculine, urmând a avea adversari din patru judeţe.Soţii Adriana şi George Beldiman duc proiectul de revigorare al handbalului arădean mai departe, după echipele de juniori venind rândul înscrierii în campionat a unei formaţii de seniori. HC Beldiman Arad a fost repartizată în Seria D a Diviziei A, alături de: CSU Craiova, CSM Oradea, CSU „Constatin Brâncuşi” Tg. Jiu, CNOPJ Timişoara (echipa centrului naţional de pe Bega) şi Unirea Sânnicolau Mare.Debutul arădenilor se va consemna în 22 septembrie, pe parchetul Sălii Sporturilor „Victoria”, în compania Unirii din Sânnicolau Mare. În etapa secundă (29 septembrie), la Arad vor sosi „studenţii” din Craiova, iar primul meci extern este programat la început de octombrie, la Oradea.În întrecerea ligii secunde a băieţilor vor participa 25 de e­­chipe, împărţite în patru serii, primele două clasate din fiecare grupă primind dreptul de a accede la turneul semifinal.  JA-D.L.

ROMASIA devine partener al UTA-ei

ARAD. Prin vocea directorului general, Decebal Grădinariu, clubul UTA a anunţat încheierea parteneriatului cu compania ROMASIA, deţinătoare a pachetului BRONZE.ROMASIA este o companie românească de trading, cu birouri în România (Arad şi Bucureşti) şi China (Guangzhou şi Yiwu), Vietnam (Da Nang) şi Hong Kong. Prezenţi de 12 ani pe piaţa din România, ne mândrim cu un portofoliu de aproximativ 300 de clienţi, de la firme nou înfiinţate până la companii mari de distribuţie sau companii multinaţionale. Având colegi români aflaţi în permanenţă la birourile din China, precum şi depozite proprii în Yiwu/China – ROMASIA este capabilă să ofere servicii complete de achiziţii, logistică, transport şi formalităţi vamale. De la bunuri de larg consum la utilaje pentru producţie, de la jucării până la proiecte complete în domeniul HoReCa, ROMASIA acţionează ca mandatar pentru clienţii săi şi le oferă servicii complete de import.  JA-D.S.

Dueluri arădene în Cupa României

BUCUREŞTI. Actualul sezon al Cupei României la fotbal a ajuns la etapa cu numărul 3, fază a competiţiei în care intră în joc şi echipa fanion a judeţului, UTA.Astfel, marţi, 27 august, ora 17,30, într-un singur joc cu caracter eliminatoriu, avem parte de două dueluri arădene. La Pâncota, vicecampioana Seriei a 4-a din eşalonul trei în sezonul trecut, Şoimii Lipova, va întâlni UTA, în timp ce, Crişul Chişineu Criş va evolua pe teren propriu, împotriva colegei de serie şi eşalon, Lunca Teuz Cermei.  JA-D.S.

Înfrângere cu repetiţie pentru Marius Copil

WISTON-SALEM. Tenismanul arădean Marius Copil a fost învins de spaniolul Pablo Carreno-Busta cu 6-3, 6-7 (3), 6-4, în runda a doua a turneului ATP de la Winston-Salem (Carolina de Nord – premii de 717.955 dolari). Copil (28 ani, 96 ATP) s-a înclinat în faţa favoritului numărul 11 după două ore de joc. Carreno-Busta (28 ani, 64 ATP) a câştigat şi primul meci direct, săptămâna trecută, în calificări la Cincinnati, mult mai clar, cu 6-2, 6-2.  JA-D.L.

3

medalii au obţinut arcaşii de la CS FitNext Arad la concursul de tir cu arcul organizat la...

Sport international

Panoramic

„Vine momentul adevărului!”

Bugetarii sunt privilegiaţii societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine, spune Florin Cîţu.

Demonstraţii

Demonstraţii anti Brexit au avut loc în Londra, capitala Marii Britanii înaintea întâlnirii pe care primul ministru britanic Boris Johnson urma să o aibă cu cancelarul german Angela Merkel. FOTO: EPA-EFE

Atac armat în Franţa

PARIS. Un incident armat a avut loc pe platourile unde celebrul rapper francez Booba filma un...

Magazin

Daniela

Pasionată de muzică şi natură.  FOTO: Ovi D. Pop

The Prodigy, în studio

LONDRA. Trupa britanică The Prodigy s-a întors în studioul de înregistrări, pentru prima dată...

A dansat în faţa Papei

VATICAN. Papa Francisc a permis unei fetiţe bolnave să alerge, să bată din palme şi să danseze...

Locatar nou

Mica girafă se plimbă prin Safaripark Beekse Bergen din Hilvarenbeek.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail