Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Nu se mai poate parca în Parcul „Aventura Voinicilor”

Dacă până acum arădenii care veneau cu maşina în Parcul „Aventura Voinicilor” îşi parcau autoturismele în capătul parcului, chiar lângă pista pentru biciclete, distrugând astfel spaţiul verde de acolo, de acum nu se mai poate. Primăria Municipiului Arad a montat mai mulţi stâlpi care nu mai permit şoferilor să vină cu maşinile până pe mal şi să le parcheze acolo. Aşadar, de acum, de voie de nevoie, arădenii vor trebui să îşi parcheze maşinile în locurile special amenajate. Suntem curioşi cât va dura până când stâlpii vor fi rupţi.  FOTO: VALI GORAN

Puşcăriaşii fug din Arad

Paradoxal, deşi Penitenciarul Arad oferă cele mai bune condiţii pentru deţinuţi, puşcăriaşii fug de la noi.ARAD. Penitenciarul Arad este una dintre cele mai noi şi moderne închisori din ţară şi oferă condiţii mai mult decât decente persoanelor încarcerate aici. Numai că, paradoxal, exact din acest motiv deţinuţii vor să plece din Arad.Care ar fi explicaţia? Legea recursului compensatoriu. Chiar dacă Uniunea Europeană ne sancţionează constant când vine vorba despre condiţiile din închisori, puşcăriaşii fug de condiţiile bune. Şi asta pentru că, executând pedepsele în penitenciarele a­­glomerate, beneficiază de zile câştig.Iar în Arad nu se pune problema supraaglomerării ori a lipsei condiţiilor decente. Puşcăriaşii încarceraţi la Arad au televizoare în cameră, toalete şi duşuri, au la dispoziţie săli de teatru, săli de sport sau biblioteci, dar deţinuţii fug de aceste condiţii.Potrivit digi24.ro, Dan Halchin, directorul Penitenciarului Arad, a anunţat faptul că, în ultimii ani, au fost depuse, din partea deţinuţilor, 1.800 de cereri de transfer la alte penitenciare mai înghesuite. Închisoarea din Arad poate găzdui 1.157 de condamnaţi, dar, potrivit lui Halchin, în prezent există numai 980 de deţinuţi, adică un grad de ocupare de numai 84 la sută. În tot acest timp, puşcăriaşii solicită să fie transferaţi la alte închisori, unde gradul de populare este chiar de 155 la sută. Explicaţia este simplă: dacă un deţinut stă într-un penitenciar care nu-i oferă cel puţin 4 metri pătraţi de spaţiu în celulă şi condiţii bune de cazare, beneficiază de reducerea pedepsei cu o cincime. Adică, la 30 de zile de detenţie îi sunt luate în calcul 36 de zile din pedeapsă.Această miză face ca mulţi puşcăriaşi să accepte condiţii dintre cele mai dificile, numai pentru a scăpa mai repede de închisoare.  JA-A.G.

Prister prea mic în Cimitirul Pomenirea

Mai mulţi arădeni ne-au contactat pentru a ne cere ajutorul. Este vorba de Cimitirul Pomenirea, mai exact de ultima investiţie a Primăriei Municipiului Arad, o investiţie recentă în care s-au cheltuit aproximativ 1,4 milioane de lei pentru construcţia unei noi capele mortuare în cimitir. Lucrarea arată bine, toaletele la fel, problema se trage de fapt de la pristerul construit lângă capelă, la nici doi metri de clădire. /P.3 FOTO: V.G.

Actualitate

24 de ore

Cere o implicare mai mare pentru transportul în comun din Arad

ARAD. Samuel Caba, preşedintele Asociaţiei pentru Reformă Civică şi Democraţie, salută anunţul făcut de autorităţile locale care anunţă igienizarea staţiilor de tramvai din municipiul Arad şi leagă acest fapt de somaţia pe care Asociaţia a adresat-o cu mai bine de o lună în urmă privind unele aspecte negative legate de aceste staţii.„Ne bucură faptul că semnalele noastre, ca reprezentanţi ai societăţii civile, sunt luate în seamă. Salutăm acţiunea de igienizare a staţiilor de tramvai din municipiul Arad dar nu putem să nu atragem din nou atenţia asupra altor probleme pe care arădenii ni le-au transmis. Este vorba despre băncile din staţiile de tramvai, cu totul nepotrivite pentru cei care folosesc staţiile pentru că iarna sunt prea reci iar vara, prea fierbinţi. De asemenea, rămâne în vigoare inechitatea legată de modul de achiziţionare a tichetelor pentru tramvai, electronic sau prin compostare, despre care am vorbit acum o lună. Dacă mai adăugăm copertinele staţiilor, inutile pe timp ploios adică exact atunci când ele ar trebui să-i protejeze pe călători, observăm că mai sunt destule de făcut pentru ca arădenii să poată fi mulţumiţi de condiţiile oferite de staţiile de tramvai. Degeaba vom avea tramvaie moderne dacă infrastructura nu este corespunzătoare”, a declarat Samuel Caba, preşedintele A.R.C.D. JA-A.P.

Critică ordonanţa amnistiei fiscale

ARAD. Senatorul liberal Ioan Cristina atrage atenţia că „PSD a pus în dezbatere publică ordonanţa amnistiei fiscale, prin care statul roman va pierde sume enorme”.În plus, susţine senatorul arădean, „milioane de români buni platnici, care nu au datorii la stat, vor asista la o nedreptate strigătoare la cer”.„Această ordonanţă este cu dedicaţie pentru clientela PSD. Prin intermediul acesteia, cei care plătesc la timp sunt trataţi ca fraierii, iar cei cu datorii sunt trataţi ca şmecherii”, afirmă Ioan Cristina. Senatorul spune că primii beneficiari ai ordonanţei „sunt aproximativ 11.000 de rău platnici, care au datorii de zeci de miliarde de lei, cei mai mulţi din clientela PSD”. JA-A.P.

Societate

Sănătate

548

este anul în care a fost atestată documentar prima mastectomie a sânului şi se referă la...

Eveniment

Prevenire la Hălmagiu

HĂLMAGIU. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad anunţă că poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat acţiuni la Hălmagiu. Alături de oamenii legii de la secţia rurală Gurahonţ şi de cei de la Postul de Poliţie Hălmagiu, cei de la Prevenire au „colindat” atât Liceul Tehnologic „Moga Voievod”, unde au stat de vorbă cu elevii, cât şi piaţa din localitate, unde au relaţionat cu cetăţenii. În plus, au fost purtate discuţii şi cu şoferii.„Temele abordate de poliţişti au fost prevenirea accidentelor rutiere, efectele con­­sumului de alcool, urmările conducerii sub influenţa alcoolului şi/sau substanţelor psihotrope, victimizarea minorilor, precum şi necesitatea portului centurii de siguranţă, în contextul acţiunii TISPOL”, a anunţat Claudia Iuga, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. Aceasta a mai spus că astfel de activităţi se vor desfăşura pe tot parcursul anului 2019, atât în municipiu, cât şi în judeţ.  JA-A.G.

Vietnamez ascuns în portbagajul unei maşini

NĂDLAC. Poliţiştii de frontieră de la Nădlac II au depistat un cetăţean vietnamez, care a încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascuns în portbagajul unui autoturism marca Audi, înmatriculat în Cehia, ce aparţinea unui cetăţean ceh în vârstă de 49 de ani. Acesta din urmă s-a prezentat în punctul de frontieră pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară. Poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului fizic al mijlocului de transport. Astfel, au descoperit ascuns, în interiorul portbagajului autoturismului, un bărbat. La cercetări poliţiştii de frontieră au stabilit că persoana în cauză este un bărbat din Vietnam în vârstă de 35 de ani.„În cauză, poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei celor două persoane, efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi pentru şoferul autoturismului şi de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat faţă de bărbatul vietnamez, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun”, au precizat reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad.  JA-I.C.

A scos cuţitul la iubita sa, într-o şcoală din Şicula

ARAD. Poliţiştii din Ineu au fost solicitaţi să emită un ordin de protecţie provizoriu la cererea unei tinere care a reclamat că iubitul său a scos cuţitul la ea într-o unitate de învăţământ din comuna Şicula. Pe lângă ordinul de protecţie provizoriu emis, pe numele tânărului poliţiştii au întocmit şi un dosar de cercetare penală.„Poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Rurală Ineu au emis un ordin de protecţie provizoriu. Poliţiştii au fost sesizaţi, miercuri, 20 martie, despre faptul că o tânără de 23 de ani a fost agresată cu un cuţit de concubinul ei de 29 de ani, din Şicula, în incinta unei instituţii de învăţământ din aceeaşi localitate.Pe numele bărbatului a fost întocmit un dosar de cercetare penală, fiind emis ordin de protecţie provizoriu pe o perioadă de 5 zile”, au precizat reprezentanţii IPJ Arad.  JA-I.C.

Arădeancă urmărită, prinsă de poliţişti

ARAD. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în aplicare un mandat european de arestare. Mandatul a fost emis pe numele unei arădence în vârstă de 47 de ani, urmărită internaţional de autorităţile din Germania pentru săvârşirea de înşelăciuni pe teritoriului acestui stat. Fe­­meia a fost prezentată magistraţilor Curţii de Apel Timişoara care au dispus arestarea acesteia pentru 15 zile.  JA-I.C.

Au tăiat arbori în valoare de peste 2.000 de lei

TÎRNOVA. Poliţiştii Postului de Poliţie Târnova s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni silvice comise pe raza comunei. Astfel, în urma investigaţiilor, oamenii legii au identificat trei tineri de 17, 23 şi 25 de ani, din Tîrnova care, în perioada 12-15 martie, ar fi tăiat fără drept şi sustras 39 de arbori din speciile salcâm, nuc negru, stejar roşu şi frasin, dintr-un canton de pe raza comunei Tîrnova. Prin fapta lor a fost cauzat un prejudiciu de 2.065 lei. Tinerii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi sustragere de material lemnos.  JA-I.C.

327

de sancţiuni contravenţionale în valoare de 130.000 de lei au aplicat poliţiştii rutieri în...

Sport

Cu ochii pe ce se întâmplă la Cluj

ARAD. Se cunosc jocurile din cadrul sferturilor de finală ale Ligii Naţionale de baschet feminin: Sepsi Sf Gheorghe – Rapid Bucureşti, CSM Satu Ma­­re – Univ Cluj Napoca, CSU Olimpia Braşov – Phoenix Constanţa şi CSM Târgovişte – FCC ICIM Arad. Cu precizarea că acest din urmă duel nu are încă desemnată echipa care va disputa un număr mai mare de jocuri pe teren propriu. Se va juca după sistemul „3 din 5”, după programul: 6 şi 8 aprilie – pe terenul echipei mai bine clasate; 12 şi 14 (dacă mai e cazul) aprilie – pe terenul grupării mai slab clasate şi 17 aprilie – eventualul meci decisiv, pe terenul echipei mai bine clasate.Ultima rundă a sistemului regulat programează două jocuri care captează atenţia. Da­­că arădencele pregătite de Bogdan Bulj nu pot avea probleme, în mod normal, în faţa celor de la Phoenix Constanţa – confruntare programată sâmbătă, ora 17, în Sala „Mihai Botez-UAV”, intrarea fiind liberă -, toţi ochii sunt aţintiţi pe duelul dintre U Cluj şi CSM Târgovişte. Suporterii arădeni speră într-un rezultat surpriză, o victorie a clujencelor, pentru ca FCC ICIM să încheie pe locul 4 şi să aibă avantajul unui meci în plus pe teren propriu.„Sunt multe lucruri, din păcate, care nu au mers aşa cum am fi vrut în acest sezon. Dar, poate aşa a fost să fie. Dacă vă uitaţi în statistici, când porneam cu şansa a doua am obţinut clasări onorante, iar când am fost favoriţi, am cam dezamăgit. Sperăm să ne calificăm între primele patru, indiferent de unde vom disputa un număr mai mare de jocuri contra echipei CSM Târgovişte, şi de acolo orice se poate întâmpla” – a spus Marcel Urban, preşedintele grupării gal­­ben-albastre.  JA-D.S.

„Piroş Security” are un singur gând, promovarea!

Arad. Fotbalul feminin din oraşul nostru speră să aibă, din nou, reprezentantă în prima ligă. „Piroş Security” este „pe cai mari” şi nu concepe să rateze câştigarea campionatului. Se bate pentru supremaţie cu Luceafărul Filiaşi, Olimpia II Cluj neavând drept de promovare. Cele trei echipe s-au aflat la egalitate de puncte, la finalul turului, dar în prima etapă arădencele au avut amânat jocul de la Oradea, aşa că adversarele s-au dus la trei puncte, după victorii clare.„Pornim la drum cu un singur gând, promovarea. Asta înseamnă să câştigăm fiecare meci în parte, iar când întâlnim contracandidata, să învingem la două goluri diferenţă. Nu pot să uit nici acum meciul tur de la Filiaşi, când am dominat categoric, gazdele nu au trecut centrul terenului în prima jumătate de oră, apoi am rămas în zece oameni, pe final am trimis mingea în bară, iar pe contraatac, am luat gol şi am pierdut nemeritat. Debutăm, în retur, pe teren propriu, cu CS Ineu, sâmbătă, pe Şega, de la ora 16, la acest meci nepermiţându-ne altceva decât victoria” – ne-a spus Gigi Cameniţă, antrenorul lui „Piroş Security” .Au sosit întăririPentru îndeplinirea visului, „Piroş Security” a adus patru jucătoare de liga I, de la echipa Fortuna Becicherecu Mic.„Sunt jucătoare de valoare, toate vor fi titulare. Dacă Sârbovan a jucat deja pentru noi într-un meci amical, acum pot spune că sunt transferate alte trei jucătoare. E vorba de Romina Bărbosu, Deiana Vuicin şi Silvia Usain. La capitolul plecări sunt două nume, Bajko şi Danciu, iar Magocs a avut ceva probleme şi nu ştiu dacă mai revine” – ne-a mai spus Gigi Cameniţă.  JA-L.S.

Luptă pentru turneele finale

ARAD. Echipa de baschet masculin BC Valbon Arad prezentă în Campionatul Naţional U14 a contabilizat o victorie, 87-74 cu Galactica Braşov, şi un eşec, 53-70 cu CSŞ Tg. Jiu, în cadrul turneului cu numărul 10, găzduit de oraşul nostru. Micuţii baschetbalişti pregătiţi de familia prof. Valeria Bondor şi-au păstrat locul în Grupa D2, urmând a evolua în următorul turneu cu KSE Tg. Se­­cuiesc şi LPS Tg. Mureş. Ei au nevoie de o clasare pe primul loc pentru a-şi păstra şansele de accedere la turneul final.La nivelul U13, echipa clubului arădean face parte din grupa principală C1, la finele acestei săptămâni evoluând la Cluj, în compania echipelor CSŞ Bega Timişoara şi U-BT Cluj-Napoca. O clasare pe primele două locuri îi asigură prezenţa la turneul ce va decide formaţiile calificate în ultimul act al întrecerii.În competiţia feminină U14, CSŞ Gloria Arad a suferit două înfrângeri: 39-44 cu LPS Alba Iulia şi 42-57 cu CN „Teodor Neş” Salonta, retrogradând în Grupa B2. CSŞ Sibiu şi CS „U” Cluj-Napoca sunt următoarele adversare ale arădencelor pregătite de Cristina Tămaş, care pentru a mai spera la turneul final au nevoie de o clasare pe prima poziţie.  JA-D.L.

ProVolei caută drumul spre promovare

ZALĂU. Voleibaliştii UVVG ProVolei Arad susţin, la finele acestei săptămâni, la Zalău, meciurile din cadrul turneului play-off al Seriei Vest din Divizia A2. Elevii lui Marius Mascovits şi Radu Sabău vor avea ocazia să îşi măsoare forţele cu: CSU de Vest Timişoara (favorită clară la calificare), Volei Club Zalău şi CSU Braşov. Lupta pentru locul doi, care duce şi el la turneul de promovare se dă între gazde şi arădeni, cele două echipe împărţindu-şi victoriile în sezonul regulat.Tot în perioada 22-24 martie va avea loc şi turneul final al Seriei Est, la Buzău, la care participă: Gloria Buzău, Ştiinţa, Rapid (ambele din Bucureşti) şi CSM Suceava. Primele două clasate din fiecare turneu se vor califica la turneul de promovare pentru Divizia A1, care se va disputa în perioada 12-14 aprilie.„Încercăm să facem o figură cât mai frumoasă. Cred că avem forţa pentru a ajunge la turneul de promovare”, afirmă antrenorul Marius Mascovits, care se va putea baza la Zalău şi pe noua achiziţie, Daniel Dincă (ex-Timişoara).  JA-D.L.

Nădlacul, gazda turneului semifinal!

NĂDLAC. Au fost stabilite grupele semifinale din cadrul Campionatului Naţional de volei pentru cadete, Victoria Nădlac urmând a găzdui unul dintre cele şase turnee. Elevele prof. Dorin Vărşăndan vor avea de înfruntat grupările: CS Dacia Mioveni, CSŞ Blaj şi CSŞ Caransebeş, doar prima clasată obţinând „biletul” pentru turneul final.Meciurile grupelor semifinale vor avea loc între 29-31 martie, celelalte serii a­­vând loc la: Târgovişte, Braşov, Sibiu şi Baia Mare.Nădlăcancele au ocupat locul secund în seria preliminară de vest, cu 26 de puncte, la trei „lungimi” de campioana CSŞ Lugoj, înregistrând 6 succese şi două înfrângeri. JA-D.L.

7

este numărul etapei ce se va desfăşura la acest sfârşit de săptămână în returul...

AMEFA revine în competiţiile juvenile

ORADEA. Între 22-24 martie, la Oradea, se va desfăşura Cupa FR de Polo, Zona Nord, Faza Tur, pentru copii născuţi în anii 2006 şi 2007, unde va participa şi AMEFA. Arădenii vor înfrunta pe: CSM Tg. Mu­­­reş, Viitorul Cluj, Corona Braşov, CSM Oradea şi TORPI Tg. Mureş, ultima fiind gruparea în faţa căreia vor susţine meciul de debut (vineri, ora 10). Meciurile sunt precedate joi, ora 18, de normele de control de 100 şi 200 metri liber.  JA-D.L.

Sport international

RO_COTIDIAN

Tripa acuză CJA de jocuri politice cu bugetul

ARAD. Deputatul PSD Florin Tripa şi-a exprimat joi, 21 martie, într-o conferinţă de presă, indignarea faţă de atitudinea conducerii CJA, care „învăluie în mister alocările de cote defalcate către localităţile din judeţ”. Liderul social-democrat îşi manifestă îndoielile „faţă de corectitudinea repartiţiei, bazându-mă pe exemplul nefast al anului trecut, când o serie de localităţi importante din judeţ, precum Moneasa, au fost văduvite de fonduri, pe considerentul că au primar PSD”.„Domnul Marinel Cionca şi cei care îl secondează afişează o tăcere suspectă, în condiţiile în care în mod voit, mâine (n.r. vineri) la ora 13.00, şedinţa în care se votează alocările va fi precedată de dezbateri de specialitate în comisii, programate cu doar 30 de minute înainte de plen. Este un joc politicianist, cred ei abil, prin care cu 24 de ore înainte de şedinţă consilierii judeţeni social-democraţi nu au la dispoziţie materialele pentru a formula amendamen­­te. Nu este nici etic, nici moral şi cu atât mai puţin legal ceea ce se întâmplă. Din păcate, vineri, probabil vor apărea din nou din senin acele discrepanţe uriaşe în alocările bugetare. Se ştie că Guvernul României când a iniţiat Programul Naţio­­nal de Dezvoltare Locală nu a ţinut cont de culoarea politică în finanţarea unor obiective cheie pe linie de infrastructură în judeţul Arad. PNL, PSD sau bunăoară UDMR, au fost bugetate şi finanţate, fără discriminări, drumuri comunale, canalizări sau construcţia ori reabilitarea unor instituţii de învăţământ. În aceste condiţii, îl somez pe Marinel Cionca să lase deoparte jocurile murdare şi să îşi exercite prerogativele funcţiei în mod corect şi mai ales transparent”, a spus deputatul PSD, Florin Tripa. JA-A.P.

Magazin

Gabriela

Este model în albumul „Portrete de Centenar”

Debut cinematografic

NEW YORK. Artista rap americană Cardi B îşi va face debutul cinematografic în pelicula...

Album nou, după 11 ani

LONDRA. Trupa britanică The Cure, care va concerta în capitala României în iulie, va lansa un...

De primăvară

O raţă a fost surprinsă de aparatul de fotografiat înotând într-un iaz din Olympiapark din Munchen.  FOTO: EPA

Nu i-au anulat procesul

LOS ANGELES. Solicitarea actorului Kevin Spacey de anulare a unui proces în care este acuzat de...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail