Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Schimbă parapetele pe autostradă

Angajaţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara au schimbat parapetele de pe autostrada Arad-Timişoara care au fost avariate în urma unor incidente rutiere. Cei de la DRDP spun că vor continua aceste lucrări până când vor fi înlocuite toate parapetele defecte de pe traseul autostrăzii din vestul ţării. În paralel, drumarii înlocuiesc şi parapetele avariate de pe drumurile naţionale care tranzitează judeţul Arad. FOTO: DRDP TIMIŞOARA

Actualitate

Film libanez la Cinema Arta

Arad. Filmul libanez „Capharnaüm / Capernaum – Haos şi speranţă” ajunge la Arta pe 22 martie, de la ora 20. Realizat în haoticele cartiere din Liban, filmul lui Nadine Labaki, „Cap­­harnaüm / Capernaum – Haos şi speranţă”, prezintă povestea inspiraţională a unui băieţel care luptă să supravieţuiască sorţii copleşitoare. Filmul a câştigat trei premii, inclusiv Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din 2018. Protagonistul debutant Zain Al Rafeea (14 ani), un refugiat sirian fără experienţă actoricească, spune povestea unui băiat libanez (Zain) care fuge de părinţii săi neglijenţi, ajungând să-şi poarte singur de grijă, până când găseşte adăpost în şubreda casă a lui Rahil (Yordanos Shiferaw), o refugiată etiopiană, şi a bebeluşului ei, Yonas (Boluwatife Treasure Bankole), a cărui a­­ventură urmează să înceapă. Cu o durată de 121 de minute, filmul regizat de Nadine Labaki va fi proiectat pe 22 martie, de la ora 20. Biletele pot fi achiziţionate de la Cinema Arta, de luni până joi, între orele 10-17, vineri, între orele 10-14, sau cu 2 ore înainte de începerea filmului. Biletele pot fi rezervate în prealabil pe e-mail, la adresa cinemaartaarad@gmail.com.  JA-E.R.

24 de ore

Societate

1.500 de absenţi de la matematică şi istorie

ARAD. 1.499 de absenţi s-au înregistrat la simularea probei scrise E.c – Proba obligatorie a profilului, organizată miercuri. Elevii de la profil real au avut simularea la matematică, iar cei de la uman la istorie. Însă mulţi dintre aceştia nu au părut să se arate interesaţi în a-şi testa cunoştinţele, cu câteva luni înainte de examenul propriu-zis de bacalaureat.Astfel, din cei 6.231 de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a înscrişi la această probă, doar 4.732 s-au prezentat în sălile de examen. Simularea s-a desfăşurat în 41 de centre de examen din judeţ, neexistând niciun eliminat şi niciun fel de incident. Pentru buna desfăşurare a simulărilor, cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad spun că „în judeţul Arad, din cei 203 elevi de clasele a XI-a şi a XII-a, înscrişi pentru proba la limba şi literatura maternă, au fost prezenţi 189. În cele 3 centre de examen din judeţul Arad, nu a existat nici un eliminat şi nu s-a semnalat nici un incident”.În cazul probei la Limba şi literatura maternă, desfăşurată marţi, 19 martie, s-au înregistrat 14 absenţi. Din cei 203 elevi de clasele a XI-a şi a XII-a înscrişi la probă, au fost prezenţi în săli un număr de 189 de tineri. Aceştia provin de la Liceul Teoretic „Adam Müller-Guttenbrunn” şi Colegiul „Csiky Gergely”, ambele din Arad, respectiv de la Liceul Teoretic „Jozef Gregor-Tajovský” din Nădlac.Simulările continuă pe 21 martie, cu proba la alegere, ce va fi susţinută doar de către elevii de clasa a XII-a.  Rezultatele vor fi afişate pe 29 martie, iar acestea vor fi trecute...

Eveniment

Arbori de aproape 400.000 de lei, tăiaţi la Moneasa

MONEASA. Au tăiat fără drept 478 de arbori de diferite specii în valoare de aproape 400.000 de lei. S-a întâmplat la un ocol silvic de pe raza comunei Moneasa. „În urma verificărilor efectuate, poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală de arbori şi furt de material lemnos. În fapt, în perioada iulie – decembrie 2018, o societate comercială din judeţul Alba, în timpul procesului de exploatare legală a unei partizi, a tăiat fără drept şi sustras 478 de arbori de diferite specii dintr-un ocol silvic de pe raza localităţii Moneasa, cauzând un prejudiciu de aproximativ 397.430 de lei. Materialul lemnos tăiat ilegal ar fi fost comercializat împreună cu materialul lemnos exploatat legal”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad. Potrivit acestora, societatea comercială este cercetată sub asteptul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de material lemnos  JA-I.C.

Hărţuită şi ameninţată prin telefon şi social-media

ARAD. Ameninţată cu bătaie pe social media. O femeie din comuna Vladimirescu a sesizat poliţiştii că fostul concubin o hărţuieşte şi o ameninţă atât telefonic, cât şi prin social media. Astfel, poliţiştii Poliţiei Comunale Vladimirescu au emis un ordin de protecţie provizoriu pe o perioadă de 5 zile pe numele bărbatului, fiind întocmit în acelaşi timp şi un dosar de cercetare penală pentru ameninţare şi hărţuire. „Poliţiştii Poliţiei Comunale Vladimirescu au emis un ordin de protecţie provizoriu. Poliţiştii au fost sesizaţi de o femeie din Vladimirescu despre faptul că în perioada ianuarie – martie, fostul concubin, în vârstă de 43 de ani, din aceeaşi localitate, a hărţuit-o şi ameninţat-o cu acte de violenţă atât telefonic, cât şi pe reţelele de socializare”, au precizat reprezentanţii IPJ Arad.  JA-I.C.

Au furat băuturi alcoolice din supermarketuri

ARAD. Poliţiştii Biroului de Ordine Publică cercetează un timişorean de 36 de ani, depistat în timp ce fura mănuşi de ciclist şi băuturi alcoolice dintr-un supermarket de pe Calea Aurel Vlaicu. Tot în flagrant delict au fost depistaţi doi arădeni de 17 şi 20 de ani, în timp ce sustrăgeau băuturi alcoolice dintr-un supermarket de pe strada Poetului. Prejudiciul a fost recuperat, cei trei fiind cercetaţi pentru furt.  JA-I.C.

29

de permise auto au reţinut poliţiştii rutieri în urma controalelor efectuate.

Sport

Şiriencele au învins presa

ŞIRIA. Tradiţionalul meci de handbal dintre selecţionata presei arădene şi echipa formată din liceenele şi studentele din Şiria şi-a consumat, duminică, un nou episod, victoria revenind clar gazdelor de lângă cetate. Denisa Ştefu, Narcisa Jurj, Patricia Ştefu, Daiana Huţan, Narcisa Duma, Mălina Komuves, Cosmina Dobra şi Lia Trif ajutate în repetate rânduri între buturi de Narcis Jurj, component al echipei de futsal U19 Şoimii Şimand, au reuşit să câştige cu scorul de 26-20 (11-4). De partea cealaltă au trebuit să se mulţumească doar cu o „cosmetizare” a scorului final: Alin Gherasim, Daniel Scridon (ambii Jurnal Arădean), Cristian Ciulei (RomaniaTenis.ro), Ciprian Petcuţ (TV Arad), Marius Herţa (Sportsin), Dan Lazăr (Aradon) şi Mircea Crişan, administratorul sălii de sport din Şiria.Primele meciuri dintre cele două echipe au avut loc în anul 2014, încheindu-se cu scorurile de 27-26 (după prelungiri), pentru şirience, şi nedecis, 29-29. Un an mai târziu, jurnaliştii au arătat că mingea de handbal nu îi încurcă prea tare, reuşind, prima victorie, scor 28-24 (15-12),„Răniţi” în orgoliu, presarii arădenii pun deja la cale revanşa, una care se va desfăşura luna viitoare la Sala Sporturilor „Victoria”.  JA-D.L.

Cupa „Sportsin”, la ediţia a XI-a

ARAD. Întrecerea dedicată baschetului va debuta la finele acestei luni, fiind aşteptate echipe formate din eleve de ciclul gimnazial, nelegitimate la FR de Baschet.Competiţia ajunsă la ediţia cu numărul XI este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Arad (director Cristian Gavra, inspector sportiv Liliana Nica), Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad (inspector de specialitate Paul Barta) şi Clubul Sportiv Sportsin Arad (Călin Moga). Faza grupelor va avea loc în 1 şi 2 aprilie, la sala LPS, din cartierul Bujac, iar semifinalele şi finelele luni, 8 aprilie, la Sala Polivalentă.Până în prezent, la mediul urban, s-au înscris unităţile de învăţământ: Şc. Gim. „Aurel Vlaicu” (Generală 21), Şc. Gim. „Adam Nicolae” (Generală 7), Şc. Gim. „Nicolae Bălcescu” (Generală 11), Liceul cu Program Sportiv, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Col. Teh. de Construcţii şi Protecţia Mediului (Generală 6), Lic. „Gheorghe Lazăr” Pecica şi Şc. Gim. nr. 2 Pecica. Alte şcoli care doresc să se înscrie o mai pot face până luni, 25 martie, la numărul de telefon 0720.400.429.Ediţia a XI-a, cu Blue Star Media – web design printre parteneri, va avea un preambul în judeţ, sala din localitatea Satu Nou urmând a găzdui, vineri, 29 martie, începând cu ora 11, meciuri între şcolile din: Ţipar, Pădureni – Chişineu Criş şi Satu Nou.  JA-D.L.

Mara Oprea, pe podium la Jocurile Special Olympics

ABU DHABI. Arădeanca Mara Oprea a reuşit să ocupe locul al patrulea în proba de 100 metri craul şi locul trei la ştafetă în cadrul Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics din Emiratele Arabe Unite. Delegaţia română de nataţie i-a inclus pe: băimăreanul Andrei Cupşa, Erna Veress din Odorheiu Secuiesc, arădeanca Mara Oprea şi ploieşteanul Codruţ Moldoveanu, copii care, din pasiune pentru sport, depăşesc orice bariere.Cel mai important eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din lume a reunit la Abu Dhabi 7.000 de sportivi din 170 de ţări, la 24 de sporturi.Delegaţia României, formată din 51 de persoane (sportivi, parteneri, antrenori şi staff) a avut parte de vizite la Muzeul Louvre din Abu Dhabi, Moscheea Şeicului Zayed, Abu Dhabi Grammar School, Cetatea Al-Hosn (Fortul Vechi), Muzeul de Artă Modernă şi Centrul de Artizanat.Reamintim că Mara Oprea (16 ani) a reuşit să cucerească o medalie de bronz la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics 2017 din Austria. Miercuri s-a desemnat gazda viitoarelor jocuri de iarnă, care vor avea loc în Suedia, în 2021, Mara având, astfel, şansa unei noi prezenţe sub cele cinci cercuri olimpice. JA-D.L.

Medalii scoase din bazin

BEKESCSABA. Cinci ţări au avut reprezentanţi la a XXII-a ediţie a concursului internaţional de înot masters ,,Gaspar Ervin” desfăşurat la Bekescsaba, în Ungaria. CS Municipal Arad s-a prezentat la start cu doi sportivi, care au reuşit să îşi adjudece trei medalii. Toate de bronz obţinute de Norbert Rusu, la 200m bras, 200m mixt şi 100m liber. Colegul său de club, Cristian Mladin a reuşit trei clasări pe locul cinci în probele de 100m liber, 50m fluture şi 100m spate.  JA-D.S.

Trei arădeni merg la „Mondiale”

MÂNDRULOC. Trei arădeni s-au calificat la Campionatele Mon­­diale de Mondioring care vor avea loc în Cehia, în urma selecţiei naţionale care s-a desfăşurat weekend-ul trecut pe terenul de fotbal din comuna Mândruloc. Club Malinois Arad, care doreşte să mulţumescă celor implicaţi în organizare, inclusiv primăriei Vladimirescu, va fi reprezentat la „Mondialele” din 6-12 mai de Daniel De Mezzo, cu câinele Xanadu Dark Kennel, la categoria a III-a, şi Costel Creţu, cu câinele Korsa Tasha, la categoria a II-a, iar clubul NikArad va conta pe Adrian Nicolăiţă, la categoria a III-a.Mondioringul este sportul care evidenţiază aptitudinile câinelui, calitatea pregătirii sale şi, în special, moştenirea sa genetică. În cadrul selecţiei, câinii au avut de executat exerciţii de disciplină, sărituri şi exerciţii de atac şi pază.  JA-D.L.

În zece zile vine rezultatul

Arad. Ionuţ Popa a fost, ieri, la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde a fost supus unei stereoscopii, iar rezultatul va fi cunoscut peste zece zile.„Am fost la Timişoara, la medic, am fost consultat, dar rezultatul îl voi primi peste zece zile. Sunt în concediu medical, dar am fost la jocul şcoală de marţi, iar dacă mă simt bine, merg şi mâine (n.r. – azi) la antrenament. Aştept să văd ce spune doctorul şi apoi vedem ce voi face, ce tratament trebuie să urmez. Cert e că el mi-a recomandat să stau – în continuare – departe de stres şi nervi” – ne-a declarat Ionuţ Popa.  JA-L.S.

8

partide au susţinut în sezonul regulat voleibalistele junioare de la Westar Arad, şapte dintre...

Un tenismen iberic în calea lui Copil, la Miami

MIAMI. Turneul de 1.000 de puncte de la Miami îl are la start şi pe tenismenul arădean Marius Copil, locul 73 ATP, care va evolua în turul inaugural în compania spaniolului Albert Ramos-Vinolas (86 ATP). Cei doi tenismeni s-au mai întâlnit de două ori, de fiecare dată câştigând ibericul: 6-7 (7), 6-1, 6-4, 6-2, în turul întâi la Roland Garros 2017, şi 6-7 (5), 6-4, 6-1, în turul I al Challenger-ului de la Barletta (Italia), în 2011.  JA-D.L.

Sport international

RO_CULTURA

Dilema, dedicată Aradului

ARAD. Numărul de joi, 21 martie, al revistei Dilema veche are un dosar dedicat oraşului Arad, ca un preambul la Conferinţele Dilema veche, ce se vor desfăşura la Arad la începutul lunii aprilie. În numărul de această săptămână al Dilemei vor semna texte, printre alţii, şi Simona Stieger, Daniel Vighi, Ioan T. Morar şi Corneliu Pădurean. Fotografiile ce ilustrează dosarul Arad sunt realizate de către fotograful arădean Ciprian Hord. Nu vor lipsi nici textele semnate de Cătălin Pavel, Andrei Manolescu sau Andrei Pleşu.Conferinţele Dilema veche se vor desfăşura la Arad, în perioada 3-7 aprilie şi vor cuprinde conferinţe, lansări de carte şi un recital de pian, locurile de desfăşurare fiind Sala Regele Ferdinand şi Sala de concerte a Palatului Cultural. Printre invitaţi se regăsesc Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Horia-Roman Patapievici, Theodor Paleologu şi Andrei Pleşu.  JA-E.R.

Magazin

Denisa

Este model în albumul „Portrete de Centenar”

La Zoo Debrecen

Un pui de girafă s-a născut acum două săptămâni la grădina zoologică din Debrecen.  FOTO: EPA

Google va lansa Stadia

SAN FRANCISCO. Compania americană Google va lansa Stadia, o platformă de streaming dedicată jocurilor...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail