Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

28 de tramvaie noi la Arad

ARAD. Primăria Arad va cumpăra 28 de tramvaie noi şi va moderniza 20 dintre cele existente. Investiţia se ridică la 57 de milioane euro, finanţarea fiind asigurată în cea mai mare parte din fonduri europene. Consilierii locali au aprobat ieri proiectul de hotărâre referitor la studiul de oportunitate privind achiziţia de material rulant nou şi modernizare de material rulant existent şi la demararea procedurilor de a­­chiziţie publică pentru atribuirea acordului–cadru.  /P.3

Actualitate

28 de tramvaie noi la Arad

Investiţia Primăriei Arad se ridică la 57 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în cea mai mare parte din fonduri europene.

Ministrul Ivaşcu, despre Filarmonică: „o bijuterie”

ARAD. Prezent, marţi, la Arad, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a fost informat de către primarul Gheorghe Falcă în legătură cu investiţiile Municipalităţii de la Filarmonică şi de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Ulterior întâlnirii de la Primărie, oficialul guvernamental s-a deplasat la cele două instituţii de cultură.După ce a făcut un scurt tur al Filarmonicii – aflată foarte aproape de finalul procesului de reabilitare-modernizare – ministrul George Ivaşcu a apreciat că investiţia „este foarte reuşită, este o bijuterie. Aradul are cu ce se mândri pentru că e făcută cu mult bun gust şi îmbină tradiţia cu modernitatea, ceea ce cred că îi va da viaţă lungă.”„Mulţumim pentru apreciere” – a intervenit primarul Gheorghe Falcă, adăugând: „Vorbim aici de faza 1: aproape 5 milioane de euro. O să pregătim şi faza a doua pentru a aduce o orgă. Fundaţia este deja realizată, discutăm despre o scenă mobilă, despre posibilitatea de a avea scaunele mobile şi de a putea realiza şi alte evenimente în clădirea Palatului Cultural, secţia Filarmonică. Sperăm ca în toamna acestui an să începem a doua investiţie la Teatru, unde vom discuta tot în aceiaşi parametri.”În ceea ce priveşte momentul inaugurării Filarmonicii, Gheorghe Falcă a precizat: „Avem o strategie, până începe stagiunea va fi recepţionată. Suntem în grafic şi lucrul a­­cesta este pozitiv pentru noi.” În privinţa strategiei, primarul a dezvăluit: „Putem depune pe proiecte retrospective acest proiect, să preluăm banii europeni. Nu trebuie să ai finalul recepţiei realizat. Lucrul acesta l-am avut în discuţie cu Ministerul Dezvoltării şi noi suntem oricum în grafic şi putem realiza evenimente fără a avea propriu-zis documentul care ne-ar bloca să lu­­ăm banii europeni. Noi vrem să luăm aceşti aproape 5 milioane de euro bani europeni, bani pe care o să îi investim la Teatru, în interior. Nouă ni s-a aprobat partea tehnică pentru realizarea pe fonduri europene a exteriorului Teatrului şi cu banii care ne vin vom începe şi investiţia în interiorul Teatrului”.  JA-D.D.

Biciclete, flori şi entuziasm

Arad. Doamnele şi domnişoarele sunt aşteptate duminică, 24 iunie, între orele 16:00 – 20:00, pe platoul din faţa Primăriei Arad, pentru a defila, din nou, pe biciclete, prin oraş. În cadrul paradei vor fi organizate concursuri jurizate precum: Miss Centenar, Miss SkirtBike Arad, Miss Asortată. Vor fi oferite şi premii sau vouchere şi un super premiu: o bicicletă.Înscrierea se va face de la ora 16:00 până la 16:45. La ora 17:00 se va pleca pe următorul traseu: Platoul Primăriei Arad – Bvd Revoluţiei – Piaţa Podgoria – Gara Arad – Bvd Revoluţei către Teatrul de Stat Ioan Slavici Arad – înconjurăm Piaţa Avram Iancu – Bvd Revoluţiei către Primărie – Str Dimitrie Xenopol (pe lângă Universitatea Aurel Vlaicu) – Parcul Mihai Eminescu. După care participanţii se vor întâlni începând cu ora 18:15, în Parcul Eminescu. JA-V.G.

24 de ore

Ruladă cu ou, avocado şi ceapă roşie

REŢETĂ FRESH. Rulada cu ou şi avocado este un preparat uşor, de vară, care poate fi consumat în orice moment al zilei. Este un reţetă fresh ce se pregăteşte cu ingrediente simple, pe care nu ai cum să nu le ai în frigider.INGREDIENTE: Un avocado pisat, 4 ouă fierte, o linguriţă de zeamă de lămâie, o ceapă roşie...

Dorin Stanca : „Prea multă politică strică”

ARAD. Vicepreşedintele pe municipiu al PNL Arad, Dorin Stanca, acuză Guvernul că se ocupă în ultimele luni mai mult cu politica şi foarte puţin cu economia şi creşterea economică.„Scandalurile politice, mitingurile nu ţin loc de strategie economică, nu vor face mai bună viaţa românilor. În ultimele luni, nu se discută aproape deloc despre strategiile de creştere economică, nici de problemele mari ale guvernării: deficitul bugetar şi lipsa investiţiilor. Piatra de temelie a dezvoltării economice este infrastructura umană şi fizică. La fel cum nu poţi avea o construcţie solidă fără fundaţie, nu poţi să ai dezvoltare economică fără infrastructură. Diminuarea drastică a investiţiilor în infrastructură are efecte negative.Proiectele publice mari de infrastructură mobilizează resurse financiare şi umane notabile. Efectele se multiplică în economie, locuri de muncă, producţie şi alte ramuri, iar la finalizare avem o infrastructură mai bună care optimizează performanţa economică generală”, a spus Dorin Stanca.  JA-S.T.

RO_CULTURA

Eveniment

La plimbare fără permise şi cu numere expirate

ARAD. Poliţiştii rutieri au de­­pistat, în 24 de ore, trei persoane care au comis infracţiuni la regimul circulaţiei. Un tânăr de 20 de ani, din Arad, a fost prins pe strada Ştefan cel Mare din Arad în timp ce conducea un autoturism care avea expirate numerele de înmatriculare provizorii. În Ineu, a fost depistat un bărbat de 31 de ani. Acesta a reuşit să „bifeze” două infracţiuni: conducea, deşi avea permisul reţinut, iar maşina sa nu avea numere de înmatriculare, poliţiştii descoperind faptul că autoturismul nici nu era înmatriculat. În sfârşit, poliţiştii din Şimand au avut de a face cu o femeie care nu a respectat legea. Doamna de 34 de ani, din judeţul Bihor, a condus un autoturism pe DN 79, pe raza localităţii Şimand, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.  JA-A.G.

Vine vacanţa. Programul instanţelor din Arad

ARAD. În perioada 2 iulie – 31 august, judecătorii din Arad intră în vacanţa judecătorească. Deşi activitatea Tribunalului Arad şi a judecătoriilor arondate va fi redusă la minim, instanţele nu îşi închid porţile.Reprezentanţii Tribunalului Arad au anunţat programul cu publicul pe timpul vacanţei.Aşadar, activitatea de înregistrare a cererilor la Judecătoria Arad se va desfăşura zilnic, între orele 8:30 şi 10:30, la camera 150, etajul I, iar compartimentul de arhivă va fi deschis publicului zilnic, între orele 8:30 şi 10:30. În ceea ce priveşte Tribunalul Arad, compartimentele care desfăşoară activităţi cu publicul, Registratura, Arhiva şi Biroul de informare şi relaţii publice, vor avea program cu publicul zilnic, între orele 8:30 şi 10:30, iar preluarea actelor pentru aplicarea apostilei se va efectua zilnic, între orele 8:30 şi 10:30. „Începând cu data de 3 septembrie 2018, compartimentele care desfăşoară activităţi cu publicul vor funcţiona după programul normal”, au mai anunţat cei de la Tribunalul Arad.Trebuie precizat faptul că, pe perioada vacanţei judecătoreşti, se judecă numai procesele pentru care legea prevede soluţionarea de urgenţă şi cu celeritate. Mai precis, marea majoritate a proceselor care se vor judeca sunt cauze cu arestaţi preventiv sau cererile de arestare preventivă.  JA-A.G.

Bătăuş din Săvârşin, reţinut de poliţişti

SĂVÂRŞIN. Un tânăr de 22 de ani a fost reţinut de poliţiştii secţiei nr. 8 Rurală Săvârşin, acesta fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe. Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, tânărul de 22 de ani, de loc din Săvârşin, a băut la un bar din localitate în noaptea de 8/9 iunie. La un moment dat, a părăsit localul cu pricina. În acelaşi bar era şi un bărbat de 40 de ani, tot din Săvârşin. Acesta a plecat, la rândul său, din local, dar după ce tânărul a părăsit barul. Intenţia omului de 40 de ani era să meargă spre casă. Numai că „junele” de 22 de ani l-a aşteptat pe stradă, unde l-a luat la bătaie, lovindu-l de mai multe ori cu pumnii şi cu picioarele. Victima a avut nevoie de 7-9 zile de îngrijiri medicale în urma „corecţiei” pe care a primit-o de la tânărul consătean.„În baza probatoriului administrat, poliţiştii au dispus reţinerea tânărului pentru 24 de ore, acesta fiind cercetat şi pentru alte fapte săvârşite cu violenţă. În plus, se continuă documentarea întregii activităţi infracţionale a tânărului în cauză”, au anunţat reprezentanţii IPJ Arad.Judecătorii din Lipova au emis, mai apoi, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru tânărul de 22 de ani din Săvârşin reţinut pentru loviri şi alte violenţe. JA-A.G.

Doi urmăriţi, prinşi la frontiera de la Nădlac

ARAD. Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac au depistat două persoane din România pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedep­­sei cu închisoarea, respectiv european de arestare. Primul este un român de 34 ani din Craş-Severin care s-a prezentat, luni, 18 iunie, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota. În momentul efectuării verificărilor, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era emis, de către autorităţile din Austria, un mandat european de arestare, pentru săvârşirea de infracţiuni contra proprietăţii.În dimineaţa zilei de marţi, 19 iunie, în jurul orei 7, la acelaşi punct de trecere a frontierei s-a prezentat pentru a efectua controlul de frontieră un cetăţean român, în vârstă de 24 de ani, domiciliat în judeţul Ilfov. În momentul e­­fectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele tânărului era emis, de către autorităţile române, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, având de executat o pedeapsă cu închisoarea de 5 ani si 3 luni. JA-A.P.

Sute de amenzi aplicate într-o singură zi

ARAD. Nu mai puţin de 233 de sancţiuni contravenţionale au aplicat poliţiştii în urma acţiunilor desfăşurate în municipiu şi în judeţ. 21 dintre amenzi au fost date pentru depăşirea vitezei legale de deplasare, iar restul pentru nefolosirea centurii, neacordarea de prioritate, depăşiri neregulamentare sau alte abateri. Oamenii legii au reţinut 22 de permise de conducere şi două certificate de înmatriculare.  JA-A.G.

CJA plăteşte şcolarizarea

ARAD. Consiliul Judeţean Arad scoate din vistierie 12.500 de lei pentru a-i şcoli pe angajaţii care urmează să lucreze la staţiile de transfer, sortare şi compostare din judeţ.Este vorba oamenii care vor lucra la cele trei staţii de transfer din Chişineu-Criş, Sebiş şi Bârzava, dar şi la staţia de compostare în tunel din Arad şi la staţia complexă de transfer, sortare şi compostare din Ineu-Mocrea. Firma care va câştiga contractul propus de CJA va trebui să inventarieze dotările din toate cele cinci staţii, echipamentele, utilajele şi vehiculele care lucrează acolo. Dacă sunt descoperite nereguli sau defecţiuni, acestea vor fi reparate de Consiliul Judeţean. Totodată, pe lângă aceste verificări, firma va trebui să instruiască personalul staţiilor. „Instruirea se va face separat pentru fiecare staţie în parte”, cer cei de la CJA.  JA-A.G.

36

de ani are un bărbat din Livada care a fost depistat de poliţiştii Serviciului de Investigaţii...

Sport

Calea Aurel Vlaicu câştigă Campionatul străzilor!

ARAD. Punct final ediţiei 2018 a Campionatului străzilor, competiţie iniţiată şi organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Arad, în colaborare cu ISJ Arad. După faza pe cartiere, unde echipe formate din trei jucători de câmp şi-au disputat supremaţia pe terenuri de 30/20 metri, dotate cu porţi mici, zilele trecute s-a disputat turneul final.Pe terenul din cartierul Bujac s-au întrecut cinci echipe, în sistem fiecare cu fiecare, durata unui joc având 15 minute. La final, podiumul competiţiei rezervate copiilor născuţi 2006 şi mai tineri a arătat astfel: 1.Calea Aurel Vlaicu (cartier Vlaicu) – în formula: David Ştef, Darius Şiclovan şi David Schneider. Prof. Flavius Stoica; 2.Strada Voinicilor (cartier Micălaca); 3.Strada Prunului (cartier Grădişte). Au mai participat: Strada Dumbrava Roşie – Ceala (Gai) şi Strada Independenţei (Bujac).Festivitatea de premiere a fost oficiată de preşedintele AJF Arad, Adrian Lucaci, selecţionerul reprezentativei României Under 19, Dan Oprescu şi şeful Comisiei de Copii şi Juniori din cadrul AJF Arad, Gabriel Hărduţ. Toţi participanţii au primit medalii, dulciuri şi băuturi răcoritoare. În plus fiecare echipă a primit o diplomă şi o plachetă din partea FRF.  JA-D.S.

Ultimul curs

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad – decan prof.univ.dr. Liviu Andrei – a lansat în… „arenă” o nouă promoţie de masteranzi în programul de studii Activităţii Motrice Curriculare şi Extracurriculare. Suntem convinşi că proaspeţii specialişti în domeniu vor încerca să pună umărul (şi) la dezvoltarea sportului arădean.  FOTO: JA

Summer Cup Tennis, ediţia VII

ARAD. Baza de tenis „UTA-TenisProfi” va găzdui, pentru al şaptelea an consecutiv, una dintre cele patru grupe ale European Summer Cup Tennis, un Fed Cup al jucătoarelor Under 18. Ovidiu Fereştean, principalul organizator al evenimentului, alături de forul de specialitate din Capitală, ne-a informat că în Grupa D de la Arad au fost repartizate naţionalele: Croaţiei, Ungariei, Republicii Moldova, Suediei, Ucrainei şi României.Primele două clasate în urma turneelor de la început de Gustar vor avansa la turneul final de la Valladolid (Spania).Lidera echipei tricolore va fi, şi în acest an, Andreea Prisacariu, singura româncă prezentă la Roland Garros Junior 2018.  JA-D.L.

Un arădean ales în Asociaţia Balcanică de Judo

ARAD. Arbitru din Judo World Tour – primii 50 din lume – , arădeanul Marius Jebereanu a fost ales să reprezinte România în Comitetul Director al Asociaţiei Balcanice de Judo. „După ce m-am sfătuit cu preşedintele FR Judo, Cozmin Guşă, am decis să accept această propunere venită dinspre preşedintele din Balcani, Pejcinovic, care m-a solicitat să lucrăm la îmbunătăţirea arbitrajului în această parte a Europei” – ne-a declarat Jeberean.  JA-D.S.

20

de ani este vârsta arădencei Iasmina Lascu, care împreună cu Amalia Constantinescu (21 de ani,...

Sport international

Culinar

Deserturi rafinate cu cireşe

Dacă-ţi plac cireşele - şi cui nu-i plac? -, vei adora deserturile care se fac din ele. Câtă vreme e sezonul lor şi se găsesc din plin, profită şi prepară reţetele noastre de cheesecake, îngheţată sau pădurea neagră la pahar, gustul lor este inconfundabil! Încearcă şi tu câteva deserturi rafinate cu cireşe.

Îngheţata de cireşe care alungă canicula

Orice îngheţată poate avea un gust şi un aspect specific, dar ceea ce trebuie să reţineţi la îngheţata de cireşe este faptul că veţi găsi pulpă de fructe în acest preparat extrem de răcoritor.

Magazin

Bianca

Pasiunile ei sunt călătoriile, plimbările în aer liber şi lectura.

Tim Robbins, premiat

KARLOVY VARY. Actorul, regizorul, producătorul, scenaristul și muzicianul american Tim Robbins va primi...

Veteran

Puan este un urangutan în vârstă de 62 de ani şi trăieşte la grădina zoologică din Perth, Australia.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail