Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Muzeul, partener în educaţia copiilor

Aradul are un muzeu de ştiinţe naturale impresionant, cu o colecţie faunistică deosebită. Această secţie a Complexului Muzeal Arad a fost vizitată de câteva zeci de preşcolari care, sub îndrumarea muzeografului Camelia Patko, au învăţat primele noţiuni despre evoluţia naturii şi a mediului înconjurător. /P.4 FOTO: ANDREEA PINTEA

Şi-a înjunghiat geamănul

Fraţii, în vârstă de 52 de ani, s-au certat marţi după-amiază, iar unul dintre ei, fost jandarm, i-a băgat celuilalt cuţitul în piept.ARAD. De la fraţi gemeni la criminal şi victimă. S-a întâmplat marţi după-amiază la Şoimoş. Bărbaţii au avut o dispută cu privire la oile unuia dintre ei, oi care erau ţinute pe terenul ce aparţinea casei părinteşti. De aici şi până la a-şi înjunghia fratele în inimă nu a fost mult. Agresorul şi-a înjunghiat fratele o singură dată, în zona pieptului. Victima a reuşit să fugă, să urce în maşină şi să se deplaseze cu ea aproximativ 50 de metri, oprindu-se într-o grămadă de lemne, deoarece şi inima lui s-a oprit. Însă fratele agresor nu a avut de gând să-l lase să plece, aşa că l-a urmărit şi i-a împlântat un topor în parbrizul maşinii, apoi s-a dus la casa părintească. În fapt, de acolo l-au şi luat poliţiştii oraşului Lipova. Agresorul a fost reţinut, urmează să fie audiat, iar apoi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru omor, conform procurorului de caz Pavel Palcu. Fratele agresor este fost jandarm, în anul 2010 fiind indisponibilizat pe motive disciplinare. Se pare că temperamentul predispus spre violenţă al acestuia a jucat rolul determinant pentru îndepărtarea lui din sistem. Fraţii locuiau separat în Şoimoş. Se pare că mereu au avut discuţii cu privire la casa părintească, moştenirea celor doi. Oile erau ale agresorului, iar fratele său i-a propus să plătească utilităţile, dacă tot se foloseşte de casa părintească. Cearta între cei doi a pornit de aici.O ambulanţă de la substaţia Lipova a fost trimisă la faţa locului, iar cadrele medicale au încercat să îl readucă la viaţă pe bărbatul înjunghiat. În zadar, însă. Medicii au fost nevoiţi să declare decesul pacientului, deoarece a­­cesta nu a răspuns la manevrele de resuscitare. JA-I.C.

Actualitate

Gard în cădere la liceu

Un gard al Liceului Baptist din Arad s-a înclinat periculos în ultimele luni, stând sprijinit în câteva scânduri.

Igienizare în staţiile de tramvai

ARAD. Dacă e sezonul „curăţeniei de primăvară”, atunci să se facă curat şi în staţiile de tramvai! Arădenii care călătoresc cu tramvaiul ştiu cât de necesară e această operaţiune. Ştie şi Compania de Transport Public Arad, care a demarat acţiunea de igienizare a celor 126 staţii de tramvai din municipiu. Astfel, timp de zece zile, înarmaţi cu ustensile şi soluţii de curăţenie profesionale, angajaţii CTP vor curăţa peroanele, copertinele, mobilierul existent, precum şi grilajele protectoare, care vor fi vopsite.„Ne cerem scuze cetăţenilor pentru disconfortul creat, însă aceste intervenţii sunt absolut necesare. De asemenea, rugăm persoanele fizice şi juridice să nu mai lipească diferite anunţuri şi reclame pe copertine, pe aparatele de vândut bilete, tonete, panouri pentru programele de circulaţie, întrucât acestea nu pot fi folosite ca spaţiu publicitar. Cei care nu respectă aceste reguli bine definite sunt pasibili de amenzi”, atenţionează Claudiu Godja, director general al Companiei de Transport Public Arad.  JA-D.D.

Marius Sulincean, viitorul şef al Poştei Arad

ARAD. Consilierul judeţean PSD Marius Sulincean va fi director al Oficiului Judeţean de Poştă Arad. Potrivit informaţiilor noastre, acesta va prelua, în viitorul apropiat, funcţia de conducere care este deţinută, în prezent, de Viorica Băltean. Marius Sulincean este consilier judeţean ales de do­­uă mandate, fiind, în prezent, liderul grupului PSD-ALDE din cadrul Consiliului Judeţean Arad. Acesta a fost angajat la Agenţia Domeniile Statului, pe funcţia de expert, având în administrare terenuri şi clădiri care aparţin instituţiei menţionate mai sus. Contactat pe marginea acestui subiect, Sulincean nu a confirmat viitoarea lui numire în funcţia de şef al Poştei din Arad.  JA-A.G.

24 de ore

Portret de muzeograf, la Covăsânţ

COVĂSÂNŢ. Muzeul Memorial „Ioan Slavici-Emil Monţia” Şiria (Complexul Muzeal Arad), Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici” Şiria şi Casa Memorială „Ioan T. Florea” Covăsânţ, au desfăşurat activitatea cultural-educativă numită „Portret de muzeograf”, în casa soţilor Florea, cunoscuţi şi apreciaţi pentru loialitatea şi dăruirea lor profesională, dar şi pentru dragostea şi preţuirea lor faţă de cultură şi de folclorul autentic românesc. Ioan Florea (1920-2001) a fost unul dintre cei mai renumiţi etnomuzicologi din zona de vest a ţării, iar Ileana Florea (18.03.1943-2011), soţia acestuia, a predat limba şi literatura română pentru o scurtă perioadă de timp, ulterior dedicându-şi 43 de ani din viaţă profesiei de muzeograf în cadrul muzeului din Şiria.În semn de preţuire şi gratitudine, elevii claselor a V a şi a VI a ai şcolii din Şiria, îndrumaţi de prof. Mariana Stanciu, au poposit în casa memorială a soţilor Florea din Covăsânţ, pentru a creiona cu ajutorul cuvintelor, „portretul de muzeograf” al Ilenei Florea, aceştia fiind întâmpinaţi de Mariana Ţuna şi Doina Hurdea. Elevii au vizitat casa specifică satului Covăsânţ, construită undeva pe la 1800, bucurându-se de cele văzute şi învăţate. La finalul activităţii, elevilor li s-au acordat diplome de participare, semne de carte cu şnur tricolor şi cărţi din colecţia îndrăgitului scriitor francez Jules Verne. Activitatea a avut loc pe 18 martie, tocmai în ziua în care s-au împlinit 76 de ani de la naşterea Ilenei Florea, plecată la cele veşnice în urmă cu opt ani.Casa Memorială „Ioan T. Florea” din Covăsânţ se poate vizita la cerere, persoană de contact fiind doamna Mariana Ţuna (Asociaţia Culturală „Ioan T. Florea” – 0257-385.388).  JA-E.R.

Societate

Iluminat inteligent, în judeţ

Corpurile de iluminat stradal din Frumuşeni au fost înlocuite cu instalaţii LED performante. Au fost montate şi camere de supraveghere.

Vor să împartă banii pe anul 2019

ARAD. Două adrese trimise de către Consiliul Judeţean Arad către primăriile din judeţ le cer unităţilor administrativ teritoriale să trimită solicitări de fonduri. Una dintre adrese se referă la alocarea de fonduri din sumele defalcate din TVA pentru drumurile comunale şi străzile interioare ale localităţilor. În acest sens, CJA le-a transmis primăriilor din judeţ să depună solicitări de finanţare. Aceste solicitări trebuie să conţină prioritizarea investiţiilor, denumirea obiectivelor, lungimea drumurilor pentru care se cere bani, dar şi sumele solicitate de la Consiliul Judeţean. Cealaltă adresă trimită de Consiliul Judeţean către primării se referă la alte tipuri de investiţii pentru care UAT-urile ar putea să primească finanţare de la instituţia judeţeană. Este vorba despre susţinerea programelor de dezvoltare locală, susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare, dar şi cheltuieli de funcţionare pe care primăriile din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din venituri proprii. Aceste fonduri ar urma să fie alocate din procentul de 7,5 la sută din impozitul pe venit.Doar pe acte?Mai mulţi reprezentanţi ai UAT-urilor din judeţul Arad ne-au spus că, de fapt, aceste două adrese sunt „praf în ochi”. Şi asta pentru că ele au fost emise în data de 18 martie, iar data limită până la care primăriile puteau solicita fonduri de la Consiliul Judeţean este data de 19 martie, ora 15:00. După acest termen, cererile nu au mai fost luate în seamă. Aşadar, potrivit informaţiilor noastre, puţine au fost primăriile care au decis să ceară bani de la Judeţ.  JA-A.G.

Termen limită în Programul Tezaur

ARAD. Contribuabilii pot subscrie până vineri, 22 martie 2019, pentru patru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei din cadrul Programului Tezaur, cu scadenţe la 1, 2, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.Titlurile de stat pot fi cumpărate până în 22 martie 2019 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului, până în 21 martie 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul urban, până în 20 martie 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul rural.Sunt eligibile pentru subscrieri persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. De asemenea, a fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni.„Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate. Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur pot fi transferabile si se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea”, au precizat reprezentanţii Fiscului. JA-A.P.

Bogdan Faur, prim-vicepreşedintele TNL critică politica dusă de USR

ARAD. Bogdan Faur contestă pretenţia celor de la USR de a reprezenta exclusiv tinerii sau mediul on-line. „Cei de la USR promovează un discurs populist şi radical, cu scopul de a şoca, de a strârni revoltă. Există o mare doză de oportunism în comportamentul lor, în special la Arad, unde au încercat să se lipească de anumite subiecte, pe care le-au politizat, cum ar fi accidentele rutiere. Ei încearcă să folosească nemulţumirea unor oameni, dar la fel ca alte partide populiste, nu au soluţii. USR nu mai este un partid nou-nouţ aşa cum se prezintă, şi asta nu pentru că mulţi dintre cei de acolo au făcut politică pe la mai multe partide. Au doi parlamentari cu mai bine de doi ani de mandat, care aveau şansa să facă legi prin care să propună soluţii. Cei de la USR îngroaşă rândurile politicienilor foarte vechi, care se pricep de minune la ce trebuie să facă alţii şi puţin spre deloc la ceea ce au ei de făcut. Au ajuns să construiască o realitate on-line prin care deformează realitatea în care trăim cu toţii. Eu cred că tinerii cu un anumit nivel, studenţii, tinerii profesionişti, nu se regăsesc în acest fel de a face politică, de a gândi viitorul nostru. Cred că oamenii trebuie să ceară soluţii acestor politicieni care vând iluzii şi pielea ursului din pădure”, a spus Bogdan Faur, prim-vicepreşedinte TNL Arad. JA-A.P.

Eveniment

Lăsaţi fără permise auto

Doi şoferi au rămas fără permise auto, în timp ce alţi doi bărbaţi s-au ales cu dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni în trafic.

A condus fără permis

ARAD. I-a dat maşina să o conducă ştiind că nu are permis. Este vorba despre un bărbat de 30 de ani care şi-a încredinţat autoturismul unui bărbat de 37 de ani pentru a-l conduce, deşi ştia că acesta nu deţine permis de conducere. „Poliţiştii Secţiei nr. 5 Rurală Ineu au depistat un bărbat de 37 de ani, din Vladimirescu, în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii Chier, fără a avea permis de conducere. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că autoturismul îi fusese încredinţat de proprietar, un tânăr de 30 de ani, din Frumuşeni, pasager în autoturism, care ar fi avut cunoştinţă despre faptul că cel care conduce nu deţine permis de conducere. Cei doi sunt cercetaţi pentru infracţiunile de conducere fără permis, respectiv încredinţarea unui autoturism pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere unei persoane care nu are acest drept”, au precizat reprezentanţii IPJ Arad.  JA-I.C.

Sirian prins în timp ce încerca să treacă frontiera

CURTICI. Prins în timp ce se deplasa pe jos, pe câmp, spre frontiera cu Ungaria. Este vorba despre un cetăţean sirian în vârstă de 26 de ani. Tânărul a fost oprit din drumul său de poliţiştii de frontieră de la Curtici. În cadrul cercetărilor s-a stabilit că sirianul nu avea acte valabile, iar intenţia sa era de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen. „O persoană de sex masculin a fost observată de poliţiştii de frontieră – la aproximativ 50 de metri faţă de linia de frontieră cu statul vecin – în timp ce se deplasa pe jos. Imediat, persoana a fost reţinută şi condusă la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Curtici pentru cercetări. Astfel, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoana în cauză este un bărbat din Siria în vârstă de 26 de ani. Acesta a declarat că dorea să ajungă în spaţiul Schengen şi a ales această metodă întrucât documentele pe care le deţinea nu erau valabile”, au precizat reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad. Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei tânărului, efectuându-se cercetări în acest caz pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. JA-I.C.

Sport

A fost Festivalul de minihandbal

ARAD. În organizarea HC Beldiman Arad şi a FR Handbal, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, duminică, în Sala Sporturilor, a avut loc Festivalul de Minihandbal masculin „Euroregiunea RO5”. Au răspuns prezent invitaţiei primului astfel de festival organizat în oraşul nostru următoarele 9 echipe: CSM Şcolar Reşiţa, ACS Vipers Deva, CSŞ Lugoj, LPS Banatul Timişoara, ACS Freedome Giroc-Chişoda, ACSH Cîtu Timişoara, ACS Dominicii Moşniţa Nouă, CSŞ Hunedoara şi gazdele de la HC Beldiman.A fost un Festival plin de fair-play, unde toţi cei peste 150 de copiii au fost declaraţi câştigători, primind la final diplome şi medalii. O surpriză extraordinară a fost prezenţa în mijlocul lor, pe parchetul sălii a lui „OPTIMUS PRIME”, eroul din „TRANSFORMES”.„Ne bucurăm foarte mult că am reuşit să organizăm acest Festival de minihandbal. A fost o reuşită din toate punctele de vedere şi ce poate fi mai frumos, când vezi atâţia copii care se bucură de jocuri, de golurile marcate, care socializează, dansează şi se distrează împreună” – a spus George Beldiman, cel care împreună cu soţia sa, Adriana, au ambiţia de a revitaliza sectorul juvenil arădean în sportul cu mingea pe semicerc.  JA-D.S.

Dramatism în Liga Desavoia

ARAD. Nimic nu e decis la vârful celor trei ligi în Liga Desavoia la fotbal, cel mai puternic campionat de mini-fotbal pe teren artificial rezervat amatorilor din judeţul Arad. Iată ce s-a întâmplat în runda cu numărul 27 şi ierarhiile la zi…Liga 1. Gloria Bujac vs Takata Centuri 4-1, Dortmund vs Napoli 1-0, Old Friends vs DIM Pârneava 1-15, Acm Arad vs Conceptline 3-2, Fc Ergad vs Simco 3-1, Yazaki vs Fc Marţi 3-4, Fc Premiere vs Flamura Roşie 1-1, Alfa United vs Sistema 2-6, Ac Luciano vs Black Warriors 3-0.Clasament: 1.Luciano 66p, 2.Premiere 65p, 3.DIM Pârneava 60p, 4.Sistema 50p, 5.Ergad 51p, 6.Flamura Roşie 50p, 7.Dortmund 49p, 8.Simco 48p, 9.Alfa United 43p, 10.Napoli 39p, 11.Takata Centuri 35p, 12.Bujac 34p, 13.Yazaki 32p, 14.Conceptline 26p, 15.Acm 17p, 16-17.Marţi şi Od Friends 16p, 18.Black Warriors 0p.Liga 2. Universitatea U vs Victoria Ursus 1-3, Supernatural vs Strâgoii 2-2, Elmo vs Real Team 2-3, Juventus vs Făt Frumos 0-1, 5 Colţuri vs Lazio Friends 2-1, Breckner Team vs Sporting Şoimoş 1-12, Red Fighters vs Toolshop 2-1, Fc Motorul vs Poker Stars 0-2, Fc Micalaca vs Amoretti 2-5.Conduce în clasament: 1.Real Team 51p, 2.Micalaca 50p, 3.Poker Stars 49p, 4.Amoretti 48p, 5.Elmo 47p, 6.Lazio Friends 46p. La subsol le găsim pe: 13-14.Făt Frumos şi Toolshop 33p, 15.Victoria Ursus 29p, 16.Universitatea 28p, 17.Breckner Team 26p, 18.Supernatural 16p.Liga 3. Old School Fotbal vs Dream Team 4-1, Amidamaru vs Luceafărul 1-3, DOG vs Noi&Noi 3-0, Coindu vs Jumbo 3-2, Cfr Arad vs CSŞ 81 3-5, Huf vs Portadoors 3-7, Young Boys vs Sano Safety 1-6, GF Aeronautics vs Viitorul 4-5,...

Spectacol la olimpiada voleiului liceal

ARAD. Sala de sport a Colegiului Naţional „Preparandia – D. Ţichindeal” a fost martora unui spectacol voleibalistic oferit de liceenii arădeni.În competiţia feminină, Liceul Teoretic „J. G Tajovsky” a dominat clar, încheind pe prima poziţie, fără să piardă vreun set. În semifinale, fetele prof. Dorin Vărşăndan au depăşit Liceul „Sever Bocu” Lipova, scor 2-0 (25-3, 25-1), iar în ultimul act pe Col. Naţ. „Moise Nicoară”, 2-0 (4, 7). Fetele de la „Moise”, însoţite de o frumoasă galerie, au acces dramatic în finală, 2-1 (25-22, 23-25, 15-10) cu Liceul Baptist „Alexa Popovici”.La final, comisia de organizare, în frunte cu profesoara Mariana Tomescu (Pedagogic), prof. Mariana Crişan şi prof. Adrian Şortan (în calitate de oficiali), a oferit mai multe premii speciale: Bianca Culda (Nădlac), Timeea Tuef (Baptist) – cele mai complete jucătoare; Ioana Ban (Moise) – cea mai bună atacantă, Roxana Marton (Nădlac) – cea mai bună ridicătoare şi Lorena Obrad (Lipova) – cea mai bună apărătoare.„Ghiba”, prima la băieţiÎn Olimpiada liceenilor s-a impus Col. Naţ. „E. Ghiba-Birta” (prof. Mihaela Chira), 2-0 (18, 9) în semifinale cu Col. „Csiky Gergely”, şi 2-1 (20, -24, 7) în finala cu Baptist. Pe locul trei a încheiat şi echipa gazdă (1-2 în semifinala cu Baptist), care a oferit cel mai bun apărător, Andreas Vasar. Alte premii: Alexandru Cîmpan (Baptis) – complet, Alexandru Ciubotariu (Ghiba) – ridicător, Denis Zâzâ (Ghiba) şi Lorand Lovas (Csiky) – atacanţi.  JA-D.L.

Act de prezenţă pentru ineuance

INEU. „Lanterna roşie” în liga secundă la fotbal feminin, CS Ineu a debutat în sezonul de primăvară cu un nou eşec ruşinos. Fără un golkeaper autentic între buturi, ineuancele pregătite de Cristi Sculici, au fost zdrobite pe teren propriu, scor 11-0, de către „satelitul” campioanei Olimpia Cluj.„Nu are rost să ne ascundem după deget, atâta putem în momentul de faţă. Vrem să onorăm competiţia până la vară, când trebuie să schimbăm multe la echipă dacă vrem să mergem mai departe”, a spus Sculici.Etapa viitoare, Kugler et. comp. se vor deplasa la Arad, unde o va întâlni în derby-ul judeţean pe AC Piroş Security. „Leoaicele” nu au jucat în prima etapă pentru că Lugas Oradea nu şi-a omologat la timp terenul de la Tileagd.  JA-D.S.

„Dracii roşii”, fluieraţi de Ovidiu Haţegan

ARAD. Reprezentativele naţio­­na­­le de pe „Bătrânul Continent” încep, în aceste zile, a­­ventura în preliminariile Euro 2020 la fotbal. Runda inaugurală i-a adus arbitrului arădean Ovidiu Haţegan un duel „de foc”, confruntarea dintre Belgia şi Rusia, programată joi, 21 martie, la Bruxelles. Haţegan va fi ajutat de „asistenţii” Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, în timp ce al patrulea oficial a fost desemnat Sebastian Colţescu.  JA-D.S.

27

de cluburi afiliate la Federaţia Română de Baschet sunt propuse pentru excludere la următoarea...

Sport international

Culinar

Bunătăţi de post cu ciuperci

În perioada de Post, avem impresia că sunt doar câteva reţete, numărate, pe care le putem pregăti. Totuşi, folosind aceleaşi alimente, putem pregăti foarte multe reţete diferite, care mai de care mai gustoase. Astăzi vom discuta despre ciuperci. Aceste legume nu doar că pot fi gătite în foarte multe reţete, dar au şi o valoare nutritivă excelentă. Conţin de la proteine, grăsimi, glucoză, celuloză la substanţe minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu) şi vitamine (A, B, C, D). Iata şi alte alternative, ceva mai spectaculoase, la reţetele clasice de post cu ciuperci.

Bruschete cu ciupercuţe

INGREDIENTE: 4 felii de pâine, 50 g usturoi zdrobit, câteva ciupercuţe, sare, piper, busuioc, ulei de...

Magazin

Bianca

Este model în albumul „Portrete de Centenar”

Limp Bizkit, la Bonţida

CLUJ-NAPOCA. Trupa americană Limp Bizkit va fi cap de afiş la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului...

În parc

O fată profită de timpul frumos şi se joacă cu căţelul ei într-un parc din Chişinău.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail