Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Zilele Aradului, debut în Micălaca

Zilele oraşului au început! Vineri, 16 august, a fost prima zi a manifestărilor organizate de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură, cu ocazia zilelor urbei. Totul a început cu Târgul Estival şi concertele de muzică uşoară din cartierul Micălaca, gîndite a se întinde pe trei zile, ocazie cu care mii de arădeni s-au bucurat de muzică, voie bună, oferte culinare şi produse tradiţionale şi hand made. Evenimentele din cartier au fost dublate de cele gândite pe centru, Picnic Festival cucerindu-i şi anul acesta pe locuitorii urbei. Foto: Iza Pal

Noua piaţă de lemne

Primăria a demarat lucrările de amenajare a unei noi pieţe de lemne pe strada Poetului. Suprafaţa acesteia se întinde pe 18.017 metri pătraţi. Investiţia se ridică la 4,4 milioane de lei, termenul de finalizare a pieţei de lemne fiind sfârşitul lunii septembrie. /P.3  FOTO: JA

Actualitate

Aradul are „Biserica cu difuzoarele pe geam”

Arad. Este vorba despre Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, din Micălaca, de la coborârea de pe pasaj. Deranjat de faptul că toate slujbele religioase din lăcaşul de cult sunt „difuzate” printr-un sistem de amplificare sonoră amplasat în curtea bisericii, un arădean a marcat această biserică pe harta Google ca fiind „Biserica cu difuzoarele pe geam”.Un obicei apărut în urmă cu câţiva ani, transmiterea slujbelor religioase prin difuzoare a devenit o obişnuinţă. „De ani şi ani de zile oraşele din România trăiesc un fenomen întâlnit doar în ţările musulmane: agresiunea sonoră din partea bisericilor ortodoxe. Aproape fiecare biserică ortodoxă din spaţiul citadin românesc dispune de o staţie de amplificare, iar slujbele sunt transmise pe sute, uneori mii de metri distanţă în afara lăcaşului de cult. Acest lucru este inadmisibil într-o ţară membră a Uniunii Europene”, scria Cristian Bădiliţă, doctor în teologie la Sorbona, acum câţiva ani, acesta adăugând că „Bisericile sunt lăcaşuri de cult rezervate credincioşilor; spaţiul public este rezervat tuturor locuitorilor unui oraş; a transmite o slujbă religioasă în spaţiul comunitar reprezintă o flagrantă încălcare a libertăţilor cetăţeneşti; nimeni dintre noi nu este obligat să asculte o slujbă creştină pe stradă sau în propria locuinţă, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România”.  JA-E.R.

24 de ore

Societate

A dus Aradul la înălţime

Zsolt Török, alpinistul care şi-a găsit sfârşitul în apropierea Vârfului Negoiu, a dus numele Aradului la peste opt mii de metri altitudine.

O viaţă cât un centenar: Maria Cameniţă, la 100 ani

ARAD. Nu sunt mulţi cei care ajung să trăiască 100 de ani, nu sunt mulţi cei care se pot bucura cu adevărat de un centenar de viaţă, şi poate sunt şi mai puţini aceia care ajung la 100 de ani şi au puterea să vadă bucuria din fiecare zi. Maria Cameniţă este una dintre aceste persoane, o arădeancă ajunsă la 100 de ani şi cu cel puţin tot atâtea poveşti de viaţă.În acest context, primarul Călin Bibarţ a vizitat-o pe arădeancă, i-a oferit un buchet de flori şi poate cel mai important, i-a oferit câteva clipe de atenţie. „Astăzi (vineri-n.r.) am avut plăcerea să o întâlnesc pe d-na Maria Cameniţă din cartierul Micălaca, o persoană deosebită. I-am oferit un buchet de flori şi urări de sănătate cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 100 de ani. M-aş bucura să avem cât mai mulţi arădeni care să împlinească această vârsta. A fost pur şi simplu un gest de normalitate, omenesc, venit din suflet”, a punctat primarul Bibarţ.  JA-A.P.

A plecat de acasă şi nu s-a mai întors

Arad. Ioana Larisa Stoia, de 30 de ani, a dispărut de la domiciliul său din Arad.„La data de 14.08.2019, între orele 02,00-04,00 a plecat de la domiciliul său de pe strada Tulnic, din municipiu, STOIA IOANA LARISA, de 30 de ani”, spun reprezentanţii IPJ Arad. Oamenii legii au adăugat că „femeia are următoarele semnalmente: 1,70 m, 70 kg, păr şaten, tuns scurt şi ochi căprui”, dar şi că „nu se cunoaşte îmbrăcămintea acesteia la momentul dispariţiei”. Persoanele care deţin informaţii ce pot conduce la depistarea femeii sunt rugate să apeleze la 112, sau să se adreseze celei mai apropiate secţii de poliţie. JA-E.R.

Eveniment

Toate trenurile au avut întârziere

Arad. Nervi întinşi la maximum, înjurături, nerăbdare şi CFR-işti care l-au luat pe „nu ştiu” în braţe. Peroanele au fost pline, iar vocea din difuzoare anunţa sosirea şi plecarea trenurilor din gară, însă garniturile de tren erau de nevăzut. Un tren marfar defectat undeva intre staţiile Arad şi Aradul Nou ar fi fost motivul pentru care sâmbătă, 27 august, trenurile de călători au înregistrat întârzieri între 38 de minute (Bucureşti Nord-Budapesta Keleti) şi 120 de minute (Sânnicolau Mare-Arad). Întârziere de 100 de minute au înregistrat şi trenul Timişoara Nord-Oradea, în timp ce personalul Arad-Timişoara Nord avea la un moment dat 90 de minute de întârziere.  JA.E.R.

A murit la Cuvin, după ce a căzut în fântână

Cuvin. Pompierii arădeni au fost solicitaţi, vineri, în satul Cuvin, unde o femeie de 59 de ani căzuse într-o fântână adâncă de aproximativ 17 metri.La scurt timp după apelul la 112, la faţa locului au ajuns un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad, unul al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ghioroc şi unul al Inspectoratului pentru SItuaţii de Urgenţă Arad. Pompierii arădeni şi cei voluntari din Ghioroc au reuşit să scoată repede femeia din fântâna a­­dâncă de aproximativ 17 metri, însă echipajul medical a constatat decesul acesteia.  JA-E.R.

Sport

„E meritul băieţilor” vs. „Lipsă de experienţă”

ARAD. Conturată în ultimele cinci minute, victoria cu Csikszereda Miercurea Ciuc l-a mulţumit parţial pe antrenorul utiştilor, Laszlo Balint, acesta recunoscând jocul modest din prima repriză.„În prima repriză nu prea am avut prospeţime, luciditate. După discuţia de la pauză, băieţii au avut reacţie. Le-am spus că vreau mai multă implicare, dăruire, că indiferent de numele adversarului, acesta trebuie să simtă presiunea unui joc pe terenul echipei UTA şi în faţa unor astfel de suporteri minunaţi. Jos pălăria pentru repriza secundă, băieţii au făcut un efort mare, iar victoria a venit ca o consecinţă logică. E clar că mai avem de lucru, nu ne îmbătăm cu apă rece. Deja gândurile noastre zboară spre meciul cu Ripensia, o echipă rănită care va încerca să ne pună probleme. Trebuie să ne revenim fizic, să fim la fel de serioşi în faţa oricărui adversar, să construim împreună o mentalitate câştigătoare” – a spus tehnicianul „Bătrânei Doamne”, la conferinţa de presă.Speranţe deşarteDe partea cealaltă, tehnicianul oaspeţilor, Valentin Suciu, a pus eşecul pe seama lipsei de experienţă a jucătorilor, mulţi dintre ei debutanţi în liga secundă: „Am pierdut un joc în care, la un moment dat, ne puneam speranţe într-un rezultat pozitiv. Ne-a costat lipsa de experienţă şi ratările uriaşe. Scorul este unul dur, nedrept, dar fotbalul te răsplăteşte sau te pedepseşte funcţie de prestaţia din teren. Avem mari probleme de concentrare, în special, pe faza de atac. Obiectivul nostru este să formăm o echipă competitivă, să jucăm fotbal de calitate, să încercăm să încurcăm orice echipă şi, la final, să ne atingem obiectivul, menţinerea în liga secundă”. JA-D.S.

Calificare în ultimul minut

PECICA. Confruntare spectaculoasă, cu răsturnări de scor, în etapa secundă a Cupei României la fotbal, faza naţională, ediţia 2019-2020, între două echipe, Progresul Pecica şi Crişul Chişineu Criş care se vor afla faţă în faţă şi în prima etapă a noului sezon de Liga 3, peste o săptămână.Băieţii lui Adi Abrudan au început mai bine şi după un gol anulat pe motiv de ofsaid au deschis scorul în min. 12: centrare Ember, reluare cu capul Modan şi era 0-1.Gazdele au revenit în joc, egalând în min. 28, Gabor reluând cu capul centrarea lui Arsene, 1-1. Finalul reprizei a apartinut elevilor pregătiţi de Dan Stupar care au intrat în avantaj la cabine, Sg. Popa finalizând o acţiune prelungită de atac a pecicanilor (min. 37).În partea secundă s-a jucat pe contre, cu ratări de ambele părţi. În min. 75, Crişul a egalat la 2 prin Birău şi jocul se îndrepta spre prelungiri. Când nimeni nu mai credea, în ultimul minut, Sabău profită de o nesincronizare a defensivei gazdelor şi înscrie pentru Progresul Pecica – Crişul Chişineu Criş 2-3.Formaţii – Pecica: Creţa – Ilan, Gabor, Wild, Aldan, Arsene, Sg. Popa (min. 85, Moraru), Mager, Bozian. A. Iuga (min. 85, Tiric), Copil (min. 62, Puie). Crişul: Zamfir – Birău, Calvin, Sabău, Suslak – Mărmăneanu (min. 46, Piţ), Ember, Clej – Roşu (min. 90, Codrea), Modan, Ciornei (Mateucă).Arbitri: George Roman (Grădinari-Timiş) – centru, Ioan Humiţa (Armeniş) şi Mădălin Bulgăraşu (Timişoara) – asistenţi. Obs. FRF: Vasile Rad (Arad).  JA-D.S.

Unii şi-au dorit mai mult ca alţii

SEBIŞ. Modest jocul de Cupa României dintre vecinele de Liga 3, Naţional Sebiş şi Lunca Teuz Cermei, ambele echipe lăsând impresia că încă se află în faza de căutare a unei formule pentru sezonul care debutează la finele săptămânii. După o primă repriză săracă în faze de poartă, în partea a doua, cermeienii au fructificat două dintre şarjele ofensive, prin Bulza min. 67 şi Nistor min. 78, parafând calificarea echipei pregătite de Flavius Moisa în turul 3 al competiţiei KO.Gazdele au dezamăgit, irosind o dublă oportunitate de gol pe final de joc, prin Forisz şi Balha. Prea puţin pentru a spera la calificare.Formaţii – Sebiş: Moroz – Pop (min. 75, Deliman), Forisz, Bărbuţi, Cornea – Hojda (min. 83, Codrea), Bandula – Susan, Balha, Vereş (min. 89, Roman) – Szekely. Cermei: Dagău – D. Filip, R. Iuga, Nistor, Burlă – D. Lazăr – Gruiescu (min. 89, Marinescu), Mihuţa, M. Călin (min. 55, Ciubotariu), Todoran – Bulza (min. 86, Petcuţ).Arbitri: Roxana Recorean (Mediaş) – centru; Adrian Epure (Sibiu) şi Daniel Nagy (Mediaş) – asistenţi. Obs. FRF: Viorel Vancea (Oradea). JA-D.S.

Start de sezon în Liga 4 Arad

ARAD. Cu cel mai mic număr de echipe (12) din ultimii 30 de ani, Liga 4 la fotbal a debutat sâmbătă într-un nou format: campioana, retrogradatele şi ordinea finală în clasament urmând a fi stabilită după disputarea jocurilor din sezonul regulat şi a celor din play-off, play-out şi play-stay.Iată rezultatele consemnate în runda inaugurală şi marcatorii golurilor: CS Ineu – Frontiera Curtici 0-2 (Avrămuţiu, Cornean), Podgoria Pâncota – Păulişana Păuliş 2-2 (S. Dragalina, Mărgăian, respectiv, Pleşca, Grigorean), ACS Socodor – AFC 2 UTA 4-2 (Dema, Olariu, Pirtea, Bibarţ, respectiv, Cleuţă, Gădărici), Unirea Sântana – Şoimii Şimand 1-0 (Băd), CS Glogovăţ – Victoria Zăbrani 0-2 (Ghergar, Zele), CS Beliu – Victoria Felnac 3-3 (Ruja, Onoc, Maşniţă, respectiv, Bubuş-2, V. Fritea).Etapa viitoare, sâmbătă, 24 august, programează jocurile: Păuliş – Beliu, Zăbrani – Pâncota, UTA 2 – Sântana, Curtici – Glogovăţ, Şimand – Ineu, Felnac – Socodor.  JA-D.S.

Cupa Aradului-Juniori D

ARAD. Sita a început să cearnă şi în întrecerile juniorilor D (născuţi 2007-2008) de la Cupa Aradului la fotbal, unde avem parte de cea mai numeroasă prezenţă. Întrecerea organizată de AJF Arad, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură face parte din seria manifestărilor dedicate celor 120 de ani de fotbal în România.După disputarea jocurilor din primele două grupe avem primele semifinaliste: Atletico 2007, antrenor Adrian Petruţ (9-0, cu CS Glogovăţ, 10-0, cu Victoria Felnac şi 6-0, cu CS Ineu) – Grupa A; Viitorul 2007, antrenor Norbert Jozsa (2-0, cu CSŞ Gloria Arad, 3-2, după 11 m, cu Atletico 2008 şi 2-0, cu Victoria Nădlac) – Grupa B.Au arbitrat: Gabriel Hărduţ, Florin Vesa, Flavius Dreghici, Paul Iovescu şi Cristian Takacs.  JA-D.S.

3

mii de spectatori au aplaudat al treilea succes consecutiv al „Bătrânei Doamne”.

UTA şi omagiul adus alpinistului Zsolt Torok

ARAD. Pe 29 noiembrie 2017, Zsolt Torok intra, pentru prima oară, în vestiarul echipei UTA şi transmitea un mesaj de suflet: „Există foarte multe căi în viaţă, dar reţeta este aceeaşi: mentalitate, automotivaţie, atitudine, dorinţa de a fi cel mai bun. Dacă nu gândeşti aşa nu vei fi niciodată în vârf”. Din păcate, alpinistul care a „îmblânzit” Everestul a sfârşit în Făgăraş, lăsând un gol imens în familia sportului arădean.  JA-D.S.

Convocată sub tricolor!

ARAD. Parcursul foarte bun din sezonul trecut sub culorile FCC Baschet Arad i-au adus jucătoarei Marta Fodor o (nouă) convocare sub tricolor. Baschetbalista care a semnat în această vară prelungirea contractului cu gruparea galben-albastră pentru o perioadă de doi ani a fost convocată de noul selecţioner, turcul Ayhan Avci.Naţionala feminină de baschet senioare a Romaniei demarează pregătirile în Capitală, urmate de două jocuri de verificare, la Berlin, cu reprezentativa similară a Germaniei. Tricolorele vor debuta pe 14 noiembrie în campania de calificare la EuroBasket 2021, fiind în Grupa D alături de Danemarca, Cehia şi Italia.Pe lângă Marta Fodor alte 13 sportive au fost convocate pentru această acţiune, doar 12 urmând să prindă lotul cu care se va ataca noua campanie de calificare la „europene”: Gabriela Mărginean, Elisabeth Pavel, Adina Stoiedin, Gabriela Irimia, Romina Filip, Teodora Neagu, Tunde Kilin, Alina Podar, Nora Demeter, Ecaterina Armanu, Carla Popescu, Alexandra Chitanu şi Mihaela Chelariu.  JA-D.S.

Magazin

Jamie Oliver, lovit de Brexit

Jamie Oliver a dat vina pe Brexit pentru prăbuşirea lanţului său de restaurante şi spune că grijile i-au stricat aniversarea de 40 de ani, potrivit Daily Mail.

Iasmina

Este model în albumul „Portrete de Centenar”.

Joacă

Copiii se joacă cu un berbec pe o piaţă vikingă din Salme, insula Saaremaa, Estonia.  foto: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail