Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Pompierii arădeni, exerciţiu la Spitalul Municipal

„Mereu pregătiţi” este deviza pompierilor arădeni. Şi pentru a dovedi acest lucru, pentru a nu fi luaţi prin surprindere în diferite situaţii de urgenţă, pompierii desfăşoară periodic exerciţii. Astfel, joi dimineaţa, cei din cadrul Detaşamentului de Pompieri Arad au participat, la Spitalul Municipal, la un nou exerciţiu, în care s-a simulat un cutremur urmat de un incendiu. /P.8 FOTO: ISU ARAD

Au „fugit” de la titularizare

611 candidaţi au avut dreptul de participare la examenul de titularizare în învăţământ. 69 au absentat şi 88 s-au retras când au văzut subiectele.ARAD. Din cei 611 candidaţi cu fişe de înscriere valide şi inspecţiile la clasă realizate, aşadar cu drept de participare la examenul scris de titularizare în învăţământ, doar 454 au predat lucrările scrise la finalul celor patru ore pe care le-au avut la dispoziţie. 69 au ales să nu se mai prezinte în sala de examen, iar alţii 88 s-au retras „din motive personale”, după ce au primit subiectele. Aşadar, aproximativ 16% dintre cei prezenţi în sălile de examen s-au „speriat” de subiectele primite şi au ales să amâne examenul până data viitoare.Proba scrisă a examenului de titularizare s-a desfăşurat pe 17 iulie, rezultatele urmând a fi afişate pe 23 iulie, marţi. Candidaţii vor putea depune, pe 23 şi 24 iulie, contestaţii, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iulie, urmând ca pe 31 iulie să se realizeze repartizarea candidaţilor cu media de repartizare minim 7, pe posturi didactice sau catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, la nivelul judeţului Arad sunt disponibile 114 posturi didactice cu normă întreabă. Cele mai multe sunt în mediul rural, în timp ce în cazul celor din mediul urban, majoritatea sunt la instituţii cu profil vocaţional sau cu limba maternă alta decât româna. Există şi 306 posturi disponibile pentru contracte pe perioadă determinată, dar şi peste o mie de posturi incomplete. JA-E.R.

Cea mai aglomerată zonă din Arad

De departe, cea mai aglomerată zonă şi probabil cea mai poluată din oraşul nostru este Podgoria. Prin sensul giratoriu de aici, practic „nodul” rutier care leagă cartierul Micălaca de oraş, trec zilnic mii de autoturisme. Totuşi, sutele de arădeni care fie trec, fie stau în această zonă au parte şi de o oază de relaxare. Este vorba de Parcul Pădurice, unde pot opta pentru o plimbare pe alei, o odihnă la umbră, ascunşi de arşiţă, sau liniştea oferită de jocurile apei fântânii arteziene. FOTO: V.G.

„Amical” întrerupt de furtună

Rogla. UTA a disputat, ieri, primul joc de verificare din Slovenia, cu Budaorsi. Arbitrul a fluierat finalul în minutul 80, din cauza unei furtuni. Până atunci, elevii lui Balint au dominat clar, marcând de două ori, prin Bustea şi Lorenzi, ratând şi alte ocazii mari. JA-L.S.

Actualitate

A doua sesiune de finanţări de la CMC a fost lansată

ARAD. Centrul Municipal de Cultură Arad a dat startul celei de-a doua sesiune de finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale, sportive şi de tineret. Până pe data de 12 august 2019, la ora 17, organizaţiile neguvernamentale pot depune cereri de finanţare pentru proiecte, la Centrul Municipal de Cultură Arad. Aceştia au lansat, în sesiunea a doua, trei linii de finanţare: Promovarea sportului de performanţă, Proiecte culturale şi Proiecte de tineret, învăţământ şi recreative. Pentru toate cele trei ramuri, documentaţia necesară este disponibilă pe site-ul instituţiei – www.cmcarad.ro. Cu toate că termenul de depunere este acelaşi pentru toate trei liniile de finanţare, rezultatele finale se vor afişa în zile diferite: până cel târziu pe 28 august pentru proiectele sportive, până cel târziu pe 29 august pentru proiectele culturale şi până cel târziu pe 30 august pentru proiectele de tineret, educaţie şi recreative.  JA-E.R.

Accident din cauza neacordării de prioritate

ARAD. Un bărbat de 61 de ani a provocat un accident rutier, joi seara, după ce nu a acordat prioritate de trecere unei maşini care circula regulamentar. O femeie, şofer în autoturismul care circula regulamentar, a fost rănită uşor. Ambii şoferi implicaţi în evenimentul rutier au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative. „Un bărbat de 61 de ani, din Arad, a condus un autoturism din direcţia Buteni spre Ineu şi ajungând la intersecţia DN 79 cu DJ 792 C, nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea virajului spre stânga şi nu a acordat prioritate de trecere unei femei de 36 de ani, din Arad, care conducea regulamentar un autoturism din sensul opus. În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, a precizat inspectorul de poliţie Adina Aconstantinesei, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Arad.  JA-I.C.

24 de ore

Bîlcea îi dă replică lui Căprar

ARAD. Sergiu Bîlcea, preşedintele PNL Municipiul Arad, reacţionează la acuzele preşedintelui PSD Arad, deputat Dorel Căprar, privind situaţia de la pasajul din Micălaca. „Afirmaţiile deputatului Căprar sunt grave şi arată incompetenţa Guvernului PSD. Incompetenţii au dat în gard cu pasajul din Micălaca, şi acum strigă în gura mare după ajutor. Deputatul Căprar informează de fapt arădenii că Guvernul nu poate efectua o serie de lucrări la pasajul din Micălaca. Acelaşi deputat anunţa anul trecut că lucrările vor fi gata la finalul lui 2018, acum câteva luni se plimba sprinten cu tot felul de miniştri la pasaj şi anunţa că lucrările avansează rapid şi vor fi gata anul acesta. Acum, aflăm că proiectul este în impas şi face apel la firme şi persoane private să acorde drept de servitute. Iată un exemplu de incompetenţă a Guvernului, cu oamenii lui Dragnea, Dăncilă. În loc să existe o reacţie a unor instituţii publice şi să se găsească soluţii, iese public un politician să facă un apel către nimeni, să găsească scuze pentru incompetenţa guvernanţilor şi a celor impuşi politic în funcţii pentru care nu sunt pregătiţi. În plus, deputatul Căprar a cerut PNL să colaboreze în acest caz, fără să spună cu cei îi putem ajuta. Aşteptăm o propunere concretă, noi nu vom bloca proiecte aşa cum a făcut PSD în zeci de situaţii, în Consiliul Local Municipal sau Consiliul Judeţean”, a declarat Sergiu Bîlcea, într-un comunicat de presă. JA-A.P.

Societate

Au dat banii nerambursabili

Sesiunea de finanţări nerambursabile a Centrului Cultural Judeţean Arad şi-a găsit proiectele câştigătoare.

Din nou, fără tramvaie pe Cocorilor

ARAD. O nouă serie de „lucrări la calea de rulare” va opri, pe 20 iulie, între orele 8 şi 18, circulaţia tramvaielor pe tronsonul UTA-Căpitan Ignat. Aşadar, strada Cocorilor va fi închisă din nou circulaţiei tramvaielor, pentru a doua oară în decurs de câteva săptămâni. „Urmare a acestui fapt, linia 18 b va avea capăt de linie la Căpitan Ignat, iar pe tronsonul UTA-Căpitan Ignat tramvaiele vor fi înlocuite de autobuze care vor opri în vecinătatea staţiilor de tramvai”, transmit cei de la Compania de Transport Public Arad.Pentru a afla de ce tronsonul amintit se închide o dată la câteva săptămâni pentru lucrări de reparaţie, l-am contactat pe Claudiu Godja, managerul Companiei de Transport Public. Acesta ne-a declarat că „data trecută când s-a închis circulaţia, s-au făcut lucrări la macazul de la ieşirea din depou, iar acum vom lucra tot la calea de rulare, însă în altă parte a străzii. Sunt lucrări de mentenanţă necesare. Le facem acum, pentru că pe perioada verii se pot face mult mai bine lucrări şi, totodată, pe perioada verii apar şi cele mai multe probleme, din cauza fenomenului de dilataţie”. Lucrările la macazul de la ieşirea din depoul UTA sunt necesare deoarece, chiar dacă macazuri sunt relativ noi, trebuie menţionat că pe acolo trec toate tramvaiele din oraş, în condiţiile în care depoul UTA este singurul depou utilizat de către Compania de Transport Public Arad, cel din Micălaca fiind trecut în conservare încă de anul trecut.„Chiar dacă sunt destul de noi, au cel mai mare grad de uzură, pentru că acolo este cel mai mare trafic. Tot ce intră şi ce iese din depou trece pe acolo”, spune Godja.  JA-E.R.

RO_COTIDIAN

O nouă groapă de gunoi în Alfa

În doar două săptămâni, la nici 500 de metri de cartierul Alfa, s-a format o nouă groapă de gunoi. Aceasta parcă vine să completeze dezastrul ecologic de dincolo de autostradă înspre Pădurea Ceala.

Eveniment

Prins fără permis auto pe raza comunei Conop

CONOP. Poliţiştii Postului de Poliţie Conop cercetează un bărbat de 49 de ani, din localitate, pentru conducere fără permis. Acesta a fost depistat în timp ce conducea o autoutilitară, pe DJ 708 A, pe raza aceleiaşi localităţi, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Pe numele „şoferului” a fost întocmit un dosar de cercetare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere fără permis.  JA-I.C.

Teleormănean, prins la furat în Sebiş

SEBIŞ. Poliţiştii din Sebiş cercetează un tânăr de 18 ani, din judeţul Teleorman, care în 1 iulie, ar fi pătruns, prin forţarea uşii de acces, într-un magazin alimentar din oraş, de unde a furat două telefoane mobile şi produse alimentare, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.000 de lei. Prejudiciul a fost recuperat parţial şi restituit persoanei vătămate, tânărul fiind cercetat pentru furt calificat.  JA-I.C.

Pompierii, exerciţiu la Spitalul Municipal

ARAD. Pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Arad au participat, joi dimineaţa, la un exerciţiu de pregătire în situaţii de urgenţă. Potrivit ISU Arad, în cadrul exerciţiului s-a simulat un cutremur urmat de un incendiu. „La exerciţiu au participat două autospeciale de stingere, o autospecială pentru descarcerare, autoscara S 42, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o ambulanţă SMURD, doi ofiţeri şi 16 subofiţeri. De asemenea, în cadrul exerciţiului, pe lângă acţiunile de stingere a incendiilor, s-a simulat evacuarea a patru victime intoxicate cu fum, precum şi acordarea îngrijirilor medicale necesare”, a explicat căpitanul Călin Domşa.  JA-I.C.

215

sancţiuni contravenţionale în valoare de 85.000 de lei au aplicat poliţiştii rutieri în urma...

Autoturism neînmatriculat oprit la Sintea

ARAD. Un bărbat de 36 de ani, din Arad, a fost depistat de poliţiştii oraşului Chişineu Criş în timp ce conducea, pe raza comunei Sintea Mare, un autoturism radiat de autorităţile din Germania la data de 20 martie, neînmatriculat în ţara noastră. Potrivit IPJ Arad, conducătorul auto este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul neînmatriculat.  JA-I.C.

Sport

3

sunt probele la care va lua startul înotătoarea Andreea Popescu (CS Municipal Arad) la Festivalul...

Magazin

Bianca

Este model în albumul „Portrete de Centenar”   Foto: Gheorghe Petrila

Incendiu în Japonia

TOKYO. Cel puţin 33 de persoane au murit în Japonia în urma incendiului izbucnit joi dimineaţă...

Relaxare

Ursul panda Jiao Qing se relaxează în grădina zoologică din Berlin.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail