Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Carambol cu patru autoturisme pe DN 7, la Arad

Accidentul a avut loc luni, 18 martie, în jurul orei 13:00, pe DN 7, la ieşirea din Arad spre Vladimirescu. Circulaţia a fost blocată mai bine de o oră pe ambele sensuri de mers. Din primele informaţii se pare că în accident au fost implicate patru autoturisme, două Volkswagen, un Renault şi un Audi. Au intervenit două echipaje SMURD, un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad şi două echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad. /P.6 FOTO: VALI GORAN

Monument cu termopane!

Încă un monument istoric cade pradă „modernizării” în forţă a clădirilor din zona...

Peste 1.300 de absenţi la simularea Bacalaureatului

6.233 de elevi arădeni din clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a au fost aşteptaţi să susţină simularea Examenului de bacalaureat.ARAD. Luni, pe 18 martie, a început simularea Examenului de bacalaureat naţional pentru elevii de clasa a XI-a, a XII-a şi a XIII-a, cu proba la Limba şi literatura română. Pe 19 martie aceştia susţin proba la Limba şi literatura maternă, pe 20 cea la Proba obligatorie a profilului, iar pe 21 martie, elevii din clasele terminale vor susţine şi proba scrisă la Proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 29 martie.La proba de luni, 18 martie, din cei 6.233 de elevi aşteptaţi în sălile de examen, doar 4.886 s-au prezentat, numărul de absenţi fiind de 1.347. Nu au existat, însă, elevi eliminaţi, examenul desfăşurându-se în condiţii normale.În judeţul Arad, simularea are loc în 41 de centre, fiind aşteptaţi 6.233 de elevi. Dintre aceştia, 2.622 sunt în clasa a XI-a forma la zi, 2.685 în clasa a XII-a forma la zi, 442 în clasa a XII-a forma seral, 4 în clasa a XII-a în învăţământ special, 51 în clasa a XII-a forma frecvenţă redusă, în timp ce 312 sunt în clasa a XIII-a, învăţământ seral şi 117 clasa a XIII-a cu frecvenţă redusă. Dintre cei 6.233 de elevi, 203 vor susţine şi proba scrisă la Limba şi literatura maternă, pe 19 martie.  JA-E.R.

Actualitate

Câinii vagabonzi, în CLM

Aleşii locali au încercat să găsească soluţii pentru problema patrupedelor abandonate pe domeniul public.

24 de ore

La 18 ani, la cârma USR Vărădia de Mureş

VĂRĂDIA DE MUREŞ. Sâmbătă, 16 martie 2019, s-a constituit filiala locală a USR Vărădia de Mureş, unde a fost aleasă cea mai tânără echipă de conducere din întreg partidul. Evenimentul a avut loc la sediul din Lipova al USR şi a beneficiat de participarea parlamentarilor USR Arad, Adrian Wiener şi Sergiu Vlad, a vicepreşedintelui USR Arad, Ion Stan, a unor membri şi simpatizanţi din filialele de pe Valea Mureşului şi din Arad.Preşedinte al USR Vărădia de Mureş a fost ales Laurenţiu Terente Socolan, un tânăr elev de 18 ani, iar conducerea filialei este şi ea deosebit de tânără, cu doi vicepreşedinţi de 21 şi 23 de ani.Laurenţiu Terente Socolan a declarat: „USR ne-a acordat încredere, astfel că am format la Vărădia cea mai tânără echipă de conducere a partidului din întreaga ţară. Ne dorim să confirmăm şi să arătăm oamenilor că avem energia necesară pentru a face altfel de politică. Am decis să mă implic alături de un grup de tineri din comuna noastră, deoarece ştiu că altfel nu putem schimba în bine comunităţile unde trăim. Urmează pentru comuna noastră o mare provocare, a deschiderii autostrăzii Arad – Deva, pentru care trebuie să ne pregătim din timp. Ne dorim să punem în valoare potenţialul turistic al zonei, tradiţiile folclorice, pentru a acoperi pierderea de interes care va urma.” JA-A.P.

RO_CULTURA

Invitaţii Dilemei vechi

A fost anunţată lista invitaţilor Conferinţelor Dilema veche, ce vor avea loc între 3 şi 7 aprilie, la Arad.

Ultima săptămână de înscrieri

ARAD. Săptămâna aceasta este ultima în care părinţii îşi pot înscrie copiii în clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2019-2020. Până pe 18 martie au fost înregistrate şi procesate 2.589 de cereri de înscriere. În total, sunt aşteptaţi aproximativ 3.800 de copii înscrişi, fiind prevăzute în planul de şcolarizare 195,25 de clase pregătitoare. Conform prevederilor art. 63 alin. (1) lit.c) din Legea educaţiei naţionale, în învăţământul primar, într-o clasa trebuie încadraţi în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25, astfel că numărul de locuri din judeţul Arad va fi de aproximativ patru mii, mai mult decât suficient pentru toţi cei de vârstă şcolară.Prima etapă a înscrierilor se desfăşoară între 4 şi 22 martie, de luni până vineri, între orele 8 şi 18, părinţii putând fi programaţi pentru înscriere de către unităţile de învăţământ. 29 martie va fi ziua în care va avea loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă.  JA-E.R.

Eveniment

Sport

Şoimii Şimand a câştigat Cupa Satelor Under 13

Copiii din Şimand, antrenaţi de inimosul profesor Daniel Mărcuş au încheiat competiţia, rezervată mediului rural, pe primul loc.SOCODOR. Punct final în etapa judeţeană a Cupei Satelor Under 13 la fotbal, competiţie organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Arad (responsabil de proiect Andras Mako, ajutat de Nelu Iovescu), desfăşurată sub genericul: „Arad – 120 de ani de fotbal în România”. După patru etape zonale, cele mai valoroase echipe şi-au dat întâlnire în turneul final de la Socodor. Miza: calificarea la etapa zonală.S-a jucat în sistem campionat fiecare cu cu fiecare, clasamentul final arătând astfel: 1.Şimand 6p (0-2, cu Socodor, 2-0, cu Vânători şi 1-0, cu Secusigiu); 2.Socodor 5p (1-1, cu Secusigiu şi 1-1, cu Vânători); 3.Secusigiu 4p (3-0, cu Vânători); 4.Vânători 1p.Pe lângă diplomele, trofeele şi mingile acordate echipelor participante, au mai fost acordate două premii speciale: cel mai bun portar, Florin Alin Ursu (Secusigiu) şi cel mai bun jucător, Raul Stanciu (Socodor).Lotul campionilorIată lotul echipei câştigătoare: Darius Călăcean, Andrei Dimitar, Florin Năstase, Marius Munteanu, Raul Tomuţa, Isac Neagu, Ilie Tolan, Dominic Cheta, Naomi Pocoian, Ioana Toth, Luigi Ujoc, Silviu Ujoc, Paul Andru, Ianis Tang, Mihai Toth şi Dacian Panc.„Le mulţumim gazdelor noastre din Socodor, care au organizat ireproşabil această competiţie. Pe lângă condiţiile foarte bune de joc, copiii au primit apă, sucuri, banane, iar la final toată lumea a avut asigurată şi o porţie de mâncare. Mai vreau să le mulţumesc şi arbitrilor Florin Vesa, Dinu Dobândă şi Patrick Dehelean, supervizaţi de către Leontin Buda, pentru cum au dus la bun sfârşit această competiţie”, a spus Andras Mako, vicepreşedinte AJF Arad.Vor la turneul finalTehnicianul echipei Şoimii Şimand, prof. Daniel Mărcuş, are gânduri îndrăzneţe: „Am început prost competiţia, am pierdut primul meci cu Socodor şi ne gândeam că nu mai avem vreo şansă la locul 1. Ne-am ambiţionat, am câştigat cele două partide rămase, am profitat de cele două egaluri făcute de Socodor şi am terminat pe locul 1. Suntem bucuroşi, mergem la faza zonală cu gândul să ne calificăm la turneul final. Mă ocup de aceşti copii încă din clasa pregătitoare, sunt profesorul lor de sport, avem deja 6 ani buni de când lucrăm împreună. Unul dintre ei, Dominic Creţa, este legitimat la UTA, iar una dintre fete, Naomi Pocoian, a fost jucătoare la CFR Timişoara U15”.  JA-D.S.

Parteneriat pentru fotbal: UAV-AJF Arad!

ARAD. Un parteneriat durabil, între Asociaţia Judeţeană de Fotbal şi autorităţile locale şi judeţene a adus plus valoare lumii fotbalului judeţean.Anul acesta, evenimentele sportive ale AJF Arad se vor derula sub genericul „Arad-120 de ani de fotbal în România” şi vor fi susţinute de aceeaşi parteneri, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Municipal Arad împreună cu Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad.„Parteneriatul pe care îl avem deja cu AJF Arad s-a concretizat în multe evenimente care să susţină fotbalul arădean şi sportul, în general. Propunerea din partea AJF Arad de a ne alătura acestei iniţiative nu poate decât să ne bucure şi să ne onoreze pentru că promovează nu doar fotbalul ci şi Aradul, oraşul în care sportul rege a fost mereu la loc de cinste” a declarat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ra­­mona Lile.La rândul său, preşedintele AJF Arad, Adrian Lucaci, a spus: „Aducem mulţumiri prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universităţii Aurel Vlaicu pentru implicare şi excelentă colaborare dintre instituţii. Cupa Universitas va fi prima competiţie organizată în parteneriat UAV-AJF, care se va desfăşura sub genericul Arad – 120 de ani de fotbal în România. Responsabil din partea Universităţii Aurel Vlaicu de acest parteneriat este lector univ. dr. Gabriel Marconi, cu care AJF Arad are o mai veche şi fructuoasă colaborare”.  JA-D.S.

Două înfrângeri pentru juniori

ARAD. UTA Under 19 a clacat în etapa de la finalul săptămânii trecute, la Cluj, în faţa celor de la Universitatea. Elevii lui Sandu Gaica au pierdut clar, cu 5-2, deşi la pauză scorul era egal, 2-2, Merian şi Oroian marcând pentru arădeni. Din păcate, repriza a doua a fost una de coşmar pentru utişti, care au mai încasat trei goluri. Şi UTA Under 17 a venit acasă înfrântă, 3-1, de la Oradea, LPS Bihorul câştigând după ce la pauză a fost 1-1, elevii lui Mircea Aslău deschizând scorul prin C. Moldovan. Etapa viitoare, UTA Under 19 dă piept, acasă, cu Şcolar Reşiţa, iar colegii lor mai mici, tot acasă, cu LPS Banatul.  JA-L.S.

Două medalii naţionale

TURNU SEVERIN. Şcoala arădeană de judo şi-a confirmat valoarea la finala Campionatului Naţional Under 23, dovadă cele două medalii obţinute: argint – cat. plus 100 kg, Victoria Nădlac, antrenor Adrian Rău; bronz – David Nagy, plus 100 kg, CS Universitatea-CSŞ Gloria Arad, antrenori Mihai Telechi şi Arpad Nagy.Să consemnăm alte două clasări onorabile, la o victorie de medalie, locul 5, ocupate de doi judoka de la CSU Aurel Vlaicu Arad: Robert Nagy, plus 100 kg şi Emeric Bogoj, 73 kg.Alţi arădeni în concurs: Kinga Bleicziffer, CS Municipal, locul 7; Roxana Iosub, CS Municipal, Robert Vlas, CS Universitatea şi Darius Giurgiu, LPS Arad – toţi locul 9. JA-D.S.

Şase din şase pe tatami din Ungaria

BUDOAROS. Şase sportivi de la CS Judo Arad, pregătiţi de Cris­­tian Rus, au avut o comportare deosebită la turneul internaţional Budoaros Cup, în Ungaria. La finalul unor dispute spectaculoase, în urma cumulării punctelor strânse în cele 4-5 meciuri disputate de fiecare, toţi au urcat pe podium după cum urmează: Daniel Costina, Deian Dranici, Lucas Stan, Alexandru Dorgoşan, toţi locul unu; Angelo Bătrân şi Iustin Rus, ambii locul trei.  JA-D.S.

3

poziţii a urcat tenismenul arădean Marius Copil în clasamentul ATP, dat publicităţii luni.

Sport international

Magazin

Victimele ciclonului Idai

HARARE/MAPUTO. Cel puţin 157 de persoane au murit în Zimbabwe şi Mozambic în urma ciclonului Idai care...

Inspiraţi de Brâncuşi

SHANGHAI. Un zgârie-nori inspirat de Coloana Infinitului a sculptorului român Constantin Brâncuşi,...

De primăvară

Un macac din Sri Lanka savurează flori proaspete dintr-un parc din oraşul Damminna.  FOTO: EPA

Inundaţii în Indonezia

JAKARTA. Numărul persoanelor decedate în urma ploilor torenţiale care au lovit regiunea Papua din...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail