Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Succes nădlăcan la Festivalul Cârnaţului din Serbia

Două echipe din Nădlac – una a Primăriei şi cealaltă a Asociaţiei Grădinarilor – au fost premiate la Festivalul-concurs de preparare a cârnaţului proaspăt, recent desfăşurat în localitatea Báčsky Petrovec. Măcelarii noştri au reuşit să obţină aprecieri deosebite din partea juriului care a fost format din profesionişti în domeniul industriei alimentare din Serbia. /P.3 FOTO: JA

Modernizarea reţelei de canalizare

Compania de Apă Arad demarează lucrările de modernizare şi reabilitare a reţelelor de canalizare, primul şantier fiind deschis în cartierul Vlaicu, în imediata apropiere a bisericii de la UTA. De aici muncitorii vor veni cu lucrarea pe Calea Aurel Vlaicu până la Staţia CFR Arad. Muncitorii vor mai interveni pe întreg Bulevardul Revoluţiei, între Podgoria şi Piaţa Avram Iancu. Reprezentanţii Companiei de Apă Arad speră să încheie întregul proiect până la finalul anului 2019. FOTO: VALI GORAN

Actualitate

Succes nădlăcan la Festivalul Cârnaţului

ARAD. Două echipe de măcelari au reprezentat oraşul Nădlac la concursul internaţional de preparare a cârnaţului proaspăt „Klobasiada”. Festivalul-concurs s-a desfăşurat zilele trecute în localitatea Báčsky Petrovec din Serbia şi a reunit 65 de echipe din Ungaria, Croaţia, Slovacia, Serbia şi România.Echipa Primăriei Nădlac a fost condusă de secretarul oraşului, Alexandru Gros. Mais­­tru măcelar a fost Pavel Badinsky Pavel, ajutorul maistrului măcelar – Andrei Debnar, iar cel de al patrulea membru al echipei a fost Pavel Nagy Gyuris Krokos.„Anul trecut, aceeaşi echipă a obţinut locul I, iar acum a obţinut Diploma cu medalia de aur. Această diplomă se acordă imediat după locul 3” – spu­­ne Pavel Nagy Gyuris Krokos.Echipa Primăriei a fost urmată în clasament de către echipa Asociaţiei Grădinarilor din Nădlac. „Echipa asociaţiei a surprins foarte plăcut, obţinând Diploma cu medalia de argint. A fost o ediţie extraordinară pentru oraşul nostru, ambele echipe reuşind să obţină aprecieri deosebite din partea juriului care a fost format din profesionişti în domeniul industriei alimentare din Serbia” – precizează Pavel Nagy Gyuris Krokos. Echipa Grădinarilor nădlăcani a fost formată din Miroslav Schafer, Mihai Miklovicz, Ştefan Licincias şi Karol Cerveneak.Aceste rezultate demonstrează că tradiţia preparării cârnaţului de Nădlac este pe mâini bune. Dovadă în acest sens stă şi ediţia de anul trecut a Festivalului cârnaţului proaspăt de Nădlac, organizat în Nădlac, unde au participat multe echipe tinere care au obţinut rezultate foarte bune. „Anul acesta, în 3-4 mai 2019, se organizează la Nădlac atât Festivalul Cârnaţului uscat, cât şi Festivalul Cârnaţului proaspăt. Aşteptăm echipele să se înscrie în concurs” – încheie Pavel Nagy Gyuris Krokos.  JA-D.D. 

Angajatorii, chemaţi la întâlnire cu inspectorii ITM

ARAD. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad continuă şi în acest an întâlnirile tematice cu angajatorii. Prima întrunire va avea loc miercuri, 20 februarie, începând cu ora 10:00, la sediul Rectoratului Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (fostul Liceu Sanitar – lângă Primăria Arad). La întrunire vor participa reprezentanţii ITM Arad, inspectorii de muncă din compartimentele Control Relaţii de Muncă şi Control Securitate şi Sănătate în Muncă, care vor prezenta ultimele modificări legislative din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă, sinteza activităţilor realizate de ITM Arad în anul 2018, precum şi acţiunile planificate pentru anul 2019.„Cu acest prilej, vor avea loc dezbateri ce vor viza cele mai importante şi de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituţiei. Ceea ce considerăm a fi cel mai important, este faptul că atât angajatorii, cât şi angajaţii prezenţi la întrunire vor avea posibilitatea de a-şi prezenta problemele sau de a-şi lămuri neclarităţile prin expunerea directă reprezentanţilor ITM, creându-se astfel un dialog constructiv între cei prezenţi”, transmit reprezentanţii ITM Arad.Începând cu luna martie, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad vor organiza întâlniri similare cu angajatorii şi angajaţii din celelalte oraşe ale judeţului Arad. JA-A.P.

Se „sugrumă” traficul la teatru

Arad. A trecut aproape o săptămână de când strada Mihai E­­minescu colţ cu Bulevardul Re­­voluţiei a devenit un mic şantier. Asta spre disperarea şoferilor care vin dinspre Piaţa Reconcilierii înspre centru. Datorită acestei intervenţii a muncitorilor, circulaţia chiar în intersecţie se desfăşoară pe un singur sens. Drept urmare, în orele de vârf se formează cozi care ajung uneori de la teatru până în Parcul Reconcilierii. Ca norocul: ieri intervenţia muncitorilor la ţevi părea că se apropie de final.  JA-V.G.

24 de ore

„PNL a propus majorarea pensiilor, PSD se opune”

ARAD. Răzvan Cadar, secretar executiv PNL Arad, acuză PSD că „a votat împotriva pensionarilor, care nu se pot bucura de majorarea pensiei care li se cuvine decât începând cu luna septembrie”. „Amendamentul PNL, prin care pensiile urmau să fie indexate cu 9%, rata inflaţiei, de la 1 ianuarie, aşa cum spune legea 263/2010 a fost respins de parlamentarii PSD. Cei de la PSD se laudă degeaba că sunt aproape de pensionari. Ei nu respectă legea, care prevede indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei. Propunerea PNL a fost majorarea pensiilor şi alocarea sumelor aferente la votarea bugetului. Cei de la PSD s-au opus, aşa cum s-au opus şi majorării alocaţiilor pentru copii. Explicaţia ministrului Marius Budăi, care susţine că legea nu spune în ce lună trebuie majorate pensiile, este jignitoare pentru pensionari, pentru noi toţi. Considerăm că este evident că pensiile trebuie indexate cu rata inflaţiei la începutul anului, şi nu în septembrie, aşa cum propun cei de la PSD. Considerăm că legea este foarte clară şi trebuie aplicată, fără manipulări în genul celor de la PSD, care spun că pensiile au fost majorate în avans. Avem o lege şi trebuie să o respectăm, să îi protejăm pe pensionari de inflaţia care a luat-o razna sub guvernarea PSD”, a declarat secretarul executiv al PNL Arad, Răzvan Cadar. JA-A.P.

Supă picantă de roşii

INGREDIENTE: 55 g unt nesărat, 1 căţel de usturoi, tocat mărunt, 1/4 de ceapă, tăiată felii, 800...

RO_CULTURA

Eveniment

A furat două verighete şi 8.000 de euro

ARAD. Identificată acum pentru un furt comis în vara anului trecut. O femeie este cercetată de poliţişti după ce a pătruns într-un imobil de pe raza municipiului Arad şi a furat două verighete din aur, precum şi 8.000 de euro. Arădeanca a reuşit să intre în locuinţă folosind chei potrivite. În total, femeia a creat un prejudiciu de 39.000 de lei – acesta fiind recuperat în cele din urmă.„În urma investigaţiilor e­­fectuate, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au i­­den­­tificat o femeie de 36 de ani, din Arad, care, la data de 24 iulie 2018, prin folosirea de chei potrivite, ar fi pătruns într-o locuinţă de pe raza municipiului, de unde ar fi sustras două verighete din aur şi suma de 8.000 de euro, cauzând prin fapta sa un prejudiciu de 39.000 de lei. Prejudiciul a fost recuperat, femeia fiind cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Poliţiştii continuă documentarea activităţii infracţionale a acesteia”, au precizat re­­prezentanţii IPJ Arad.  JA-I.C.

Transport ilegal de lemne depistat la Lipova

LIPOVA. Poliţiştii oraşului Lipova au depistat, la sfârşitul săptămânii trecute, un transport ilegal de lemne. Astfel, o autoutilitară – care transporta lemne de foc – la a cărei volan se afla un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Cuvin, a fost oprită în trafic, pe drumul naţional 7, pe raza oraşului Lipova. Conducătorul auto nu a pu­­tut prezenta niciun document de provenienţă sau transport pentru lemnele transportate, astfel că poliţiştii au procedat la verificarea mijlocului de transport. „Întreaga cantitate de 2,5 metri cubi de material lemnos – din speciile garniţă şi cer – a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor, bărbatul fiind sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 de lei, conform Legii 171/2010”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad. JA-I.C.

Bărbat din Curtici, urmărit internaţional

ARAD. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, împreună cu cei din Curtici, au pus în aplicare un mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare din Marea Britanie pe numele unui bărbat de 33 de ani, din Curtici, căutat pentru infracţiuni împotriva proprietăţii. Bărbatul a fost prezentat magistraţilor Curţii de Apel Timişoara, care au dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.  JA-I.C.

556

de amenzi în valoare de 250.000 de lei au aplicat poliţiştii rutieri – weekendul trecut –...

Sport

Progresul Dieci, ultima finalistă!

ALMAŞ. S-au încheiat etapele zonale ale ediţiei 2019 din cadrul Campionatului Judeţean de futsal şi avem „tabloul” echipelor calificate la turneul final (Macea, duminică, 24 februarie): Cetate Săvârşin, CS Ineu, Speranţa Turnu, ACS Socodor (toate Liga 4), Podgoria Ghioroc, Voinţa Macea şi Viitorul Sepreuş (toate Liga 5) şi Progresul Dieci (Liga 6). Cea din urmă echipă a reuşit o calificare nescontantă în „zona” de la Almaş…Surpriză plăcutăDupă disputarea jocurilor din grupe – arbitrate de Ciprian Pătroi şi Eusebiu Crista, supervizaţi de vicepreşedintele AJF Arad, Andras Mako – s-a ajuns la situaţia: 1.AS Vîrfurile 9p, 2.Progresul Dieci 6p, 3.Cetate Dezna 3p, 4.Viitorul Almaş 0p (A); 1.Crişul Alb Buteni 7p, 2.Unirea Gurahonţ 6p, 3.AS Hălmagiu 4p, 4.Victoria Avram Iancu 0p (B). Semifinale: Vîrfurile – Gurahonţ 3-2 (1-1), după lovituri de la 7m şi Dieci – Buteni 4-0. Finala mică: Gurahonţ – Buteni 2-3 (0-0), după 7m. Finala mare: Vîrfurile – Dieci 2-3.„Nu credeam, sincer, să avem vreo şansă în faţa unor echipe mult mai solide, dar ambiţia şi mobilizarea băieţilor au produs imposibilul. În finală ne-am luat revanşa în faţa celor din Vîrfurile pentru eşecul din grupă. Ne bucurăm că suntem singura echipă din ultimul eşalon care merge la turneul final” – a spus Florin Bogdan, delegatul echipei Pro­­gresul Dieci.Iată lotul de jucători a echipei câştigătoare: Marius Luca, Alexandru Lupşa, Dalian Do­­ţa, Fabian Bogdan, Ionuţ Jurcuţa, Daniel Popa, Iulius Bodea, Flavius Bogdan, Flavius Şandru, Valentin Stoian, Teodor Bedelean, Mădălin Bacoş, Raul Lazăr şi antrenorul-jucător Marian Ţica. JA-D.S.

Harry & Prietenii câştigă Cupa CJA

ARAD. Patru echipe s-au aliniat la startul ediţiei a 2-a a Cupei Comisiei Judeţene a Arbitrilor la mini-fotbal, întrecere organizată în sala de sport a Şc. Gimn. „Avram Iancu”. Câş­­tigă­­toarea s-a decis la golaveraj, arbitrii turneului, Marcel Vida şi Traian Enoiu, având nevoie de cartonaşe de ambele culori.Clasament final: 1.Harry & Prietenii 7p (4-1, cu Bizonii; 0-0, cu Dorinel & Friends şi 7-0, cu Ţaranii); 2. Dorinel & Friends 7p (4-1, cu Ţăranii şi 5-2, cu Bizonii); 3. Bizonii 3p (4-3, cu Ţăranii); 4.Ţăranii 0p.Iată loturile echipelor participante: Harry&Prietenii – Hăr­­duţ, Băbuţia, Calnacov, Coroban, Cojocariu, Dreghici şi Iovescu; Dorinel&Friends – Pătroi, Herţeg, Bogdan, S. Mako, Fl. Brânduşe, Rus, Iancău, Ve­­sa; Bizonii – Buda, Cadar, Alexa, Băla, Rotariu, Nicoraş, Gornic, A. Mako, Rad; Ţăranii – G. Jurcoi, F. Jurcoi, Stuleanek, Mihuţa, Găluţi, Andea, Rusu, Pîslaru, Paven.„Am petrecut o sâmbătă a­­greabilă, am făcut mişcare, am socializat, ne-am unit şi mai mult. Încercăm să facem o tradiţie din acest turneu. Mulţumim conducerii AJF Arad pentru sprijinul necondiţionat, în special preşedintelui Adrian Lucaci, care a asistat la meciurile decisive ale competiţiei” – a spus Răzvan Cadar, preşedintele CJ Arbitri.  JA-D.S.

Succese pe tatami maghiar

Unul dintre cele mai noi cluburi de judo din oraşul nostru, CS Judo Arad (antrenor Cristian Rus), a obţinut rezultate meritorii la un puternic turneu internaţional la Nagykoros, în Ungaria, cu 580 de sportivi la start. Astfel, Daniel Costina a ocupat locul I, Deian Dranici – locul II, Alexandru Dorgoşan şi Iustin Rus – locul III, iar Lucas Stan – locul 7.  Foto: JA

Continuă „caruselul ” amicalelor

ARAD. Sfârşitul de săptămână a fost unul plin în jocuri cu caracter de verificare în fotbalul judeţean, echipele fiind în faza căutărilor unor formule de joc competitive pentru sezonul de primăvară. Iată câteva rezultate…CS Ineu – Naţional Sebiş 0-9 (au marcat: Ruţă-3, Susan-2, Onuţan, Mateucă, Vereş şi Enciu); ACS Cărani Murani (loc 4, Liga 4-Timiş) – Lunca Teuz Cermei 1-2 (Nistor şi Ciobotariu); Millenium Giarmata – Crişul Chişineu Criş 1-0; Podgoria Ghioroc – AS Aluniş 5-3 (Bogoşel – 3, Stan, Miţiţi, res­­pectiv Cameniţă – 2, Gligor); Podgoria Şiria – Victoria 2 Zăbrani 1-5 (Dumitru, respectiv, Nibu-2, Goţ, Hodan, Lazăr); Cetate Săvârşin – Flacăra Făget (juniori – Liga 4 – Timiş) 6-0 (Marc – 2, Neamţ, Tofei, D. Petrean, Neagu); Avântul Periam (Liga 4-Timiş) – Victoria Zăbrani 2-0, Semlecana Sem­­lac – Speranţa Turnu 2-5 (D. Mitu, Donca, respectiv, Sziladi-3, O. Botian, Corbu); Păulişana Păuliş – Şoimii Şimand 2-1 (G. Pop, D. Calancea, respectiv, Morariu); Victoria Felnac – Unirea Sântana 2-1 (S. Măgulean, Trifan, respectiv, Paven); ACS 2 UTA – Progresul Pecica 1-1 (Isac, respectiv, P. Măgulean).  JA-D.S.

Arad-Hunedoara, în barajul de „C”!

BUCUREŞTI. Tragerea la sorţi efectuată la sediul FRF a scos în faţa campioanei din fotbalul judeţean pe reprezentanta Hunedoarei, în barajul pentru accederea în Liga 3. Progresul Pecica (41 puncte) şi Unirea Sântana (39 puncte) par echipele care vor lupta pentru câştigarea Ligii 4-Arad, dar Victoria Zăbrani ar putea „arbitra” duelul.De partea cealaltă, în judeţul Hunedoara, campionatul este extrem de echilibrat. Pe primele locuri, la egalitate de puncte (26) sunt Gloria Proinstal Geoagiu şi Aurul Brad, urmate de Retezatul Haţeg (25p), CSM Vulcan şi Şoimul Băiţa (22pct.) şi Inter Petrila (21pct.).Jocul tur al barajului de promovare are loc pe 15 iunie, în judeţul nostru, returul fiind programat o săptămână mai târziu, în Hunedoara.În altă ordine de idei, să mai spunem că în întrecerea juniorilor A1, campioana Aradului va întâlni, în primul tur, reprezentanta judeţului Caraş Severin.  JA-D.S.

Vis interzis în UCL pentru români!

ARAD. UEFA a luat o decizie care-i afectează şi pe „fluieraşii” români. Pentru că în cea mai importantă competiţie europeană intercluburi s-a introdus sistemul VAR, cei de la UEFA au hotărât ca din faza optimilor să fie delegaţi numai arbitri care provin din campionate ce au aplicat deja la această nouă metodă. Şi chiar dacă a fost imprecabil în două etape consecutive din actualul sezon al Ligii Campionilor (FC Barcelona – Inter 2-0 şi Juventus – Manchester United 1-2), arădeanul Ovidiu Haţegan (38 ani) are interzis în fazele superioare.Va continua însă în Europa League, unde este creditat cu şanse de a oficia cel puţin în penultimul act.  JA-D.S.

AMEFA, partituri diferite în bazinul feroviarilor

BUCUREŞTI. Două evoluţii opuse au avut poloiştii clubului AMEFA în deplasarea susţinută în bazinul Floreasca, în faţa echipei Rapid Bucureşti. În primul meci al „dublei”, feroviarii s-au impus clar, cu 15-6, pentru ca a doua dispută, de duminică, să fie mult mai strânsă, dar cu avan­­taj final tot de partea bucureş­te­­nilor, scor 8-7. AMEFA rămâ­­ne pe locul 8 în clasamentul Superligii, cu şase puncte strânse în 20 de jocuri.  JA-D.L.

70

este locul ocupat de către tenismanul român Marius Copil în clasamentul mondial al jucătorilor...

Sport international

Panoramic

Ordonanţă pentru selecţie

Ministrul Justiţiei vrea să stabilească prin ordonanţă de urgenţă procedura de desemnare a procurorului european din partea României.

Un zid mai mare

„Sute de kilometri” suplimentari de zid vor fi construiţi la frontiera de sud a SUA înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale, datorită „urgenţei naţionale” decretate de preşedintele Donald Trump, a declarat duminică un consilier apropiat al liderului american.  Foto: FAN

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail