Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Aradul sub ape: 30 de minute de furtună şi zeci de gospodării inundate

Furtuna puternică de duminică după-masa s-a dezlănţuit cel mai puternic în zona cartierele Aurel Vlaicu, Şega, Bujac. În aceste zone au fost inundante mai multe gospodării, subsoluri de blocuri şi câteva străzi. De asemenea, în zona centurii Micălaca-Aradul Nou au fost din nou problemele, iar în cartierul Grădişte canalizarea menajeră s-a revărsat pe străzi. /P.4 FOTO: V.O.

Prăpăd la Păuliş: peste 200 de gospodării inundate

Păulişul a fost din nou lovit de furtună. Una năprasnică, cu vânt şi căderi de apă masive, care a nenorocit o comună întreagă.PĂULIŞ. De o săptămână, comuna Păuliş este lovită de furtuni aproape zilnic, nămolul şi viiturile cu aluviunile aduse de ploaie au ajuns coşmarul localnicilor. Sâmbătă, după-amiază, locuitorii din Podgoria Aradului nu au scăpat nici de această dată de urgia naturii. Ploaia a adus noi aluviuni, şuvoaiele au venit cu repeziciune de pe dealuri şi au intrat în curţile, garajele şi casele locuitorilor. Localnicii şi Primăria comunei Păuliş au încercat să protejeze gospodăriile cum au putut, amenajând pe străzi baraje cu saci de nisip. Şi aşa însă, viitura puternică a trecut de toate barierele. Case, curţi şi grădini în care se află culturile localnicilor au fost inundate imediat. La o primă evaluare se pare că 200 de gospodării au fost inundate, terenul de fotbal din localitate este sub apă, iar pe Drumul Judeţean – numit şi Drumul Vinului, nămolul măsoară aproximativ 15 cm. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad a intervenit cu 8 subofiţeri pentru a-i ajuta pe localnici să îşi scoată apa din curţi, anexe şi de pe grădini.Aceasta a fost cea de a patra viitură care a lovit Păulişul, iar unele dintre gospodării sunt de mai bine de 10 zile tot acoperite cu mâl şi aluviuni. Momentan autorităţile nu au declarat stare de calamitate în zonă.  JA-A.P.

Astăzi, în Jurnal arădean, găsiţi patru pagini de Supliment Integrame şi Sudoku.

Actualitate

Olimpicii de la German, premiaţi

ARAD. Iulia Nicolaescu (clasa a VIII-a B), Giulia Ghender (clasa a IX-a D) şi Vlad Sfârăilă (clasa a IX-a B), trei elevi olimpici ai Liceului German din Arad, au avut parte de o surpriză, în cadrul ceremoniei de încheiere a anului şcolar 2017-2018, desfăşurată vineri, 15 iunie, în curtea şcolii de pe strada Posada. Aceştia au fost premiaţi de către Asociaţia Economică Germano-Română (DRW – Deutsch-Rumänischer Wirtschaftsverein Arad), ca recompensă pentru performanţele remarcabile obţinute în anul şcolar 2017-2018.„Mulţumim Deutsch – Ru­­mänischer Wirtschaftsverein Arad pentru sprijinul acordat şi sperăm că elevii care urcă treptele succesului în anii şcolari următori vor fi întâmpinaţi cu aceeaşi generozitate”, transmite conducerea instituţiei de învăţământ.  JA-E.R.

24 de ore

Rupere de nori peste Arad

Câteva zeci de gospodării - curţi şi grădini - de pe mai multe străzi au fost inundate, duminică după-masa, în municipiul Arad.

Consilierii juridici de la Apărare, şedinţă la Arad

ARAD. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, i-a chemat la Arad pe consilierii juridici din ministerul pe care îl conduce, pentru a participa la o şedinţă de specialitate ce s-a desfăşurat vineri, 15 iunie 2018.„Activitatea, organizată de Direcţia generală juridică – structura centrală care coordonează activitatea legislativă şi de asistenţă juridică la nivelul ministerului, este foar­­­te importantă în procesul de armonizare al procedurilor şi de consolidare a bazei de bune practici pe care le pot instrumentaliza juriştii noştri în complexa activitate de zi cu zi. Am văzut o agendă de discuţii serioasă şi consistentă, care va permite abordarea unor subiecte foarte importante. Le-am mulţumit pentru activitatea pe care o desfăşoară în sprijinul eşaloanelor de comandă, în fundamentarea deciziilor pe acordul deplin cu legea şi în domeniul reprezentării juridice a instituţiei militare în speţele care le sunt încredinţate.Practic, tot ceea ce întreprin­­de Ministerul Apărării Naţionale în exercitarea atribuţiilor şi competenţelor sale se face prin raportare permanentă la cadrul legislativ intern şi internaţional aplicabil, indiferent că vorbim despre înzestrarea armatei, despre misiuni în teatrele de operaţii, activităţi de pregătire ori măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă şi viaţă. Toate trebuie să pornească de la lege şi să fie în deplină concordanţă cu aceasta, de aceea rolul juriştilor este esenţial”, a punctat Fifor, într-un mesaj publicat pe o reţea socială. JA-A.P.

RO_CULTURA

Istorie, Memorie, Identitate

Centrul Cultural Judeţean Arad organizează la Consiliul Judeţean, simpozionul internaţional „Istorie, Memorie, Identitate”.

Eveniment

Scandal: acuze de politică în şcoli

O sesizare va fi depusă luni (astăzi n.r.) la prima oră la Ministerul Educaţiei Naţionale, după ce primarul a avut întâlniri cetăţeneşti în câteva şcoli din oraş, în care a atacat Guvernul şi PSD.

Trecere mortală pe Maniu

Nu are semafoare şi nici limitatoare de viteză. Doi pietoni au murit pe zebră, loviţi de maşini. Autorităţile... rezistă.

Accident înfiorător, în câmp, la Cermei

CERMEI. Un accident s-a produs duminică după-masă în câmp, la Cermei. Un bărbat de 38 de ani şi-a prins piciorul în utilajul cu care muncea în câm­­pul cu dovleac, fiind transpor­­tat de urgenţă la spital.Incidentul s-a produs în jurul orei 16:30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă fiind solicitat să intervină în cel mai scurt timp. La faţa locul s-a deplasat Detaşamentul Ineu cu o autospecială pentru descarcerare, precum şi elicopterul SMURD. Victima a reuşit să fie salvată de către pompieri şi medici, iar mai apoi a fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean din Arad.„Bărbatul a fost descarcerat în urma unei intervenţii deosebite. Pompierii au fost nevoiţi sa transporte mijloacele de descarcerare aproximativ 300 metri pe câmp. Victima avea piciorul stâng prins de motocultor. După descarcerare a fost preluat de echipajul medical şi transportat cu elicopterul SMURD”, a declarat maior George Pleşca, purtător de cuvânt ISU Arad.În momentul în care a ajund la spital, bărbatul a intrat de urgenţă în operaţie. Potrivit informaţiilor primite de la Spitalul Judeţean, după primele evaluări victima prezenta o plagă transfixiantă de gambă stângă şi o dublă fractură deschisă de gambă. Mai mult, se pare că o parte din lamele motocultorului i-ar fi rămas bărbatului în picior.Medicii fac eforturi pentru a-i salva piciorul. JA-A.P.

Şoferul care a blocat o întreagă parcare în Arad

ARAD. Totul s-a întâmplat vineri, 15 iunie, în jurul orei 13:30, în parcarea mediană de pe Bulevardul Revoluţiei (par­­tea dinspre Primăria Municipiului Arad). Tânărul şofer a­­rădean a intrat în parcarea dintre linii de pe Bulevardul Revoluţiei, sens de mers înspre Teatru, a ajuns în parcarea dintre linii şi a parcat (la 45 de grade) autoturismul Volks­­wagen cu numărul de înmatriculare AR-17-JUD în aşa fel încât niciun autoturism nu a mai putut să treacă.De la roata din faţă şi până la bordura parcării mai era a­­proximativ un metru şi jumătate. Cum era de aşteptat, pentru mai bine de 20 de minute intrarea a fost blocată, iar maşinile s-au adunat până la intrarea în parcare.Acest gen de parcări sunt la ordinea zilei deoarece şoferii nu se sinchisesc să se asigure că maşina este parcată regulamentar, până la bordură şi astfel să permită celorlalte autoturisme să treacă.Un echipaj al Poliţiei Locale Arad a sosit într-un timp foarte scurt de la apelul la 112. Între timp a sosit şi şoferul, care a fost sancţionat pentru neatenţia lui cu 290 de lei (145 de lei în 48 de ore).  JA-V.G.

Sport

Schimbări între buturile mici

ARAD. CS UAV Arad va avea mai multe colege în divizia secundă, prin comasarea eşaloanelor doi şi trei din rugbiul autohton.Sezonul competiţional 2018 – 2019 va aduce schimbări majore în competiţiile interne de rugby, cele Divizia Naţională – liga secundă în care CS UAV Arad a ocupat penultimul loc, 7 – şi Divizia A se vor comasa, formatul urmând să fie stabilit de comun acord între cluburile participante şi FR de Rugby.Sunt în discuţie două variante, una în care să se joace tur- retur între cele 12 echipe, semifinale şi finale, iar cealaltă vi­­zează constituirea a două grupe, apoi play-off şi play-out. În această a doua variantă, gruparea de pe Mureş ar face parte din Grupa Centru-Nord, ală­­turi de: CSŞ Gura Humorului, CSM Suceava, Ş. Petroşani, Poli Iaşi şi CS Mănăştur Cluj-Napoca.Sezonul celui de-al doilea eşalon valoric va debuta cu un campionat de Rugby în 7 pentru care sunt preconizate a se disputa trei etape pe 25 august, 1 septembrie şi 9 septembrie.  JA-D.L.

Doi pretendenţi pentru o minge!

ARAD. S-a încheiat prima etapă a concursului „Scorul corect îţi aduce premii!”. Am primit peste 100 de cereri de intrare în lupta pentru premiiile de la Hotel Parc Moneasa, UTA, Paradisul Copiilor şi Hotel Iris.Pentru desemnarea câştigătorului de etapă vom avea tragere la sorţi – joi, 21 iunie, ora 16, la sediul Jurnal arădean (B-dul Revoluţiei Nr. 62, Ap. 22) – unde îi aşteptăm pe cei mai inspiraţi dintre participanţi: Mădălina Hulka din A­­rad şi Torok Ladislau din A­­rad. Câştigătorul va primi o minge de fotbal, iar învinsul, un premiu de … consolare.Iată-i pe cei mai inspiraţi con­­curenţi ai primei etape: 1-2.Mădălina Hulka şi Ladislau To­­rok 20p, 3.Daniel Dragoş 19p, 4-7.Flavius Anghel, Marian Fik­­tusz, Valentin Manase şi Ioan Stanca 18p, 8-12.Adrian Ardelean, Mircea Banci, Constantin Iancu, Viorica Racz şi Cristian Rădulescu 17p, 13-14.Cristina Baciu şi Flavia Trifan 16p; 15.Andrei Hulka 15p; 16-25.Flo­­rin Baciu, Ionuţ Baciu, Armand Bohm, Sergiu Bota, Nicu Gîlcă, Marius Iovici, Monica Kramer, Răzvan Măgui, Claudiu Tal şi Alina Turcaş 14p.TOP 5 feminin: 1.Mădălina Hulka 20p, 2.Viorica Racz 17p, 3.Cristina Baciu şi Flavia Trifan 16p, 4.Monica Kramer şi Alina Turcaş 14p, 5.Larisa Banci 13p.  JA-D.S.

24

iunie este data la care se va disputa ultimul joc oficial al sezonului 2017-2018 în fotbalul...

Se fac înscrieri pentru Cupa Satelor 2018

ARAD. AJF Arad organizează, în luna iulie, „Cupa Satelor”, competiţie de fotbal pe teren normal, adresată zonei rurale. Pot participa echipe formate din jucători nelegitimaţi şi legitimaţi având vârsta de peste 14 ani, cu menţiunea că, toţi componenţii lotului, vor avea domiciliul în localitate. Înscri­­erile se fac la sediul AJF până în data de 29 iunie (responsabili proiect: Mako Andras, tel. 0742 316 680 şi Sfăt Gheorghe, tel. 0745 701 896).  JA-D.S.

Sport international

Panoramic

Proteste în Grecia

Cel puţin 500 de persoane au participat duminică la mişcări de protest în Grecia, fiind implicaţi în altercaţi cu autorităţile, după ce Macedonia şi Grecia au ajuns la un acord privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave. Manifestanţii, care aveau steaguri ale Greciei, au încercat să se apropie de locul unde a avut ceremonia de semnare a acordului.  FOTO: EPA

Magazin

Cristina

Pasiunile ei sunt muzica şi sportul.  Foto: Gheorghe Petrila

Pronostic

Leoaica Valentina a fost pusă să aleagă între două cutii, reprezentând echipele ce se vor întrece la Campionatul Mondial de Fotbal. Leoaica de la Grădina Zoologică din Medellin, Columbia, a ales ca învingătoare, echipa Columbiei.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail