Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Parcul, din nou, în bugetul Primăriei

E linişte în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare şi în ceea ce priveşte turismul, şi în ceea ce priveşte amenajările exterioare, deşi maghiarii şi-au făcut ca ţintă de vizitat în Arad acest parc, iar Primăria şi-a propus, de ani buni, să-l extindă. Lucrările nu au mers chiar cum şi-a dorit municipalitatea în privinţa extinderii, aşa că proiectul de „Amenajare a Parcului Reconcilierii Româno-Maghiare” a fost cuprins constant în bugetul Aradului şi mutat apoi, tot constat, în rezerva bugetară. Şi în acest an, la capitolul investiţii, în buget se regăsesc fonduri pentru extinderea parcului. Rămâne de văzut dacă de această dată vor şi începe lucrările. FOTO: VALI GORAN

Trei muncitori pe şantier

ARAD. Deşi vremea este superbă, numai bună de lucru, lipsesc muncitorii de pe şantier. Am ales aleatoriu să mergem pe şantierul din Micălaca zona 300, unde se construieşte o par­­care de tip Fast Park. Nu ştim de ce, dar pe şantier am găsit doar trei muncitori şi precizăm că nu era ora mesei. Iată ce ne spun reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad: „Fundaţiile izolate sunt finalizate, urmează canalizarea şi în maxim două săptămâni începem confecţia metalică”.  JA-V.G.

Incendiu la o garsonieră

Pompierii Detaşamentului Arad au intervenit, miercuri, 17 aprilie, în jurul amiezii, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o garsonieră situată la etajul patru, pe strada Predeal. Focul a fost stins în câteva minute şi nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc. În incendiu au fost deteriorate o porţiune din tavanul fals, un dulap şi tabloul electric. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, cauza probabilă a incendiului este scurtcircuit electric. JA-I.C. FOTO: ISU Arad

Actualitate

Altă întâlnire cu angajatorii

ARAD. Vineri, 19 aprilie, începând cu ora 10:00, la sediul Rectoratului Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad (fostul Liceu Sanitar – lângă Primăria Arad), va avea loc o întrunire între inspectorii de muncă ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, angajatorii/angajaţii din municipiul Arad şi lucrătorii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Arad (IGI). La întrunire vor participa reprezentanţii ITM Arad, inspectorii de muncă din cadrul compartimen­­telor Control Relaţii de Muncă şi Control Securitate şi Sănătate în Muncă, care vor prezenta ultimele modificări legislative din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă, acţiunile planificate pentru anul 2019; noutăţile legislative cu privire la piaţa muncii şi la migraţia forţei de muncă vor fi prezentate de către reprezentanţii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Arad (IGI). Cu acest prilej, vor avea loc dezbateri ce vor viza cele mai importante şi de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituţiei.„Ceea ce considerăm a fi cel mai important este faptul că atât angajatorii, cât şi angajaţii prezenţi la întrunire vor avea posibilitatea de a-şi prezenta problemele sau de a-şi lămuri neclarităţile, adresându-se direct reprezentanţilor ITM şi celor de la IGI, creându-se astfel un dialog constructiv între cei prezenţi”, a punctat inspector şef ITM Arad, Ecaterina Isac. JA-A.P.

Edi Gafencu, arădeanul cu care ne mândrim

ARAD. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea, continuă campania „A­­rădeni cu care ne mândrim”. De această dată, placheta prin care CJA îşi arată recunoştinţa a fost primită de Eduard Gafencu, arădeanul care face furori în lumea kickboxingului mondial. „Edi a reuşit să creeze mo­­mente de mândrie pentru Arad. Vrem să îi oferim această plachetă în semn de mulţumire, dar care să reprezinte şi un imbold pentru ca Edi Gafencu să continue parcursul pe care îl are în acest sport greu”, a spus Sergiu Bîlcea.De cealaltă parte, premiantul zilei, Eduard Gafencu, a spus că „sunt onorat să fiu aici şi să primesc această distincţie. Totodată, vreau să le mulţumesc autorităţilor oraşului şi judeţului că sunt alături de mine şi au luat hotărârea să mă susţină în încercarea de a cuceri a doua centură mondială”.  JA-A.G.

Corala Preoţilor, în concert la Catedrală

ARAD. Catedrala Ortodoxă „Sfân­­ta Treime” de la Podgoria va găzdui joi, 18 aprilie, începând de la ora 19.00, un concert de cântări religioase. În programul ce va fi susţinut în faţa auditoriului se regăsesc piese muzicale care fac parte din repertoriul coral consacrat, specifice Postului Mare. Concertul este susţinut de Corala Preoţilor Arhiepiscopiei Aradului, sub bagheta dirijorală a părintelui arhidiacon Tiberiu Ardelean. Sunt aşteptaţi toţi credincioşii dornici să trăiască bucuria duhovniceas­­că specifică perioadei bisericeşti pe care o traversăm. JA-D.D.

24 de ore

Acuze grele la Filarmonică

Proiectul privind aprobarea notei obţinute de managerul Doru Orban la evaluare a fost retras de pe ordinea de zi a CLM.

Peşte dulce-picant

INGREDIENTE: 110 g file de peşte, 1 linguriţă paprika, 1 linguriţă pudră de ceapă, 1 linguriţă...

RO_CULTURA

Pelicule de weekend, la Arta

ARAD. „Fraţii Sisters” şi „Distanţa dintre mine şi mine” sunt peliculele ce vor rula, în weekend, la Cinematograful Arta. Vineri, de la ora 20, la Arta va rula cel mai nou film al regizorului francez Jacques Audiard, „The Sisters Brothers” – „Fraţii Sisters”. Filmat aproape în întregime în ţara noastră, filmul a fost premiat la Veneţia, cu Leul de Aur pentru Cea mai bună regie. Coproducţia Franţa-România-Spania-Belgia-Statele Unite va rula, vineri, în premieră la cinematograful arădean. Pelicula a fost nominalizat la numeroase festivaluri, câştigând, printre altele, 4 premii César: pentru Cea mai bună regie, Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun sunet.Cel de-al doilea film al weekendului va fi „Distanţa dintre mine şi mine”, în regia Monei Nicoară şi a Danei Bunescu. Filmul revine la Arta după ce în toamna trecută a avut premiera la Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost recompensat cu Premiul Publicului. La nivel internaţio­­nal, a fost lansat în cadrul Competiţiei de Documentare de la Trieste Film Festival.Accesul publicului se va face pe bază de bilet, acesta putând fi achiziţionat de la „Fraţii Sisters” şi „Distanţa dintre mine şi mine” sunt peliculele ce vor rula, în weekend, la Cinematograful Arta.  JA-E.R.

„Şcoala iepuraşilor”

ARAD. Animaţia „Şcoala iepuraşilor“ va fi proiectată sâmbătă, 20 aprilie 2019, de la orele 10 şi 12, la Cinematograful din Grădişte, filmul fiind dublat în limba română. Personajul central al peliculei este Max, un iepure de oraş, care ajunge din întâmplare într-o şcoală de modă veche, de unde nu poate pleca până nu deprinde arta unui adevărat iepure de Paşti. Max învaţă la Şcoala iepuraşilor despre cât de frumos şi sănătos este traiul în natură. Alte lecţii amuzante transmise celor mici sunt cât de important este să faci parte dintr-o echipă, să-ţi depăşeşti limitele şi să renunţi la a mai fi egoist. Mai mult decât atât, Max învaţă să îşi urmeze intuiţia şi să aleagă tabăra potrivită. Cum reuşeşte asta, cine îl ajută şi cum îşi foloseşte el abilităţile dobândite pentru a proteja valorosul ou de aur şi pentru a duce mai departe tradiţia Şcolii iepuraşilor, vom afla în sala de cinema.Proiecţiile de film de la cinematograful din Grădişte fac parte dintr-un proiect pe termen lung, finanţat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, care are ca scop revitalizarea cinematografelor din oraş.  JA-E.R.

Eveniment

Epava de pe autostradă, implicată într-un accident

ARAD. Microbuzul distrus, care a circulat pe autostrada Arad – Timişoara, fiind fotografiat de către membrii grupului AradTraffic, a fost implicat într-un accident în Ungaria, petrecut la aproape 400 de kilometri de graniţa cu România. Potrivit portalurilor de ştiri din ţara vecină, microbuzul avea ataşată o remorcă, atât vehiculul, cât şi remorca fiind încărcate cu pachete care urmau să fie distribuite în România, fiind trimise de români plecaţi la muncă în străinătate. La un moment dat, în timp ce rula pe autostrada M 7 din Ungaria, şoferul autobuzului a pierdut controlul volanului la un nod rutier şi s-a lovit de parapetele metalic al drumului. Remorca a zburat până în pădurea aflată în apropierea autostrăzii, iar microbuzul a fost grav avariat. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Pachetele împrăştiate au fost preluate de un alt autovehicul, iar şoferul microbuzului implicat în incidentul rutier a decis să aducă maşina până în ţară, evitând astfel să plătească un trailer.Chiar dacă partea din spate îi lipsea cu desăvârşire, chiar dacă parbrizul era distrus, chiar dacă uşile au fost lipite cu bandă scotch, şoferul a decis să îşi conducă maşina până în ţară. Însă conducătorul auto nu a calculat cât de mari sunt riscurile pentru ceilalţi participanţi la trafic. Din fericire, nu a fost sesizat niciun eveniment rutier în care să fi fost implicată epava de pe autostradă.  JA-A.G.

Accident cu trei maşini pe strada Voinicilor

ARAD. Evenimentul rutier a avut loc miercuri dimineaţa, în jurul orei 9.30, pe sensul de mers spre Selgros. Potrivit poliţiştilor, în accident au fost implicate trei autoturisme, cauza producerii acestuia fiind neacordarea de prioritate.„Din primele cercetări la faţa locului, s-a constatat că un bărbat de 60 de ani, din Arad, în timp ce conducea un autoturism pe strada Voinicilor, nu a acordat prioritate de dreapta, a virat la stânga, intrând în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 27 de ani, din Arad. În urma impactului, primul autoturism a fost proiectat într-un alt autoturism care se deplasa în acelaşi sens de mers, condus de un bărbat de 60 de ani, din Arad. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea uşoară a conducătorului auto responsabil de evenimentul rutier. Se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă” – precizează Claudia Iuga, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.  JA-D.D.

2.000 lei furaţi din magazin

ARAD. S-a întâmplat la Vărădia de Mureş. Aici, poliţiştii Secţiei 8 Rurală Săvârşin au fost sesizaţi despre faptul că, în 12 aprilie, persoane necunoscute au furat 2.000 de lei dintr-un magazin de pe raza localităţii Vărădia de Mureş, după care ar fi plecat cu un autoturism într-o direcţie necunoscută. La scurt timp de la săvârşirea faptei, cele trei persoane au fost depistate pe raza localităţii, în timp ce se deplasau cu un autoturism, fiind vorba despre doi bărbaţi de 56 şi 57 de ani şi o femeie de 63 de ani, toţi din judeţul Dâmboviţa. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz.  JA-I.C.

Sport

Înotul nu ţine cont de vârstă

BRAŞOV. Weekend-ul trecut, în oraşul de la poalele Tâmpei, s-a disputat concursul internaţional de înot masters – „Memorialul Mihai Mitrofan”, ediţia a IV-a. Au participat 120 de sportivi reprezentând 22 de cluburi. Clubul Sportiv Municipal Arad a aliniat la start 7 sportivi, care au obţinut rezultate foarte bune, toţi urcând pe podiumul de premiere.Astfel, Cristian Stertl a scos din apă cinci medalii de aur, în probele de 50 şi 100m bras, 50 şi 100m liber şi 50m fluture. Norbert Rusu s-a abonat la bronz, dovadă cele şase medalii, în probele de 50 şi 100m bras, 100 şi 200m liber, 50 şi 100m spate. Martin Liptak a câştigat medalia de aur în probele de 100m bras şi 200m liber, Ştefan Onea a câştigat medalia de argint la 100m bras şi pe cea de bronz la 50m bras, iar singura reprezentantă a sexului frumos din delegaţia arădeană, Anca Miloş, şi-a adjudecat două medalii de argint în probele de 50m liber şi 50m bras. Rezultate bune au avut şi Cristian Mladin, care a câştigat medalia de argint la 100m spate, dar şi Flaviu Mocanu, care a obţinut medalia de bronz la 50m liber.  JA-D.S.

Nimic nu e decis în Liga Desavoia

ARAD. A trecut şi runda cu numărul 31 în cel mai puternic campionat de mini-fotbal pe teren artificial dedicat amatorilor din judeţul Arad, Liga Desavoia. Lupta pentru supremaţie şi evitarea retrogradării este departe de a fi închisă, se joacă până în ultima etapă.Liga 1Napoli vs DIM Pârneava 3-2, Takata Centuri vs Conceptline 2-4, Gloria Bujac vs Flamura Roşie 1-3, Dortmund vs Simco 1-5, Alfa United vs Yazaki 0-4, Fc Premiere vs Sistema 0-0, Old Friends vs Fc Marţi 1-14, Acm Arad vs Ac Luciano 4-9, Fc Ergad vs Black Warriors 3-0 (f.j.).Clasament: 1-2.Premiere şi Luciano 75p, 3.Pârneava 69p, 4.Sistema 67p, 5.Flamura Roşie 59p, 6.Ergad 58p, 7.Simco 57p, 8.Dortmund 52p, 9.Napoli 51p, 10.Alfa United 49p, 11-12.Yazaki şi Conceptline 38p, 13.Takata Centuri 35p, 14.Bujac 34p, 15.Acm 20p, 16.Marţi 19p, 17.Old Friends 16p, 18.Black Warriors 0p.Liga 2Strâgoii vs Real Team 4-2, Victoria Ursus vs Făt Frumos 3-3, Universitatea U vs Amoretti 1-4, 5 Colţuri vs Red Fighters 3-4, Fc Motorul vs Breckner Team  4-3, Elmo vs Sporting Şoimoş 2-1, Juventus vs Toolshop 6-1, Supernatural vs Lazio Friends...

Noul pol al rugbiului arădean

VLADIMIRESCU. Profesorul Daniel Mărcuş a găsit o nouă disciplină sportivă în care să îi implice pe elevii Şcolii Gimnazia­­le Şimand. După badminton – sport la care copiii din Şimand nu au adversari în judeţul nostru -, fotbal sau oină, a venit rândul rugbiului să ajungă în localitatea arădeană.Participantă în premieră în cadrul Olimpiadei sportului la S-Rugby mixt, şcoala din Şimand a întrecut singura concurentă a ultimilor ani, Şc. Gim. Vladimirescu (prof. Daniel Şugar), scor 5-2 în Olimpiada Gimnaziilor, respectiv 5-4 în Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar (ciclul primar).Pentru micuţii practicanţi ai sportului cu balonul oval din Şimand urmează „zona” de la Timişoara, în care vor înfrunta echipe din judeţele: Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. „Copiii sunt entuziasmaţi de acest sport. Abia aşteaptă să facem antrenamente de rugby”, spune neobositul Daniel Mărcuş. JA-D.L.

Al 9-lea joc european!

NAPOLI. Scos din joc în actuala ediţie a Champions League pe motive de … VAR, întrucât România nu a introdus sistemul video implementat de UEFA şi marile campionate ale Europei, Ovidiu Haţegan are parte de delegări importante în cea de-a doua competiţie europeană intercluburi. „Centralului” arădean i-a fost încredinţată manşa retur a celui mai palpitant sfert de finală din Europa League, Napoli – Arsenal. În tur, la Londra, englezii s-au impus cu scorul de 2-0. Haţegan va fi ajutat de „asistenţii” Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, iar „adiţionali” vor fi Radu Petrescu şi Sebastian Colţescu, în timp ce al patrulea oficial delegat este Radu Ghinguleac.Pentru cel mai valoros arbitru român al momentului, acesta va fi meciul cu numărul 9 în actualul sezon al cupelor europene (al 5-lea în Europa League, plus alte 4 în Champions League).  JA-D.S.

„Careul de aşi” al Cupei României

ARAD. Ieri după-amiază s-au disputat jocurile din cadrul sferturilor de finală ale Cupei României la fotbal, faza judeţeană, ediţia 2019-2020. Iată rezultatele consemnate: CS Glogovăţ – Progresul Pecica 0-2, CS Ineu – Victoria Zăbrani 2-4, Victoria Felnac – Unirea Sântana 1-0, Păulişana Păuliş – Frontiera Curtici 4-2. Echipele câştigătoare s-au calificat pentru etapa semifinală programată pe 15 mai, pe terenuri neutre. Confruntarea finală, cu trofeul pe masă, este prinsă în calendarul AJF Arad pentru data de 8 iunie, locaţia urmând a fi stabilită ulterior. JA-D.S.

Selecţionata AJF, victoriosă

SIMERIA. Sub bagheta antrenorilor Flavius Moisa şi Adrian Sas, supervizaţi de referentul zonal Cristi Sculici şi preşedintele Comisiei de Copii şi Juniori, Gabriel Hărduţ, Selecţionata AJF Arad, grupa de vârstă 2005, a câştigat duelul cu Selecţionata Hunedoara. La Simeria, arădenii s-au impus, scor 9-1, prin reuşitele semnate de: Bickling-3, Pop-2, Pavel-2, Busza şi Melniciuc.Pentru Selecţionata AJF Arad 2005 au jucat: Popescu, Busza, Covaci, Rucăreanu, Iurasciuc, Cohuţ, Paşcalău, Ristin, Botea, Bickling, Pavel, Tulcan, Balasz, Bockse, Lupan, Pop şi Melniciuc.  JA-D.S.

2

emisari are CS Municipal Arad la Campionatele Mondiale de tenis de masă, găzduite de Budapesta,...

Ultimul fluier în sezonul regulat al handbalului

ARAD. Ultima rundă a ligii secunde de handbal feminin este doar una de palmares pentru cele şase competitoare ale Seriei D. CSM Tg. Mureş şi Crişul Chişineu Criş sunt deja calificate la turneul semifinal, astfel că duelurile de joi, cu CSU Reşiţa, respectiv sâmbătă (ora 16) cu Minaur II Baia Mare sunt simple antrenamente pentru pregătirea confuntărilor decisive din mai. Arbitrii duelului din Maramureş sunt sălăjenii D. Pavel – R. Pentea.  JA-D.L.

Sport international

E pe lista lui Rednic

FOTBAL. Mihai Răduţ (29 de ani) e la un pas distanţă de revenirea la Dinamo, după ce a anunţat...

RO_POLITIC

Salarii mai mari cu 43%

Adrian Todor: „Creşterea salariilor din construcţii îi determină pe tot mai mulţi români să se întoarcă acasă”.

Panoramic

Magazin

Roxana

Pasionată de modă, este model la Amalia Fashion Models  FOTO: Ovi D. Pop

Cei mai influenţi oameni

Revista Time: Sandra Oh, Michelle Obama şi Trump sunt pe lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume.

Nu avea asigurare

VATICAN. Statul francez este „auto-asigurat” pentru Catedrala Notre-Dame din Paris, respectiv...

În buzunar

S-a născut un nou pui de cangur la grădina zoologică din Debreţin.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail