Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Şoferii indisciplinaţi au rămas fără autoturisme

După ce miercuri un autoturism a fost ridicat pentru că a fost parcat neregulamentar în dreptul Atrium Mall, ieri trei şoferi au rămas şi ei fără autoturisme. De această dată, poliţiştii locali arădeni au surprins două autoturisme parcate neregulamentar în zona ARED, la UTA, pe strada Fraţii Neumann, pe calea de acces înspre blocuri. Un alt şofer care a parcat neregulamentar pe centru a fost şi el prins şi sancţionat. /P.4 FOTO: DIANA DUŢU

Actualitate

Maximus da, Cassius nu

ARAD. Începând de miercuri, 16 ianuarie 2019, la intrarea în Primărie, este afişat un proiect de hotărâre privind modificarea amplasamentului străzii Maximus şi revocarea atribuirii de denumire străzii Cassius ca urmare a reparcelării terenului situat în municipiul Arad, cartier Romana Residence.Cei interesaţi pot depune în scris recomandări, sugestii şi opinii la registratura Primăriei Municipiului Arad, până la da­­ta de 28 ianuarie 2019. Informaţii suplimentare pot fi solicitate la Serviciul Relaţii cu Publicul, camera 5, de luni până joi între orele 8.00-18.00 şi vineri între orele 8.00-16.00. Cei interesaţi pot solicita în scris şi pot primi copii contra cost după proiect, acesta putând fi studiat şi pe site-ul Primăriei Arad, la adresa www.primariaarad.ro.  JA-D.D.

Invitaţie de la CAS pentru clarificări

ARAD. Ultimatum pentru persoanele fizice din Arad care sunt asigurate independent la Casa de Asigurări de Sănătate. „În vederea clarificării situaţiei privind contribuţia pentru indemnizaţii şi concedii medicale pentru anul 2017, vă rugăm să prezentaţi la ghişeul Casei de Asigurări de Sănătate Arad, până la data de 31 ianuarie 2019, deciziile de impunere anuale emise de administraţia fiscală la care sunteţi arondaţi, în vederea regularizării contribuţiei aferente a­­nului 2017, după caz. În cazul în care aţi depus deja documentele şi aţi achitat contribuţiile, vă mulţumim” – precizea­­ză reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Arad. JA-D.D.

Arădenii din zona Paroşeni, fără căldură

ARAD. Se va întâmpla în cursul zilei de vineri, din cauza unei avarii pe care CET Hidrocarburi încearcă să o remedieze. SC CET Hidrocarburi SA informează consumatorii că va sista furnizarea energiei termice pentru încălzire, vineri, 18 ianuarie 2019, între orele 8.00-21.00 în vederea remedierii a­­variei apărute la reţeaua de în­­călzire. Abonaţii afectaţi sunt consumatorii arondaţi Punctului Termic Paroşeni. „Vă pre­­zentăm scuze pentru disconfort şi vă mulţumim pentru înţelegere” – transmit reprezen­­tanţii CET Hidrocarburi. JA-D.D.

Rectificare pe pasajul Voinicilor

ARAD. La câteva ore după pu­­blicarea articolului „80 de milioane de euro pentru Pasajul Voinicilor”, Primăria Municipiului Arad a revenit asupra subiectului, transmiţându-ne o informare cu următorul conţinut: „Pentru corecta informare a opiniei publice precizăm că valoarea investiţie pe care Primăria Municipiului Arad o va realiza în vederea reabilitării canalizării pluviale din zona Pasajului Voinicilor este de aproape 374.000 lei, aproximativ 80.000 de eu­­ro. Ne cerem scuze pentru interpretarea greşită a sumei din fişa obiectivului de investiţie (373,4710 mii lei)” – se arată în mesajul Primăriei.  JA-D.D.

24 de ore

„Morile de vânt” de la ARED-uri

Arad. De această dată, poliţiştii locali arădeni au surprins două autoturisme parcate neregulamentar în zona ARED, la UTA, pe strada Fraţii Neumann, pe calea de acces înspre blocuri. Vă spuneam tot ieri de lupta poliţiştilor locali cu indiferenţa a sute de şoferi arădeni care, deşi cunosc faptul că nu au voie să parcheze în anumite zone ale oraşului, o fac în continuare, nestingheriţi. Iar zonele cu astfel de probleme zilnice sunt Calea Aurel Vlaicu (în dreptul Atrium Mall), Bulevardul Revoluţiei colţ cu Crişan, staţia de autobuz de la UTA, sens de mers înspre centru, strada Andreny Karoly, în zona Serviciului de Ambulanţă şi, mai nou, această zonă unde au acţionat poliţiştii locali, cea de lângă blocurile ARED.Amendă: 580 de leiDeoarece nu au respectat semnificaţia indicatoarelor rutiere „oprirea interzisă” şi pentru că au îngreunat sau blocat complet accesul, cei doi şoferi au fost sancţionaţi contravenţional, iar ca măsură complementară s-a dispus ridicarea autovehiculelor. În acest context, conducătorii auto vor fi nevoiţi să achite o amendă de 580 lei pentru staţionarea interzisă şi contravaloarea operaţiunilor de ridicare şi transport al autovehiculului. „Îndrumăm conducătorii auto să parcheze regulamentar şi să nu blocheze accesul spre/dinspre proprietăţile alăturate drumului public”, ne spun reprezentanţii Poliţiei Locale Arad.  JA-V.G.

Firma de deszăpezire din Arad, amendată de poliţişti

ARAD. SC Inteco Holding SRL, societatea care a câştigat contractele de deszăpezire a tututor celor cinci sectoare de drumuri judeţene, a fost amendată de poliţişti. Informaţia a fost făcută publică de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad. „Poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Rurală Săvârşin, respectiv Postul de Poliţie Vărădia de Mureş şi Postul de Poliţie Petriş, au aplicat două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 14.500 de lei fiecare, societăţii comerciale responsabile cu deszăpezirea drumurilor”, au transmis cei de la IPJ. Practic, spun aceştia, amenzile au fost aplicate după ce oamenii legii au constatat faptul că nu a fost îndeplinită obligaţia de întreţinere a drumului pe timp de iarnă pe DJ 707C, tronsonul Juliţa-Slatina de Mureş, şi pe DJ 707, tronsonul Petriş-Obârşia.În altă ordine de idei, potrivit informaţiilor noastre, firma Inteco Holding a mai fost amendată şi săptămâna trecută de poliţişti, de această dată de către cei de la Postul de Poliţie Conop. Şi atunci a fost invocat faptul că societatea nu a deszăpezit. Practic, în numai două săptămâni, firma a adunat amenzi de aproximativ 45.000 de lei.  JA-A.G.

Societate

Sănătate

1

singur kiwi acoperă necesitatea zilnică de vitamina C, care stimulează imunitatea şi...

RO_POLITIC

11 priorităţi pentru Arad

Sergiu Bîlcea : „Parlamentarii PSD sunt chemaţi să susţină finanţarea a 11 priorităţi ale Aradului prin bugetul de stat”.

„Fifor, trâmbiţa amnistiei şi graţierii!”

ARAD. Liberalul Răzvan Cadar este de părere că „PSD încearcă să folosească decizia Curţii Constituţionale cu privire la protocoalele dintre serviciile secrete şi instituţiile din justiţie pentru a apăra corupţii şi a-i scăpa de consecinţele faptelor comise”.„Să fie clar pentru PSD – Curtea Constituţională nu a statuat libertatea de a fura. PNL este un partid al libertăţilor şi credem că avem nevoie de garanţii împotriva abuzurilor de orice fel, inclusiv ale politicienilor corupţi. PSD înţelege să folosească decizia CCR pentru a salva politicienii corupţi. Pe acest fond, se înmulţesc opiniile pentru amnistie şi graţiere. Senatorul Fifor devine trâmbiţa amnistiei şi graţierii. Într-o mesaj lung intens mediatizat de PSD, domnul Fifor ne spune că decizia CCR este «un temei juridic de necontestat pentru cei ce-şi caută dreptatea», mai pe înţeles, pe ocolite, că politicienii coupţi au o portiţă de scăpare. Este trist să constatăm că parlamentarii PSD s-au redus singuri la poziţia de servitori ai intereselor lui Dragnea şi ale altor politicieni cu probleme penale. Domnul Fifor este senator de Arad şi credem că ar trebui să consulte voinţa arădenilor înainte de a merge mai departe în calitate de protector al persoanelor care au comis fapte de corupţie sau de susţinător al amnistiei şi graţierii. La Arad, oamenii au ieşit în stradă împotriva încercării politicienilor de a subordona justiţia”, susţine Răzvan Cadar, secretar executiv al PNL Arad, într-un comunicat de presă.  JA-A.P.

„Nu erau simple metodologii”

ARAD. Decizia Curţii Constituţionale de a califica drept ilegale protocoalele din 2009 a fost comentată de senatorul PSD de Arad, Mihai Fifor. „A­­cum, fiecare instanţă are libertatea să evalueze dacă dosarele pe care le judecă conţin probe obţinute urmare a implicării SRI în temeiul a­­cestor protocoale ilegale şi să dispună in consecinţă, a­­dică să le elimine. Decizia CCR demonstrează că aceste protocoale secrete nu erau doar me­­todologii de lucru, chipurile normale, între instituţii ale statului, respectiv între SRI şi PICCJ, ICCJ, CSM. Avem acum dovada supremă a temeliei profund anticonstituţionale, ilegale, care a stat la baza planului regimului Băsescu. […] Instituţii vitale ale statului român au fost astfel confiscate, în beneficiul propriu, de o reţea ocultă de influenţă şi putere, care a reunit şefi din servicii secrete, şefi din Parchete şi procurori, şefi de Instanţe şi judecători… Ei bine, azi avem încă o dovadă certă a existenţei u­­nui veritabil stat paralel, care sub paravanul unor para-legi şi cu girul chiar a unor decizii CSAT, prin intermediul protocoalelor secrete, a pus ilegitim stăpânire pe România. Decizia istorică a CCR trebuie să readucă normalitatea, să repună lucrurile pe făgaşul lor firesc. Ea reprezintă un reper pentru Legiuitor. România trebuie să redevină un stat normal, în care libertăţile cetăţeneşti, Constituţia şi legile ţării sunt elemente de netăgăduit”, a transmis pe o reţea de socializare, Mihai Fifor.  JA-A.P.

Eveniment

Salvatori printre cifre

Printre cifrele bilanţului pe anului 2018, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad şi-a desemnat şi pompierul şi salvatorul anului.

Casieriţa unei case de schimb valutar, agresată de un individ necunoscut

ARAD. S-a întâmplat joi, 17 ianuarie, în jurul orei 13.30, în incinta unei case de schimb valutar din zona Pieţei Mihai Viteazul. În urmă cu opt ani un individ a încercat să jefuiască acelaşi exchange cu un pistol de jucărie şi o „bombă” cu nisip. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, individul a intrat val vârtej în casa de schimb valutar de pe strada Crişan, s-a dus direct la casieriţă pe care a îmbrâncit-o, iar la un moment dat a şi lovit-o. Femeia a început să ţipe, iar bărbatul – panicat – a fugit. Individul nu avea faţa acoperită, însă angajata casei de schimb valutar nu i-a văzut faţa, „atacul” având loc pe la spatele femeii. Din exchange nu au fost furaţi bani. Poliţiştii efectuează cercetări pentru identificarea bărbatului. În vara anului 2010, un bărbat a intrat în aceeaşi casă de schimb valutar şi cu un pistol – ce părea de jucărie, potrivit declaraţiilor – i-a cerut casieriţei să-i înmâneze banii, în caz contrar va detona o bombă. Femeia nu s-a pierdut cu firea şi a apăsat butonul de panică, moment în care individul a fugit, lăsând în urmă „bomba”. Aceasta s-a dovedit a fi o cutie plină cu nisip.  JA-I.C.

Arădean de 23 de ani, reţinut pentru furt

ARAD. A spart subsolul unui imobil din municipiu, apoi a distrus uşile mai multor boxe, de unde a furat mai multe bunuri. Autorul, un tânăr de 23 de ani, din Arad, a fost reţinut de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale. Potrivit IPJ Arad, „în urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au identificat şi depistat un tânăr de 23 de ani, din Arad, care, în noaptea de 14 spre 15 ianuarie prin forţarea uşii de grilaj şi demontarea unui geam de aerisire ar fi pătruns în subsolul unui imobil de pe raza municipiului, unde, prin utilizarea unui levier ar fi distrus şi deschis uşile mai multor boxe, de unde ar fi sustras diferite bunuri. Tânărul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor Judecătoriei Arad cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat”. JA-I.C.

TIR intrat în casă pe DN 7, în judeţul Arad

CĂPRUŢA. O casă a fost distrusă parţial, după ce un autotren a intrat din plin într-unul dintre pereţi. Imobilul respectiv se află pe marginea DN 7, în localitatea Căpruţa, pe sensul de mers Arad-Deva. Potrivit informaţiilor noastre, TIR-ul cir­­cula pe drumul naţional menţionat mai sus, spre Deva. La un moment dat, şoferul a pier­­dut controlul volanului, din cauza faptului că nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a părăsit partea carosabilă şi a intrat din plin în peretele casei care se află pe marginea DN 7. „Din fericire, în casa res­­pectivă nu locuieşte nimeni. Proprietarul stă în Arad”, ne-a declarat Gabriel Faur, primarul comunei Bârzava, de care aparţine satul Căpruţa, locul în care s-a petrecut accidentul. Totodată, nici şoferul camionului nu a fost rănit. Singura veste proastă se referă la starea imobilului. Acesta a fost afectat destul de grav în urma impactului, unul dintre pereţii laterali fiind spulberat după ce a fost lovit de camion. Proprietarul trebuie să vadă dacă nu a fost afectată şi rezistenţa casei, pe lângă peretele respectiv.  JA-A.G.

Sub influenţa alcoolului şi fără numere

ARAD. Poliţiştii Biroului Rutier au depistat în trafic un bărbat de 38 de ani, din Covăsânţ, în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului, fiind sub influenţa alcoolului. Acesta a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi recoltarea de probe biologice. De asemenea, numerele de înmatriculare provizorii aveau valabilitatea expirată. Bărbatul s-a ales cu dosar penal.  JA-I.C.

Cetăţean român cu permis auto fals, prins la vamă

NĂDLAC. Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac au depistat un cetăţean român care conducea un autoturism în baza unui permis de conducere spaniol fals. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani care s-a prezentat la graniţă, la volanul unui autoturism marca VW, înmatriculat în Germania. Tânărul a declarat că a obţinut permisul de conducere de la o persoană necunoscută din Spania, în schimbul sumei de 1.200 de euro. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere şi uz de fals. JA-I.C.

171

de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 75.000 de lei au aplicat poliţiştii...

Sport

Misiune imposibilă sub panou

ARAD. Iubitorii sportului cu mingea la coş sunt aşteptaţi sâmbătă, ora 18,30, la Sala Sporturilor – intrarea liberă – la un regal baschetbalistic, FCC ICIM Arad primind vizita campioanei en-titre, Sepsi Sf Gheorghe. Un duel aparent disproporţionat, gruparea din Secuime fiind neînvinsă în actualul sezon al Ligii Naţionale de baschet feminin, în care Brankica Hadzovic şi colegele ei speră să dea o replică pe măsură. Arădencele vin după o serie de trei eşecuri consecutive, ultima, consemnată în oraşul de pe Someş, provocând o şedinţă „cu scântei” între conducerea clubului şi jucătoare. Acestea din urmă au fost avertizate să-şi schimbe atitudinea, pentru a nu se ajunge la sancţiuni de ordin pecuniar. Vizate au fost toate jucătoarele, cu excepţia lui Hadzovic, Dzombeta şi Fodor, de critici având parte şi antrenorul Miljan Medvedj.Obiectivul grupării galben – albastre este consolidarea locului 5 înainte de play-off şi întărirea lotului cu una-două jucătoare de valoare şi atacarea „careului de aşi” în faza play-off-ului.De partea cealaltă, e suficient să spunem că Sepsi are imaculată cifra din dreptul eşecurilor, că Kristina Higgins este a 4-a marcatoare a campionatului, cu 252 puncte, ocupanta locului doi la recuperări (168) şi conduce detaşat la capitolul indice de eficienţă, cu 397 puncte, iar Annemarie Părău se situează pe locul 4 la capitolul pase decisive, cu 74 reuşite. Pentru a ne da seama de forţa adversarelor şi de faptul că arădencele vor avea o misiune imposibilă.  JA-D.S.

Recompensă pentru campionul României

ORADEA. Ştefan Gog, preşedintele CS Fan Arad – clubul care de şase ani urcă pe podiumul Campionatului Naţional de seniori la volei pe plajă – a oferit, recent, un premiu jucătorului Cătălin Lelea, care alături de Lucian Bădiceanu a cucerit titlul naţional în anul 2018. Evenimentul s-a petrecut la Oradea, oraşul de domiciliu al sportivului în vârstă de 38 de ani ce se poate lăuda cu opt titluri de campion. La acesta au participat şi alţi doi medaliaţi din ultimii ani ai CS Fan, Moisă Abrudan şi Adrian Holhoş, ultimul fiind partener al lui Lelea la începutul sezonului trecut, retras apoi din activitatea competiţională.Lelea, legitimat la Fan Arad încă de la înfiinţare (2013), şi Bădiceanu – cuplu care a primit un premiu special în cadrul Galei Sportului Arădean 2018 – au reprezentat, în toam­­nă, România la Jocurile Balcanice din Turcia, unde o accidentare a primului i-a îndepărtat de podium, ocupând locul 5, iar în acest an vor concura, probabil, la turneele preolimpice.De remarcat că CS Fan Arad este unul dintre puţinele cluburi de pe Mureş care se poate lăuda cu un aur naţional în 2018, la nivel de seniori. Clubul condus de inimosul Ştefan Gog va organiza şi în acest sezon un turneu de seniori şi senioare, Fan Tour Arad fiind programat de către FR Volei între 12-14 iulie, după Bucureşti Open (4-7 iulie), în calendarul provizoriu mai apărând turnee naţionale la Bonţida – Cluj şi Mamaia (3 competiţii, plus finala CN şi Cupa României, ultima o întrecere înfiinţată în acest an).  JA-D.L.

Se întrec la badminton şi tenis de masă

ARAD. Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, prin inspectorul de specialitate, prof. Paul Barta, organizează vineri Olimpiada Gimnaziilor şi Cupa „Unirii” la badminton, iar marţi O­­limpiada Gimnaziilor şi Olimpiada Naţională a Sportului Şco­­lar (ONSŞ) la tenis de masă.Vineri, 18 ianuarie, de la ora 9.30, în sala Colegiului Naţional „Preparandia D. Ţichindeal”, se desfăşoară etapa judeţeană a Gimnaziadei de badminton pe echipe mixte, mediul urban şi rural, a cărei faze regionale este programată în 29 martie, în judeţul Timiş, iar finala la Izvorani. Alături de gazde şi-au mai anunţat prezenţa 6 şcoli: Liceul Naţional de Informatică, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” (Gen. 11), Şc. Gim. „Avram Iancu” (Gen. 18), Şc. Gim. „Aurel Vlaicu” (Gen. 21), Lic. Teoretic „J. Gregor Tajovsky” Nădlac şi Şc. Gim. Şimand. În aceeaşi locaţie se va consuma şi Cupa „Unirea” la badminton, învăţământ primar şi liceal, fete şi băieţi.Sala de tenis de masă „Emil Prokopecz”, a Clubului Sportiv Municipal Arad, este marţi, 22 ianuarie (ora 9.30), gazda competiţiilor Olimpiada Gimnaziilor (echipe mixte) şi Olim­­piada Naţională a Sportului Şcolar (liceu; individual feminin şi masculin). Echipa câştigătoare, respectiv prima liceeană şi primul licean clasaţi vor participa la „zona” găzduită la Arad, în 28-29 martie, unde vor sosi reprezentanţi ai judeţelor: Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Alba şi Mehedinţi, ultimele două unităţi ad­­ministrative participând doar în cadrul ONSŞ.  JA-D.L.

Copil, out de la Melborune

MELBOURNE. Marius Copil s-a oprit în turul secund la Australian Open, 7-5, 5-7, 2-6, 4-6 cu David Goffin. Belgianul clasat pe locul locul 22 ATP şi cap de serie numărul 21, s-a impus după un meci care a durat două ore şi 44 de minute, care a fost întrerupt de mai multe ori de ploaie.„Tunarul din Carpaţi” şi-a respectat renumele la serviciu, bifând nu mai puţin de 20 de aşi (12 Goffin), însă a reuşit doar două breakuri, din 3 posibilităţi, adversarul său creându-şi 8 şanse, 5 fiind concretizate.Calificarea în turul secund pe tabloul principal la primului Grand Slam al anului, pe care Marius Copil (60 ATP) a mai reuşit-o la ediţia din 2015, este recompensată la AO 2019 cu un premiu de aproximativ 75.000 de dolari şi cu 45 de puncte în clasamentul ATP. JA-D.L.

Old-boys Desavoia, la start

ARAD. Succesul de care se bucură Liga Desavoia, cel mai puternic campionat judeţean de mini-fotbal pe teren artificial, a determinat organizatorii – Cristi Barna şi Cristi Lăzău – acestei întreceri să pună la cale un alt campionat. De această dată rezervat categoriei old-boys, jucători cu vârsta de peste 38 ani.Cinci echipe au răspuns prezent – Ergad, Ştiinţa, Flamura Roşie, Salt&Pepper şi Atletic Arad – , lista fiind deschisă a­­matorilor de mişcare pentru sănătate, chiar dacă prima e­­tapă este programată la sfârşitul acestei săptămâni. Mai e­­xact, sâmbătă, ora 11,30, pe te­­renurile Bazei Desavoia, când sunt programate confruntările: Ergad – Ştiinţa şi Flamura Roşie – Salt&Pepper.Conform organizatorilor, se vor juca două tururi şi două retururi, câştigătoarea urmând a reprezenta Aradul la etapa zonală a Campionatului Naţional de old-boys, competiţie prinsă în calendarul FR Minifotbal. Surprizele vor continua în acest an la Baza Desavoia (şi) cu ajutorul lui Flavius Măduţa. JA-D.S.

Două partide de baschet masculin la Polivalentă

ARAD. Două partide din cadrul CN de baschet masculin Under 18 au loc sâmbătă, 19 ianuarie, la Sala Polivalentă. De la ora 12 se întâlnesc CS Sevlar Ploieşti şi CNS Cetate Deva, iar de la ora 16.30 – în cuplaj cu meciul fetelor de la FCC ICIM -, gazdele de la BC Valbon Arad înfruntă Deva. Meciurile fac parte din Grupa C (seria valorică B), ce mai include echipele CSŞ Buzău şi CSŞ Sibiu. Prima clasată se va califica la turneul final B.  JA-D.L.

12

este numărul etapei programate în weekend în Seria D a Diviziei A (liga secundă) de handbal...

Sport international

Magazin

Madonna, turneu mondial

LOS ANGELES. Madonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani, care va debuta...

Locatar nou

Un pui de girafă s-a născut în urmă cu 17 zile la Alipore Zoo din estul Indiei.  FOTO: EPA

Erupţie vulcanică

TOKYO. Un vulcan situat pe insula Kuchinoerabujima din estul arhipelagului japonez a erupt joi, au...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail