Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Ştrandul, în aşteptarea lui 1 Mai

Principalul punct de atracţie al Aradului din urmă cu câţiva ani, Ştrandul Neptun, se pregăteşte de 1 mai, pentru (re)întâlnirea cu arădenii, care însă vor trebui să scoată, pentru intrare, mai mulţi bani din buzunare. /P.3  FOTO: DAN LAZĂR

Epava de pe autostradă

Ceea ce, odată, era un microbuz, dar acum este o epavă a fost fotografiată pe autostrada Arad-Timişoara. Chiar dacă uşile din spate îi erau smulse cu tot cu parte din caroserie, chiar dacă parbrizul era ţăndări şi uşa din dreapta era înfundată cu plăci de carton, şoferul nu a avut nicio problemă să circule pe şoseaua de mare viteză. Mai mult decât atât, arădenii spun că autovehiculul respectiv ar fi intrat în ţară pe la Nădlac, pe la punctul de trecere a frontierei, înainte să fie surprins rulând pe autostradă. /P.6 FOTO: FAN

Actualitate

Amenzi pentru legume-fructe

Arad. De câteva zile, autorităţile au început o serie de controale la nivel naţional pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import. Acţiunea este parte a operaţiunii de control „Demetra”, aflată sub coordonarea ANAF.În judeţul Arad, acţiunile de control ale DSVSA au vizat atât transporturile de produse vegetale care au intrat în ţară prin punctele de frontieră, cât şi depozitele cu astfel de mărufiri. Conducerea DSVSA Arad ne-a declarat că au avut loc, până marţi, verificări la 15 depozite, dar şi la 19 transportatori. Au fost aplicate trei amenzi, în valoare totală de 11.000 lei, dar nu pentru probleme cu privire la calitatea produselor, sancţiunile fiind pentru chestiuni birocratice. Este vorba de trei firme amendate pentru că nu au anunţat autorităţile că au început activităţi de comerţ cu legume-fructe.La nivel naţional, inspectorii sanitar-veterinari au aplicat 31 de amenzi, în valoare de 602.200 de lei, fiind reţinute 81,35 tone de legume şi fructe cu probleme.  JA-M.B.

24 de ore

Spaghete cu rucola

INGREDIENTE: 350 g paste, 200 g măsline, 150 g rucolă, 5 bucăţi roşii cherry mai mari, oregano şi...

Societate

Au pus ochii pe alimente!

În perioada sărbătorilor pascale, inspectorii DSVSA vor fi cu ochii pe alimentele vândute către arădeni.

„Consilierii PSD au votat împotriva investiţiilor”

ARAD. Liberalii arădeni au ieşit într-o conferinţă de presă, imediat după votarea bugetului în cadrul Consiliului Local Municipal, şi i-au acuzat pe cei din PSD că „au votat din nou împotriva investiţiilor”.„Ca şi cum nu ar fi suficient că Guvernul şi parlamentarii PSD ne-au ţinut în loc şi au blocat activitatea instituţiilor şi a administraţiei, consilierii locali ai PSD au vrut să întârzie şi mai mult investiţiile pe care le realizează administraţia locală. Fără să vină cu o alternativă, cu amendamente serioase şi demne de luat în seamă, au votat din nou împotriva bugetului şi împotriva investiţiilor. Credem că PSD a vrut să lase oraşul fără buget, să blocheze activitatea administraţiei, să blocheze investiţiile, în speranţa că vor avea un folos electoral. Singurul lucru pe care au reuşit să îl facă este să arate că sunt contra Aradului. Aradul merge mai departe fără PSD, avem buget şi investiţii, continuăm dezvoltarea oraşului”, a punctat preşedintele PNL Municipiul Arad, Sergiu Bîlcea.Poziţia sa a fost susţinută şi de Geanina Pistru – prim-vicepreşedinte pe ţară al OFL, precum şi de Călin Bibarţ – prim- vicepreşedinte PNL Arad. Mai mult, Bibarţ a ţinut să amintească şi unele dintre proiectele pe care PSD nu le-a votat: reabilitarea exteriorului Teatrului Ioan Slavici, construirea de locuinţe sociale, reabilitarea străzilor din municipiu etc.La conferinţa de presă au fost prezenţi şi consilierii locali Patricia Dinga şi Ionel Bulbuc. Aceştia au atras atenţia că „PSD vorbeşte de investiţii, dar când e să le punem în aplicare nu votează bugetul. Nu ai cum să te bazezi pe promisiunile unor consilieri care nu votează pentru arădeni”. JA-A.P.

Control, în urma sesizării USR Arad

MONEASA. Deputatul USR de Arad, Sergiu Vlad, a transmis un comunicat de presă în care precizează că în urma sesizării sale şi a interpelării Ministerului Apelor şi Pădurilor „în legătură cu exploatarea ilegală a lemnului din pădurile comunei Moneasa, în aceste zile va avea loc un control în zonă”.Deputatul arădean a sesizat faptul că „în urma vijeliei din toamna anului 2017, în localitatea Moneasa, judeţul Arad, au căzut mulţi arbori. Autorităţile competente au folosit ca pretext această furtună pentru a tăia foarte mulţi copaci din staţiune, iar acţiunea a continuat apoi cu tăierea masivă a pădurii de pe raza acestei localităţi”.„După ce furtuna a doborât un număr foarte mare de arbori în 2017 a fost stopată exploatarea lemnului pe picior (a copacilor sănătoşi) pentru că exista u cantitate îndestulătoare de lemn deja doborât, care devenea o prioritate pentru exploatare. Informaţiile însoţite de dovezi pe care le-am primit eu indică o exploatare atât a lemnului doborât de vânt cât şi a copacilor aflaţi în picioare în zona Moneasa, ceea ce contravine aprobărilor. Pentru aceasta am sesizat Ministerul Apelor şi Pădurilor, solicitând controale care să lămurească dacă s-a lucrat legal sau nu. Din păcate, exploatarea forestieră reprezintă o ramură cu numeroase probleme, cu încălcări flagrante ale regulilor silvice şi ale drepturilor proprietarilor. USR se angajează să impună respectarea legii în acest domeniu, pentru a proteja interesele proprietarilor, ale companiilor din domeniu şi ale populaţiei totodată”, a concluzionat Sergiu Vlad. JA-A.P.

Recviem la Filarmonică

ARAD. Recviemul în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart, cea mai cutremurătoare adaptare sonoră a slujbei funebre din întreaga istorie a tradiţiei occidentale, lucrarea care reprezintă o culminaţie a programelor destinate muzicii sacre, este programată în seara de joi 18 aprilie 2019, la ora 19, în Sala Palatului Cultural.Ultima lucrare a catalogului mozartian poate fi ascultată în Joia Mare a calendarului romano-catolic, unul dintre cele mai profunde momente ale anului bisericesc, fiind abordată din perspectiva unui aparat de scenă care cuprinde orchestra simfonică şi corul academic, dirijorii celor două ansambluri, Cristian Neagu şi Robert Daniel Rădoiaş, precum şi o distribuţie vocală de excepţie: soprana Veronica Anuşca, mezzosoprana Aura Twarowska, tenorul Cristian Bălăşescu şi baritonul David Buzgău.Început în octombrie 1791 şi finalizat după moartea compozitorului, de unul dintre discipolii acestuia, Franz Xavier Süssmayer, Recviemul în re minor este unul dintre cele mai răvăşitoare simboluri ale muzicii culte universale şi în acelaşi timp una dintre cele mai faimoase compoziţii ale tuturor timpurilor.  JA-E.R.

Cionca dă replica lui Tripa

ARAD. Prim-vicepreşedintele PNL Arad, Iustin Cionca, a declarat că atacurile deputatului PSD Florin Tripa împotriva „celor care muncesc pentru proiectele Aradului reflectă, de fapt, nivelul de educaţie al acestuia”.„A devenit deja o obişnuinţă pentru Florin Tripa, ajuns deputat PSD printr-o conjunctură, să mă acuze de incompetenţă. Pentru PSD incompetenţă înseamnă, probabil, să nu furi. Pentru PSD incompetenţă înseamnă să respecţi legea. Pentru PSD incompetenţă înseamnă să accesezi fonduri europene. Am văzut că PSD se dă de ceasul morţii de grija puşcăriaşilor, că nu îi plac oamenii care muncesc, ci asistaţii social. Am văzut că PSD îi consideră competenţi pe baronii săi locali, care cheltuiesc banii munciţi de arădeni. Pesedistul Florin Tripa foloseşte un limbaj ruşinos. Pentru un parlamentar PSD este însă acceptabil. Pentru Liviu Dragnea nu a contat nici educaţia, nici bunul simţ, nici competenţa parlamentarilor PSD, doar să îl scape pe el de puşcărie, să confişte banii celor care muncesc şi să îi trimită în judeţele pesediste. Pentru obiectivul lui Dragnea, Tripa este omul potrivit. În rest, din cauza celor ca el, a pesediştilor ajunşi să conducă România prost şi abuziv, emigrează zilnic 500 de români. Asta este cea mai corectă caracterizare a acestui individ profund frustrat că arădenii nu l-au vrut preşedinte de Consiliu Judeţean, iar partidul a trebuit să îl ascundă pe o listă la alegerile parlamentare” – a declarat Iustin Cionca, într-un comunicat de presă. JA-A.P.

Eveniment

Epava de pe autostrada Arad-Timişoara

ARAD. Un microbuz distrus aproape în totalitate a fost surprins de membrii grupului AradTraffic circulând pe autostradă, în imediata apropiere a oraşului nostru. Din imagini se vede exact cum microbuzul nu mai are deloc uşile din spate, acestea părând a fi smulse. Mai mult decât atât, într-o fotografie surprinsă cu câteva ore în urmă, se vede că autovehiculul cu număr de Buzău este şifonat puternic şi în partea din faţă, având parbrizul spart, iar uşa din dreapta, precum şi uşa laterală, înlocuite cu bucăţi de carton. Chiar dacă pare că e bună doar de fier vechi, proprietarul microbuzului nu este de aceeaşi părere, circulând cu ea chiar pe autostradă. Imaginile au fost surprinse în apropierea nodului de coborâre spre Zădăreni. Trecând peste situaţia hilară, vehiculul cu pricina reprezintă un pericol real în trafic. La cum arată, microbuzul se poate dezintegra în orice moment, cu atât mai mult cu cât pe autostradă se circulă cu viteză destul de mare. Să nu mai pomenim faptul că, neavând deloc uşi în spate, din vehicul putea să ca­­dă oricând încărcătura.  JA-A.G.

Cozi de peste 10 kilometri la Vama Nădlac, pe A1

Nădlac. În mod obişnuit, numărul automarfarelor care ies din ţară este mai mare iar cozile lungi în fiecare luni dimineaţă, pentru că în weekend, dar şi în zilele declarate libere în Ungaria, camioanele cu o capacitate mai mare de 7,5 tone nu pot circula pe teritoriul acestei ţări.Acum, termenul de interdicţie de a intra în ţara vecină s-a prelungit până marţi dimineaţa, 16 aprilie, deoarece catolicii au sărbătorit Floriile, ziua de luni fiind declarată zi liberă legală. Iar cozile au crescut şi mai şi.Coada de TIR-uri de la ieşirea din ţară pe autostradă a depăşit, ca atare, marţi dimineaţa 10 kilometri! Au fost deschise mai multe artere de ieşire din ţară, tocmai pentru a decongestiona traficul. Timpii de aşteptare la graniţă au fost, la TIR-uri, de peste cinci ore. O situaţie ruşinoasă, care se repetă weekend de weekend. Doar că acum nici măcar nu mai curg promisiunile!  JA-V.G.

Flăcări lângă Catedrala de la Podgoria!

Arad. Mai mulţi cetăţeni şi un echipaj de poliţie au observat, luni seara, un fum gros în zona Catedralei Ortodoxe de la Podgoria. Pompierii sosiţi la faţa locului au avut de stins focul pus intenţionat (!) într-un container pentru haine din apropierea intrării în lăcaşul de cult.Persoana sau persoanele cu accente de piromani ar putea fi descoperite în urma vizionării înregistrării camerelor de luat vederi montate pe Catedrală.  JA-D.D.

Sport

S-au calificat la turneul final!

REŞIŢA. Excepţională performanţa obţinută de elevele de la Şcoala Gimnazială Agrişu Mare. În formula: Mihaela Onişor – cea mai tehnică jucătoare a turneului, Cristina Prială – golghetera competiţiei, Diana Sabău, Bianca Moroşan, Raluca Bulbuc, Adriana Ţica, Alexandra Onişor, Paula Filimon, Adeline Miheţ şi Simina Moroşan, fetele pregătite de prof. Georgian Hulbăr au câştigat etapa zonală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, disciplina fotbal feminin, ciclul gimnazial. Campioanele Aradului la acest nivel au trecut de reprezentantele a trei judeţe: 4-1, cu Hunedoara, 2-1, cu Caraş Severin şi 2-1, cu Timiş.„La începutul aventurii noastre în această competiţie nu credeam că o să ajungem atât de departe, dar, pas cu pas, fetele s-au ambiţionat şi au jucat foarte bine, atât la Arad, cât şi la Reşiţa. Am trăit momente unice, de care ne vom reaminti peste ani şi încercăm să facem o figură frumoasă şi la turneul final. O să ne pregătim cât putem de bine, o să ne antrenăm şi în vacanţa de Paşti, vrem să reprezentăm cât mai bine Aradul la Izvorani. În final, aş mai dori să mulţumim conducerii şcolii din Agrişu Mare, dar şi Primăriei Târnova, în special domnului primar, Florin Farcaşiu”, a spus Hulbăr.Turneul final al ONSŞ va avea loc între 16 şi 19 mai la Izvorani, Şc. Gimn. Agrişu Mare urmând să dea piept cu alte 7 campioane zonale. JA-D.S.

Baschet fără coş şi tenis fără fileu în Arad!?

ARAD. Terenul de sport al Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, locul unde, în anotimpul frumos, tinerii arădeni îşi dau întâlnire pentru un baschet, fotbal sau tenis de masă, ar putea ajunge în Cartea Recordurilor. Glumind puţin, două noi sporturi ar putea fi omologate la Arad: baschetul fără coş şi tenisul de masă fără fileu. Dacă în cazul panoului de baschet de pe „Slavici” problema sesizată de tineri este destul de nouă, „de două-trei săptămâni” după cum afirmă aceştia, în ceea ce priveşte una dintre cele două mese de ping-pong, fileul a dispărut de „acum doi-trei ani”, fără ca nimeni să îl înlocuiască.Reamintim că Primăria Arad a amplasat în oraş, acum trei ani, 150 de mese pentru tenisul de masă, multe dintre ele degradându-se.  JA-D.L.

Şimandul pierde în ultima secundă!

VLADIMIRESCU. Primele două clasate în Seria a 5-a a Campionatului Naţional de futsal Under 19 au oferit un interesant duel în sala de sport din Vladimirescu. Oaspeţii de la West Deva, liderii seriei, au reuşit să câştige în ultima secundă de joc, scor 10-9, după ce la pauză Şoimii Şimand conducea cu 3-1. Mai mult, arădenii lui Daniel Mărcuş şi Dumitru Buruiană au avut 5-2 şi 6-4, însă eliminarea portarului a făcut ca jucătorul Claudiu Ujoc să intre între buturi, iar strângerea destul de rapidă a şase faulturi a dus ca fiecare fault al şimăndanilor să fie sancţionat cu penalty.Au punctat pentru „şoimi” într-un meci cu „de toate”: Balogh 3, Ujoc 3, Onaca 2 şi Jurj 1.Joi, de la ora 15, Şimandul (locul II cu 12 puncte) va susţine ultimul joc al sezonului regulat, la Vladimirescu sosind Informatica Timişoara, ocupanta locului trei. Spectacolul pare, din nou, garantat, astfel că trupa lui Mărcuş îşi aşteaptă susţinătorii.  JA-D.L.

Vine ziua fitnessului

ARAD. „Sportul ar trebui să se regăsească în viaţa noastră de zi cu zi, nu doar pentru beneficiile sale aduse sănătăţii, ci şi pentru starea de bine pe care ne-o oferă”, spun organizatorii evenimentului UAV – Student Fitness Day. Acesta se va desfăşura miercuri, 17 aprilie, ora 10.30, la Sala „UAV – Mihai Botez”, în organizarea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.Studenţii, şi nu numai, sunt aşteptaţi la clase de: aerobic (Geta Piscoi- cadru didactic la FEFS); bands training (Ioana şi Cristian Sola- instructori Endorphin); military training (Gorea Adrian- alumni FEFS, instructor fitness) şi fit balance – (Lăcătuş Andreea instructor Auăleu fitness).„Vino cu echipamentul sport şi cu pofta de mişcare la una dintre aceste activităţi sportive. Poate este schimbarea de care aveai nevoie”, este imboldul adresat participanţilor de către cadrele didactice ale FEFS – UAV Arad.  JA-D.L.

Cine prinde semifinalele?

ARAD. Astăzi, dela ora 16,30, într-o singură manşă, eliminatorie, pe terenul primei echipe, se dispută sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, etapa judeţeană, ediţia 2019-2020.Iată programul jocurilor şi arbitrii delegaţi: CS Glogovăţ – Progresul Pecica (Sorin Saladea – Emil Arsa şi Andrei Pantea), CS Ineu – Victoria Zăbrani (Ionuţ Nicoraş – Flavius Dreghici şi Andreea Şuşcă), Victoria Felnac – Unirea Sântana (Cristian Coroban – Sergiu Burcă şi Denis Calnacov), Păulişana Păuliş – Frontiera Curtici (Tudor Jurcă – Florin Vesa şi Cristian Takacs).Semifinalele sunt programate pe 15 mai, pe terenuri neutre, iar finala pe 8 iunie. JA-D.S.

40

de puncte au înscris rugbiştii de la CS UAV Arad, primind doar 15, în faţa grupării CSM Sibiu,...

Bilanţ echilibrat pentru poloiştii arădeni

ORADEA. AMEFA Arad s-a întors cu un succes, două egaluri şi o înfrângere de la Oradea, acolo unde s-a desfăşurat primul turneu play-out al Superligii Naţionale de polo. În bazinul Crişului, arădenii lui Cristian Cosma au dispus de ocupanta locului 6, CSM Tg. Mureş, scor 8-4, a remizat cu ultima clasată, Crişul Oradea, 9-9, şi cu Poli Cluj-Napoca (locul 7), 6-6, cedând partida cu cea mai bine clasată Rapid (locul 5), scor 4-10.  JA-D.L.

Sport international

Alibec s-a accidentat

FOTBAL. Astra a învins, scor 1-0, pe Sepsi Sfântu Gheorghe, în ultimul meci al etapei a cincea...

Culinar

Dulciuri de savurat în Post

Învierea lui Hristos este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, un motiv de bucurie pe care o trăim în fiecare an şi pe care o simţim mai puternic atunci când reuşim să ţinem Postul Paştelui. Cu această ocazie vă oferim câteva reţete de dulciuri pe care le puteţi savura la micul dejun, alături de o cană cu ceai sau ca o gustare.

Gogoşi greceşti

DESERT DELICIOS. Loukoumades (îmbucătură sau bucăţică) sunt gogoşi sub formă de bilă, din aluat...

Cornuleţe cu mere

INGREDIENTE: 500 g făină, 25 g drojdie, 150 g zahăr tos, 1/4 linguriţă cu sare, 50 ml ulei, 250 ml...

Magazin

Páti

Este pasionată de modă şi makeup.  FOTO: OVI D. POP

Premiu Pulitzer postum

NEW YORK. Cântăreaţa americană Aretha Franklin, care a murit anul trecut, la vârsta de 76 de ani,...

La pândă

O vulpe roşie a fost surprinsă în apropiere de localitatea Pomaz din Ungaria.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail