Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Accident mortal între Zimandu Nou şi Şimand

Un bărbat în vârstă de 43 de ani, din comuna Hălmagiu, a decedat luni dimineaţa în urma unui accident rutier produs între Zimandu Nou şi Şimand. El se afla la volanului unui autoturism şi s-a angajat în depăşirea neregulamentară a unei autoutilitare care circula în faţa sa, lovindu-se frontal cu un autotren agabaritic înmatriculat în Bulgaria, care circula din sens opus. Şoferul a decedat pe loc, iar pasagerul din autoturism, o femeie de 31 de ani, a suferit răni. /P.6 FOTO: ISU ARAD

Pierdut muncitori!

De ce se construieşte atât de greu în municipiul nostru? De ce şantierele stau deschise cu anii, iar termenele sunt depăşite peste limita bunului simţ? Vă spunem noi! Pentru că nu se lucrează, ori dacă se lucrează se face asta cu o mână de muncitori. Am vizitat inopinat două şantiere, unde am şi filmat pentru a vă arăta cum se lucrează, sau mai bine spus cum nu se lucrează. Este vorba de Pasajul din Micălaca şi Stadionul UTA. De pildă, la pasajul de lângă centura din Micălaca am zărit şapte muncitori între care şi paznicul. Atât. /P.5 Foto: V.G.

Actualitate

Poliţia a pus ochii pe aurolac

De la începutul lui 2019, în municipiu s-au vândut 114 litri de aurolac. Poliţia Locală Arad a început o campanie pentru a stopa fenomenul.

Se fac înscrieri la „Bacul de toamnă”

ARAD. Pe 15 iulie a început perioada de înscrieri pentru sesiunea august-septembrie 2019 a Examenului de bacalaureat naţional. Dacă mare parte a absolvenţilor de liceu au scăpat de febra examenelor, unii încă au de trecut prin probe scrise sau evaluări. Până pe 19 iulie, absolvenţii de liceu care nu s-au înscris, nu s-au prezentat sau nu au reuşit să obţină o medie de trecere la sesiunile anterioare ale bacalaureatului, au timp să se înscrie la „Bacul de toamnă”. Ulterior, pe 26 iulie, se va realiza o sesiune de înscrieri specială, pentru absolvenţii care au avut de promovat examene de corigenţă. Probele scrise se vor desfăşura între 21 şi 26 august 2019, urmând ca între 29 august şi 3 septembrie să fie susţinute, acolo unde este cazul, şi probele de evaluare a competenţelor digitale sau de comunicare. Rezultatele la probele scrise şi depunerea contestaţiilor se vor face pe 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie, cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar.  JA-E.R.

24 de ore

Replici pe Stadionul UTA

Lucrările de la stadionul UTA, contractul semnat şi proiectul iniţial au fost dezbătute de USR Arad, în cadrul unei conferinţe.

Sectorul industrial este în creştere

ARAD. Deputatul PSD de Arad, Adrian Todor susţine într-un comunicat de presă că „deciziile guvernului din ultimii doi ani şi jumătate au condus la dezvoltarea sectorului industrial”. „Cifrele anunţate de INS ne arată că nu există pericolul recesiunii în acest domeniu, aşa cum încearcă să ne păcălească preşedintele Iohannis şi Alianţa Austerităţii PNL şi USR – Plus. În primele cinci luni din 2019, cifra de afaceri din industrie, piaţa internă şi piaţa externă, a crescut cu 7,5% faţă de acelaşi interval din anul precedent. În aceeaşi perioadă, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut faţă de anul trecut cu 11,2% în industria bunurilor intermediare, cu 6,4% în industria bunurilor de uz curent şi cu 4,1% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată. În acest moment, sectorul industrial este unul dintre principalele motoare de creştere economică care asigură României un avans mult superior mediei din statele Uniunii Europene. În luna mai 2019, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 7,9%, iar cifra de afaceri din industrie a crescut atât faţă de luna precedentă cu 8,7%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 7,6%. Sunt date oficiale, care nu pot fi contrazise de propaganda Iohannis-PNL-USR, care şi-ar dori ca România să aibă rezultate cât mai proaste, din punct de vedere economic. Din fericire, măsurile guvernamentale luate de PSD-ALDE în ultimii doi ani şi jumătate fac ca acest vis al opoziţiei conduse de Iohannis să nu devină realitate“, arată deputatul PSD Arad, Adrian Todor. JA-A.P.

Societate

Eveniment

RO-ALERT, testat în judeţ

Începând de joi, 18 iulie, va avea loc o rundă de testări ale sistemului RO-ALERT. Populaţia este sfătuită să nu se panicheze.

Tineri prinşi în timp ce furau fier vechi

ARAD. Poliţiştii Biroului de Ordine Publică au depistat, la sfârşitul săptămânii trecute, în flagrant delict, patru tineri care au sustras bunuri din curtea unui imobil. Astfel, un tânăr de 20 de ani, împreună cu alţii trei, de 21 de ani, au pătruns în curtea unui imobil aflat în construcţie, de pe strada Henri Coandă, de unde au sustras mai multe deşeuri neferoase. În urma apelului la numărul de urgenţă 112 efectuat de persoana vătămată, care i-a surprins pe camerele de supraveghere, poliţiştii au procedat la căutarea acestora, fiind depistaţi la scurt timp după comiterea faptei. „Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit persoanei vătămate, tinerii fiind cercetaţi penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.  JA-I.C.

A spart „păcăneaua” cu toporul după ce a pierdut

PECICA. În urma verificărilor efectuate, jandarmii au constatat faptul că bărbatul de 32 de ani din Pecica, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a jucat la aparate unde a cheltuit 800 de lei, şi dându-şi seama că nu-şi va mai recupera banii, a plecat acasă, iar după câteva minute s-a întors înarmat cu un topor şi a început sa lovească aparatul la care a jucat şi a pierdut suma de bani. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad „pentru fapta sa, jandarmii au întocmit actele de sesizare necesare organelor de urmărire pe­­nală, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere”.  JA-I.C.

35

de permise auto au reţinut poliţiştii rutieri în urma controalelor efectuate.

Sport

Şiria, în semifinalele Cupei Satelor!

ŞIMAND. „Zona” de la Şimand a stat sub semnul echilibrului, trei echipe luptând pentru calificarea în semifinalele Cupei Satelor, decisă după ultimul joc. Şiriana Şiria a profitat de pasul greşit al gazdelor de la Şoimii Şimand şi merge mai departe.Rezultate: Şoimii Şimand – Viitorul Chier 3-0, Progresul Nădab – Şiriana Şiria 0-1, Şimand – Şiria 1-1 (3-2, după 11 m), Nădab – Chier 7-0, Şiria – Chier 3-0, Şimand – Nădab 3-3.Clasament final: 1.Şiria 7 pct; 2.Şimand 5 pct; 3.Nădab 4 pct; 4.Chier 0 pct.Au arbitrat: Cristian Coroban, Dionisie Rus, Gabriel Hărduţ, Mădălin Mada. Observator: Leontin Buda.Iată lotul Şirianei Şiria: Alexandru Acsan, Răzvan Tălmaciu, Cosmin Paven, Raul Hera, Cosmin Căta-Hereţiu, Antonel Buboi, Florin Lăzărescu, Ioan Iusco, Andrei Radac, Daniel Crişan, Gheorghe Mateş, Călin Rus, Adrian Rus, Adrian Faur, Cosmin Faur.„Am venit să jucăm de plăcere, ne-am adunat un grup de prieteni care am evoluat cel puţin la juniori la Şiriana, de aceea am vrut să jucăm sub această denumire. Ne aducem aminte cu plăcere de acele vremuri bune pentru fotbalul din Podgorie. A fost un turneu frumos, am reuşit să ne ţinem bine, cu toate că am pornit clar cu şansa a treia, la ce loturi au avut Şimandul şi Nădabul. Am reuşit să nu pierdem cu niciuna dintre ele şi am câştigat grupa. Ne bucurăm şi vrem să mergem la semifinale la fel, cu bucurie în suflet şi dorinţă de a juca frumos în amintirea Şirianei Şiria” – a spus, la final, Cosmin Căta-Hereţiu, delegatul echipei din Şiria.  JA-D.S.

Progresul Pecica face cantonament la Moneasa

MONEASA. Începând de duminică, lotul nou-promovatei în Liga a III-a, Progresul Pecica, este la Moneasa, pentru un cantonament de şase zile. Dan Stupar îl are „secund” pe Marius Grad şi nu Nicolae Mitu, cum s-au grăbit unii să anunţe. Antrenor cu portarii e Dan Ţapoş, iar preparator fizic, Natanael Pană.22 de jucătoriLotul de jucători deplasat la poalele munţilor „Codru Mo­­ma” este următorul: Gârlea, Iosub – portari, Ilan, Ţugules­­cu, Wild, Gabor, Blănaru, Aldan, Vancea, Olteanu, Moraru, A. Iuga, S. Popa, Mager, Ţiric, Tamaş, Arsene, Grigore, Copil, Apostol, Bozian, Puie – jucători de câmp.Din păcate, există şi o absenţă, e vorba de A. Ponta, care nu a putut să-şi rezolve problemele de serviciu, pentru a putea lipsi o săptămână de la muncă.Două antrenamenteJucătorii Progresului au început de ieri pregătirea propriu zisă, cu un antrenament tehnico-tactic, pe terenul din Moneasa. De fapt, toate şedinţele (două în fiecare zi) de pregătire se vor desfăşura acolo.„Condiţiile sunt dintre cele mai bune, de la cele de antrenament, până la cele de pregătire, cazare, masă şi recuperare. Stăm la «Vila Bogdan», iar la Hotel «Parc» facem recuperarea” – ne-a declarat Cristian Pilan, director sportiv la Progresul Pecica.Nou-promovata termină cantonamentul sâmbătă, iar pe drumul spre casă se va opri la Şimand, pentru un „amical” cu Şoimii.  JA-L.S.

A venit vremea primelor verificări

ARAD. Cele mai grăbite dintre echipele de fotbal din judeţul nostru în a-şi relua pregătirile pentru noul sezon au legat primele teste de verificare a potenţialului jucătorilor.Iată câteva rezultate şi marcatorii golurilor: Crişul Chişineu Criş – Unirea Sântana 2-2 (Ciornei şi Sabău, respectiv, Tomuţ şi Cl. Popa); CS Ineu – CS Beliu 5-0 (D. Mîneran-2, Spătaru-2 şi Balaci); Victoria Zăbrani – AFC 2 UTA 1-3 (Hodan, respectiv, Mercioiu, Andrieş şi A. Gavrilă); FC Igen­­hausen (Germania, landul Ba­­varia) – Podgoria Pâncota 2-3 şi 0-1.Numărul amicalelor va creşte în următoarele săptămâni, majoritatea echipelor din fotbalul judeţean urmând să se apuce de treabă.  JA-D.S.

CSM Arad dă credit fetelor de perspectivă

ARAD. După o perioadă de câţiva ani în care s-a mizat pe jucătoare ceva mai consacrate, chiar şi din Serbia, CS Municipal Arad a luat decizia de a miza pe valorile din pepinieră în Superliga Naţională de tenis de masă feminin. Până acum ştim numele a trei astfel de palete de viitor antrenate de Cristi Dodean: Adela Strună, recent medaliată cu bronz european cu echipa de cadete a României, Irina Rus şi Ana Barbu.  JA-D.S.

12

înotători numără delegaţia tricoloră la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de...

Magazin

Crina

A purtat creaţiile Dianei Milaş la Gala absolvenţilor de la Arte  Foto: arhiva personală

Bancnotă cu Alan Turing

MANCHESTER. Pe noua bancnotă de 50 de lire sterline va apărea chipul lui Alan Turing, a anunţat luni...

În familie

Puii de lup se joacă în parcul zoologic din Bad Mergentheim, Germania.  FOTO: EPA

Un best-seller românesc

BUCUREȘTI. Romanul „Testamentul lui Abraham” de Igor Bergler a fost achiziţionat pentru publicare...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail