Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

A fost Cupa Iepuraşul Football Dream

Aproape 250 de copii de la 23 de unităţi de învăţământ din judeţul Arad şi-au dat întâlnire pe terenul sintetic Şega la o competiţie fotbalistică rezervată jucătorilor nelegitimaţi din ciclul primar. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea: „Arad – 120 de ani de fotbal în România”. Preşedintele AJF Arad, Adrian Lucaci, a oferit trofeul echipei câştigătoare, Liceul Naţional de Informatică, care va reprezenta Aradul la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, disciplina fotbal, ciclul primar. /P.9 Foto: JA

Astăzi, în Jurnal arădean patru pagini Supliment Integrame şi Sudoku.

Actualitate

Sute de arădeni la Bursa Muncii

ARAD. 41 de agenţi economici au fost prezenţi la bursă, aceştia oferind un total de 500 de locuri de muncă.Aproximativ 350 de arădeni şi-au căutat un loc de muncă la Bursa Locurilor de Muncă organizată vineri, 12 aprilie, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad. Arădenii au avut de unde alege, prezenţi la eveniment fiind 41 de agenţi economici cu un total de 500 de locuri de muncă. Dintre participanţi, 25 au fost selectaţi pentru interviu şi probe de lucru, în timp ce doi dintre arădeni au fost chiar angajaţi pe loc.Bursa Muncii a fost organizată concomitent în toate judeţele, fiind unul dintre evenimentele de anvergură naţională pe care le gestionează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La nivelul judeţului, companiile se confruntă cu o lipsă a personalului, în general, şi a personalului specializat, în special.„Obiectivul principal al evenimentului l-a reprezentat creşterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă, existând posibilitatea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitant. De asemenea, acţiunea a urmărit informarea clienţilor referitor la măsurile destinate stimulării ocupării forţei de muncă de care pot beneficia gratuit prin intermediul Serviciului Public de Ocupare, inclusiv modificările legislaţiei în domeniu”, a precizat directorul executiv AJOFM Arad, Marinel Henteş. JA-A.P.

24 de ore

O altfel de şcoală cu jandarmii şi cu cei de la ambulanţă

Arad. Programul „Şcoala Altfel” a adus multe zâmbete, bucurie şi admiraţie copiilor care au fost vizitaţi de jandarmi, dar şi celor care au făcut o vizită celor care salvează vieţi.Jandarmii arădeni au ales să plece în judeţ şi să le facă o surpriză elevilor care învaţă în localitatea Adea. „Zâmbetele şi aplauzele unor copii minunaţi ne-au încântat inimile! Miercuri, 10 aprilie, în cadrul programului «Şcoala Altfel 2019», am fost în vizită la Şcoala Gimnazială «Olosz Lajos» din localitatea Adea, judeţul Arad, unde am prezentat câteva exerciţii demonstrative cu câinii de serviciu şi nu numai. A trebuit să promitem că o să revenim şi ne vom ţine de cuvânt!”, au declarat reprezentanţii Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad.Tot în cadrul programului „Şcoala Altfel”, o clasă de copii a călcat pragul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. „În cadrul programului «Şcoala Altfel», copiii din clasa pregătitoare, de la Şcoala Gimnazială «Aurel Vlaicu», împreună cu domnul învăţător Avram Tudor, au ales să facă o vizită la sediul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad. Aici li s-a povestit despre urgenţele medicale, despre echipaje, despre importanţa actului medical de urgenţă, dar mai ales, spre deliciul copiilor, li s-au prezentat ambulanţele din dotare”, au declarat reprezentanţii SAJ Arad.  JA-V.G.

Societate

Parcarea din faţa gării, coşmarul taximetriştilor

ARAD. Starea actuală a parcărilor laterale din faţa clădirii Staţiei C.F. Arad, care sunt pline de gropi, îi nemulţumeşte pe şoferii arădeni – în special pe taximetrişti. Staţia de taxi care exista pe o bandă de circulaţie din faţa gării a fost mutată în parcarea din faţa clădirii, astfel că taximetriştii se lovesc zilnic – şi la propriu, şi la figurat – de gropile de la intrarea în parcare. Din acest motiv, am luat legătura cu cei de la Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A., care administrează infrastructura feroviară din întreaga ţară.Proiect şi avizeConform celor de la CFR SA, „lucrările de reamenajare platformă piaţa Gării din staţia CF Arad se află în stadiul de proiectare şi de obţinere a avizelor necesare în vederea executării”. Aşadar, există speranţa că parcările din faţa Gării vor fi refăcute. Data la care va începe lucrarea, însă, nu poate fi preconizată. În urmă cu cinci luni, în noiembrie, când începuse şantierul de reamenajare a platoului din faţa Gării, reprezentanţii CFR SA spuneau că „pentru reamenajarea parcărilor laterale din faţa staţiei Căi Ferate Arad, Sucursala Regională Căi Ferate Timişoara a demarat procedura de achiziţie, urmând ca după finalizarea acesteia să fie desemnată firma câştigătoare”.Zone închiriateDouă părţi ale parcării Staţiei C.F. Arad sunt închiriate către Poşta Română, respectiv către Camera Taximetriştilor Arad. Poşta a închiriat 422 de metri pătraţi, la preţul de 3,29 lei metrul pătrat/lună, plus TVA (aproximativ 1.600 de lei lunar, cu TVA inclus). Camera Taximetriştilor, pentru staţia de taxi din faţa gării, în suprafaţă de 25 de metri pătraţi, plăteşte către SRCF Timişoara o taxă de folosinţă de 3,20 lei/mp/lună, fără TVA, adică undeva la 80 de lei pe lună, cu TVA inclus.  JA-E.R.

„Retroparada Primăverii”

ARAD. Peste treizeci de maşini de epocă şi-au făcut apariţia sâmbătă dimineaţă în Piaţa „Avram Iancu”, pentru a fi pozate de un număr mare de arădeni, veniţi cu mic, cu mare să le admire. Este vorba de „Retroparada Pimăverii”, un eveniment organizat de clubul Retromobil România, filiala Arad. Expoziţia a adunat maşini din cele mai reprezentative perioade ale istoriei autombilelor (cu excepţia chiar primelor decenii de la inventare): perioada interbelică (de exemplu, un Bentley Phaeton sau un Aero), perioada „hippie” (menţionăm acele Volskwagenuri „broscuţe”, dar şi cele de tip „transporter” cu care mergeau adolescenţii la festivaluri), apoi maşinile cu forme seducătoare ale anilor 80 (de exemplu, modelul Mazda RX), dar şi maşini pe care părinţii şi bunicii noştri erau obişnuiţi să le vadă pe stradă în perioada comunistă (diferite modele de Dacia, Lada sau Trabant). Pe lângă maşini, expoziţia a avut parte şi de o secţiune cu motociclete retro, iar pe o masă au fost expuse diferite machete. De la ora 13:00, la finalul expoziţiei, maşinile au pornit într-o paradă pe Bulevardul Revoluţiei, până la Podgoria şi retur.  JA-V.O.

Contribuabili în Spaţiul Privat Virtual

ARAD. Spaţiul Privat Virtual (SPV) înregistrează, începând cu luna aprilie, peste un milion de utilizatori, care s-au înrolat în aplicaţie de la lansarea acesteia, în anul 2014, au transmis reprezentanţii ANAF. „Serviciul Spaţiul Privat Virtual este uşor de accesat, gratuit şi disponibil 24 de ore din 24, atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice sau entităţilor fără personalitate juridică. SPV permite obţinerea informaţiilor privind situaţia fiscală, depunerea electronică a declaraţiilor fiscale şi primirea electronică a documentelor şi a actelor administrativ fiscale. Documentele comunicate prin Spaţiul Privat Virtual au aceeaşi putere juridică, asemenea celor comunicate prin poştă sau la ghişeu. Ministerul Finanţelor Publice urmăreşte dezvoltarea unui parteneriat corect între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi contribuabili, prin acordarea unor servicii complete, moderne şi accesibile. În acest context, au fost implementate servicii electronice menite a facilita îndeplinirea obligaţiilor declarative şi de plată ale contribuabililor”, susţin reprezentanţii Fiscului.  JA-A.P.

Panoramic

Noul Guvern a depus jurământul

Membrii noului Guvern al Autorităţii Palestiniene, condus de premierul Mohammad Shtayyeh, au depus sâmbătă jurământul de învestire, în prezenţa preşedintelui Mahmoud Abbas, potrivit Al Jazeera. Guvernul a fost format după ce fostul premier Rami Hamdallah şi-a dat demisia în luna ianuarie. Gestul acestuia a venit după ce negocierile privind o eventuală reconciliere între Fatah şi Hamas au eşuat. Executivul cuprinde doar membri ai facţiunilor Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, în principal Fatah. Niciun membru Hamas nu va ocupa vreun post de ministru.  FOTO: FAN

Eveniment

Infracţiuni în traficul din Arad

Arad. O nouă zi, alte sute de infracţiuni aduse Codului Rutier. Poliţiştii rutieri cercetează trei bărbaţi pentru săvârşirea de infracţiuni rutiere.Este vorba de un cetăţean algerian de 22 de ani, care a fost depistat de poliţişti în trafic în timp ce conducea un autoturism pe strada Cocorilor fără a avea dreptul de a conduce pe teritoriul României.Pe raza localităţii Pâncota a fost depistat un alt tânăr de 27 de ani, din Bocsig, în timp ce conducea un autoturism. În urma verificărilor, s-a constatat că permisul de conducere emis de autorităţile belgiene, prezentat la solicitarea poliţiştilor, nu figurează ca fiind valabil.Poliţiştii Secţiei nr. 2 Rurală Arad au depistat un bărbat de 35 de ani, din Peregu Mare, în timp ce conducea un autoturism cu remorcă pe raza localităţii Peregu Mic. În urma verificărilor, s-a constatat că numărul de înmatriculare al remorcii, emis de autorităţile bulgare, figurează ca fiind atribuit unui alt autoturism, iar remorca nu este înmatriculată.„Pe numele celor în cauză au fost întocmite dosare de cercetare penală”, au declarat reprezentanţii IPJ Arad.  JA-V.G.

Încarceraţi la Penitenciarul Arad

Arad. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii. Un mandat a fost emis de magistraţii Judecătoriei Gurahonţ pe numele unei femei de 68 de ani, din Gurahonţ, care are de executat o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi 9 luni pentru înşelăciune. Un arădean de 31 de ani a fost condamnat de Judecătoria Arad la o pedeapsă cu închisoarea de 1 an şi 4 luni, pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul circulaţiei. Cei doi au fost depuşi în Penitenciarul Arad.  JA-V.G.

Sport

Un nou proiect inedit al AJF Arad

În perioada mai-iunie se va desfăşura Cupa firmelor şi Cupa instituţiilor.ARAD. Asociaţia Judeţeană de Fotbal Arad, împreună cu partenerii săi, Consiliul Judeţean Arad, Primăria Arad şi Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, organizează o serie de competiţii fotbalistice dedicate unui spectru cât mai larg din populaţia judeţului, sub genericul Arad – 120 de ani de fotbal în România, marcându-se, astfel, prima partidă oficială de fotbal disputată în ţara noastră.În acest context, în perioada mai-iunie se va desfăşura Cupa firmelor şi Cupa instituţiilor, adresată tuturor firmelor şi instituţiilor din judeţ, cu scopul regăsirii plăcerii de a practica sportul rege. Meciurile se vor disputa pe terenul sintetic Şega Arad.Responsabili de proiect sunt: lector universitar dr. Gabriel Marconi (manager de proiect – Cupa firmelor, tel. 0722 319 391) şi Ionel Iovescu (reprezentant AJF – Cupa instituţiilor, tel. 0726289692).Înscrierile se fac până în data de 26 aprilie, la adresa de mail: office@ajfarad.ro, la nr. de fax 0257-256762 sau la sediul AJF Arad. Taxa de înscriere este de 500 lei/echipă (din care se asigură terenul de joc, asistenţă medicală, arbitraj şi premiere). Fiecare echipă va disputa cel puţin 3 partide iar câştigătoarele vor fi premiate cu diplome, cupe şi medalii.  JA-D.S.

„Greşeli mari, de liga a cincea”

Bucureşti. La finalul meciului de la Bucureşti, cu echipa Metaloglobus, antrenorul secund al echipei arădene UTA, Cristi Păcurar, ne-a oferit o declaraţie în legătură cu evoluţia echipei sale.„Acesta a fost lotul deplasat aici, aceştia au fost jucătorii pe care i-am avut la dispoziţie pentru acest meci cu Metaloglobus, cu sportivi juniori de 17-18 ani în toate zonele terenului. Au avut o şansă unii dintre ei, alţii vor mai avea şi altădată. Spre nemulţumirea mea, golurile le-am făcut cadou, în urma unor greşeli individuale foarte mari, chiar dacă luna aprilie nu este luna cadourilor… Am început foarte bine meciul, am avut două ocazii bune în prima parte, la scorul de 0-0, dar, pe parcurs, adversarii ne-au presat şi ne-au condus la greşeli majore, care se mai fac doar în liga a cincea, din care am luat golurile. Nu vreau să comentez decât jocul colectiv al echipei, dar greşelile individuale influenţează deseori această prestaţie colectivă. Aşa s-a scris istoria meciului, nu prea mai e nimic de spus”.  JA-L.S.

4

juniori sub 20 de ani a avut UTA în primul unsprezece al meciului cu Metaloglobus.

Miculescu a fost operat de apendicită

Bucureşti. David Miculescu a fost operat de apendicită, sâmbătă seara, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Jucătorul a acuzat dureri în zona apendicelui, iar oficialii clubului UTA au chemat Salvarea, vineri seara, la ora 23.30, deoarece starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. După o noapte în care a avut dureri chinuitoare, David Miculescu a fost dus la spital, iar sâmbătă seara a fost operat.  JA-L.S.

Egalitate după penaltyul din minutul 90+4!

Chişineu Criş. Unul din meciurile interesante ale etapei, în C4, se anunţa cel de la Chişineu Criş, dintre Crişul şi ACS Dumbrăviţa. Cele două formaţii s-au blocat reciproc, Adrian Abrudean preferând să-şi pună elevii bine în teren, în dauna unei posesii a mingi.Aşa că nu a fost spectacol, iar prima ocazie a venit abia în min. 35, când Briciu a putut marca, dar a tras exact unde se afla Dagău. Crişul a deschis scorul cu două minute înainte de pauză, atunci când Bozian a executat perfect o lovitură liberă de la 25 de metri şi scorul devenea 1-0.Nici repriza secundă nu a avut ocazii multe, abia în minutul 85 Piţ putând închide meciul, dar Miklos a scos şutul mijlocaşului arădean. Şi a venit minutul 94, atunci când Voinea a căzut de lângă Maghici, în careu, iar arbitrul a acordat uşor penalty. Au început protestele, antrenorul Abrudean a intrat în teren să-i ceară socoteală arbitrului, s-a format un meleu în jurul acestuia, dar până la urmă a rămas decizia lui Vădana, tehnicianul a fost trimis în tribună, iar Voinea nu a ratat de la punctul cu var şi scorul final a fost 1-1!Crişul: Dagău – Sabău, A. Pavel, Siminic – Lazăr, Gâlcă, Suslak, Maghici – Piţ, Bozian (Matei), Ciornei. Dumbrăviţa: Miklos – Soare, Telescu, Gălan (Voinea), Podină, Birău – Briciu (Nanu), Stancu, Udrea (Jinga) – R. Rus, Bîrză. Arbitri: S. Vădana – la centru, R. Mereş (ambii din Cluj), D. Nagy (Mediaş) – asistenţi. Obs. FRF: C. Papp – Carei şi I. Onicaş – Zalău.  JA-L.S.

„Peda” şi „Ghiba”, primele în pentatlon

ARAD. Etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la pentatlon pe echipe, întrecere destinată liceenilor, s-a desfăşurat, zilele trecute, pe stadionul „Gloria”.Întrecerea fetelor, la care au participat cinci unităţi şcolare, a revenit Colegiului Naţional „Dimitrie Ţichindeal – Preparandia” (Pedagogic), elevele profesoarei Mariana Tomescu acumulând 1090 de puncte în urma celor cinci probe de concurs: alergarea de viteză, săritura în lungime cu elan, aruncarea greutăţii, aruncarea mingii de oină şi alergarea de rezistenţă. Pe podium au mai urcat CN „Elena Ghiba-Birta” (944 pct.) şi Colegiul Economic (890 pct.).La băieţi, cu 9 prezenţe la start, cele mai multe puncte a adunat CN „Elena Ghiba-Birta” (prof. Olimpia Ancateu), 1504, urmată de „Eco”, 1472 pct., şi Liceul Naţional de Informatică (LNI), 1472 puncte.Astfel, vor reprezenta Aradul la faza zonală, programată în 17 aprilie, tot pe „Gloria”: Timea Peter (cel mai mare punctaj din competiţia feminină: 270 pct.), Cristina Szabo, Luana Ciorban, Andreea Moţ şi Casiana Boiti, respectiv Eduard Kiss, Sergiu Petruşe, Mark Timotity, Daniel Teodorescu (cu un record de 405 pct.) şi Alex Miculita.Festivitatea de premiere a fost oficiată de prof. Paul Barta (inspector de specialitate ISJ Arad) şi prof. Mihaela Socaci (LNI – responsabil comisia de organizare).În „zona” programată miercuri va fi prezentă şi echipa mixtă a CN „Moise Nicoară”, campioană locală în Olimpiada Gimnaziilor, rivale fiind şcoli din judeţele: Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara. La nivel liceal, pe lângă judeţele amintite mai participă Alba şi Mehedinţi.  JA-D.L.

AMEFA a debutat cu stângul la turneul play-out

ORADEA. Primul turneu din cadrul play-out-ului Superligii Naţionale de polo, găzduit de bazinul Crişul din Oradea, a debutat cu stângul pentru AMEFA Arad. Elevii lui Cristian Cosma au cedat primul joc, cu Rapid, scor 4-10, în meciul al doilea remizând cu gazdele de la Crişul, scor 9-9 (2-1, 2-1, 3-4, 2-3). Autorii golurilor arădene în meciul cu bihorenii au fost: Samuilă 3, Băltean 2, Palotaş 2, Grama 1 şi Iscenco 1.  JA-D.L.

Junii şimăndani au câştigat pe terenul Reşiţei

REŞIŢA. Şoimii Şimand a reuşit a patra victorie în Seria a 5-a din CN de futsal U19, scor 4-3 (2-1) pe terenul „lanternei roşii” Muncitorul Reşiţa. Arădenii lui Daniel Mărcuş îşi menţin astfel poziţia secundă, cu un total de 12 puncte. Conform regulamentului, primele patru clasate se califică în play-off, cu primul meci pe terenul echipelor de pe locurile 3 şi 4, iar câştigătoarele merg la turneul final.  JA-D.L.

Etapă neagră pentru arădence

ARAD. Nimic nu se mai leagă în jocul echipelor de fotbal de Liga 3 din judeţul nostru, care simt cum se pierde visul unei promovări. Etapa cu numărul 23 a fost una neagră, fără nici un succes. Au fost trei remize: Crişul Chişineu Criş – ACS Dumbrăviţa 1-1 (gol Bozian min. 45); Millenium Giarmata – Naţional Sebiş 3-3 (Enciu min. 13 şi min. 57 şi Mateucă min. 47); CSM Lugoj – Şoimii Lipova 2-2 (M. Popa min. 31 şi Filimon min. 61). Dar şi un eşec supărător: Lunca Teuz Cermei – Industria Galda 0-3.  JA-D.S.

120

de puncte a reuşit Antonia Bula, elevă a Liceului...

Sport international

Magazin

Betty

Este pasionată de fotografie şi dans.  FOTO: OVI D.POP

A pus capăt relaţiei

NEW YORK. Supermodelul Naomi Campbell (48 de ani) a pus capăt relaţiei cu Liam Payne (25 de ani),...

Matern

Puiuţii de lemur pot fi admiraţi alături de mama lor la grădina zoologică din Zamosc, Polonia.  FOTO: EPA

Tatăl a 49 de copii

ROTTERDAM. Testele ADN arată că Jan Karbaat, directorul unei clinici de fertilizare din Olanda, care...

Coincidenţe stranii

LOS ANGELES. Membrii trupei The Prodigy i-au adus un omagiu bodyguard-ului lor, Con, care a murit la doar...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail