Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Dansul lebedelor pe Mureş

Câteva lebede au înfruntat frigul şi au pornit în căutare de hrană, pe Mureş. Lebedele au foat observate în zona cartierului Micălaca, spre surprinderea arădenilor. Din câte se pare, în ultimii ani lebedele au devenit specii parţial migratoare, astfel că unele dintre ele aleg să rămână în ţara noastră şi peste iarnă.  FOTO: S.B.

23 de migranţi la graniţă

Două transporturi ilegale de migranţi au fost descoperite de poliţiştii de frontieră de la Nădlac II de pe autostradă. Migranţii, 22 de irakieni şi un sirian, erau ascunşi într-un camion care transporta gumă de mestecat, respectiv într-un microbuz. Ambele mijloace de transport aveau ca destinaţie ţări din Spaţiul Schengen. Poliţiştii de frontieră au stabilit că toţi cei 23 de migranţi sunt solicitanţi de azil în ţara noastră. /P.6 FOTO: PFR

Actualitate

Valabilitatea cardurilor de sănătate, prelungită

ARAD. Data expirării cardului dumneavoastră de sănătate este 31 ianuarie 2019? Nu disperaţi! Îl puteţi folosi fără probleme în continuare. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) reaminteşte că valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani.„Acest lucru înseamnă că asiguraţii pot folosi la toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafaţa documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asiguraţi” – se arată într-o informare a CAS.De exemplu, toate cardurile care au înscrisă data de expirare 31.01.2019 vor fi valabile până la 31.01.2021. Aceasta înseamnă că deţinătorul de card nu are nevoie de adeverinţă sau de alte modalităţi de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate.Totodată, CAS aminteşte că atât cadrele medicale, cât şi pacienţii pot verifica dacă o persoană este asigurată accesând site-ul CNAS, secţiunea „Servicii” – „Verificare asigurat” sau utilizând linkul: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. JA-D.D.

24 de ore

Pieţele şi sălile de evenimente, la control

ARAD. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor alături de cei de la Direcţia pentru Sănătate Publică Arad au desfăşurat acţiuni cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Cele două instituţii de control au descins în 18 pieţe agroalimentare, săli de evenimente şi diferite unităţi de comercializare cu caracter specific. Au fost verificate condiţiile igienico-sanitare de desfacere a produselor alimentare în 5 pieţe agro-alimentare, 3 săli de evenimete şi 10 controale în cadrul Festivalului Vinului. Au fost aplicate 3 avertismente pentru neamenajarea locului de vânzare a produselor lactate şi a laptelui, defectarea sursei de apă, curăţenie superficială şi substanţe biocide în cantitate insuficientă. JA-A.P.

RO_CULTURA

Ziua Naţională a Culturii

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu.

Continuă maratonul

Luna plină de teatru continuă cu şase spectacole în patru zile, în a doua săptâmână a programului.

S-a încheiat vacanţa de iarnă

După ce au stat trei săptămâni în vacanţă, elevii se întorc pentru trei săptămâni la şcoală, după care vor avea din nou pauză.

Eveniment

23 de migranţi la graniţă

Zece dintre ei erau ascunşi într-un camion care transporta gumă de mestecat, iar restul de 13 se aflau într-un microbuz.

Sfârşit de săptămână cu dosare penale în trafic

ARAD. Patru bărbaţi s-au ales cu dosare penale la sfârşitul săptămânii trecute după ce au condus autoturisme neînmatriculate sau sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, un cetăţean belgian de 32 de ani a fost depistat de poliţiştii Biroului de Ordine Publică în timp ce conducea un autoturism pe raza municipiului, având expirată valabilitatea numerelor de înmatriculare provizorii. Tot de către poliţiştii de la Ordine Publică a fost prins şi un arădean de 38 de ani care se afla la volanul unei maşini pe strada Andrei Şaguna, având valabilitatea numerelor de înmatriculare expirată din noiembrie 2018. De asemenea, poliţiştii din Beliu au tras pe dreapta un bărbat de 34 de ani, din Cărand, în timp ce conducea un autorism, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar în urma testării cu aparatul alcooltest, rezultând o alcoolemie de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, a mai fost depistat un bărbat de 65 de ani, din Târnova, care se afla la volanul unei maşini în timp ce se afla sub influenţa alcoolului. În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conform procedurii, s-a dispus recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Pe numele celor patru au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru infracţiuni la regimul circulaţiei.  JA-I.C.

Bancomat aruncat în aer

Un bancomat aflat lângă un supermarket a fost aruncat în aer în noaptea de duminică spre luni, în cartierul Alfa.

Nu s-a putut stabili culpa administratorului

ARAD. Autorităţile i-au luat „la ochi” pe drumari după ce, sâmbătă dimineaţa, din cauza poleiului, mai multe accidente rutiere grave au avut loc pe drumul naţional 79, soldate cu moartea unui bărbat şi rănirea altor cinci persoane. S-au făcut verificări şi nu s-a putut stabili culpa administratorului drumului de neintervenţie în ceea ce priveşte evenimentele rutiere de sâmbătă dimineaţa. Explicaţia autorităţilor ar fi că poleiul s-a format instantaneu, iar şoferii au pătruns, cu viteză, de pe carosabil uscat pe unul acoperit cu polei. Autorităţile vorbesc despre o zonă concentrică de aproximativ cinci kilometri în care s-a format poleiul – accidentele având loc în aceeaşi zonă, la o distanţă de 3-4 kilometri unul faţă de celălalt. Nici administratorul drumului şi nici poliţia nu ar fi fost sesizate în acea dimineaţă despre starea drumului, iar avertizarea de vreme rea – de formare a poleiului – pentru judeţul Arad a venit la 12:20, după aproape o oră şi jumătate de la producerea accidentului mortal din intersecţia drumului Curtici cu Sântana. Drumarii au intervenit în tot judeţul ulterior atenţionării de vreme rea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.  JA-I.C.

Se rambursează cheltuielile eligibile

ARAD. Beneficiarii proiectelor de investiţii în agricultură şi pentru dezvoltarea mediului rural vor beneficia, în continuare de rambursarea cheltuielilor eligibile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat că rambursarea se realizează fără întreruperi atât pentru beneficiarii privaţi, cât şi pentru cei publici, conform procedurilor de lucru aprobate şi a legislaţiei în vigoare. Astfel, cererile de plată depuse on­­line la AFIR în vederea rambursării fondurilor europene, vor fi decontate de către Agenţie, ulterior verificării şi autorizării acestora, urmând acelaşi flux procedural ca şi în anul anterior.De la sfârşitul anului 2018, de­­punerea şi autorizarea cererilor de plată se realizează online, prin intermediul modulului de plăţi, disponibil pe portalul www.afir.info. AFIR a decontat până în prezent, pen­­tru proiectele de investiţii, plăţi în valoare de 2,63 miliarde de euro, din care 934 milioane de euro pentru proiecte de utilitate publică şi 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii în ferme, unităţi de procesare a produselor a­­gricole şi pomicole, precum şi pentru investiţii non-agricole în mediul rural. JA-A.P.

Urmăriţi internaţional, prinşi la Nădlac şi Turnu

ARAD. Poliţiştii de frontieră de la Nădlac II şi Turnu au depistat şi predat autorităţilor competente doi bărbaţi căutaţi de autorităţile române şi germane pentru punerea în aplicare a unor mandate emise pentru săvârşirea infracţiunii de furt. Este vorba despre un tânăr de 19 ani, domiciliat în judeţul Vrancea – care s-a prezentat la frontiera Nădlac II, pe sensul de intrare în ţară, însă în urma controlului s-a constatat că pe numele adolescentului era emis, de către autorităţile române, un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunii de furt. Între timp, la frontiera Turnu, pe sensul de ieşire din ţară, s-a prezentat un bărbat de 39 de ani, cu domiciliul în Bucureşti. În urma efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era emis, de către autorităţile germane, un mandat european de arestare pentru infracţiunea de furt.  JA-I.C.

Sport

Poloiştii de la AMEFA au aflat datele returului

ARAD. Federaţia Română de Polo (FRP) a comunicat datele meciurilor din returul Superligii Naţionale, prima etapă a returului urmând a se desfăşura la 1-3 februarie, AMEFA Arad evoluând la Tg. Mureş.Programul echipei CS AMEFA Arad este următorul: Etapa 10 (1-3 februarie) la CSM Tg. Mureş; Etapa 11 (8-10 februarie) AMEFA stă; Etapa 12 (15-17 februarie) la Rapid Bucureşti; Etapa 13 (22-24 februarie): cu Sportul Studenţesc Corona; Etapa 14 (1-3 martie): la Crişul Oradea; Etapa 15 (8-10 martie): cu Dinamo Bucureşti; Etapa 16 (22-24 martie) la CS Politehnica Cluj-Napoca; Etapa 17 (29-31 martie) cu CSM Digi Oradea şi Etapa 18 (5-7 aprilie) cu Steaua Bucureşti. Vor urma fazele play-off şi play-out (în ultima grupă AMEFA având mari şanse să ajungă), ale cărui date nu au fost încă stabilite.Până la debutul returului, în care se vor juca etape duble, elevii lui Cristian Cosma vor participa la turneul Cupei României, ce se va disputa între 17-19 ianuarie, în bazinul „Steaua”, rivala din sferturile de finală fiind Sportul Studenţesc Corona Braşov.„Avem un lot tânăr, neexperimentat, dar important este că ducem mai departe tradiţia sportului cu mingea pe apă din oraşul nostru” – a spus prof. Cristi Cosma. JA-D.L.

Şoimii Lipova a demarat „operaţiunea promovarea”

LIPOVA. După un tur de campionat (aproape) perfect, „şoimii” lui Radu Pop au pus trei, respectiv, cinci lungimi în faţa conjudeţenelor Lunca Teuz Cermei, respectiv, Crişul Chişineu Criş. De aici a pornit strategia pentru retur, pentru prima oară vorbindu-se, fără perdea, despre promovare.Antrenorul Flavius Sabău, împreună cu conducerea clubului, a găsit posturile ce trebuiesc dublate după plecările lui Sg. Popa, Iova şi Vasinc.Primele noutăţi – chiar la reunirea lotului de luni – au fost trei juniori împrumutaţi de la UTA: fundaşul Denis Dardai (născut 2001), mijlocaşul Raul Obrad (2000) şi atacantul Alex Nagy (2001). Tot la capitolul juniori consemnăm venirea lui Andrei Banyoi (2000), un atacant cu juniorat la CFR Cluj, care a trecut pe la Unirea Jucu (Liga 3) şi Dacia Unirea Brăila (Liga 2). A cochetat şi cu lotul naţional Under 19, coordonat de arădeanul Dan Oprescu, dar o accidentare l-a scos o vreme din circuit. „Este o soluţie viabilă ca atacant-junior. Sperăm să se pregătească bine, să dea goluri şi să ne ajute în realizarea obiectivului” – a spus preşedintele Radu Pop.La capitolul jucători cu experienţă notăm sosirea lui Florin Istrate, un mijlocaş de 29 ani, cu un CV din care spicuim: Unirea Alba Iulia, Rapid, ASA Tg Mureş, FC Zalău, Daco-Getica şi Aerostar Bacău. „Este un jucător experimentat, cu un profil ultra- ofensiv, care ne poate ajuta la centrul terenului” – este convins Pop.Până la plecarea în cantonamentul de la Fuzesgyarmat, Ungaria (25 ianuarie-2 februarie), lipovanii se vor pregăti pe plan local, existând posibilitatea altor mutări la nivel de lot.  JA-D.S.

Prima competiţie, primul aur!

LENDAVA. Început de an sub bune auspicii pentru judo-ul arădean. Într-o companie selectă, cu peste 350 sportivi de la 48 de cluburi din 12 ţări, trei judoka arădeni s-au remarcat la tradiţionalul turneu de la Lendava – Slovenia.Cea mai valoroasă performanţă a fost obţinută de Carolina Szabo, sportivă cu dublă legitimare CS Municipal Arad – CS Podgoria Ghioroc, care nu a avut rival pe tatami în cadrul categoriei 40 kg – Under 14. Medaliată cu bronz balcanic anul trecut şi premiată în cadrul Galei Sportului Arădean, Carolina este pregătită de Dorin Drimbe şi tatăl său, Carol Szabo.Pe podium a urcat şi reprezentantul Sambojudo Pecica, Nandor Bernath, care a obţinut medalia de bronz a categoriei 55 kg – Under 12. Un alt judoka antrenat de inimosul Arpad Nagy, Iojef Csilag s-a clasat al 7-lea la ca. 42 kg – Under 12.  JA-D.S.

9

şahişti de la Palatul Copiilor Arad, coordonaţi de Mitică Cosma, au urcat pe podium la ediţia...

Doi pecicani s-au remarcat în sportul minţii

GYULA. Sâmbătă, în Ungaria, a avut loc a 10-a ediţie a concursului de şah organizat de ziarul Foaia Românească din Gyula. În deschidere, pe lângă Kozma Janos, redactor sportiv la acest ziar, a luat cuvântul şi consulul general al României la Gyula, Vasiloni Florin Trandafir. Şahistul Pecica a participat cu doi copii, Cătălin Maroşan – locul 2 la amatori sub 14 ani şi Ponta Facalet Andrei (6 ani) – a strâns 4 puncte din 7 runde la aceeaşi categorie.  JA-D.S.

Sport international

Doar Begu s-a calificat

TENIS. În prima zi de întreceri la Australian Open 2019, dintre româncele care au concurat doar...

Panoramic

Precizări privind recursul compensatoriu

Tomac cere demisia lui Tudorel Toader şi Carmen Dan, după crima din Mediaş.BUCUREŞTI. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reiterat faptul că recursul compensatoriu, criticat...

Soft de spionaj

WASHINGTON. Serviciile secrete saudite probabil au accesat ilegal mesaje telefonice pentru a afla...

Magazin

Denisa

Este model în albumul „Portrete de Centenar”

Concurenţi

Căţeii sunt participanţi la concursul Câinele Anului, din Amersfoort, Olanda.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail