Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Patinaj printre fulgi de zăpadă

Nerăbdători să încalţe patinele într-o zi de autentică iarnă, zeci de arădeni, de la mic la mare, au venit, duminică dimineaţa, la patinoarul din Subcetate să testeze gheaţa şi să se bucure de atmosfera specifică sezonului. Printre fulgii de nea, cei mici s-au distrat de minune patinând alături de părinţi sau prieteni. Pentru cei pasionaţi de mişcare şi, de ce nu, momente de recreere, patinoarul din Subcetate este deschis de luni până joi, între orele 09.00-22.30, iar de vineri până duminică, între orele 08.00-00.30.  FOTO: IOANA COSTAŞ

S-a lansat Şcoala de Turism

Asociaţia Turism Alternativ a lansat proiectul Şcoala de Turism Alternativ, prin care va oferi cursuri de calificare profesională în domeniul turismului, axându-se în special pe partea practică a meseriei. Studenţii vor face practică în agenţii de turism, în proiecte de voluntariat şi la Complexul Muzeal Arad. /P.4 FOTO: E.R.

Actualitate

De azi se pot plăti taxele şi impozitele locale

ARAD. Primăria Municipiului a­­nunţă că începând de astăzi, 14 ianuarie 2019, se pot plăti taxele şi impozitele locale aferente acestui an. Arădenii au la dispoziţie următoarele modalităţi de plată: în numerar, prin POS, respectiv plata online.La casieriePlata în numerar sau cu card bancar se poate face la toate casieriile Direcţiei Venituri: pe strada Mucius Scaevola nr.11, pe Bulevardul Revoluţiei nr.75, în incinta Palatului Cenad şi la sediul din Piaţa Fortuna. Programul este de luni până joi între orele 8-18, iar vineri între orele 8-16. Serviciul de încasare a impozitelor şi taxelor locale este disponibil, de asemenea, la toate o­­­­ficiile poştale din municipiu.Potrivit Primăriei, plata prin POS rămâne una dintre cele mai sigure metode de plată a dărilor locale: la efectuarea tranzacţiei nu se percepe comision suplimentar, securitatea datelor este 100% asigurată, iar contribuabilul este scutit de grija buzunarelor pline de bani.De pe calculator„De departe, una dintre cele mai comode metode de plată a taxelor şi impozitelor locale este cea online. Pentru a plăti online taxele şi impozitele locale, intraţi pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Arad, www.primariaarad.ro şi accesaţi Platforma de contact – Plăteşte online a Direcţiei Venituri. Vestea bună este că plăţile online pot fi efectuate încă de vineri, 11 ianuarie 2019. Această modalitate de plată câştigă tot mai mult teren în Arad, trendul achitării dărilor locale din faţa calculatorului, fiind unul pozitiv” – arată reprezentanţii Primăriei Arad.Sistemul de plată online este activ încă din 2009, Aradul fiind printre primele oraşe din ţară care punea la dispoziţia cetăţenilor aceste serviciu modern. Numărul utilizatorilor a crescut constant, de la 1.095 în primul an la 11.786 în 2018, iar încasările online au fost de peste 10 ori mai mari anul trecut decât în 2009 (8,1 milioane lei în 2018 faţă de aproape 609.000 lei în 2009). JA-D.D.

Plafon modificat la ajutorul de încălzire

ARAD. Dacă în urmă cu o lună vă anunţam că numărul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei în municipiul Arad a scăzut drastic faţă de anul precedent (peste 30%), acum vă informăm că Guvernul a majorat plafonul pentru cei care îşi încălzesc locuinţele cu gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.Direcţia de Asistenţă Socială (Arad) transmite că „începând cu luna ianuarie 2019, în conformitate cu art.94 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.114/28.12.2018, nivelul maxim al veniturilor pentru familiile şi persoanele singure care pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei pentru gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, s-a modificat de la 615 la 750 lei”.Amintim că venitul net maxim pentru care se poate depune cererea în cazul încălzirii locuinţei cu energie termică rămâne neschimbat: 1.300 lei/persoană.Cererile şi declaraţiile pe pro­­pria răspundere se vor depune la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială situat în Arad, Calea Radnei nr.250, de luni până joi între orele 8-17 şi vineri între orele 8-14.  JA-D.D.

Microbuz şcolar folosit pentru marfă

ARAD. În timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean dezaprobă fo­­losirea vehicului pentru astfel de transporturi, şoferul spune că a avut acordul primarului.„Aceste microbuze sunt exclusiv pentru transportul copiilor, iar Primaria ar trebui să găsească alte soluţii în astfel de cazuri. Primarii sunt direct răspunzători de cum sunt folosite microbuzele, IŞJ intervine doar atunci când este a­­fectat transportul copiilor”, a declarat inspectorul şcolar ge­­neral, Anca Stoenescu. Microbuzul, care are numărul de înmatriclare AR-11-FFO, a fost primit de la Guvern, fiind trecut ulterior în patrimoniul privat al comunei Bocsig.  JA-M.B.

24 de ore

Societate

Formarea profesională, o prioritate a CCIA

ARAD. Începutul de an debutează în forţă în ceea ce priveşte sprijinirea arădenilor care vor să aibă o altă calificare – urmând cursuri de formare profesională. În luna ianuarie, Camera de Comert, Industrie şi Agricultură organizează patru cursuri de formare profesională la care se aşteaptă o prezenţă de 100 de persoane. Această activitate de formare profesională desfăşurată de CCIA Arad s-a dezvoltat foarte mult în ultimul an, CCIA a­­vând în vedere necesităţile şi nevoile de pe piaţa muncii pentru a veni în sprijinul angajatorilor dar şi a angajaţilor.Aşadar, în această lună vor debuta cursurile de: inspector resurse umane, expert achiziţii publice, manager proiect, responsabil cu protecţia datelor.„Cursul de inspector resurse umane te va învăţa cum să gestionezi şi să organizezi resursa umană cu care intri în contact. Poţi avea o profesie nouă, frumoasă şi nu foarte grea. Mai poţi să îţi deschizi o mică afacere, să te ocupi de partea de resurse umane pentru întreprinderile mici şi mijloci, poţi să pui bazele unei cariere de succes şi de viitor”, declară arh. Gheorghe Seculici – preşedintele CCIA Arad.„Datorită acestor cursuri, persoanele adulte îşi dezvoltă aptitudinile, şi îşi îmbunătăţesc cunoştinţele, îşi ameliorează sau îşi înnoiesc calificarea tehnică sau profesională, participând astfel la dezvoltarea socio-economică şi culturală a comunităţii”, ne spune Carmen Crişan, managerul Centrului de Formare Profesională al CCIA Arad.Informaţii şi înscrieri la Centrul de Formare Profesională CCIA Arad – strada Cloşca nr. 5, telefon 0730.188.299. JA-A.P.

Eveniment

Haos pe şoselele judeţului

Accidentele rutiere s-au ţinut lanţ sâmbătă dimineaţa, doar într-o oră având loc cinci astfel de evenimente, soldate cu victime.

Depistat la volanul unui camion radiat din circulaţie

VĂRŞAND. Un bărbat de 34 de ani, cetăţean român, s-a prezentat la frontiera Vărşand, pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, la volanul u­­nui camion înmatriculat în Bul­­garia. Şoferul transporta se­­min­­ţe de floarea soarelui cu destinaţia Ungaria. Cu ocazia verificărilor efec­­tuate, poliţiş­­tii de frontieră au constatat că certificatul de inspecţie tehnică periodică prezentat este fals. Astfel, s-a con­­statat că automarfarul a fost radiat din circulaţie. Şoferul a declarat că este angajat la societatea care deţine automarfarul şi nu avea cunoştinţă despre faptul că documentele nu sunt autentice, iar autovehiculul este radiat din circulaţie. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatirculat, uz de fals şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.  JA-I.C.

Jandarmii au întocmit 43 de dosare „pe droguri”

ARAD. Pe parcursul anului trecut, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad au înotcmit 43 de dosare conţinând acte de sesizare în care au fost constatate 47 de infracţiuni privind prevenirea şi combatarea traficului şi consumului ilicit de droguri, fiind identificate 47 de persoane care deţineau substanţe interzise. În 2017, numărul dosarelor întocmite privitor la aceeaşi infracţiune a fost mult mai mic. „Pe linia prevenirii şi combaterii traficului şi consumului de droguri, pe timpul executării misiunilor specifice au fost întocmite un număr de 43 de dosare conţinând acte de sesizare în care au fost con­­statate un număr de 47 infrac­­ţiuni la Legea 143/26.07.2000 R, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, fiind identificaţi un număr de 47 autori, faţă de 26 de dosare conţinând acte de sesizare în care au fost constatate un număr de 37 de infracţiuni, fiind identificaţi un număr de 37 de autori, în anul 2017, actele de sesizare fiind înaintate la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, pentru continuarea cercetărilor”, se arată în bilanţul Ins­­pec­­toratului de Jandarmi Judeţean Arad, întocmit pe anul 2018.  JA-I.C.

A condus fără permis auto în Şimand

ŞIMAND. Poliţiştii Serviciului Rutier au depistat în trafic un tânăr de 25 de ani, din Şimand în timp ce conducea un autoturism pe DN 7, pe raza aceleiaşi localităţi, fără a deţine per­­mis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Pe numele tânărului a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii in­­fracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile pu­­blice, fără permis auto.  JA-I.C.

16

permise auto au reţinut poliţiştii rutieri în urma controalelor efectuate.

Sport

Doi arădeni au fost convocaţi sub tricolor!

ARAD. Început de an cu veşti bune pentru doi dintre fotbaliştii talentaţi ai Aradului. U­­tistul Cătălin Vulturar a fost convocat de antrenorul Adrian Văsâi la naţionala tricoloră Under 16, chiar dacă jucătorul descoperit de prof. Dinu Donca este mai tânăr cu un an decât majoritatea componenţilor lotului. Mijlocaşul utist va participa la începutul lunii februarie la un stagiu centralizat în „Insula Afroditei”, care se va încheia cu o „dublă” de verificare împotriva selecţionatei similare a Ciprului, pe 5 şi 7 februarie.Un alt jucător convocat pentru o acţiune a reprezentativei României este Rareş Deta, care va ajunge în Grecia, în perioada 4-15 februarie, pentru un cantonament centralizat ca­­re va cuprinde şi două jocuri- test cu naţionala elenă Under 18, pe 12, respectiv, 18 februarie. Fost jucător de bază în toamnă sub culorile grupării de Liga 3, Lunca Teuz Cermei, actualmente în probe la UTA, Rareş Deta a fost convocat chiar de antrenorul arădean Dan Oprescu. Acesta din urmă se află în faţa unei provocări, în luna martie, la Turul de Elită, unde va avea ca adversare reprezentativele Irlan­­dei, Rusiei şi Azerbaidjanului.Tot la lotul tricolor Under 18 ar putea ajunge şi David Miculescu, atacantul roş-alb făcând parte din lotul lărgit conturat de Oprescu.  JA-D.S.

Diferenţa s-a făcut sub panou

CLUJ. Baschetbalistele arădence au suferit al treilea eşec consecutiv în Grupa Roşie a Ligii Naţionale. S-a întâmplat, sâmbătă după-amiază, la Cluj, la capătul unui joc controlat de Hadzovic şi coechipierele ei vreme de 30 de minute. Finalul, dar mai ales recuperările sub panou (51-29, pentru studentele de pe Someş) aveau să facă diferenţa, gazdele bifând a doua victorie în acest sezon.A fost U Cluj – FCC ICIM Arad 74-70 (pe sferturi: 14-25, 16-12, 19-17, 25-16), iar fetele noastre rămân pe locul 5, având doar două lungimi înaintea grupării clujene. Marcatoare – U Cluj: Morse 25, Begenisic 25, I. Părău 10, Bot 10 şi Cenean 4. FCC ICIM: Hadzovic 20, Dzom­­beta 17, Fodor 14, Neagu 9, Ardelean 4, Deura 4 şi Ciotir 2.„Am controlat jocul, dar am plătit, pe final, pentru lipsa unui pivot de valoare. Din păcate, cred că mai sus de locul 5 nu vom putea urca până la intrarea în play-off. Sperăm însă, că până pe 28 februarie, data limită pentru transferuri, să găsim un pivot bun, raport calitate-preţ, care să ne ajute în meciurile care vor stabili ierarhia finală” – a spus preşedintele Marcel Urban.Pentru gruparea galben-albastră urmează două partide (im)posibile, ambele în „Polivalenta” arădeană, împotriva primelor două clasate, Sepsi Sf. Gheorghe şi CSM Satu Mare.  JA-D.S.

Dodean deschide anul la Budapesta

BUDAPESTA. Capitala Ungariei, Budapesta, este gazda primului turneu al anului din cadrul Circuitului ITTF Wolrd Tour la tenis de masă, arădeanca Daniela Dodean-Monteiro fiind prezentă la start. Reprezentanta CS Municipal Arad şi Sporting Lisabona se află printre cele 141 de jucătoare înscrise în proba de simplu, ea nefiind înscrisă pe tablourile de dublu feminin şi mixt.Clasată pe locul 103 mondial, Dodean (30 de ani) are un început de an încărcat, în 26 ianuarie participând la meciul tur din sferturile de finală ale Ligii Campionilor, Sporting – Tarnobrzeg (Polonia), unde o va înfrunta pe colega sa de naţională, constănţeanca Elizabeta Samara, un duel aşteptat cu mare interes de pasionaţii acestei discipline sportive.Turneul de la Budapesta – acolo unde în aprilie vor avea loc şi Campionatele Mondiale – este programat între 15-20 ianuarie, pe tabloul feminin mai fiind prezente româncele: Bernadette Szocs (locul 18 mon­­dial), Elizabeta Samara (20), Irina Ciobanu (117) şi Adina Diaconu (161).  JA-D.L.

De astăzi se redeschide bazinul „Delfinul”

ARAD. Bazinul „Delfinul” a fost închis pentru obişnuitul remont de iarnă, însă de luni, 14 ianuarie, iubitorii mişcării în apă, dar şi sportivii, sunt aşteptaţi la bazin. Aflat în administrarea DJST Arad, bazinul are dimensiuni de 20x50x1,85 metri şi o tribună cu 400 de lo­­curi pe scaune. Acesta va fi su­­pus, conform directorului Cris­­tian Gavra, unui proces de mo­­dernizare, odată ce lucrarea va ajunge pe lista Companiei Na­­ţionale de Investiţii.  JA-D.L.

31

de goluri au marcat handbalistele de la Crişul Chişineu Criş în prima etapă a anului din Seria...

Sport international

Capi de serie la dublu

TENIS. Perechea alcătuită din tenismanul român Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer a...

Magazin

Nominalizaţi la BRIT Awards

Artiştii Anne-Marie, Dua Lipa, Jess Glynne şi George Ezra se află printre nominalizaţii la BRIT (British Record Industry Trust) Awards 2019.

Gabriela

Este model în albumul „Portrete de Centenar”.

La duş

Elefantul asiatic „Koala” se bucură de un duş la grădina zoologică din Rio de Janeiro, Brazilia. Animalele de la grădină suferă din cauza temperaturilor extrem de ridicate din ultima perioada, de peste 40 de grade.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail