Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Cum se lucrează în Micălaca Zona 500?

După ce v-am prezentat situaţia lucrărilor la parcările de tip Fast Park din cartierul Alfa şi din Micălaca Zona 300, acum a venit rândul Zonei 500, unde vorbim tot de o investiţie din megaproiectul de regenerare urbană a oraşului nostru. Ne-am deplasat în zonă şi am surprins în imagini şantierul unde va fi construită singura parcare de tip Fast Park din Micălaca 500 şi anume între străzile Zalău şi Alba Iulia. Pe şantier am găsit o mână de muncitori ajutaţi de două excavatoare. Investiţia pentru Micălaca Zona 500 se va ridica la 3 milioane de euro. /P.5 FOTO: VALI GORAN

Vor avea clădirile renovate

ARAD. Reabilitare totală pentru clădirile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad de pe strada Vârful cu Dor şi Poliţiei de Frontieră Arad de pe strada Mărăşeşti în cadrul unor proiecte europene care valorează milioane de euro. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad ne-au precizat că „încă suntem în stadiul de analiză a ofertei financiare a constructorului şi nu avem deocamdată o dată exactă când va începe renovarea”. /P.6

Actualitate

„Călăreţul” BMW-ist... sus pe trotuar

ARAD. Are, n-are loc de parcare liber, acest bizon îşi parchează aproape zilnic BMW-ul pe trotuar. Acolo-i place lui, un pic deasupra celorlalţi! Ce contează că astfel încalcă legea? El e şofer de BMW şi… poate!Se întâmplă pe Splaiul General Gheorghe Magheru din Micălaca, zona 300, chiar în faţa Bisericii Ortodoxe de lângă Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Numărul locurilor de parcare din proximitatea instituţiei este, se pare, insuficient pentru câţi vin aici cu treabă. Dovadă stau şi maşinile care apar în stânga fotografiei, parcate aiurea, blocând accesul autovehiculelor. De ce să nu fie blocat, atunci, şi accesul pietonilor pe trotuar? – s-o fi gândit şoferul BMW-ului. Şi, fără să stea pe gânduri, a „rezolvat” problema.  JA-D.D.

24 de ore

„CJA a blocat licitaţia pe drumul Arad-Pâncota”

ARAD. Deputatul PSD de Arad, Florin Tripa, susţine, într-un comunicat de presă, că a luat legătura cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice privind situaţia drumului Arad-Şiria-Pâncota.„În ultima perioadă, Marinel Cionca şi trepăduşii din jurul său au pornit o campanie de dezinformare, încercând să-şi mascheze astfel incompetenţa, neputinţa de a duce la bun sfârşit proiectul de reabilitare a drumului Arad – Şiria – Pâncota – Buteni. Pentru a vedea care este cu adevărat situaţia acestui proiect, am luat legătura cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, iar ceea ce mi s-a prezentat este de-a dreptul halucinant. Din corespondenţa purtată între ANAP şi CJA, reiese cât se poate de clar incompetenţa cu care ne confruntăm în Consiliul Judeţean Arad condus de cel mai slab preşedinte din istoria instituţiei, Marinel Cionca. Efectiv, cei de la CJA îşi bat joc de acest proiect. CJA a transmis celor de la ANAP o documentaţie incompletă, lipsesc o serie de documente, altele nu sunt semnate, altele sunt în mai multe exemplare, ceea ce arată o reală lipsă de interes faţă de reabilitarea drumului respectiv. În schimb, la capitolul «şmecherii», cei de la CJA sunt pe primul loc, iar asta am putut afla de la ANAP, pentru că s-au introdus în caietul de sarcini tot felul de condiţii cu dedicaţie, cum sunt lucrările similare, cantităţi de materiale, dar în special garanţia, despre care ANAP spune că nu trebuie să aibă o pondere prea mare la evaluarea ofertelor, trebuind să primeze avantajele economice/financiare, adică preţul cel mai mic, aşa cum prevede legea. Din datele pe care ANAP mi le-a pus la dispoziţie reiese clar ceea ce bănuiam: CJA a blocat această licitaţie de reabilitare a drumului Arad – Şiria – Pâncota – Buteni pentru că doreşte să organizeze o licitaţie cu dedicaţie, iar câştigătorul lucrării să fie o firmă de casă a PNL. Din acest motiv, CJA refuză efectiv să pună caietul de sarcini în concordanţă cu legea, aşa cum cere ANAP, iar proiectul rămâne în aer. Între timp, arădenii îşi distrug zi de zi maşinile pe acel drum, din cauza lăcomiei liberalilor din fruntea CJA“, declară deputatul PSD Arad, Florin Tripa. JA-A.P.

Gogoşi dietetici la cuptor

Vă propunem pentru astăzi o reţetă de gogoşi dietetice. Pentru început, vă spunem că dulcele nu este prăjit în ulei, ci copt în cuptor.

USR, acuze pe transportul gratuit al elevilor

ARAD. USR Arad arată, într-un comunicat de presă, că în urmă cu an şi jumătate a solicitat administraţiei locale subvenţionarea integrală a transportului public pentru elevii arădeni.„USR a înaintat Primăriei Arad, acum mai bine de un an şi jumătate, un proiect prin care elevii arădeni urmau să beneficieze de transport în comun gratuit. Propunerea avea ca scop principal combaterea fenomenului de abandon şcolar, prezent mai ales în rândul celor cu venituri reduse. Răspunsul administraţiei a fost că legislaţia nu permite, deşi numeroase primării din ţară ofereau deja această facilitate”, explică deputatul Sergiu Vlad.Parlamentarul USR a mai adăugat: „Şi în Arad ne confruntăm cu abandonul şcolar, numărul copiilor care părăsesc anual şcoala fiind de ordinul sutelor. Problema apare mai ales la trecerea către ciclul liceal, când elevii trebuie să meargă la şcoli din afara propriului cartier. Transportul gratuit îi poate ajuta mai ales pe cei vulnerabili, care provin din familii cu posibilităţi financiare modeste. Ne bucură măsura promovată de autorităţile locale, care au afişat propriul proiect prin care arădenilor le sunt acordate facilităţi la transportul în comun, inclusiv gratuitate pentru elevi. Totuşi, nu înţelegem de ce nu s-a putut aplica acum un an şi jumătate? A contat mai mult politica decât arădenii? USR se angajează să conducă Aradul fără să ţină cont de propriile interese politice”. JA-A.P.

Societate

Cum se lucrează în Micălaca Zona 500?

Arad. După ce v-am prezentat situaţia lucrărilor la parcările de tip Fast Park din cartierul Alfa şi din Micălaca Zona 300, acum ne-am deplasat în Micălaca Zona 500, unde vorbim tot de o investiţie din megaproiectul de regenerare urbană a oraşului nostru. Pe şantierul dintre străzile Zalău şi Alba Iulia, unde am surprins în imagini stadiul singurei parcări de tip Fast Park din Micălaca 500, am găsit o mână de muncitori şi două excavatoare. Investiţia pentru Micălaca Zona 500 se va ridica la 3 milioane de euro.1.025 locuri de parcareÎn total, locuitorii din Zona 500 vor beneficia de 112 locuri de parcare generate (tip Fast Park) şi alte 1.093 locuri de parcare amenajate la sol. În total, vorbim de 1.205 locuri de parcare.3 milioane de euroVă readucem aminte că investiţia va schimba aspectul urbanistic din spatele blocurilor aflate pe străzile: Voinicilor, Alba Iulia, Zalău, Tuşnad, Beiuş, Ciobanului, Nucet, Batiştei, Dreptăţii, Vaslui, Frăţiei şi Marginei. Concret, proiectul vizează: o suprafaţă de 33.921 mp destinată parcării autovehiculelor, 5.681 mp trotuare amenajate, canalizare pluvială pe o lungime de 2.283 m, spaţii verzi amenajate pe o suprafaţă de 8.079 mp, 17 cvartale din zona 500 reamenajate. În paralel, Primăria Municipiului Arad va demara lucrări pentru amenajarea a 28 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor. Totodată, aproximativ 6.160 metri de reţea electrică va ajunge în subteran şi vor fi instalate 176 aparate de iluminat stradal cu LED-uri. JA-V.G.

Taximetriştii protestează, astăzi, pe Bulevard

ARAD. Traficul din centrul oraşului va fi dat peste cap miercuri, 13 februarie, între orele 11:00-13:00. Între 250 şi 300 de taximetrişti sunt aşteptaţi să protesteze în coloană. Mar­­şul taximetriştilor este unul autorizat, aceştia urmând să pornească în coloană din zo­­na serelor Grădişte.Traseul aprobat este: sere Grădişte – Podgoria – Bulevardul Revoluţiei – Piaţa Avram Iancu – Podgoria – sere Grădişte. În acest interval semafoarele din zona centrală a Aradului vor funcţiona pe culoarea galben intermitent, însă cel mai probabil ar fi de recomandat ca arădenii să evite zona centrală pe perioada marşului.„Acţiunea noastră este una de solidaritate cu taximetriştii din toată ţara. În principal, nemulţumirile noastre se îndreaptă înspre compania Uber, dar şi înspre cei care practică pirateria în domeniul taximetriei. Nu ne convine ca noi să plătim taxe şi impozite, iar alţii să facă transport ilegal, la negru, de persoane, aşa cum se întâmplă şi la Arad”, a declarat Daniel Tomuţa, preşedintele Camerei Taximetriştilor Arad. JA-A.P.

Fântânele, o zi fără gaze naturale

Arad. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat miercuri, 13 februarie, în localitatea Fântânele, din judeţul Arad, începând cu ora 9:00.Reprezentanţii companiei Delgaz Grid au anunţat că întreruperea alimentării cu gaze naturale va fi efectuată pentru lucrări specifice la sistemul de distribuţie. Reluarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale se va efectua treptat, imediat după finalizarea acestor lucrări, cel mai probabil începând cu ora 15:00.Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.„În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele: 0800.800.928 (număr gratuit) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local). Regretăm disconfortul creat”, au declarat reprezentanţii Del­­gaz Grid.  JA-V.G.

Eveniment

Bizonul de la Tribunal: „Legea e pentru proşti!”

Arad. Ce dacă e Tribunalul din Arad? Ce dacă parchezi pe trotuar în intersecţie? Ce dacă blochezi două treceri pentru pietoni? Şi mai grav este că şoferul în cauză face asta zilnic, fără ca să fie tras la răspundere. Totul, pe Bulevardul Vasile Milea colţ cu strada Blajului, peste drum de Palatul Justiţiei. Este vorba de un autoturism Seat de culoare roşie, cu numărul de înmatriculare AR-25-NAD.Oare cât tupeu trebuie să ai ca să îţi parchezi maşina aşa? Nu am găsit niciun răspuns, aşadar am hotărât să îl facem cunoscut pe acest bizon pentru că ne dăm seama că i se cam fâlfâie, la propriu, de reguli, de legislaţia rutieră, de ceilalţi participanţi la trafic, de bunul simţ. Arădenii supăraţi pe acest bizon ne-au contactat şi ne-au rugat să îl facem cunoscut, iar noi am dat curs acestei dorinţe.  JA – V.G.

Şofer prins cu o alcoolemie de peste 1 mg/l

SEBIŞ. Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din judeţul Arad, s-a ales cu dosar penal după ce poliţiştii oraşului Sebiş l-au oprit în trafic şi au descoperit că acesta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şoferul este cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului. JA – I.C.

Hoţ de biciclete, prins după 2 luni

Arad. Cu doar două zile înainte de Anul Nou, unui arădean i-a fost furată bicicleta în valoare de 6.000 lei. Acum, persoana bănuită de furt a fost prinsă de poliţişti şi bicicleta a ajuns la proprietar. Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale l-au identificat pe bărbatul bănuit de furtul bicicletei. „Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că, la data de 30 decembrie 2018, bărbatul de 49 de ani ar fi pătruns pe uşa neasigurată într-un imobil de pe strada Minervei din municipiu, de unde ar fi sustras o bicicletă de culoare albă, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu în valoare de aproximativ 6.000 de lei. Prejudiciul cauzat a fost recuperat şi restituit persoanei vătămate”, a transmis inspector de poliţie Lorena Radu – purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad. Pe numele bărbatului a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru furt calificat. JA-A.P.

18

permise de conducere au reţinut poliţiştii rutieri în 24 de ore, iar pentru neregulile...

Sport

Rezervele merg la Ripensia

UTA va fi condusă de pe margine de Cristi Păcurar. „Principalul” Ionuţ Popa rămâne cu titularii la Arad.

Pregătire în forţă pentru al treilea titlu european

ZAGREB. Zilele trecute, în Croaţia, la Zagreb, a avut loc cel mai puternic turneu mondial de lupte, găzduit de United World Wrestling, sub denumirea de „Open Zagreb”. Dovadă stă faptul că la eveniment au participat peste 40 de medaliaţi olimpici, mondiali şi europeni, printre care opt campioni mondiali din anul 2018.Campionul european de seniori şi Under 23 şi medaliat cu bronz la „mondialele” Under 23 de la Bucureşti, maestrul emerit al sportului Mihai Mihuţ a reprezentat CS Astra Arad la acest concurs major. Dar, de această dată, la categoria 67 kilograme, unde au participat concurenţi din 21 de ţări!Sportivul nostru a ajuns până în finală, acolo unde a dat peste puternicul luptător uzbec, Elmurat Tasmuradov (campion european, mondial şi olimpic, la Rio 2012). La mare luptă, acesta a trecut de foarte tânărul sportiv român, Mihai Mihuţ cucerind medalia de argint.Mai trebuie spus că ex-arădeanul Ilie Cojocaru, vicecam­­pion mondial în 2017, la Budapesta, s-a clasat pe locul 5.Openul de la Zagreb face parte din pregătirile pentru Campionatul European de lupte seniori, care va avea loc între 4 şi 10 aprilie, la Bucureşti, acolo unde Mihai Mihuţ ţinteşte al treilea titlu european.„Mă bucur pentru acest rezultat, ne arată – dacă mai era nevoie – că Mihai Mihuţ este un mare sportiv” – ne-a declarat Spiridon Stanciu, preşedinte – antrenor la CS Astra Arad.  JA – L.S.

Liga Desavoia a bifat borna 22

ARAD. Cel mai puternic campionat judeţean de mini-fotbal pe teren artificial dedicat amatorilor din judeţul nostru, Liga Desavoia, a ajuns la runda cu numărul 22. Iată rezultatele consemnate şi ierarhia în cele trei ligi…Liga 1Fc Marţi vs Simco 1-8, Flamura Roşie vs Ac Luciano 0-3, Conceptline vs Sistema 1-7, Gloria Bujac vs Fc Premiere 2-7, Napoli vs Yazaki 3-1, Acm Arad vs Dortmund 1-6, Old Friends vs Alfa United 1-9, Takata Centuri vs Fc Ergad 0-5, DIM Pârneava vs Black Warriors 3-0.Clasament: 1.Luciano 57p, 2.Premiere 56p, 3.DIM Pârneava 47p, 4.Sistema 46p, 5-6.Flamura Roşie şi Dortmund 43p, 7.Ergad 39p, 8.Simco 38p, 9.Alfa United 37p, 10.Napoli 32p, 11.Yazaki 29p, 12.Takata Centuri 26p, 13.Bujac 25p, 14.Conceptline 23p, 15.Acm 14p, 16.Old Friends 13p, 17.Marţi 7p, 18.Black 0p.Liga 2Strâgoii vs Breckner Team 1-1, Lazio Friends vs Sporting Şoimoş 3-2, Supernatural vs Juventus 1-4, Toolshop vs Amoretti 1-0, Elmo vs Fc Motorul 2-0, Poker Stars vs Făt Frumos 2-1, Victoria Ursus vs 5 Colţuri  1-3, Red Fighters vs Real Team 4-3, Universitatea U vs Fc Micalaca 1-8.

Continuă drumul spre elită

TIMIŞOARA. Una dintre puţinele echipe juvenile din Arad cu şanse reale de a se califica la un turneu final naţional, BC Valbon Under 13, a mai contabilizat două succese în cadrul turneului găzduit, în weekend, de Timişoara. Dirijaţi de pe mar­­gine de Valeria şi Bogdan Bondor, arădenii au depăşit pe LPS Tg. Mureş, scor 73-54, şi CSŞ Bega Timişoara, 65-59, păstrân­­du-şi locul întâi în Seria D1. Astfel, BC Valbon a ajuns la 11 victorii în cele 16 partide susţinute în acest sezon.Lotul deplasat pe Bega a fost format din: Alex Nedescu, David Szilagyi, Mihai Mareş, Tristan Nagy, Darius Baltan, Patrick Stoia, Mark Berecki, Septimiu Ban, Răzvan Bartok-Popa, Ciprian Bartok-Popa, Mario Puică, Răzvan Şimo şi Ramon Erdely-Ianc.Din cele 54 de formaţii prezente în Campionatul Naţional U13, primele două clasate în Grupele A1, B1, C1 şi D1, după 12 turnee, se vor califica la turneul final. Următoarele adversare ale micuţilor baschetbalişti arădeni, în Grupa D1, sunt CSŞ Tg. Jiu şi CSU Braşov, ultima grupare fiind gazdă.  JA-D.L.

Liceenii se întrec în Olimpiada baschetului

ARAD. Nouă echipe de băieţi şi şapte de fete participă, în a­­ceastă săptămână, la faza jude­­ţeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la baschet, ciclul liceal. Meciurile au loc la sala LPS, din cartierul Bujac, semifinalele fiind programate joi, 21 februarie, iar finalele vineri, 22 februarie, începând cu ora 9. Câştigătoarele vor reprezenta judeţul nostru la faza zonală ce va avea loc la Timişoara (băieţi) şi Arad (fe­­te), în 27-28 februarie.  JA-D.L.

16

locuri a coborât tenismenul arădean Marius Copil în ierarhia ATP.

Sport international

Ramsey a ales Juventus

FOTBAL. Aaron Ramsey (28 de ani), mijlocaşul lui Arsenal, a semnat un precontract cu Juventus...

Colaborare încheiată

TENIS. Naomi Osaka, numărul unu mondial şi câştigătoarea ultimelor două turnee de Mare...

Culinar

Sosuri asortate la bucate

Aşa cum ne place să ne condimentăm viaţa de zi cu zi cu tot felul de mici plăceri şi de aventuri, aşa tânjim şi după feluri de mâncare apetisante, garnisite cu sosuri asortate pe măsură. Dar, ca şi în cazul vinului, nu orice sos se potriveşte la orice meniu.

Pentru carne fiartă

INGREDIENTE: 1 lingură cu făină, 2 linguri cu unt, 1,5 pahare cu supă de carne, 1 gălbenuş.

De ciuperci, pentru orez

INGREDIENTE: 500 g de ciuperci proaspete, 2 cepe albe, 1,5 linguriţă cu făină, 100 g de bulion de...

Magazin

Mihaela

Pasiunile ei sunt muzica şi sportul.

Dispută ruso-franceză

„Sărutul” lui Brâncuşi din cimitirul Montparnasse rămâne obiect de dispută ruso-franceză.

Retraşi de la vânzare

NEW YORK. Două modele de pantofi create de cântăreaţa Katy Perry au fost retrase de la vânzare...

În concurs

Stella, un Bichon Maltez, aşteaptă să intre într-o competiţie canină, la New York.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail