Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Astăzi, în Jurnal arădean patru pagini Supliment Integrame şi Sudoku.

Actualitate

Ţeapa de la parcometru

Adesea aparatele de taxat parcarea nu funcţionează, şoferii fiind obligaţi să plătească o sumă mai mare prin SMS.

24 de ore

Societate

Aradul, capitala regiunilor europene pentru cultură

ARAD. Judeţul nostru a găzduit, timp de două zile, întâlnirea Reţelei Oraşelor şi Regiunilor Europene pentru Cultură. În contextul exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Consiliul Judeţean Arad a organizat, joi şi vineri, întâlnirea de lucru a reţelei mai sus menţionate, prescurtată LIKE. Preşedintele organismului, Mi­­chael Moglia, a ţinut să precizeze că aceasta este singura reţea culturală activă din Europa. „La întâlnirea de la Arad s-a discutat despre instituirea unui premiu cultural european al Reţelei LIKE, strategia culturală pentru perioada 2019-2021, elaborarea unui manifest în vederea alegerilor europarlamentare şi realizarea unor laboratoare culturale tematice.La întâlnire au participat şi Asociaţiile Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2021 şi Novi Sad, Capitală Europeană a Culturii 2021, alături de oficiali din Barcelona, Atena, Paris, Bruxelles, Lille, Limerick, Valetta, Rijeka, Blagoevgrad, San Sebastian, Almada, Liege, Brno”, au anunţat reprezentanţii CJA. „Consiliul Judeţean Arad continuă să lucreze la strategia de creştere a vizibilităţii internaţionale a Aradului. Pentru noi este important ca personalităţi europene din diferite domenii de activitate să ajungă la Arad, să vină în România şi să vadă că, dincolo de orice controverse politice, aici există oameni care muncesc şi performează”, a ţinut să precizeze Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.  JA-A.G.

Pesta porcină, în continuare în Arad

ARAD. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă, printr-un comunicat de presă, faptul că pesta porcină africană rămâne, în continuare, confirmată în judeţul A­­rad. Din fericire, dacă putem spune aşa, boala nu s-a extins.Revenind la informarea celor de la ANSVSA, în ţara noastră există, în prezent, 1.127 de focare de pestă porcină în 298 de localităţi din 19 judeţe. Cele mai multe cazuri focare sunt în judeţul Tulcea, respectiv 574. În ceea ce priveşte A­­radul, există un singur focar, într-o gospodărie, aici fiind vorba despre focarul descoperit la arădeanul care a cumpărat porci din Bihor şi i-a vândut în Timiş.În câteva săptămâni, la foca­­rul din Arad vor fi duşi „porci santinele”, pentru a se verifica dacă virusul mai există sau a fost eliminat.Potrivit datelor ANSVSA, în România au fost eliminaţi, pâ­­nă în prezent, peste 365.000 de porci din cauza pestei porcine africane. JA-A.G.

Panoramic

Cer demisia preşedintelui

S-a protestat în aproximativ 40 de localităţi din Serbia faţă de preşedintele Aleksandar Vucic şi de Guvernul condus de Partidul Progresist Sârb. Protestele au izbucnit în Serbia încă din luna decembrie şi se desfăşoară în fiecare sâmbătă. Protestarii cer demisia preşedintelui şi îl acuză pe acesta de încălcarea libertăţii presei şi de reprimarea opoziţiei.  FOTO: EPA

Proteste în Spania

MADRID. Sute de mii de persoane au protestat duminică la Madrid faţă de planurile Guvernului...

Poroşenko acuză Rusia

KIEV. Preşedintele ucrainean Pe­­tro Poroşenko a acuzat Krem­­linul că intenţionează să...

Eveniment

Povestea furtului tonelor de cupru

Stupefiant! Aceasta este reacţia după ce citeşti rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în ceea ce priveşte furtul celor 411 tone de cupru.

Arădeni care comercializau ecstasy, puşi la pământ pe Calea Romanilor

ARAD. S-a întâmplat joi, 7 februarie, pe Calea Romanilor. Poliţiştii i-au prins în flagrant şi i-au pus la pământ, aşa cum poate fi observat din imaginile obţinute de www.aradon.ro, la momentul prinderii lor. Cei doi bărbaţi sunt din Arad şi au 28, respectiv 31 de ani. Aceştia au fost prinşi în flagrant în timp ce vindeau 80 de pastile de ecstasy. Bărbaţii au fost plasaţi unul în arest preventiv, iar celălalt în arest la domiciliu. „Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad, au depistat doi bărbaţi, în timp ce comercializau ecstasy. Cei doi arădeni, de 28 şi 31 de ani, au fost prinşi de poliţişti în flagrant delict, în timp ce comercializau 80 de pastile de ecstasy, pe o stradă din municipiu. În baza probatoriului administrat, tinerii au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind prezentaţi vineri magistraţilor Tribunalului Arad. S-a dispus arestarea preventivă a bărbatului de 31 de ani şi arest la domiciliu pentru cel de 28 de ani, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc”, se arată într-un comunicat al IPJ Arad.  JA-I.C.

Două accidente în 15 minute

ARAD. Două persoane au fost rănite în urma a două accidente rutiere petrecute vineri după amiază pe raza municipiului Arad, la 15 minute distanţă unul de celălalt. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, primul eveniment rutier a fost consemnat în jurul orei 17:20, pe strada Faurilor. „Un bărbat de 63 de ani, din Arad, a condus un autoturism pe strada Faurilor, iar la intersecţia cu strada Anton Pann nu a respectat semnificaţia indicatorului «cedează trecerea», intrând în coliziune cu un autoturism condus de un arădean de 38 de ani. În urma evenimentului, a rezultat rănirea uşoară a unei femei de 38 de ani, pasageră în cel de-al doilea autoturism”, spun cei de la IPJ. La numai 15 minute distanţă, la ora 17:35, poliţiştii au fost chemaţi la un al doilea accident rutier. „În acest caz, un tânăr de 21 de ani, din localitatea Hunedoara Timişană, judeţul Arad, a condus un autoturism pe strada Miron Costin, la un moment dat accidentând uşor un bărbat de 46 de ani din judeţul Mureş, care traversa strada prin loc nepermis”, au mai declarat reprezentanţii Poliţiei. În ambele cazuri, poliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârşirii de vătămare corporală din culpă.  JA-A.G.

Sport

Se retrage Nădlacul din campionat?

Nădlac. De mai multă vreme se tot vorbeşte despre faptul că Victoria Nădlac ar putea să părăsească scena Ligii a IV-a. Nu din cauza banilor, deoarece Primăria asigură costurile competiţiei, ci pentru faptul că nu se găsesc jucători care să vină să evolueze la echipa de la Vamă. Sigur, aici vorbim de alţi bani, care – iată – nu se găsesc în conturile clubului. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre antrenori, care evită să preia Victoria Nădlac.„Cu toate că avem buget şi condiţii pentru practicarea fotbalului la Nădlac, ne confruntăm cu o criză acută de fotbalişti. Nici în tur situaţia nu a fost mai bună, am forţat juniorii să joace la prima echipă, dar nu se poate continua aşa. Riscăm să compromitem munca de la copii şi juniori, să distrugem tot ce am construit până acum în sectorul juvenil. Avem speranţe, pe termen lung, că vom avea copii care vor creşte pentru a putea evolua la prima echipă. Dar, până atunci, s-ar putea să renunţăm, bărbăteşte, la echipa de seniori şi să ne concentrăm pe juniori. Încă nu ne-am pierdut toate speranţele, am discutat cu mai mulţi oameni de fotbal, care au însemnat ce­­va pentru Victoria Nădlac şi mai aşteptăm puţin să vedem ce va fi. Noi putem asigura trans­­portul şi competiţia, doar să găsim jucători şi antrenori care să poată face faţă în liga a IV-a” – spune Marek Suslak, preşedintele Victoriei Nădlac.Aşadar, în câteva zile vom afla dacă primul eşalon judeţean va rămâne cu 14 echipe. Dacă se va întâmpla asta, atunci nicio echipă nu va mai retrograda din Liga a IV-a. JA-L.S.

Un „şoim” în lotul tricolor Under 19

LIPOVA. Cu Dan Oprescu pe banca tehnică, reprezentativa tricoloră Under 19 a plecat spre Grecia, unde va susţine o „dublă” de verificare cu selecţionata similară elenă. Dacă mijlocaşul Rareş Deta (Luca Teuz Cermei) este o certitudine în lotul României, în ultima clipă a prins un lic în avionul de Atena un alt tânăr de perspectivă ce joacă la o grupare fotbalistică judeţeană de Liga 3, Şoimii Lipova. Este vorba despre atacantul Andrei Banyoi, venit în această iarnă de la CFR Cluj, după un periplu la Dacia Brăila.Junii tricolori se pregătesc pentru Turul de Elită (Rusia, 20-26 martie), unde trebuie să câştige o grupă cu Irlanda, Rusia şi Azerdbaidjan pentru a obţine calificarea la „europene”.  JA-D.S.

O repriză pentru fiecare echipă

Felnac. Un meci de verificare între două echipe aflate la cei doi poli ai clasamentului în Li­­ga a IV-a s-a desfăşurat la Felnac, acolo unde „VI-FE” a întâlnit Progresul Pecica.Mult mai matură şi închega­­tă, echipa oaspete a făcut legea în prima repriză, pe care a câştigat-o cu 3-0, prin reuşitele lui Măgulean (min. 5), Copil (eurogol, min. 30) şi Puie (min. 41). Partea secundă a fost câştigată de felnăcani, care au reuşit să reducă din handicap în min. 53, printr-un alt eurogol, semnat V. Fritea, din lovitură liberă de la 18 metri. Du­­pă meci, preşedintele lui „VI-FE”, Dan Ristin şi-a serbat zi­­ua de naştere (cu întârziere!) în compania jucătorilor şi antrenorilor. JA-L.S.

Suslak, în locul lui Lang!

Chişineu Criş. După înfrângerea cu 2-1, de la Sebiş, în „amicalul” cu Naţional, Crişul Chişineu Criş a făcut o rocadă în lot, acest transfer fiind – probabil – ultimul în lotul trupei antrenate de Adrian Abrudean. Astfel, fostul jucător al UTA-ei, Adrian Suslak a semnat cu Crişul, la câteva zile după ce s-a despărţit de formaţia „alb-roşie”. Aşa stând lucrurile, cei de pe Criş au renunţat la fundaşul Lang (venit de la AFC Comuna Recea), care nu l-a mulţumit pe deplin pe antrenorul Adrian Abrudean.  JA-L.S.

Mocriţchi se remarcă pe Bega, sub panou

TIMIŞOARA. Tânărul jucător Cris­­tian Mocriţchi este unul dintre cei doi arădeni, alături de An­­drei Mandache (Steaua), prezenţi în Liga Naţională de baschet masculin. Jucătorul de 19 ani şi 1,87 m s-a remarcat, recent, în „dubla” din Cupa României susţinută de echipa sa, SCM Timişoara în compania CSM Sighet. În tur (84-57), Mo­­criţchi a reuşit 4 puncte în 5 mi­­nute, în retur (95-69) în 7 minu­­te a reuşit 3 puncte, o recuperare şi 3 pase decisive.  JA-D.L.

16

ani are Mihai Miclean, un portar de valoare de la Viitorul Arad.

Sport international

Magazin

Scuze postume pentru Orwell

British Council a adresat scuze postume scriitorului George Orwell pentru respingerea de la publicare a unui eseu al acestuia.

Valentina

Este model în albumul „Portrete de Centenar”.

A murit Jacques Ferran

PARIS. Ferran, fost jurnalist la L’Equipe, a fost unul dintre cei care au pus bazele celei mai...

Von Trier devine actor

COPENHAGA. Controversatul re­­­gizor danez Lars von Trier a acceptat să devină actor şi va trece...

În jurul focului

O haită de câini se încălzeşte în jurul focului, în oraşul indian Amritsar, care trece printr-o perioadă cu temperaturi scăzute şi vânturi puternice.  FOTO: EPA

Ebola în R.D. Congo

KINSHASA. Epidemia cu virusul Ebola a ucis 502 persoane în decurs de şase luni în Republica...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail