Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Trafic blocat pe Arad-Oradea în urma unui accident

Circulaţia rutieră a fost blocată, joi, timp de aproximativ două ore, pe drumul naţional 79 (Arad-Oradea) în comuna Şimand, pe un sens de mers, în urma unui accident rutier în care au fost implicate un autoturism şi un autocamion încărcat cu piese auto. În autoturism se afla o familie din Oradea. Cei trei pasageri ai maşinii, mamă, tată şi fiică, au fost răniţi în urma impactului. /P.5  FOTO: VASILE OBŞITOŞ

3.000 de radieri într-o lună

Media zilnică a fost de 173 de autovehicule care au fost scoase din circulaţie în ultima lună a anului trecut.ARAD. Numărul persoanelor care şi-au radiat din circulaţie maşinile a crescut în decembrie 2018, faţă de luna anterioară. Pe seama acestui lucru poate fi pus şi faptul că unii arădeni stabiliţi în Italia, care au venit de sărbători acasă, au mers la ghişeele Serviciului permise şi înmatriculări din cadrul Prefecturii pentru a cere radierea numerelor de înmatriculare. Asta, în contextul în care, din data de 4 decembrie 2018, legistaţia din Italia a fost schimbată, iar rezidenţii nu mai au dreptul să circule cu autoturisme care nu sunt înmatriculate în această ţară.În urma controalelor din trafic efectuate de poliţiştii italieni, zeci de români au fost amendaţi deoarece circulau cu maşini înmatriculate în ţara noastră, ceea ce i-a speriat pe conaţionali, care au profitat de vacanţa de sărbători pentru a rezolva şi această problemă. În unele judeţe, românii practic au dat năvală la ghişee, iar la Iaşi numărul radierilor a crescut de zece ori, ajungând la aproximativ 1.000, în condiţiile în care în lunile obişnuite nu depăşeau 100.În Arad, creşterea numărului de radieri nu a fost la fel de spectaculoasă. Reprezentanţii Prefecturii nici nu pot preciza câţi dintre cei care s-au prezentat la ghişee stau în Italia, pentru că nu întocmesc o astfel de evidenţă.Conform informaţiilor primite de la Prefectură, în decembrie au fost înregistrate 2.952 de radieri autovehicule, media zilnică fiind de 173 de dosare. Cu o lună în urmă, înainte de modificările legislative din Italia, fuseseră înregistrate cu 398 mai puţine cereri, respectiv 2.554, media zilnică fiind de 103 autovehicule radiate.  JA-M.B.

Peste o duzină de incendii în Arad

Toate au avut loc de la începutul acestui an. 12 dintre incendii au fost la case, trei la autoturisme şi unul la un tractor. În ceea ce priveşte cauza producerii incendiilor la case, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, focul a pornit de la coşurile de fum care erau fie necurăţate, fie cu defecţiuni ori amplasate necorespunzător faţă de material combustibil.  /P.5 FOTO: ISU...

Actualitate

Patru investiţii CNI în Arad

Compania Naţională de Investiţii are, în momentul de faţă, patru proiecte începute în judeţ. Doar la două se lucrează.

O treime a ales să muncească pentru ajutor!

Arad. Am fost curioşi să aflăm câte persoane din oraşul nostru au beneficiat de venitul minim garantat (ajutor social), care este suma totală alocată lunar pentru aceste cazuri, câte ore de muncă în folosul societăţii au prestat asistaţii şi unde anume. Pentru a ne lămuri am stat de vorbă cu reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Arad, care ne-au răspuns la întrebări.200 de lei, pe lunăÎn medie, ne spun reprezentanţii DAS Arad, în fiecare lună a anului trecut au fost înregistrate 139 de astfel de dosare în plată, iar suma totală aprobată cu titlu de ajutor social este de aproximativ 350 de mii de lei, adică peste 77 de mii de euro. După un calcul simplu aflăm că, în medie, în fiecare lună, a fost acordată suma de 209 lei pentru fiecare dosar depus. Trebuie să specificăm faptul că plafonul pentru venitul minim garantat este de 142 de lei, pentru o persoană. Sunt şi unele cazuri în care vorbim de mai mulţi membri în familie şi atunci suma poată să depăşească 200 de lei. Tot pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 52 de dosare noi.Un asistat… 6 zile pe anAm mers mai departe şi am aflat că în decursul anului trecut din cei 139 de beneficiari ai venitului minim garantat, vorbim de media lunară, doar 46 de persoane au efectuat muncă în folosul comunităţii. În total, a fost vorba de 7.087 de ore de muncă efectuate. Astfel am aflat că o persoană a prestat, într-un an, 154 de ore de muncă, în medie 6 zile în tot anul 2018. Ne-am întrebat de ce din cei 139 de asistaţi, doar 46 de persoane au prestat munca. De ce ceilalţi 93 nu au muncit şi ei? Reprezentanţii DAS Arad ne spun că aceştia au beneficiat de învoiri medicale şi în acest sens au adus acte la dosarele depuse. Pe baza acestor acte au fost scutiţi de la muncă.  JA-V.G.

Doar două societăţi agreate de Primăria Arad

Arad. O listă foarte scurtă din care firmele de utilităţi (în special) nu prea au de unde să aleagă. Lista aparţine Primăriei Arad şi face referire la societăţile agreate de instituţie, conform H.C.L.M. nr.235/2015, pentru refacerea la forma iniţială a carosabilului şi trotuarelor afectate de săpături.Doar că lista cu pricina nu conţine decât numele a două firme, cu care societăţile care execută lucrări pe carosabil şi trotuare pot executa lucrări. Este vorba de S.C. ALEX EDILITARE S.R.L. Arad, de pe strada Lipovei din municipiu, şi S.C. INTECO HOLDING S.R.L., din Bocsig. Firmele în cauză s-au regăsit pe listă şi anul trecut. Câteva plângeri privind numărul limitat al celor cu care se poate lucra în municipiu au venit desigur în 2018, în condiţiile în care cel mai probabil societăţile în cauză nu au putut acoperi nevoile Aradului legate de… săpături.  JA-A.B.

Top trei afecţiuni ale arădenilor

Arad. În total, anul trecut, conform statisticii SJA, echipajele medicale au răspuns la peste 41 de mii de solicitări. Dintre acestea, peste 1.700 de solicitări au fost de cod roşu (viaţa pacientului în pericol), peste 37 de mii de solicitări de cod galben (caz grav, viaţa pacientului nu este în pericol) şi peste 1.700 de cod verde (cazuri uşoare). Cele mai multe solicitări, în medie câte 700 pentru fiecare trimestru din 2018, au fost stările febrile. La adulţi au fost înregistrate 3.271 de cazuri în 2018, iar la copii 667 de cazuri, în medie câte 328 de solicitări în fiecare lună. Pe a doua poziţie, în acest clasament, au fost solicitările pe insuficienţă respiratorie acută, fiind înregistraţi 875 de pacienţi, în medie câte 70 în fiecare lună. A treia cauză a solicitărilor în 2018 a fost accidentul vascular-cerebral, cu 682 de cazuri, în medie peste 50 de cazuri în fiecare lună.  JA-V.G.

24 de ore

„Bube” mari la gunoi

Niciuna dintre firmele care au câştigat contractele de salubrizare în Arad nu sunt în regulă, potrivit directorului ADI Deşeuri.

Trei spectacole pentru copii

ARAD. Trei spectacole au pregătit artiştii Trupei de Marionete a Teatrului Clasic pentrul luna ianuarie. Pe data de 13, de la ora 11, Aladin va fi prezent în faţa publicului arădean, în spectacolul „O mie şi una de nopţi – Aladin şi lampa fermecată”. O duminică mai târziu, D-l Goe şi Vizita vor prinde viaţă pe scena Trupei Marionete, tot de la ora 11. Pe 27 ianuarie, patru actori spun cunoscuta poveste a frumoasei zâne din fundul lacului, răpită de un zmeu. Spectacolul „Zâna lacului”, regizat de Maria Gornic, prinde viaţă în cadrul scenografic realizat de Zofia Krzyzanowski. Reprezentaţia este programată tot la ora 11.  JA-E.R.

Eveniment

2018, anul manifestaţiilor

Mii de jandarmi au asigurat ordinea şi liniştea publică la proteste, manifestaţii culturale, sportive sau religioase, ce au avut loc în Arad.

Accident rutier în Şimand

Un autoturism şi un autotren încărcat cu piese auto au intrat în coliziune, joi, în jurul prânzului, în comuna Şimand.

Peste o duzină de incendii în noul an, la Arad

ARAD. De la începutul anului, sub­­unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru stingerea unui număr de 12 incendii la locuinţe particulare, trei autoturisme şi un tractor. Potrivit reprezentanţilor ISU Arad, din cele 12 incendii în 11 cazuri cauza probabilă a producerii acestora a fost „coş, canal sau burlan de evacuare a fumului, cu defecţiuni, necurăţat sau amplasat necorespunzător faţă de materialul combustibil”, iar la autoturisme cauza a fost aceeaşi: defecţiuni la instalaţiile electrice de încălzire. Ultimul incendiu la un autoturism a avut loc miercuri seara. „Facem un nou apel către populaţie pentru a verifica şi curăţa cu personal specializat mijloacele de încălzire şi/sau coşurile de evacuare a fumului”, au precizat cei de la ISU Arad.  JA-I.C.

Adolescent cercetat pentru furt calificat

SÂNTANA. Poliţiştii din Sântana cercetează un tânăr de 19 ani, bănuit de furt calificat. În ur­­­ma cercetărilor efectuate, poliţiştii au identificat un adolescent de 19 ani, din satul Caporal Alexa, care, în seara de 21 decembrie 2018 ar fi sustras o drujbă, în valoare de aproximativ 1.000 de lei, dintr-o încăpere aflată în construcţii a unui imobil de pe raza localităţii. Pe numele tânărului s-a întocmit dosar penal.  JA-I.C.

103

sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.000 de lei au aplicat poliţiştii rutieri.

Sănătate

Cum să ne ferim de gripă?

Sfaturi şi indicaţii folositoare în prevenirea, combaterea şi tratarea gripei, inamicul sănătăţii în sezonul rece.

Sport

Patru gimnaste arădence în lotul olimpic de ritmică

ARAD. Într-o lume a sportului arădean în nunanţe gri, ne bucurăm să putem vorbi şi despre lucruri pozitive, dătătoare de speranţe. Performanţele şcolii arădene de gimnastică ritmică, dar şi baza materială pe care o pune la dispoziţie CS Municipal, cu o sală specifică de pregătire – cu covor şi podium de concurs – au contribuit la decizia Federaţiei conduse de Irina Deleanu de a înfiinţa, la Arad, încă din toamna anului trecut, un centru naţional olimpic pentru junioare, coordonat de antrenoarele Daniela Chiriac şi Tatiana Novikova.„Ne-am pregătit la Arad încă de la 1 noiembrie, iar spre sfârşitul acestei luni plecăm la Izvorani, pentru o nouă etapă de pregătire. În cadrul centrului avem 10 fete, dintre care patru sunt din Arad, Alenia Biringer, Catrina Buniov, Maria Moţ şi Dalia Marin, iar celelalte de la Ploieşti, Oradea şi UNEFS Bucureşti. În lotul de junioare, cel care se pregăteşte pentru Europenele de la Baku, din luna mai şi Mondialele de la Moscova, din iulie, o avem pe Alenia Biringer, singura care corespunde ca şi vârstă”, spune Daniela Chiriac.În ceea ce o priveşte pe consacrata Sonia Ichim, talentata sportivă a CSM-ului urmează să participe în perioada următoare la două concursuri cu caracter de verificare, în Ungaria şi Grecia, dar şi la Cupe Mondiale. Totul pentru a-şi câştiga un loc în echipa tricoloră care va aborda Campionatul Mondial din toamnă. JA-D.S.

Nu sunt utilaje pentru a deszăpezi „Motorul”

ARAD. UTA a continuat, ieri, să se antreneze pe terenul II de la „Motorul”, spre nemulţumirea lui Ionuţ Popa, care nu înţelege de ce la Arad nu există un teren de antrenament care să poată fi folosit pe timp de iarnă. Antrenorul spune că jucătorii îşi pun în pericol integritatea corporală, deoarece nu poţi să te pregăteşti pe un gazon acoperit cu zăpadă.„Au încercat cei de la Primărie să facă ceva, pe terenul II, dar a rămas zăpadă bătucită şi jucătorii alunecă şi se pot accidenta în orice moment. Marţi, am dat zăpada de pe terenul sintetic, dar miercuri a nins, din nou şi nu ne-am mai putut antrena acolo. Din păcate, Primăria nu are utilaje necesare pentru a deszăpezi gazonul artificial, aşa că vom continua să ne antrenăm pe un teren inadecvat, mă tot uit la starea vremii şi mă rog să nu mai ningă, dar şi să se încălzească puţin, pentru ca zăpada de pe terenuri să se topească. Nu înţeleg de ce Aradul nu beneficiază de un teren pe care UTA să se poată pregăti normal” – ne-a spus Ionuţ Popa.Echipa se va antrena până sâmbătă, inclusiv, zilnic fiind programată o singură şedinţă de pregătire. Duminică e liber, iar de luni se va intra într-un program de semi-cantonament.  JA-L.S.

Se „coace” o echipă de baschet masculin!

ARAD. BC Valbon Arad pare un club cu gânduri mari în peisajul sportului arădean, dornic să continue tradiţia marelui West Petrom, echipă care la începutul acestui mileniu devenea dublă campionă a României la seniori.Cu trei echipe implicate în baschetul juvenil, categoriile Under 13, 14 şi 18, clubul condus de profesoara Valeria Bon­­dor este singurul din Arad ca­­re participă în competiţiile masculine organizate de Federaţia Română de Baschet.Echipa Under 18, pregătită de Bogdan Bondor, este prezentă în Grupa 1, cu 6 victorii şi 5 înfrângeri, fiind clasată pe locul 4, ultimul care asigură calificarea în grupa valorică A. Aceasta este cea mai grăbită dintre echipe, urmând a debuta în noul an duminică, 13 ianuarie (ora 14), când la Sala Sporturilor „Victoria” soseşte CSM Sighetu Marmaţiei, locul 3 în clasament, cu un punct în faţa arădenilor. Într-un alt meci găzduit în aceeaşi locaţie, LPS Bihorul Oradea (locul II) va juca cu gruparea din Maramureş, ora de start fiind 10.Cum în acest an mulţi dintre componenţii formaţiei arădene îşi încheie junioratul, dorinţa, încă ascunsă, este continuarea activităţii la un nivel superior şi implicit formarea unei echipe care să reprezinte Aradul în prima ligă masculină. Ar fi o binevenită reapariţie în elita sportului cu mingea la coş, după o pauză care a început în anul 2006… JA-D.L.

Rival spaniol la Australian Open

MELBOURNE. Tenismenul arădean Marius Copil, locul 61 ATP, îl va întâlni în turul inaugural al primului turneu de Grand Slam din acest an, Australian Open, pe spaniolul Marcel Granollers, locul 110 ATP, potrivit tragerii la sorţi care a avut loc joi, la Melbourne. Copil (28 ani, 61 ATP) – care în acest an a semnat un parteneriat cu firma franceză de echipament sportiv Lacoste, cea care îl „îmbracă” şi pe liderul ATP, Novak Djokovic – l-a întâlnit o singură dată pe Granollers (32 ani) în circuitul ATP, în 2014, pe zgură, la Madrid (Masters 1.000), în primul tur, câştigând cu 6-3, 6-4.La ediţia de anul trecut a turneului de la Antipozi, Copil a pierdut în primul tur în faţa lui Gilles Simon, iar cel mai bun rezultat a venit în 2015, când a ajuns până în turul secund.  JA-D.L.

Un halterofil la „mondialele” de cadeţi?

ARAD. Halterofilii CSM Arad, pregătiţi de Adrian Jigău şi Pavel Sebeşan, au demarat din primele zile ale anului pregătirile pe plan local, 2019 anunţându-se plin de provocări. Cei trei medaliaţi europeni anul trecut, Luciana Condurache, E­­manuel Danciu şi Cosmin Krupla, ar putea fi protagonişti în cadrul „Europenelor” de cadeţi şi juniori. În plus, Krupla are şanse mari să concureze, în martie, la „Mondialele” de cadeţi din Los Angeles. JA-D.S.

12

ianuarie este ziua în care se va relua activitatea, în mod oficial, la Baza Desavoia, fiind...

Sport international

Magazin

Denisa

Este model în albumul Portrete de Centenar.

Cai de pustă

Caii Przewalski se bucură de zăpadă în Parcul Naţional Hortobagy din Ungaria.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail