Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Cod Roşu la Aeroportul Arad

Desfăşurare de forţe la Aeroportul Arad, în cadrul unui exerciţiu de cod roşu, care a angrenat toate forţele din cadrul Ministerului de Interne. Este vorba de un exerciţiu de Cod Roşu, care se desfăşoară o dată pe an. Conform scenariului, o aeronavă militară de transport de dimensiuni medii, de tip Alenia C – 27J Spartan, a întâmpinat dificultăţi în timpul zborului. Mai exact, unul din motoare a luat foc. La bordul aeronavei se află 20 de persoane, nava având patru tone de combustibil în rezervoare. /P.3 FOTO: VALI GORAN

Milioane de lei pentru şcoli

Aproape 24.4 milioane de lei, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, vor intra în bugetele şcolilor din judeţ.ARAD. Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a întocmit lista cu propunerea de repartizare pe unităţi de învăţământ a bugetului calculat pe baza costului standard pentru cheltuieli privind finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Banii vor fi folosiţi pentru cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, pentru cheltuieli cu pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor şi cheltuieli cu bunuri şi servicii. Conform legii, costul standard per elev este, în anul 2019, de 4.413 lei.Din cele 24.4 milioane de lei, aproape 11 milioane sunt destinate unităţilor de învăţământ din municipiul Arad. Liceul Naţional de Informatică primeşte cei mai mulţi bani, 649 de mii de lei, urmat de Colegiul Naţional „Preparandia-Dimitrie Ţichindeal”, cu 631 de mii de lei. 618 mii de lei merg către Colegiul Naţional „Vasile Goldiş”, 555 de mii către Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn”, iar alte 454 de mii de lei către Colegiul Naţional „Moise Nicoară”.Restul de peste 13 milioane de lei merg către şcolile din judeţ.La Ineu, pentru două unităţi de învăţământ, merg peste 883 de mii de lei, la Chişineu-Criş, pentru patru unităţi de învăţământ, merg 873 de mii de lei, iar la Lipova, pentru două unităţi de învăţământ, vor fi alocate 756 de mii de lei.  JA-E.R.

23 de maşini parcate neregulamentar

În decursul unei luni, au fost prinşi 23 de şoferi indisciplinaţi care au parcat pe locurile speciale amenajate pentru persoanele cu handicap. Şoferii indisciplinaţi vor aduce la bugetul local peste 21.000 lei, în total. Maşinile acestora au fost ridicate pe platformă şi transportate la depozitul de pe strada Dosoftei, ceea ce înseamnă că aceştia vor mai scoate din buzunar bani şi pentru transport şi depozitare. /P.6 FOTO: JA

Actualitate

Cod Roşu la aeroport

Desfăşurare de forţe la Aeroportul Arad, în cadrul unui exerciţiu de cod roşu, care a angrenat toate forţele din cadrul Ministerului de Interne.

Căpruţa – Groşii Noi, aproape gata

BÂRZAVA. Drumul care leagă satele Căpruţa şi Groşii Noi, lung de 11 kilometri, este aproape finalizat. Un proiect european cu o valoare de un milion de euro a fost implementat de comuna Bârzava, care a reuşit astfel să modernizeze un drum ce leagă două comunităţi. Lucrările au început în 2017, iar acum firma care a câştigat licitaţia a ajuns spre finalul ei. Asfaltarea a fost finalizată de mult, acum se mai lucrează la şanţuri.„Timpul petrecut de şoferi pe această şosea a scăzut considerabil, la numai câteva minute de mers între cele două localităţi. Vorbim despre un proiect care nu s-a referit la o simplă asfaltare, ci la o adevărată modernizare. Şoseaua a fost refăcută din fundaţie”, a specificat Ioan Jitari, viceprimarul comunei Bârzava.  JA-A.G.

24 de ore

Conservaţii cu Regele Mihai

Stelian Tănase lansează joi, la Arad, în Sala Ferdinand a Primăriei, o carte care cuprinde transcrierile fidele ale unor înregistrări realizate cu Regele Mihai.

Ziua Romilor, sărbătorită la „Curcubeu”

ARAD. Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Arad a organizat la Complexul „Curcubeu”, un spectacol cu participarea copiilor şi părinţilor de etnie romă, prilejuit de „Ziua Internaţională a Romilor”.„Sărbătoarea intitulată «Ziua Internaţională a Romilor» reprezintă pentru instituţia noastră şansa de a duce mai departe acţiunile pozitive întreprinse până în prezent, iar în continuare vom lua măsuri concrete de combatere a discriminării şi a marginalizării romilor, inclusiv prin sprijinirea participării şi reprezentării lor în sfera publică. Ne-am străduit foarte mult pentru pentru a ajuta această comunitate şi pot spune că am înregistrat rezultate pozitive, în special în domeniul educaţiei. Astăzi de ziua romilor vreau să le urez un sincer «la mulţi ani», să felicit personalul de la Centrul «Curcubeu» din cadrul DAS Arad pentru minunatul spectacol organizat şi ţin să le mulţumesc tuturor celor care au ţinut să ia parte la acest eveniment. Nu în ultimul rând, vreau să apreciez sprijinul Consiliului Local al Municipiului Arad în toate activităţile pe care le întreprindem” – a declarat Oana Pârvulescu, director general DAS Arad.  JA-D.D.

Societate

„Guvernul rămâne fără bani şi consumă pe datorie”

ARAD. Dorin Stanca, vicepreşedintele Organizaţiei Municipale PNL Arad, consideră că „Guvernul nu a estimat corect mersul economiei şi a construit un buget cu venituri supraestimate”.„Atrăgeam atenţia încă de mai mult timp, că felul în care a fost făcut bugetul de stat este unul nerealist, construit mai mult pe ce şi-ar dori actualul Guvern să se întâmple şi nu pe ce te poţi baza cu adevărat. Adică, toată arhitectura bugetară s-a bazat pe estimări nerealiste. Iar realităţile din ultimele zile au confirmat acest lucru. Au fost date publicităţii veniturile colectate în februarie 2019, care sunt cu aproape 20% mai mici decât în luna precedentă. Adică în cifre nete cu aproape 5 miliarde lei sub veniturile aferente lunii ianuarie 2019. Iar faţă de situaţia anului precedent, scăderea este dublă. O asemenea evoluţie confirmă că programul de creştere cu 16% a veniturilor bugetare, aflat la baza bugetului anului 2019, este departe de realităţile economice. De asemenea, veniturile din TVA şi accize sunt, în februarie 2019, cu peste 40% mai mici în comparaţie cu ianuarie 2019. Asta în ciuda faptului că evoluţia comerţului şi a importurilor arată, într-o anumită măsură, păstrarea ritmului consumului privat. Însă dinamica veniturilor din TVA nu indică vreun semnal care să ducă la concluzia îmbunătăţirii colectării veniturilor. Iar eu unul, care activez în mediul privat de peste două decenii, simt acest lucru şi în activităţile comerciale curente pe care le am cu parternerii mei de afaceri. Mai toţi acuză o lipsă de lichidităţi şi parcă fluxurile financiare circulă cu… frâna trasă. În orice caz lucrurile nu arată bine. Şi dacă mai punem faptul că Guvernul s-a grăbit să ia împrumut trei miliarde de euro în nişte condiţii dezavantajoase, adică la dobânzi mari, toate aceste date mă fac să cred că s-au cam terminat banii. Niciun oficial nu a anunţat vreo mare investiţie, drept urmare spun răspicat că acest împrumut este menit să acopere nevoile curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli ”, afirmă Dorin Stanca, într-un comunicat de presă. JA-A.P.

Finanţări pentru cadastrare gratuită

ARAD. Deputatul PSD Florin Tripa atrage atenţia primarilor din judeţul Arad asupra faptului că începând din luna aprilie, edilii pot cere, din nou, fonduri pentru cadastrarea gratuită a terenurilor. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a pregătit 280 de milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor din extravilan. ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, finanţează, şi în 2019, din veniturile proprii, lucrări de cadastru general în toate localităţile eligibile în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF).„Sumele pe care primăriile le vor primi în acest an sunt mai mari, astfel încât autorităţile locale să aibă bugetele suplimentare pentru lucrările necesare înregistrării terenurilor şi altor proprietăţi, inclusiv pentru întocmirea şi eliberarea cărţilor funciare. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)”, spune deputatul social-democrat Florin Tripa. JA-A.P.

Eveniment

O acţiune cu aproape o mie de amenzi

ARAD. Timp de o săptămână, IPJ Arad s-a alăturat tuturor colegilor lor din Europa, ieşind pe străzi cu toate radarele din dotare. Iar această acţiune, întinsă pe perioada 1-7 aprilie, poate fi declarată una de succes. „În judeţul Arad au fost utilizate pe parcursul întregii săptămâni toate cele 15 aparate radare din dotare (14 auto + 1 pistol TruCam), fiind aplicate 950 de sancţiuni pentru depăşirea vitezei regulamentare, în valoare totală de 450.000 de lei, şi au reţinute 18 permise de conducere”, au anunţat reprezentanţii IPJ Arad. Poate că, odată cu această acţiune, a mai fost stăvilită „pofta” şoferilor pentru viteză. Mai ales că poliţiştii promit să iasă pe străzi mai des cu radarele.  JA-A.G.

Tur de forţă la maşini parcate pe locuri speciale!

Arad. Poliţiştii locali arădeni, cu atribuţii privind circulaţia pe drumurile publice, au întreprins mai multe acţiuni de constatare şi sancţionare a conducătorilor auto care au imobilizat voluntar autovehiculele pe loc de parcare destinat persoanelor cu dizabilităţi. În decursul unei luni, au fost prinşi 23 de şoferi indisciplinaţi care vor aduce la bugetul local peste 21.000 lei, în total. Maşinile şoferilor indisciplinaţi au fost ridicate pe platformă şi transportate la depozitul de pe strada Dosoftei, ceea ce înseamnă că aceştia vor mai scoate din buzunar bani şi pentru transport şi depozitare„În cazul în care sesizaţi nereguli cu privire la ocuparea abuzivă a locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi, pentru a putea interveni şi aplica măsurile legale care se impun, vă rugăm să ne contactaţi apelând numărul de telefon – 0257 939”, au declarat reprezentanţii Poliţiei locale Arad.  JA-V.G.

Sport

Nebunie la Sebiş: Oaspeţii au revenit de la 0-3!

SEBIŞ. Ce s-a întâmplat, marţi, la Sebiş e de domeniul fantasticului. În minutul 87 gazdele conduceau cu 3-0. Iar meciul s-a terminat egal, 3-3. Ultimul gol a fost încris de portarul Jianu!!!Deschiderea scorului a venit în min. 21, când Petculescu a şutat din lovitură liberă de la 28 m, mingea s-a strecurat printr-o pădure de picioare şi a intrat în poartă: 1-0. În primul minut de prelungiri, Enciu a scăpat singur cu portarul, dar a tras în el. Imediat, acelaşi Enciu a recuperat mingea şi a fost faultat în careu. Mateucă a tras perfect de la punctul cu var şi era 2-0.Tabela s-a schimbat din nou în min. 57, când Mateucă a şutat din careu, Jurcă a respins în faţă, iar Enciu a îndeplinit o simplă formalitate, de la vreo opt metri: 3-0. Eliminarea lui Lezeu, pentru cumul de cartonaşe galbene, a destabilizat echipa gazdă şi s-a declanşat nebunia. FC Hunedoara a marcat de trei ori, în min. 87, 88 şi 90+2, ultimul gol fiind marcat de portarul Jurcă, urcat în careul sebişean, la o lovitură de colţ.Formaţii – Sebiş: G. Gakos – Onuţan (Goşa), Lezeu, Foritz, Dărăban – Susan (Ember), Teşedan, Petculescu, Vereş (Rugină), Mateucă (Deliman) – Enciu. Hunedoara: Jurcă – C. Creciunesc (Ciucurescu), Ionică, D. Creciunesc, Doboş – Herci (Bloj), Al. Dan, Iacob, Marinca (Tătulea) – R. Cristian, Vasinc. Au arbitrat: A. Şuvar – centru, V. Duţă şi A. Voaideş – asistenţi (toţi din Sibiu). Obs. FRF: D. Micşa – Timişoara şi V. Balaj – Reşiţa.  JA-L.S.

Un gol şi fotbal „cu pipeta”!

PÂNCOTA. Derby-ul judeţean din „intermediară”, Şoimii Lipova – Crişul Chişineu Criş a oferit puţin fotbal în prima repriză, cele două echipe fiind mai mult preocupate să nu primească gol. Ambele echipe au avut câte două oportunităţi de a deschide scorul, dar cei doi golkeaperi au avut intervenţii precise.„Şoimii” ies mai hotărâţi de la vestiare şi după ratarea lui D. Rusu (min. 48), cade şi mult aşteptatul gol. Era min. 53, când Trabalka a fructificat cu cap(ul) o centrare a lui Sulea pentru 1-0. Oaspeţii nu au avut puterea de a forţa egalarea, un derby anost, fără strălucire, încheindu-se cu o victorie „italiană” a băieţilor pregătiţi de Flavius Sabău, iar Lipova continuă să viseze cu ochii deschişi la promovarea în eşalonul secund, urcând pe primul loc al ierarhiei.Să mai spunem că în min. 79, Clej a fost eliminat pentru cumul de avertismente.Formaţii – Şoimii Lipova: Jianu – Savin, Bercu, Vasiu, Burlă, Poiană, M. Popa, Lazea, D. Rusu (min. 90, Stoin), Trabalka, Sulea (min. 77, Istrate). Crişul Chişineu Criş: Mucha – Lazăr, Sabău (min. 77, Matei), Pavel, Siminic, Clej, Fl. Gâlcă, Suslak, Piţ (min. 88, Maghici), Ciornei (min. 65, Lezeu), Bozian.„Băieţii mei au dat dovadă de caracter, reuşind să obţină un succes de moral, în faţa unui adversar care şi-a vândut scump pielea. Important este că ne-am revenit şi putem ataca optimişti finalul de sezon, unul în care orice se poate întâmpla”, ne-a declarat Flavius Sabău, antrenorul Şoimilor. JA-D.S.

Ştim „careul de aşi” la Cupa Sportsin

ARAD. Cupa Sportsin la baschet feminin şi-a stabilit ultimele două semifinaliste ale ediţiei din acest an, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica şi Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad urmând a lupta pentru medalii. În meciurile din Grupa A, desfăşurate la sala de sport a Colegiului de Arte, fetele de la Lic. „Gheorghe Lazăr” Pecica (prof. Ioana Medeleanu) au dispus de gazdele pregătite de prof. Valeria Bondor, scor 17-12, şi de Şc. Gim. Nr. 2 Pecica (prof. Martin Liptak), scor 20-4, în celălalt joc scorul fiind 45-12 în favoarea „artistelor”.Graţie unui coşaveraj superior (+28), „Artă” a obţinut calificarea în semifinale, în dauna celorlalte două formaţii care au încheiat pe locurile secunde în Grupa B, LPS Arad (+8), respectiv Şc. Gim. „Nicolae Bălcescu” (Generală 11) (-4), care se vor întâlni în disputa pentru locurile 5-6.Semifinalele (Generală 6 vs. Artă, respectiv Ţipar vs. Pecica) şi finalele vor avea loc joi, 11 aprilie, începând cu ora 11, la Sala Sporturilor „Victoria”.Organizatorii celei de-a XI-a ediţii a competiţiei ce se adresează elevelor din ciclul gimnazial nelegitimate la vreo echipă participantă în competiţiile FRB (Under 13 – 18) – DJTS, IŞJ, CS Sportsin şi Blue Star Media – vor acorda primelor cinci clasate trofee, medalii echipelor de pe podium, diplome şi premii speciale.  JA-D.L.

A fost King of the Hil 2019

GHIOROC. Clubul Hard Enduro Arad a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, cea de-a VII-a ediţie a King of the Hill. Evenimentul a avut loc în zona Ghioroc, pe o vreme foarte bună, spre deosebire de anul trecut când s-a concurat pe zăpadă.Concurenţii şi însoţitorii lor au concurat pe un traseu deosebit, complex, dar fără a fi înghesuit, astfel încât numărul mare de spectatori să poată aprecia evoluţiile sportivilor.Marele câştigător al King of the Hill 2019 este austriacul Michael Walkner, urmat pe podiumul general de elveţianul Thomas Schranz şi cehul Vaclav Nedved. Clasa Veteranilor a revenit ungurului Akos Varga, iar celelalte trei clase au fost câştigate de motociclişti din Polonia: Marek Kusnierz la Expert, Konrad Wisniewski la Hobby şi Joanna Paluch la feminin.  JA-D.L.

Un nou trofeu în vitrină

SÂNTANA. Competiţie internaţională de judo de la Sântana, Cupa Primăverii, le-a dat prilejul sportivilor de la CS Judo Arad (prof. Cristian Rus) de a se număra printre remarcaţi. S-au remarcat: Puşcaş Tudor, Crîsnic Cristian, Costina Daniel, Dranici Deian, Dorgoşan Alexandru – locul I; Rus Iustin – locul II; Bâtea Carol, Let Ayan, Boloş Yannis, Bâtea David, Stan Lucas, Bătran Angelo – locul III; Arhilei Luca, Ciobanca Darius, Dogar Rareş locul V.În urma acestor rezultate şi a punctajului cumulat, CS Judo Arad a obţinut locul trei pe echipe.  JA-D.S.

Memorialul Dafin se desfăşoară la Zădăreni

ZĂDĂRENI. Ediţia din acest an a Memorialului Dafin la fotbal se desfăşoară sâmbătă, 13 aprilie, ora 10, pe stadionul din Zădăreni, organizator fiind CS Inoan Arad în colaborare cu primăria comunei din localitate. Alături de clubul Adrianei Inoan mai participă: Mureşul Zădăreni, Şc. Gim. Frumuşeni, Şc. Gim. „Regina Maria” – UTA şi Victoria Nădlac. Vor exista două categorii de vârstă, începători (2008 şi mai mici) şi avansaţi (2005-2007).  JA-D.L.

10

este ora de start a etapei judeţene a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la pentatlon pe...

Sport international

Pintilii s-a accidentat

FOTBAL. În minutul 14 al partidei FCSB – Sepsi OSK, Mihai Pintilii a făcut semn că nu mai poate continua partida, după ce a acuzat dureri musculare la piciorul drept. Mijlocaşul s-a dus direct la vestiare după ce a părăsit gazonul. Duminică, FCSB va merge în Gruia pentru meciul cu CFR Cluj şi există şanse mari ca Pintilii să rateze partida din etapa cu numărul 5 din playoff.Internaţionalul Mihai Pintilii, în vârstă de 34 de ani, a revenit în acest an după o pauză de şase luni. La meciul cu Hermannstadt, câştigat cu 3-0 pe Arena Naţională, Pintilii a bifat primele sale minute după perioada de recuperare. Toţi reprezentanţii FCSB-ului au spus din start că Pintilii trebuie să reintre treptat în echipă, dar mereu s-a lăsat senzaţia că Pintilii e forţat. Acum, mijlocaşul acuză din nou probleme medicale. SURSA: MEDIAFAX

Nadia o laudă pe Bianca

TENIS/GIMNASTICĂ. Performanţele impresionante din circuitul WTA ale Biancăi Andreescu nu au rămas...

Culinar

Ardei umpluţi cu ciuperci

Reţeta ardeilor umpluţi cu ciuperci nu diferă prea mult de cea a sarmalelor cu ciuperci. Se pot consuma ca fel principal atât la prânz cât şi seara.

Magazin

Delia

Este model în albumul „Portrete de Centenar”

După mama

Cinci pui de mistreţi se plimbă după mama lor la grădina zoologică din Wroclaw, Polonia.  FOTO: EPA

A explodat în Siberia

MOSCOVA. Un uriaş meteorit care a explodat în Krasnoiarsk, Siberia, Rusia, a produs panică în...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail