Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Gata cu decoraţiunile de iarnă!

La aproximativ o lună de când Aradul a fost „îmbrăcat” în „straie de sărbătoare”, oraşul începe să fie despodobit de decoraţiunile de iarnă. Acţiunea de îndepărtare a acestora a început marţi, iar ieri a venit rândul pomului de Crăciun din faţa Palatului Administrativ. Câţiva muncitori, ajutaţi de două utilaje cu macara, au luat globurile şi instalaţia luminoasă, apoi au eliberat platoul de falnicul brad. În scurt timp, toate zonele din oraş vor fi despodobite, după care Primăria va face recepţia şi va plăti intervenţia operatorului.  FOTO: DIANA DUŢU

Protecţie pentru victimele violenţei domestice

O măsură aşteptată de mult a intrat în vigoare: ordinul de protecţie provizoriu, o protecţie în plus pentru victimele violenţei domestice.ARAD. Violenţa în familie s-a transformat într-un flagel. Autorităţile s-au dovedit a fi, în cele mai multe cazuri, neputincioase când a venit vorba de astfel de cazuri. Doar în judeţul Arad, anul trecut, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a fost sesizat de 485 de ori cu privire la infracţiuni de violenţă în familie. De acum însă, poliţiştii pot oferi mai multă protecţie pentru victimele violenţelor în familie. Când sunt solicitaţi la asemenea cazuri, poliţiştii pot emite ordin de protecţie provizoriu. Asta după ce, începând cu 28 decembrie 2018, oamenii legii pot emite ordinul de protecţie provizoriu, prin care se dispune, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecţie a victimelor violenţei domestice. Când se poate emite acest ordin? Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc. /P.6

Actualitate

Blocaj politic pe... sortare

Aleşii PSD s-au abţinut din nou de la vot la cea de a treia încercare a Executivului Primăriei de a atribui Staţia Recons-ului.

Oamenii din turn

Mă uit la un serial, „The good place” – în traducere „Locul bun”.

Veste bună pentru locuitorii din Pâncota!

PÂNCOTA. Început de an sub bune auspicii pentru locuitorii oraşului Pâncota. Primarul Dan Pocrişer tocmai le-a dat o veste îmbucurătoare: a reuşit să semneze un contract de finanţare în infrastructura rutieră din Pâncota în valoare de 5.128.567 lei. Bani ce vor fi alocaţi de Guvernul României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.„Am semnat astăzi (n.a.: miercuri), la Bucureşti, probabil cel mai mare contract de finanţare în infrastructură rutieră la Pâncota, în valoare de 5.128.567 lei. Sigur că, trebuie să ne înarmăm cu răbdare, urmând a parcurge mai întâi procedurile de achiziţie, însă important este la acest moment că din fonduri alocate de la Guvern, prin PNDL, vom reabilita 8 km de drumuri, respectiv 12 străzi, din care 8 în Pâncota şi 4 în Măderat” – spune Dan Pocrişer, primarul Pâncotei.  JA-D.S.

24 de ore

Prelungire pe Facebook

Biblioteca Judeţeană Arad vine cu o propunere inedită pentru cei mai tineri cititori: termene prelungite... pe Facebook!

Carne de vită caramelizată

INGREDIENTE. 350 g carne de vită, 1 ceapă medie, 1 fir ceapă verde, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, 1 lingură amidon, 1 cană ulei, 4 linguri sos de soia, 3 linguri oţet de orez, 1 lingură zahăr brun, 1 linguriţă cu vârf pastă de ghimbir şi usturoi, 15 râşniţe chili, 2 linguriţe ulei.MOD DE PREPARARE. Se taie carnea fâşii subţiri, perpendicular pe fibră, se presară cu bicarbonat, se amestecă bine şi se lasă să stea 15 minute. Se spală bine sub jet de apă, se scurge şi apoi se absorb bucăţile de carne cu şerveţele de bucătărie. Se presară carnea cu amidon, se amestecă şi se mai lasă 15 minute la marinat.Între timp se prepară sosul. Se încinge uleiul într-o crăticioară, se adaugă pasta de ghimbir şi usturoi şi se prăjeşte 1 minut. Se adaugă restul ingredientelor de la sos şi se fierbe timp de 5 minute.Într-o cană de ulei încins se prăjeşte carnea 2-3 minute. Se scoate carnea cu o paletă pe şerveţele, că să se absoarbă excesul de grăsime. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie largă. Se prăjeşte la foc mare, amestecând des, ceapa tăiată felii subţiri. Când începe să se aurească pe margini se adaugă carnea prăjită şi se amestecă bine, apoi se pune sosul şi se fierbe, tot la foc mare, până sosul este absorbit de carne şi în tigaie se vede doar puţin lichid. Se adaugă ceapă verde tăiată ronedele, se amestecă şi se trage tigaia de pe foc. Se serveşte cu orez basmatic fiert.  Poftă bună!

RO_SPECIAL

Eveniment

Explozie de viroze şi pneumonii

Numărul îmbolnăvirilor este cu peste 50% mai mare decât la începutul lunii ianuarie 2018. La Pediatrie I, 39 de copii stau în... 33 de paturi.

Trotuare curăţate şi nu prea, străzi sub zăpadă

ARAD. Fotografiile făcute de noi arată că printre gospodari se mai găseşte câte unul sau doi arădeni care încă nu au înţeles că este de datoria lor să cureţe trotuarele din faţa casei sau, în cazul agenţilor economici, spaţiul din faţa magazinelor. Pe Bulevardul Revoluţiei, porţiunile de trotuar care au rămas necurăţate sunt exclusiv în faţa spaţiilor care de ani de zile zac goale. În ceea ce priveşte starea drumurilor în municipiul Arad, pe cele adiacente Bulevardului Revoluţiei, nu pare să se fi intervenit, aşa cum poate fi observat în fotografie. În cartiere nici atât. Persoanele fizice şi juridice care nu îşi curăţă zăpada din faţa casei, blocului, respectiv firmei, la 24 de ore de când ninsoarea s-a oprit riscă amenzi usturătoare. Ceilalţi… Un lucru e cert, începând din luna decembrie 2018, de când s-au înregistrat primele căderi mari de zăpadă în Arad, agenţii Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad au „verificat modul în care cetăţenii municipiului respectă reglementările locale în privinţa înlăturării ţurţurilor de pe clădiri şi a zăpezii de pe trotuare”, conform reprezentanţilor Primăriei Municipiului Arad. „În conformitate cu HCLM nr. 297/2015 şi HCLM nr.162/2016 au fost încheiate 11 procese verbale: 5 avertismente şi 6 amenzi, suma totală stabilită pentru acestea din urmă ridicându-se la 2402 lei”, declară Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al instituţiei. Mai exact, au fost aplicate două amenzi de 1001 lei fiecare, respectiv patru de câte o sută de lei.  JA-I.C.;E.R.

Poliţiştii locali au rămas fără clanţă

Arad. De o perioadă bună de vreme, ne spun arădenii care ne-au contactat, sediul Poliţiei Locale Arad din Sânicolau Mic este închis şi nimeni nu mai trece pe aici. Mai mult, uşa de la intrare în sediul poliţiştilor locali nu mai are clanţă, lucru care poate fi văzut în imaginea care însoţeşte acest articol. Dacă ar trebui, sau nu, să fie deschis acest sediu nu ştim, aşa că am luat legătura cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad pentru a afla mai multe date. Iată ce ne spune Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Palatului Administrativ: „Biroul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad din cartierul Sânicolau Mic este zilnic deschis publicului, mai puţin pe durata misiunilor de patrulare a poliţiştilor locali detaşaţi acolo. În situaţia în care sediul este închis temporar şi este nevoie de intervenţia imediată a oamenilor legii, se va apela Dispeceratul Direcţiei la numărul de telefon 0257-939. Un echipaj al Poliţiei Locale Arad va interveni în cel mai scurt timp posibil”.Aşadar, am aflat că sediul este deschis zilnic şi doar în momentul în care poliţiştii de aici sunt trimişi în patrulare este închis. În realitate lucrurile nu stau defel aşa şi asta ne spun arădenii din Sânicolau: sediul este închis, iar clanţa se pare că a dispărut subit. Noi doar ne întrebăm… să fie mâna hoţilor? Sau vorbim de o „defecţiune tehnică”! Să fie doar indiferenţă?  JA-V.G.

Braconaj pe un fond de vânătoare din Archiş

ARAD. Poliţiştii Serviciului Ar­­me, Explozivi şi Substanţe Periculoase (SAESP) cercetează doi bărbaţi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi braconaj cinegetic. Este vorba despre doi bărbaţi de 40 şi 43 de ani, ambii din judeţul Arad, depistaţi de cei de la SAESP împreună cu cei de la Secţia nr. 6 Rurală Beliu, pe un fond de vânătoare din Archiş. Potrivit IPJ Arad, „asupra acestora a fost găsită o armă de vânătoare calibrul 30.06, prevăzută cu un dispozitiv de ochire cu amplificator electronic şi având un cartuş introdus pe ţeavă şi unul în magazie”, iar în urma verificărilor efectuate la faţa locului s-a constatat lipsa autorizaţiei de transport şi a celei de vânătoare. În ceea ce priveşte arma, poliţiştii au stabilit că aceasta ar fi fost deţinută legal de bărbatul de 40 de ani.  JA-I.C.

Şase luni de închisoare pentru distrugere

ARAD. Un bărbat de 63 de ani, din Lipova, pe numele căruia Judecătoria Lipova a emis – în 7 ianuarie 2019 – un mandat de executare a pedepsei închisorii a ajuns după gratii după ce poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale împreună cu cei ai oraşului Lipova au pus în aplicare cele decise de instanţă. Bărbatul avea de executat şase luni de închisoare pentru distrugere, fiind depus în Penitenciarul Arad.  JA-I.C.

117

sancţiuni contravenţionale în valoare de 75.000 de lei au aplicat poliţiştii rutieri în urma...

Sport

Au alergat după „fluturaşi” în Cupa Anului Nou

ŞIRIA. Cupa Anului Nou a stârnit pasiuni la fileul badmintonului, participanţii luptându-se pentru glorie, dar şi pentru medalii, diplome şi suveniruri, ultimele oferite de Primăria din Şiria, localitate în care s-a desfăşurat concursul. Câştig de cauză a avut tinereţea, liceanul Darius Găină (Col. Teh. de Industrie Alimentară – „Agricol”) reuşind să cucerească trofeul, după 2-1 în finala mare cu prof. Daniel Dragoş (Şc. Gim. „N. Bălcescu” – „Gen. 11”). Un elev de la şcoala amintită, Bogdan Rusu, a câştigat bronzul, depăşindu-l cu 2-0 pe Dan Lazăr (Aradon), în finala mică.Proba de dublu a revenit perechii formate din prof. Cristian Vasas (Şc. Gim. Galşa) şi jurnalistul Marius Herţa (Sportsin), dar prestaţii onorabile au mai avut în cadrul acestei a doua ediţii: Vlad Sârb (RomâniaTenis.ro), Alin Câmpeanu (preşedintele Şah Club Vados Arad), Florin Coita (Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol” Arad) sau şirienii Cristian Ciulei (Azbest Publishing) şi Mircea Crişan, administratorul sălii de sport.De ce badminton?Iar dacă cineva şi-a pus întrebarea „De ce badminton?” răspunsul ar putea fi: pentru că aduce numeroase beneficii din punct de vedere: fizic (pentru sănătate şi întreţinerea corpului), social (prietenii; împărtăşirea experienţei; lucrul în echipă), emoţional (distracţie, încredere în sine, dezvoltă personalitatea, spiritul de echipă şi fair-play-ul) sau intelectual (rezolvarea problemelor, dezvoltarea abilităţilor)…  JA-D.L.

Le pasă de sportul arădean

ARAD. Deschidem astăzi, o rubrică, destinată oamenilor cărora le pasă de soarta sportului arădean. Care se implică, încearcă să transmită un mesaj optimist într-un decor tot mai sumbru. Paul Barta, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, este unul dintre ei. Energic, pozitiv, implicat. A revitalizat sportul şcolar, e trup şi suflet alături de dascălii de sport din judeţ în tentativa acestora de a-i smulge pe elevi din faţa diferitelor tentaţii şi a le da imboldul necesar practicării unei discipline sportive. E prezent la fiecare acţiune cu caracter şcolar, este partener de încredere la orice eveniment sportiv, un adevărat exemplu că se poate! JA-D.S.

Vor evolua în play-out

ARAD. Divizia Naţională de rugby seniori, ediţia 2018-2019, a ajuns la fazele play-off, respectiv play-out, în această ultimă grupă fiind prezentă CS UAV Arad, care va înfrunta echipe din Sibiu şi Galaţi.Desfăşurată într-un nou format, actuala ediţie a reunit echipele din Divizia A şi Divizia Naţională, care au fost împărţite în două grupe geografice, Centru-Nord şi Centru-Sud.În urma sezonului regulat s-au calificat în play-off primele trei echipe din fiecare grupă, iar în play-out vor juca e­­chipele clasate pe ultimele locuri: CS UAV Arad (locul 4, cu 11 puncte, după două succese în cele 8 partide susţinute), CSM Sibiu (locul 5; 1 pct.) – în Grupa Centru-Nord, şi CSM Galaţi (locul 4; 7 pct.) – în Grupa Centru-Sud. Ordinea echipelor pentru stabilirea tabelei Berger va fi decisă, în 15 ianuarie, prin tragere la sorţi, iar echipele vor porni în acestă fa­­ză a competiţiei cu zero puncte.În play-out, pentru evitarea „lingurei de lemn”, se va disputa un tur şi un retur, între 30 martie – 27 aprilie.  JA-D.L.

„Mişcări de trupe” la juniori

Arad. Dacă prima echipă este în căutări, cei de la UTA au de lucru cu juniorii. Ionuţ Popa nu a fost prea generos cu convocarea celor de la Under 19, aşa că majoritatea îşi caută echipă. Astfel, Onuţan va ajunge la Naţional Sebiş şi nu ar fi de mirare dacă şi Sabău ar merge tot acolo, deşi pe fir pare a fi şi Crişul Ch. Criş.În schimb, Şoimii Lipova şi-a asigurat serviciile a trei tineri utişti, numele lor fiind Nagy, Dardai şi Obrad. Cel mai bun atlet dintre juniorii de la UTA, Gruiescu, e ca şi transferat la LT Cermei. Portarul Zamfir aşteaptă să vadă dacă Ionuţ Popa îl bagă în seamă, iar dacă nu, ar putea pleca şi el în Liga a III-a.  JA-L.S.

8

turnee au fost atribuite, ieri, în Campionatul Naţional de baschet masculin Under 14, unul dintre...

Echipele arădene revin la fileul voleiului juvenil

ARAD. Cele două echipe arădene de volei prezente în CN al cadeţilor dispută duminică primele meciuri oficiale ale anului. CS Westar (locul III în Seria C; cu 10 puncte) va evolua pe terenul singurei echipe neînvinse, CSŞ Blaj, iar CS UVVG ProVolei (locul IV, 10 puncte) se deplasează pe terenul echipei CSŞ Caransebeş – Oţelu Roşu, poziţionată pe 5. Primele meciuri pe propriul teren au loc în 27 ianuarie, cu CNNT Cra­­iova, respectiv CSŞ Blaj.  JA-D.L.

Sport international


Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail