Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Nu uitaţi de nuieluşe!

Mai târziu ca în alţi ani, comercianţii de produse specifice sărbătorii de Sf. Nicolae au apărut în câteva puncte importante din oraş. Oferta de… nuieluşe şi nu numai este extrem de generoasă. Sperăm ca Moş Nicolae să vă umple ghetuţele cu tot ce vă doriţi.Şi nu uitaţi de povaţa moşului: Sănătate, voie bună, fericire şi mult bine/Bani şi faimă câtă-ncape, mulţumire şi iubire/Şi-ţi mai spun, pe astă lume, tu având atâta bine/Dă şi tu, în jur, la alţii, care n-au noroc de mine!  Foto: Andreea Pintea

Actualitate

24 de ore

Îşi sărbătoreşte voluntarii

Ziua Internaţională a Voluntarilor este marcată de Curcea Roşie Arad prin activităţi umanitare, dar şi printr-o întrunire cu surprize.

Piept de pui cu nuci caju

INGREDIENTE: 2 linguriţe amidon, 300 g orez, 2 linguri sos de soia, 2 linguri coniac, 2 linguri ulei de...

RO_ECONOMIC

Plătiţi să facă angajări

O nouă măsură activă de integrare a şomerilor pe piaţa muncii a intrat în vigoare: 2.250 lei angajatorilor care încadrează în muncă şomeri.

Curs pentru administratorii de imobile

ARAD. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad va lansa din ianuarie un curs pentru administratorii de i­­mobile. Pentru a putea presta această activitate, arădenii au nevoie de un certificat de calificare profesională şi de un atestat eliberat de primarul localităţii, plus cazierul judiciar care să dovedească faptul că nu aţi suferit nicio condamnare pentru o infracţiune economico-financiară. Încălcarea acestor prevederi menţionate la art. 64 din Legea nr. 196/2018 se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei!„Atenţie, asociaţiile de proprietari sunt guvernate de o nouă lege! Este vorba despre Legea nr. 196/2018, un act normativ care abrogă vechea legislaţie privind asociaţiile de proprietari. Vestea bună este că am anticipat deja situaţia sensibilă în care vă aflaţi acum! De aceea organizăm cursul de calificare: administrator imobile, care vă pregăteşte teoretic şi practic pentru îndeplinirea responsabilităţilor dumneavoastră în con­­textul modificărilor aduse de Legea nr. 196/2018, cu accent pe riscurile la care vă expuneţi în cazul în care nu aplicaţi corect aceste modificări. La sfârşitul cursului se eliberează certificatul de calificare profesională, solicitat de autorităţile publice locale pentru dobândirea calităţii de administrator de condominii”, spun reprezentanţii CCIA din Arad.Arădenii care sunt interesaţi se pot înscrie până pe 20 decembrie la acest curs, detalii putând fi obţinute de la CCIA Arad – prof. Carmen Crişan – manager Formare Profesională, telefon 0730188299 , email carmen.crisan@ccia-arad.ro. JA-A.P.

Eveniment

Cuprul merge la judecată

Cei trei tineri arestaţi în cazul furtului celor 414 tone de cupru din Curtici au fost deja trimişi în judecată.

Jandarmeria Arad a primit un nou Drapel de Luptă

ARAD. Garda port drapel a purtat noul Drapel de Luptă al unităţii, acesta fiind prezentat întregului personal de către colonelul Claudiu Daniel Burlan, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, la fel cum a făcut în urmă cu aproape un sfert de secol.Potrivit reprezentanţilor Ins­­pectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, „noul drapel al uităţii a fost achiziţionat prin programul derulat la nivelul Jandarmeriei Române, «Neamurile trăiesc şi devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor ei», dedicat Centenarului Marii Uniri şi are la bază modificarea stemei din centrul acestuia, Drapelul de Luptă având pe fâşia galbenă Stema României în culori, brodată cu fir aurit şi mătase. Stema este compusă dintr-un scut mare în interiorul căruia se află acvila încoronată”. Dacă vorbim de primul Drapel de Luptă românesc, nu putem să nu amintim faptul că, în 19 martie 1863, la solicitarea generalului Ioan Emanoil Florescu, domnitorul Alexandru Ioan Cuza hotărăşte printr-un Înalt Ordin de Zi: ,,Considerăm că armata, în urma Unirii nu trebuie să aibă decât un drapel, având în vedere că adevărata emblemă a României nu poate fi alta decât acvila romană, am decretat şi decretăm ce urmează: acvila romană cu crucea în cioc se va pune ca emblema României, deasupra drapelelor armatei”.„Drapelul de Luptă este un simbol al onoarei, vitejiei şi gloriei militare, amintind fiecărui militar din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean. Vechiul Drapel de Luptă îşi va ocupa locul binemeritat într-un muzeu al Jandarmeriei Române.Tot în acelaşi cadru festiv, pentru rezultate deosebite în activitatea desfăşurată, cu pri­­lejul Zilei Naţionale a României, un ofiţer şi trei subofiţeri au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim.  JA-I.C.

Graba l-a lăsat fără 290 de lei şi cu penalizare

ARAD. S-a grăbit, a vrut să caute o scurtătură şi a intrat pe o stradă cu sens unic. Ei bine, întâmplarea s-a petrecut marţi, 4 decembrie, chiar în centrul oraşului. Un şofer grăbit a intrat pe strada 1 Decembrie 1918, stradă cu sens unic, pe contrasens, dorind să ajungă mai repede şi fără alte ocolişuri pe str. A.D. Xenopol (cea dintre Primăria Municipiului Arad şi Palatul Cultural). Şo­­ferul inventiv a fost zărit de poliţiştii locali, care n-au stat pe gânduri şi l-au amendat.„Un conducător auto mai puţin inspirat a încercat să scurteze drumul între str. 1 Decembrie 1918 şi str. A.D. Xenopol, alegând să intre pe o zonă cu acces interzis îngreunând şi stânjenind traficul rutier pe acest sector de drum. Acesta s-a ales cu o sancţiune de 290 lei şi 2 puncte penalizare”, spun cei de la Poliţia Locală. JA-A.P.

Ascunşi în cabina unui automarfar turcesc

NĂDLAC. Un iranian de 25 de ani şi un palestinian de 35 de ani au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră de la Nădlac, ascunşi în cabina unui automarfar înmatriculat în Turcia, încercând în acest fel să iasă ilegal din ţară. Camionul era condus de un cetăţean turc. „În urma controlului efec­­tuat asupra automarfarului, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunse în cabina a­­cestuia, în spaţiul destinat o­­dihnei şoferului, două persoa­­ne de sex masculin. În cadrul primelor verificări, poliţiştii de frontieră au stabilit că cele două persoane, în vârstă de 25, respectiv 35 de ani, sunt cetăţeni din Iran şi Palestina. De asemenea, cei doi bărbaţi au declarat că intenţionau să ajungă într-o ţară din vestul Europei”, au precizat reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad.Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi pentru şoferul turc, respectiv tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat faţă de iranian şi palestinian.  JA-I.C.

Arădean cu mandat de arestare, prins la frontieră

NĂDLAC. Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac au depistat un bărbat din Arad căutat de autorităţile italiene pentru executarea unei pedepse privative de libertate. Pe numele arădeanului în vârstă de 43 de ani era emis un mandat european de arestare pentru infracţiunea de participare la constituirea unui grup infracţional organizat.„În data de 4.12.2018, în jurul orei 01.50, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I – Nagylak, pe sensul de ieşire din ţară, s-a prezentat pentru a efectua controlul de frontieră cetăţeanul român L.G., în vârstă de 43 de ani, cu domiciliul în judeţul Arad. În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emis, de către autorităţile italiene, în luna noiembrie 2018, un mandat european de arestare pentru infracţiunea de participare la constituirea unui grup infracţional organizat. Persoana în cauză a fost predată unui e­­chipaj operativ din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, au declarat reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad.  JA-I.C.

Bărbat de 56 de ani, prins în trafic fără permis

ARAD. A condus fără permis. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Apateu. „Şoferul” a fost depistat de poliţiştii Serviciului Rutier în trafic, pe raza municipiului Arad, la volanul unei maşini, în timp ce avea suspendată e­­xercitarea dreptului de a conduce din 7 septembrie. Pe numele bărbatului a fost întocmit un dosar penal pentru conducere având dreptul de a conduce suspendat.  JA-I.C.

S-a accidentat în timp ce conducea fără permis

ARAD. S-a urcat pe un moped şi l-a condus, deşi nu deţinea permis pentru vreo categorie de vehicule, şi a produs un accident. S-a întâmplat în seara de 1 decembrie, la intersecţia străzilor Veneţiei cu Marnei, unde bărbatul nu a acordat prioritate de trecere unei maşini, intrând în coliziune cu aceasta. „Şoferul” a fost rănit uşor în urma impactului şi s-a ales cu un dosar penal în urma „plimbării”. Potrivit IPJ Arad, „poliţiştii Biroului Rutier cercetează un bărbat de 56 de ani, din Arad, care, în seara zilei de 1 decembrie, a condus un moped pe strada Veneţiei din municipiu, iar la intersecţia cu strada Marnei nu a respectat semnificaţia indicatorului rutier «cedează trecerea», intrând în coliziune cu un autoturism condus de o femeie de 43 de ani, din Arad”.  JA-I.C.

192

de sancţiuni contravenţionale în valoare de 73.000 de lei au aplicat poliţiştii rutieri în...

Sport

Judoul arădean e la ceas de sărbătoare

ARAD. La finele aceste săptămâni, mai precis duminică, la Sala Sporturilor „Victoria” va avea loc un adevărat festival al judoului arădean. Pe 9 decembrie se împlinesc exact şapte ani de la dispariţia părintelui judoului românesc, Mihai Botez. Cu această ocazie, tandemul Silviu Turc – Arpad Nagy organizează a şaptea ediţie „Ziua judoului arădean”, dar şi ediţia cu numărul 6 a „Euro Regional – Judo League”, rezervată sportivilor Under 18 şi Under 23.Ultimele amănunte au fost dezvăluite ieri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Pensiunea „George’s”.Competiţie de anvergurăDacă sâmbătă va avea loc „Cupa CSM” la judo, dar pentru copii, duminică e ziua cu cea mai mare greutate. Ziua judoului arădean vine „la pachet” cu „Euro Regional – Ju­­do League”, aşa că se anunţă un adevărat festival pe tatami.„Sunt două competiţii care ne fac cinste, vom avea premii de 5000 de euro, echipa clasată prima urmând să încaseze un cec în valoare de 1000 de euro. Toţi sportivii de pe podium vor fi recompensaţi cu premii” – a declarat Silviu Turc.Invitaţi din străinătate„Vom avea sportivi din Ungaria, Croaţia, Slovenia, Serbia, Austria şi Germania. Cu judoka români vom avea ceva probleme, deoarece exact în acest weekend, la Bucureşti, are loc Liga Campionilor la judo, competiţie primită de Capitală în ultima clipă. Şi noi am avut invitaţie să mergem la Moscova, dar am rămas acasă, pentru a organiza acest adevărat festival al judoului arădean. Dacă ne referim la medalii, favoriţi sunt sportivii de la CSM, Sofian Popa, Gabriel Calmar şi Andreea Ciopraga, antrenaţi de Dorin Drimbe” – a spus şi Arpad Nagy.  JA-L.S.

Vineri are loc „Nicholas Indoor Cup”, ediţia 2

ARAD. În organizarea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Arad (preşedinte Adrian Lucaci) şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad (inspector de specialitate Paul Barta), vineri, 7 decembrie, de la ora 9, în sala de sport „Mihai Botez-UAV” se va desfăşura ediţia cu numărul doi a turneului „Nicholas Indoor Cup” rezervat copiilor din clasele pregătitoare, I şi II.Coordonatorii proiectului sunt profesorii Flavius Stoica şi Corina Hărduţ, din partea AJF responsabil fiind preşedintele Comisiei de Copii şi Juniori, Gabriel Hărduţ. Vor lupta pentru premiile puse în joc opt echipe, reprezentând două şcoli din municipiu („Nicolae Bălcescu” şi „Regina Maria”) şi şase din judeţ (Şimand, Sântana, Vinga, Felnac, Horia şi Vladimirescu).Conform regulamentului se joacă 4+1, fiecare şcoală având dreptul la maxim 10 jucători, care vor trebui utilizaţi pe parcursul unui joc, a cărui durată este de două reprize a câte 10 minute. Foarte important de ştiut: jucătorii legitimaţi la AJF Arad nu vor avea drept de participare, competiţia fiind una dedicată amatorilor de fotbal nelegitimaţi. JA-D.S.

Primul trofeu pentru veterani

TIMIŞOARA. Recent, în oraşul de pe Bega, a avut loc a-X-a ediţie a DKMT Euroregion Endurance Cup la înot, care a adunat la start 77 de sportivi afiliaţi la 11 cluburi din Serbia, Ungaria şi Romania, dar şi participanţi individuali.Clubul CSM Arad a reunit sub culorile sale 28 de sportivi, care au cucerit nu mai puţin de 89 de medalii, reuşind să-şi adjudece şi marele trofeu DKMT ENDURANCE CUP, primul pentru înotul masters arădean.În ordinea categoriilor de vârstă, au participat: Onea Ştefan (2 aur, 2 argint), Karpati Adalbert (3 aur, 2 argint), Liptak Martin (3 aur), Botezatu Honoriu (5 aur), Suciu Ioan (1 argint), Rusu Norbert (1 argint, 1 bronz), Mocanu Flaviu (trei locuri 5), Damian Romeo (1 aur), Retezar Valentin (1 bronz), Stertl Cristian (4 aur, 2 argint), Nădăban Cristian (doua locuri 4), Dumitraşcu-Vekas Alin (2 aur, 2 argint), Mladin Cristian (1 aur, 2 argint, 3 bronz), Schramco Dan (4 aur, 1 argint), Pintican Cristian (9 aur), Nagy Csaba (1 aur, 4 argint), Timofte Mihai (2 argint), Lancea Lucian (1 aur), Tomescu-Vlad Mihai (2 aur, 1 bronz), Miazga Diana (2 aur, 4 bronz), Palcu Cristina (un loc 4 şi un loc 5), Stertl Monica (1 aur, 1 argint, 1 bronz), Miloş Anca (2 bronz), Barta Daria (3 aur), Lucaci Aida (2 argint,1 bronz), Costiug Luana (1 bronz), Balaş Beatrice (1 aur, 2 argint), Balaş Bianca (2 aur, 1 argint), Szanda Zita (2 aur, 1 argint).Rezultate ştafetăŞtafeta formată din Dumitraşcu, Retezar, Timofte şi Tomescu-Vlad a obţinut medalia de aur la 4X25 m liber şi 4X25 m mixt. Ştafeta formată din Balaş Bianca, Balaş Beatrice, Miloş Anca şi Szanda Zita a obţinut medalia de aur la 4X 25 m liber şi 4X25 m mixt. Ştafeta formată din Mladin, Rusu, Schramco şi Nădăban a obţinut medalia de argint la 4X25 m liber şi medalia de aur la 4X25 m mixt. Ştafeta formată din Botezatu, Onea, Karpati şi Mocanu a obţinut medalia de aur la 4X25 m mixt, iar ştafeta formată din Damian, Onea, Karpati şi Mocanu a obţinut medalia de aur în proba de 4X25 m liber.  JA-D.S.

Primele plecări de la Sebiş

SEBIŞ. Antrenorul interimar Cosmin Merşca şi-a trimis elevii în vacanţă. Până la reluarea pregătirilor, conducerea oraşului Sebiş trebuie să găsească o variantă pentru funcţia de manager şi, probabil, una pentru banca tehnică. Funcţie de politica clubului pentru retur, nu este exclusă nici menţinerea lui Merşca.Până atunci, avem primele despărţiri de gruparea de pe Crişul Alb. Vorbim despre doi oameni de bază în formula ideală a Naţionalului: fundaşul central Alexandru Dumitrache (24 ani) şi mijlocaşul defensiv Rareş Pintea (23 ani). Primul se va întoarce la o formaţie din oraşul natal, Piteşti, în timp ce al doilea ar putea ajunge la Energeticianul, în Liga 2-a.  JA-D.S.

Victorie muncită pe semicerc

SÂNNICOLAU MARE. În cadrul e­­tapei cu numărul 12 din Campionatul Naţional de handbal rezervat juniorilor 2, masculin, Seria F, gruparea arădeană, HC Beldiman, s-a impus, în deplasare, scor 36-33 (21-15), în faţa celor de la Unirea Sânnicolau Mare.Golurile echipei noastre au fost semnate de: Bartha (11), Ursu (9), Pasca (7), Cristea (3), Gaulea (3), Tudoran (2), Burzo (1). A mai jucat Mathiu.„Felicit jucătorii pentru atitudine şi dorinţa de victorie, chiar dacă în unele momente adversarul a practicat un joc dur. Suntem pe un drum bun, dar trebuie să eliminăm momentele de automulţumire” – a spus antrenorul George Beldiman, cel care este ajutat în muncă de soţia sa, Adriana. JA-D.S.

60

este locul ocupat de arădeanul Marius Copil în ultimul clasament dat publicităţii de Asociaţia...

Va evolua în sferturile Ligii Campionilor

LISABONA. Arădeanca Daniela Dodean Monteiro s-a calificat, alături de Sporting Lisabona în sferturile de finală ale Champions League la tenis de masă. Gruparea lusitană a câştigat meciul decisiv pentru locul al doilea în grupa C, chiar pe terenul fostei echipe a Danielei, TT Saint Quentin (Franţa), scor 3-2. Dodean a egalat la 1, după 3-0, cu rusoaica Polina Mikhailova, iar apoi a pierdut, scor 1-3, în faţa asiaticei Zhang Mo.  JA-D.S.

Sport international

Amendat cu 8000 de lire!

Antrenorul lui Liverpool, Jurgen Klopp, a fost amendat cu 8.000 de lire sterline după ce a pătruns pe gazon în finalul meciului cu Everton, câştigat de „cormorani” în prelungiri.„Îmi prezint scuzele, nu am vrut să fiu lipsit de respect, însă nu m-am putut controla. Nu ştiu ce măsuri ia FA în astfel de situaţii, va trebui să aştept”, a spus Klopp la finalul partidei de pe Anfield.  Foto: EPA

Dat afară de la Bilbao

Bilbao. Antrenorul echipei Athletic Bilbao, Eduardo Berizzo (49 de ani), a fost dat afară după...

Culinar

Manchego (Spania)

Este maturată între 60 de zile şi 2 ani, iar cu cât maturarea este mai îndelungată, cu atât gustul ei devine mai înţepător. Poartă numele oilor din al căror lapte este făcut.

Emmentaler (Elveţia)

Este una dintre celebrele brânzeturi elveţiene cu găuri în ele. Aceste găuri se formează din dioxidul de carbon eliberat de bacteriile din lapte, în timpul procesului de maturare. Este o brânză semi-dură, puţin dulceagă şi care se topeşte foarte bine.

Mozzarella (Italia)

Este, poate, cea mai cunoscută brânză din Italia. Este făcută din lapte de bivoliţă (sau cel puţin aşa ar trebui să fie). „Caşul” de mozzarella este încălzit în apă caldă, stors şi masat până capătă o textură fină, după care se formează bilele. Merge de minune în salate sau topită pe pizza.

Feta (Grecia)

Este făcută dintr-un amestec de lapte de oaie şi lapte de capră şi stă circa trei luni la maturat. Mai ştim despre ea că se păstrează în saramură, deoarece procesul prin care se face implică presarea cremei de brânză în apă cu sare.

Halloumi (Cipru)

Este o brânză nematurată, ţinută în saramură. În mod normal, este făcută din lapte de capră şi lapte de oaie, deşi unele reţete mai noi indică şi folosirea laptelui de vacă.

Roquefort (Franţa)

Este o brânză cu mucegai albastru făcută din lapte de oaie. Este sfărâmicioasă, înţepătoare la gust, cu uşoare note de nuci şi dulceaţă.

Magazin

Bianca

Este model în albumul „Portrete de Centenar”

Locatar nou la Tierpark

Berlin. Tonja, femela de urs polar găzduită de grădina zoologică Tierpark din estul Berlinului,...

Căţelul lui Bush

Sully a fost căţelul fostului preşedinte american George H.W. Bush. Fostul preşedinte a murit vineri, la vârsta de 94 de ani. Corpul neînsufleţit a fost depus luni în Capitoliul Statelor Unite ale Americii, în Washington, unde cetăţenii îşi pot prezenta omagiile.  FOTO: EPA

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail