Mutations of this issue:
Zoom
Arată text view

Prima

Au apărut brazii în pieţe!

Sau, cel puţin, în Piaţa Mihai Viteazul (Piaţa Mică) din municipiu. Aici, singurul comerciant care vinde brazi pregătiţi pentru a fi luaţi acasă şi împodobiţi, spune că i-a adus din Danemarca, acolo unde merge de două ori pe an. Preţurile variază între 50 şi 300 de lei, iar brazii sunt de toate mărimile, potriviţi pentru toţi cumpărătorii. FOTO: EUGEN ROGOJAN

Vitrine de poveste

Decorate festiv, cu dichis şi multă imaginaţie, unele dintre vitrinele magazinelor arădene sunt adevărate creaţii artistice. Ne-am oprit în faţa câtorva vitrine care ne-au atras atenţie prin originalitate şi nu numai. În mod cert, comercianţii care aleg să investească în vitrine o fac pentru a atrage atenţia clienţilor. /P.5  Foto: Andreea Pintea

Actualitate

Tramvaiul lui Moş Crăciun revine în Arad!

ARAD. Mult aşteptatul tramvai al lui Moş Crăciun va reveni în Arad, spre bucuria celor mici. Potrivit Companiei de Transport Public Arad tramvaiul special va circula începând cu data de 6 decembrie.„Începând cu 06.12.2018, Compania de Transport Public pune la dispoziţia publicului călător tramvaiul lui Moş Crăciun, care va circula, în intervalul orar 16:00 – 20:00 (în zilele de luni până vineri) şi 10:00 – 20:00 (în zilele de sâmbătă si duminică). Programările pentru grupuri se pot face, începând cu data de 03.12.2018, în intervalul orar 7:00 – 15:00, la numărul de telefon 0724.232.158. Menţionăm că programul de circulaţie al tramvaiului lui Moş Crăciun va fi afişat în toate staţiile de pe traseu, inclusiv pe site-ul www.ctparad.ro”, au transmis reprezentanţii CTP Arad.Tramvaiul lui Moş Crăciun circulă în perioada sărbătorilor, în Arad, din iarna lui 1997, în fiecare an aproximativ 11.500 de copii şi nu numai bucurându-se de această surpriză oferită de cei de la CTP. JA-A.P.

Indemnizaţii majorate pentru veteranii de război

ARAD. Începutul anului 2019 vine cu o veste bună pentru cei peste 1.000 de veterani şi văduve de război din judeţul Arad: vor primi „pensii” mai mari. În ultima şedinţă din noiembrie, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care majorează semnificativ, de la 1 ianuarie 2019, valoarea indemnizaţiilor prevăzute de Legea nr. 49/1991 pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război.Documentul prevede creşterea indemnizaţiilor pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate de la 259 la 1.500 lei lunar, pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar şi pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, de la 196 lei la 900 lei lunar. În cazul veteranilor de război şi văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea este de la 161 la 600 lei lunar.În prezent, 1.052 de persoane din judeţul Arad beneficiază de prevederile Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Aceste indemnizaţii sunt în sumă fixă, se indexează, conform legii, în funcţie de rata inflaţiei, dar valoarea lor a fost până acum extrem de scăzută.  JA-D.D.

24 de ore

Rillette de somon afumat

Ingrediente: 100g cremă de brânză, 100g smântână grasă, 100g felii de somon afumat tocat fin,...

USR: fosta cantină Azoma, un pericol

ARAD. USR Arad a transmis autorităţilor sesizările primite de la cetăţeni în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă fosta cantină Azoma, al cărui subsol inundat şi insalubru pune în real pericol trecătorii şi copiii din zonă.„Cu ocazia igienizării locului de joacă de pe strada Frunzei, din cartierul Sînicolau Mic, membrii USR Arad au observat starea deplorabilă a clădirii, aflată în imediata vecinătate a spaţiului destinat celor mici. Subsolul inundat şi plin cu gunoaie este deschis şi poate pune oricând în pericol viaţa celor care intră, inclusiv copii”, au punctat reprezentanţii USR.Sergiu Vlad, deputat USR Arad: „Am transmis autorităţilor locale care este situaţia clădirii şi pericolul pe care îl reprezintă. Din discuţiile pe care le-am avut cu locuitorii din apropiere, este o problemă veche, care durează de ani de zile, fără ca cineva să ia măsuri. Colegii care au igienizat locul de joacă aflat imediat lângă clădire au fost surprinşi să constate cât de uşor se poate răni un copil care, purtat de curiozitate, intră în subsolul inundat şi plin cu deşeuri. În plus, mirosul este foarte deranjant, în special vara. Cerem autorităţilor să ia măsuri imediate pentru a restricţiona accesul în zona periculoasă, în special al copiilor, iar apoi să igienizeze clădirea. În situaţia în care anumiţi cetăţeni continuă să arunce acolo gunoi, ei trebuie sancţionaţi”.  JA-A.P.

Societate

3 secole de istorie medicală

Volumul „Medicina arădeană - 300 de ani de istorie”, scris de Cserni Alex, a fost lansat cu ocazia „Galei sănătăţii arădene”.

Vitrine care spun poveşti

Decorate festiv, cu dichis şi multă imaginaţie, acestea sunt adevărate creaţii artistice, fiecare având o poveste şi un mesaj.

O sută de ani de scurtmetraje, la Cinema Arta

ARAD. Miercuri, pe 5 decembrie, la Cinematograful Arta din municipiu, începând cu ora 20, în cadrul evenimentului „Caravana Filmelor NexT – 100 de ani de scurtmetraje româneşti”, vor fi proiectate peliculele „Aşa e viaţa” (1928), „Scurtă istorie” (1957), „Arta apărării individuale” (1980), „Marina” (1997), „Poveste la Scara C” (2002), „Călătorie la oraş” (2003) şi „Pipa, sexul şi omleta” (2016). Accesul la eveniment este gratuit, acesta fiind organizat de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură. Proiectul se desfăşoară pe plan naţional şi este finanţat de Administraţia Fondului Cul­­tural Naţional, în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti. JA-E.R.

Eveniment

Kass a fugit de judecată

Acuzat de pornografie infantilă, Dieter Kass nu se află în ţară, deşi avea interdicţie de a părăsi România.

Incident şocant în cartierul Aradul Nou

Arad. Cunoscută cu probleme cardiace, femeii i s-a făcut rău în plină stradă şi, din păcate, nu a mai putut fi salvată de medici.Ziua de luni, 3 decembrie, s-a dovedit a fi una fatidică pentru o femeie din Aradul Nou. Arădeanca era cunoscută ca având probleme cardiace, dar nimeni nu se aştepta ca acesteia să i se facă rău şi să cadă răpusă de infarct în mijlocul drumului.„Este vorba de o femeie care locuia în zona Gării Aradul Nou, cunoscută cu patologie cardiacă, în vârstă de 64 de ani, căreia i s-a făcut rău. Cineva dintre cei prezenţi a acordat primul ajutor, femeia intrând în stop cardio-respirator. În prima fază a fost trimis un echipaj liber de ambulanţă care a început manevrele de resuscitare şi imediat a mai fost trimis în sprijin şi un echipaj cu medic, tot din cadrul Ambulanţei. S-au efectuat manevrele de resuscitare pentru aproximativ o oră, dar din păcate femeia nu a răspuns resuscitării. Dat fiind faptul că a fost preluată dintr-un loc public, femeia a fost transportată la UPU din cadrul Spitalului Judeţean, urmând ca mai apoi să fie predată Serviciului de Medicină Legală”, a declarat pentru Jurnal arădean/aradon dr. Mircea Merea, director medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad. JA-A.P.

Fără supralegalizarea hotărârilor la instanţe

ARAD. Tribunalul Arad a regândit supralegalizarea hotărârilor, în beneficiul justiţiabililor. Reprezentanţii instituţiei au anunţat că nu se va mai cere supralegalizarea hotărârilor şi încheierilor emise de instanţele arădene. „O primă măsură pe care am luat-o de curând se referă la suprimarea cerinţei supralegalizării hotărârilor şi încheierilor emise de către instanţele arădene, cerinţă pe care o solicitam până în prezent pentru apostilarea hotărârilor. Apostilare care era necesară pentru hotărârile emise de către instanţe naţionale în celelalte state ale UE unde se deplasau cetăţenii cu diverse treburi. Deci, începând de la 1 decembrie, nu vom mai cere supralegalizarea hotărârilor, cetăţenii nu vor mai trebui să meargă să ceară anterior la supralegalizare şi apoi supraapostilarea hotărârilor. Este suficient să vină cu hotărârea purtând menţiunea că este definitivă la serviciul de apostilare”, a explicat Flavius Bradin, vicepreşedintele Tribunalului Arad.Acesta a anunţat de asemenea, că „serviciul de apostilare a fost astfel organizat încât în aceeaşi zi să le ofere apostilarea hotărârii, în sensul că programul de depunere a cererilor va fi între 9 şi 11, iar la ora 14 se va putea elibera hotărârea apostilată”.  JA-I.C.

Fără permise auto pe drumurile din Arad

ARAD. O tânără de 19 ani şi un bărbat în vârstă de 32 de ani sunt cercetaţi penal după ce la sfârşitul săptămânii trecute au fost depistaţi de oamenii legii săvârşind infracţiuni la regimul circulaţiei.Astfel, poliţiştii Secţiei nr. 2 Micălaca au depistat-o pe tânăra de 19 ani în timp ce conducea un autoturism pe Bulevardul Nicolae Titulescu, în urma verificărilor efectuate constatându-se că aceasta nu deţine permis de conducere, iar autoturismul este neînmatriculat, valabilitatea numerelor de înmatriculare provizorii fiind expirată din 20 octombrie. La Sântana, poliţiştii au depistat în trafic un bărbat de 32 de ani ce conducea un autoturism pe raza oraşului, având dreptul de a conduce suspendat. Pe numele celor doi au fost întocmite dosare de cercetare penală.  JA-I.C.

Femeie de 73 de ani, prinsă la furat

ARAD. Poliţiştii cercetează o femeie în vârstă de 73 de ani şi un tânăr de 30 de ani, ambii din Arad, pentru furt. Septuagenara a fost prinsă furând băuturi alcoolice dintr-un supermarket de pe Calea Aurel Vlaicu, în timp ce tânărul a sustras bunuri nealimentare tot din in­­cinta unui supermarket, situat însă pe strada Clujului. Prejudiciul total, în valoare de 150 de lei, a fost recuperat, cei doi fiind cercetaţi penal.  JA-I.C.

20

de permise auto au reţinut poliţiştii rutieri în urma controalelor efectuate.

Sport

Cupa Boandi merge la Socodor

SATU NOU. A fost ediţia cu numărul 15 a Cupei Boandi la mini-fotbal, una dintre cele mai longevive competiţii de sală din sportul rege judeţean. „Vinovat” pentru acest turneu de tradiţie este Andras Mako, actualmente vicepreşedinte al AJF Arad. Şase echipe s-au întrecut de Ziua Naţională în sala de sport din Satu Nou, câştig de cauză având ACS Socodor, care şi-a păstrat trofeul cucerit anul trecut. Pe lângă trofeul echipei câştigătoare, fiecare echipă a primit o minge de fotbal.RezultateViitorul Satu Nou – Viitorul Şepreuş 1-4, Viitorul Şepreuş – Şoimii Şimand 1-3, Viitorul Satu Nou – Şoimii Şimand 0-4 (Grupa A); ACS Socodor – Speranţa Şepreuş 2-0, Frontiera Pilu – Speranţa Şepreuş 3-0, ACS Socodor – Frontiera Pilu 1-0 (Grupa B); Locurile 5-6: Viitorul Satu Nou – Speranţa Şepreuş 1-2; Locurile 3-4: Victoria Şepreuş – Frontiera Pilu 1-0; Finala: Şoimii Şimand – ACS Socodor 1-4.Fotbaliştii campioanei, Geor­­ge Pirtea şi Răzvan Vaida au fost desemnaţi golgeterul, respectiv, portarul turneului.„A fost pentru al treilea an consecutiv când preşedintele AJF, Adi Lucaci, a fost alături de mine la acest turneu, iar astăzi am fost onorat şi de prezenţa prof. univ. Gabi Marconi de la Universitatea „Aurel Vlaicu”. Le mulţumesc lui Leontin Buda şi Ciprian Pătroi pentru ajutorul dat în asigurarea arbitrajului. Recunoştinţa mea merge către primarul din Mişca, Tibi Hassz, un om deosebit fără de care nu ar fi fost posibilă nici această ediţie a Cu­­pei Boandi, apoi familiei Cernuş, Emeric şi soţiei sale, Kati, care ne asigură asistenţa medicală pentru al nouălea an la rând, dar şi repriza a treia. Şi nu în ultimul rând, aş vrea să-i mulţumesc lui Dan Coman pentru sprijinul logistic de la toate cele 15 ediţii”, a spus Andras „Boandi” Mako.  JA-D.S.

Aur arădean obţinut pe tatami din Ungaria!

MORAHALOM. Arădeanul David Mercea a devenit campion al Ungariei la judo! Având dublă cetăţenie, fiul baschetbalistei Adela Mercea (FCC ICIM A­­rad) şi al fostului judocan Cristian Mercea, s-a impus la categoria 33 kg, concurând pentru clubul din Domaszek în cadrul Campionatului Naţional din ţara vecină desfăşurat la Morahalom.La Arad, micuţul David este pregătit de antrenorul Lazăr Loghin, la CS Municipal, club pentru care a devenit, în acest an, (şi) vicecampion naţional la categoria de vârstă Under 11.Aceasta este a doua performanţă pe tatami din Ungaria pentru familia Mercea, Cristiana (dublă legitimare CSM Arad – Domaszek) câştigând, recent, medalia de aur la 41 kg, categoria Under 13. JA-D.L.

Paşi spre gimnastică

Zeci de copii cu vârste între 4 şi 7 ani au răspuns prezent acţiunii: „Hai cu noi în ţara campionilor”, organizată de FR Gimnastică, împreună cu Atrium Mall, autorităţile locale şi cluburile arădene cu secţii de profil. Uşile de la CS Municipal, CSŞ Gloria, CS Universitatea şi CS Urania le sunt deschise.  Foto: JA

Ghinion pentru FCC ICIM în Cupă

BUCUREŞTI. Calificată în turul doi al Cupei României de baschet feminin după o „dublă” cu Olimpia CSU Braşov cercetată de Biroul Federal al FR Baschet pentru suspiciune de blat, FCC ICIM Arad a avut ghinion la tragerea la sorţi a sferturilor de finală.Fără „capi de serie”, sorţii au decis două derby-uri şi un joc între grupări din grupa valorică B, ceea ce va duce la un Final Four (30-31 martie 2019) disproporţionat valoric. Dar, iată jocurile care se vor disputa anul viitor, pe 27 februarie (turul) şi 6 martie (returul), cu precizarea că prima manşă va avea loc pe terenul primei e­­chipe: Ph. Constanţa – CSM Alexandria, Sepsi Sf Gheorghe – FCC ICIM Arad, CSM Târgovişte – CSM Satu Mare şi KSE Tg Secuiesc – Ol. CSU Braşov.La prima vedere, galben-albastrele pregătite de Miljan Medvedj pornesc cu şansa a doua, chiar dacă în ultima întâlnire directă, disputată în Secuime, arădencele s-au ţinut bine, pierzând la zece punc­­­te, scor 58-68. Până atunci, Hadzovic şi coechipierele ei au posibilitatea de a-şi îmbunătăţi prestaţiile, proximul prilej, vineri, ora 18,30, când în „Polivalenta” arădeană soseşte Olimpia CSU Braşov.  Cei de la totalbaschet.ro au informaţii că ar fi fost sesizat...

Trabalka, omul care aduce golul

LIPOVA. Trecut pe la UTA şi CSM Rm Vâlcea, în Liga 2, dar şi la Dinamo, în Liga 1, atacantul Kevin Trabalka şi-a făcut un frumos cadou la împlinirea a 22 de ani, reuşind o „dublă” în victoria „şoimilor” din Lipova la Ghiroda.Întrebat despre posibilele oferte de a face pasul mai sus, golgeterul Seriei a IV-a din eşalonul fotbalistic cu numărul trei, cu 14 reuşite, a spus: „Înainte să văd aceste oferte şi apoi putem discuta. Acum mă gândesc doar la Şoimii Lipova, sper să înscriu cât mai multe goluri şi, de ce nu, să promovăm. Depinde şi de conducere, de obiectivul pe care îl va stabili în această iarnă”.  JA-D.S.

Sub panoul juvenil

ARAD. Zilele trecute, trei echipe arădene de baschet juvenil au disputat jocuri în cadrul turneelor naţionale la diferite categorii de vârstă. Fetele Under 14 de la CSŞ Gloria Arad, pregătite de prof. Cristina Tămaş, au obţinut o victorie (51-36, cu „Teodor Neş” Salonta) şi un eşec (38-43, cu LPS Alba Iulia), în turneul de la Salonta.Băieţii U14 de la BC Valbon Arad, coordonaţi de prof. Valeria Bondor, au bifat două succese categorice în „Polivalenta” de pe malul Mureşului: 89-17, cu CSŞ Viitorul Cluj şi 69-37, cu CSM Miercurea Ciuc. În fine, în turneul de la Oradea, băieţii Under 18 de la Valbon Arad au strâns tot două victorii, 82-36, cu Cetate Deva şi 77-58, cu LPS Tg Mureş, spre bucuria tandemului de pe banca tehnică a echipei, format din mamă-fiu, Valeria şi Bogdan Bondor.  JA-D.S.

Lovitură pentru UTA: Manea stă şase luni!

ARAD. Verdict dur pentru fundaşul echipei UTA, Alexandru Manea. Jucătorul a efectuat, ieri, un RMN şi s-a descoperit că are ruptură de ligamente la genunchi. Alexandru Manea s-a accidentat la meciul de pe teren propriu cu CS Mioveni. „Nu aveam atâtea probleme cu fundaşii centrali, acum am aflat că Manea are ruptură de ligamente şi va fi indisponibil până la finele campionatului” – ne-a declarat Ionuţ Popa. JA-L.S.

7

decembrie, ora 15, la sediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Arad, are loc cursul şi examenul...

Sport international

Rămâne în frunte

Luni, 3 decembrie, Simona Halep a intrat în săptămâna cu numărul 57 de când este liderul WTA. Sportiva din Constanţa are 6.921 de puncte şi un avans de 1.046 de puncte faţă de ocupanta locului al doilea, jucătoarea din Germania, Angelique Kerber. În partea sa superioară, clasamentul WTA nu va mai suferi modificări până la finalul anului.  Foto: FAN

Panoramic

Procese amânate

BUCUREŞTI. Magistraţii instanţei supreme au decis, luni, ca 25 de cauze ale completurilor de 5...

Magazin

Georgiana

Designerul Rebeca Cotrău a executat o rochie impresionantă dedicată Centenarului.  Foto: Light Art Studio

La ea a scris Hugh Hefner

LOS ANGELES. O maşină de scris care i-a aparţinut fondatorului imperiului media Playboy, Hugh Hefner,...

Ora de somn

O leoaică îşi face siesta în sanctuarul Al Ma’wa For Nature and Wildlife din Iordania.  FOTO: EPA

L-au omagiat pe Mandela

Johannesburg. Mii de spectatori au participat duminică la un concert desfăşurat la Johannesburg pentru...

Ca să vă bucurați de întregul articol, vă rugăm să vă logați.

Please enter the code

The code is not valid, has been used already or has expired
Trimitere e-mail